ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Няколко институции си прехвърлят боклука под моста на магистрала "Струма"

Отпадъците под моста край Дупница вече са разчистени, но остават тези на два метра от съоръжението

© Агенция Пътна инфраструктура

Отпадъците под моста край Дупница вече са разчистени, но остават тези на два метра от съоръжениетоДнес следобед може да бъде пуснато движението на леки коли, пътуващи към Кулата, по магистрала "Струма" в участъка край Дупница, ако тестовете потвърдят безопасността на отсечката. Това съобщи председателят на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски, който тази сутрин провери работата по разчистването на незаконно струпаните отпадъци под моста при 62-ри километър на автомагистралата.


От терена, собственост на пътната агенция - проектното съоръжение плюс два метра встрани от него, са премахнати боклуците, натрупани неправомерно от собственик на цех за преработка и изкупуване на вторични суровини.


Остава обаче огромното количество смет, натрупано на общински терен, който граничи с този на АПИ, а с това остава и опасността отново към магистралата да се пренесат нерегламентирано боклуци.
Терзийски посочи, че камионите на пътноподдържащите фирми са натоварени, но все още компетентните институции - Регионалната инспекция по околната среда и водите в Перник и община Дупница, не са посочили къде може да се депонират отпадъците. В същото време шефът на пътното ведомство на няколко пъти подчерта пред медии тази сутрин, че не е работа на агенцията да се занимава с боклуците.


Няколко институции продължават да си прехвърлят отговорността по разчистването на отпадъците след пожара под моста преди седмица. Оттогава участъкът на магистралата между Дупница и Бобошево беше затворен за месец и половина.


Вчера зам.-кметът на Дупница Крум Милев каза, че геодезисти трябва да изчислят обема на вторичните суровини и отпадъците, съхранявани в депото под моста, а след това местната власт ще търси пари и фирми, които да почистят терена. Възможно е да се наложи и обявяване на обществена поръчка, ако сумата е твърде висока.


Според Милев разчистването на отпадъците трябва да бъде извършено от собственика на депото и управител на фирма "Феникс" ЕООД Кольо Илиев. Срещу него са повдигнати две обвинения - за престъпление срещу околната среда и за предумишлен палеж.


Междувременно след пожара прокуратурата също започна разследване по случая и вероятно ще трябва да се извършат процесуално-следствени действия на сметището, преди да бъде разчистено с разрешение от прокурорите.


Днес на затворената за движение отсечка край Дупница се правят тестове с тежкотоварни превозни средства. По този начин ще се установи дали е възможно още този следобед по платното за София, което е по-слабо засегнато от пожара, да се пуснат леките автомобили, пътуващи за Кулата. В посока София ще се преминава по Е-79.


В неделя и понеделник, когато трафикът от Кулата към столицата е по-голям в участъка край Дупница, по автомагистралата ще преминават леките коли за София, а тези за Кулата ще бъдат по Е-79. Целта е максимално улеснение на шофьорите в края на работната седмица и през почивните дни. На този етап движението на тежкотоварните превозни средства остава изцяло по Е-79, съобщиха от АПИ.


За повишаване на безопасността от 14 ч. днес до 20 ч. в събота - 24 август, превозните средства над 12 тона, пътуващи към Кулата, ще бъдат пренасочвани от магистрала "Струма" към Е-79 при пътен възел "Долна Диканя". При пътен възел "Бобошево" тежкотоварните камиони отново ще продължават пътуването си по автомагистралата. Обходният маршрут за всички останали превозни средства е от п. в. "Дупница" по път I-1 (E-79) до п. в. "Бобошево" на "Струма" и обратно.


Георги Терзийски съобщи, чe възстановяването на съоръжението от пожара започва. Стойността на аварийно-възстановителните дейности е 1.5 млн. лв. без ДДС, а срокът им за изпълнение е 4 месеца.


Днес бе проверено и съоръжението при 87-и км на магистралния път. Под него е премахната пътностроителната техника, която строителна фирма бе разположила неправомерно. Пространството под моста е почистено, така както е изискано от АПИ.


Днес изтича срокът, в който директорите на всичките 27 областни пътни управления в страната трябва да представят пред пътната агенция доклади за извършените от тях обходи на всички съоръжения за наличие на нерегламентирано използване на пространството под съоръженията и прилежащия сервитут. Обобщените резултати от проверките ще бъдат представени в началото на следващата седмица.


"Дневник" е отправил въпроси по темата и към Министерството на околната среда и водите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK