Как се регистрира прасе

Разрешава се отглеждането на до пет прасета за лична консумация.

© Велко Ангелов

Разрешава се отглеждането на до пет прасета за лична консумация.Кризата с африканската чума по свинете извади напоказ едно задължение на гражданите, което изглежда им е слабо известно или поне се пренебрегва, а именно - регистрацията на всички домашни животни, включително и прасетата, гледани, за да бъдат заклани за Коледа.


Българската агенция за безопасност на храните води на отчет едва 800 обекта с под 4000 свине, при положение, че по селата практически всяко семейство има. Общо в задните дворове и във фамилните ферми се отглеждат от порядъка на 100 000 животни, е оценката на БАБХ.


"Дневник" се поинтересува какви са правилата. Такива има и ако се спазваха, повече хора, принудени да заколят животните си още през лятото, щяха да получат обезщетение, а държавните органи щяха да имат по-голяма яснота къде да ги търсят. Нямаше да се стигне и до куриоза с разследването срещу бабата на футболиста Кирил Десподов.
Всяко място, където временно или постоянно се отглеждат или настаняват животни, с изключение на ветеринарните клиники или амбулатории, по определение е животновъден обект. Всеки един животновъд пък е длъжен да регистрира животновъдния си обект още преди да започне отглеждането на животните, разясниха от БАБХ.


Ограничението за селските дворове е там да се гледат не повече от пет животни като е забранено да се гледат свине майки. Така ветеринарните власти биха могли да проследят пътя на всяко животно от неговото раждане до смъртта.


Самите животни следва да напуснат обекта на раждане идентифицирани – още там трябва да им се поставят ушни марки, а придвижването става с ветеринарномедицинско свидетелство (пътен лист).


Процедурата за регистрация на животни е доста опростена, коментира пред "Дневник" д-р Явор Николов от областната колегия на Българския ветеринарен съюз в Перник. Ако стопанинът няма открит обект, трябва само да заяви пред областната дирекция по безопасност на храните, че иска разрешение за нов обект. Това става с типова бланка с личните данни, срещу която стопанинът получава уникален номер. След това този номер се дава на ветеринаря, с който се сключва договор и по него се отразява електронно всичко, което се случва в този животновъден обект – купени животни, родени, болни, здрави, продадени, заклани. (Интервюто с Явор Николов четете тук.)


Удобство за стопаните е, че откриването на такъв обект става еднократно, а не година за година (след заколването на прасето). Освен това разрешението за животновъден обект позволява там да се гледат и други животни - кози, кокошки и т.н.


При клане на животните, стопаните следва да уведомят предварително обслужващият ги регистриран ветеринарен лекар, който да извърши кланичен преглед на животното и да редактира данните за обекта в системата ВетИС.


Отговорността за спазване на законодателството е на самите стопани, а глобите са между 300 и 500 лв. за първо нарушение и до 1000 лв. при повторно.


"Отглеждането на животни, без да са спазените законовите изисквания на практика е противозаконно. Няма логика да се поощряват незаконни практики, тъй като лицата със законен бизнес, които плащат на данъци, ще осигурят парите за поддържане на незаконни практики" - така БАБХ отговори на въпрос на "Дневник" какви са пречките да бъдат обезщетени и стопаните на нерегистрирани животни, които е трябвало да бъдат заклани заради мерките срещу африканската чума. Те ще получат по 300 лв. за дезинфекция на стопанствата си, ако са заклали животните доброволно. Сумата обаче не зависи от броя на гледаните прасета. (Какъв е редът за получаване на парите четете тук.)


Ново заселване ще може да се осъществи след преминаване пика на заболяването, но при всички случаи поне 3 месеца след заключителната дезинфекция на стопанството, прогнозират експертите Разбира се, предвид неблагоприятната ситуация, за предпочитане е стопаните да отложат населването за по-дълъг период от време – поне една година, съветват ветеринарите.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5383 Неутрално

  Прасето като човек :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Как се регистрира прасе трудно мога да ви кажа, но как се става мога да ви дам подсказка... - питайте привържениците на Литекс-София. :))

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 3. 3 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  Прасета не е позволено да се гледат навсякъде, обикновено се гледат в малки населени места, където има-няма малко хора гледат прасета и кметския наместник трябва да ги знае. Кметският наместник е длъжен да информира хората кое как е - някои КЗ си вършат работата, други само прибират заплатата. Пример са декларациите - на всички кметства са пратени, но не всички са уведомили гледащите прасета. От друга страна е андрешковщината - като решиш да гледаш прасе, няма как да не разбереш че трябва да е регистрирано - ветеринарния доктор ти го казва още при раждането му - но ако си еВал майката на държавата - нямаш право да ревеш, когато държавата криво-ляво обезщетява регистрираните, но теб те подминава. Много ганьовци си мислят че дребните престъпления не са престъпления - а ревнат, като ги излъжат с две стинки отгоре за кило фураж.

 4. 4 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1964 Весело

  Що за елементарен въпрос? Отива се в КАТ с договора за покупко-продажба, големия и малкия талон. Там на място гледат да не са пренабити цифри от номера на двигателя или рамата.....
  Необходими документи:
  Документ за самоличност (оригинал и ксерокопие). Ако собственикът е фирма – разпечатка на актуално състояние от Търговския Регистър.
  Писмено заявление за регистрация (изготвя се на място)
  Договор за покупко-продажба (оригинал и ксерокопие).
  Оригинали на Свидетелство/а за регистрация от чужбина (чуждестранни талони).
  Митническа декларация за внос, ако ПРАСЕ-то не е внос от страна, която не е член на ЕС)
  Полицата за сключена застраховка “Гражданска отговорност”
  Документ за платена Еко такса за ПРАСЕ-та от категории – L2, L4, L5, L5e, M1, N1
  Декларация за придобиване на собствеността и внос.
  ПРАСЕ-то се представя за идентификация, ако е имал предходна регистрация различна от “В”
  ПРАСЕ-то се представя за идентификация и проверка на техническото състояние
  Табели с регистрационни номера, ако са използвани такива
  Ако упълномощавате друго лице да извърши Вашата пререгистрация, то лицето трябва да представи оригинал и ксерокопие на нотариално-завереното пълномощно.

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 5. 5 Профил на Nada Tomba
  Nada Tomba
  Рейтинг: 279 Неутрално

  В една книга се записва. Така се регистрира

 6. 6 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 50 Любопитно

  Ми, как се регистрира!?Пишеш го прасето, че е либерал,за да нямаш проблеми с гербаджийската бюрокрация!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 7. 7 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3388 Весело

  Как се регистрира прасе

  С БУЛСТАТА НА ЛИТЕКС, разбира се....

  РЕШЕНИЕ на Лицензионната Комисия при БФС от 30.06.2016г.
  Въз основа на представените на 03.06.2016, 13.06.2016 и 27.06.2016г. с Решение от 30.06.2016г.на Лицензионната Комисия при БФС се изменя издадения лиценз на „ПФК ЛИТЕКС-ЛОВЕЧ” АД за участие в първенствата и турнирите на БФС както следва:
  1.Наименованието „ПФК ЛИТЕКС – ЛОВЕЧ” АД с ЕИК 11051548 се изменя на „ПФК ЦСКА – СОФИЯ” ЕАД.
  2.Седалището и адреса на управление от гр.Ловеч ул.”Кубрат” №3 се изменят на –област София,община Столична, гр.София 1504 р-н Средец,ул.”Драган Цанков” №3
  3.Лицензираният стадион: Градски стадион Ловеч се изменя на – София, Национален стадион „Васил Левски”
  Председател на Лицензионната Комисия: подпис-не се чете
  София, 30.06.2016г.

 8. 8 Профил на честита промяна
  честита промяна
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  Как да се регистрира ли? Ами лесно е - в ЦИК:)

 9. 9 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 50 Любопитно

  Как се регистрира прасеС БУЛСТАТА НА ЛИТЕКС, разбира се....РЕШЕНИЕ на Лицензионната Комисия при БФС от 30.06.2016г.Въз основа на представените на 03.06.2016, 13.06.2016 и 27.06.2016г. с Решение от 30.06.2016г.на Лицензионната Комисия при БФС се изменя издадения лиценз на „ПФК ЛИТЕКС-ЛОВЕЧ” АД за участие в първенствата и турнирите на БФС както следва:1.Наименованието „ПФК ЛИТЕКС – ЛОВЕЧ” АД с ЕИК 11051548 се изменя на „ПФК ЦСКА – СОФИЯ” ЕАД.2.Седалището и адреса на управление от гр.Ловеч ул.”Кубрат” №3 се изменят на –област София,община Столична, гр.София 1504 р-н Средец,ул.”Драган Цанков” №33.Лицензираният стадион: Градски стадион Ловеч се изменя на – София, Национален стадион „Васил Левски” Председател на Лицензионната Комисия: подпис-не се четеСофия, 30.06.2016г.
  —цитат от коментар 7 на Hawaii


  ++++
  Сполай ти за добрите думи!
  За тези ти мъдри слова, твоя строг господар редникъ Киро ще ти плати двоен надник!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 10. 10 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3863 Неутрално

  Всичко е за парите. На пострадалите стопани, никой няма да им даде обезщетение. Тези 300лв са за дезинфекция на двора и ще стане, като със санирането. Едни фирми взимат парите и претупват работата. Ако има рецидив, стопанина е виновен.

 11. 11 Профил на Wornoxmaniak  vs Фейсбук дупката на Славуца от Чалгария
  Wornoxmaniak vs Фейсбук дупката на Славуца от Чалгария
  Рейтинг: 1544 Весело

  До коментар [#6] от "Платон Зурлеф":

  Зурлев, яла да та регистрирам у Лехчево.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 12. 12 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 606 Неутрално

  На въпроса: Майката на прасето, свинята, промотира детето си, по възможност в шайка, която декларира, че не консумира свинцко. После детето успява и превръща територията в турско гробище - рови и отъпква всичко, което не става за ядене. Така прасето е регистрирано.

 13. 13 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Сигурно такъв е редът в държавите, където законите и наредбите действат. В България правилата, на пътя и у дома, са за будалите. Като си помисли човек колко нерви и изписани страници щяха да бъдат спестени по повод чумата по свинете ако просто нещата бяха подхванати правилно още преа миналата година. Но всичко тук преминава през Танталови мъки.

 14. 14 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#1] от "penetrating":

  Точно така. Искаме пълни регистрации на прасетата.
  В НАП, МВР и тн.
  А най-освинените на проверка как са се угоили толкова много.

 15. 15 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 50 Весело

  До коментар [#6] от "Платон Зурлеф":Зурлев, яла да та регистрирам у Лехчево.
  —цитат от коментар 11 на Wornoxmaniak


  Ама искам да ма кръстиш Зидан!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 16. 16 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 624 Неутрално

  А Дондуков 1 и пл. Народно събрание не са ли "животновъдни обекти"?

 17. 17 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Скоро лични карти, а в бъдеще и международни паспорти- гарантирано от ГЕРБ !!!

 18. 18 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1916 Весело

  Много лесно - отиваш в местното РПУ за издаване на лични документи. Взимаш бланката и попълваш на име: "Делян Славчев Пеевски", а на ЕГН: успял човек на 33". Подаваш документа на гишето и до един месец си регистрирано прасе без нужда от ушна марка и ваксина.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 19. 19 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Прасе се регистрира с видеорегистратор и после му се лепи пощенска марка.

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 20. 20 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1308 Любопитно

  Всяко място, където временно или постоянно се отглеждат или настаняват животни, с изключение на ветеринарните клиники или амбулатории, по определение е животновъден обект. Всеки един животновъд пък е длъжен да регистрира животновъдния си обект още преди да започне отглеждането на животните, разясниха от БАБХ.


  Гледам котка. Спи в спалнята.... Спалнята ми животновъден обект ли е? Аз животновъд ли съм? А жена ми ? Или и двамата сме животни?
  Имаме си ДЖИПИ... трябва ли да се регистрираме и в БАБХ? Кой кого ще регистрира? Ще ни наблюдава ли и ветеринар?
  Но, най-много ме притеснява факта, че ще трябва да си сменя обицата с ушна марка....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 21. 21 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 231 Неутрално

  [quote#15:"Платон Зурлеф"][/quote]

  Ша та кръстим, и ша си доволен. Ша искаш още много пъти да та кръстим.

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  Ами ограмотете ги хората. Да знаят, че прасето е като човека, трябва да се регистрира.

 23. 23 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  При клане на животните, стопаните следва да уведомят предварително обслужващият ги регистриран ветеринарен лекар, който да извърши кланичен преглед на животното и да редактира данните за обекта в системата ВетИС.


  Значи, за да кръцна едно пиленце в събота вечер, ще трябва да уведомя ветеринарО в петък и или да карам пилето на преглед или ще има домашно посещение от 10 лева плюс транспорта.... Е, къде ми е сметката? А, ако не го заколя и остане живо, незаконно ли ще е? А, ако го отвлече пор, белка или златка и не е заявено? ....Макар, че предпочитам да го отмъкне некой ПОР, вместо нЕкоя КАЛИНКА...

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 24. 24 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  Скоро лични карти, а в бъдеще и международни паспорти- гарантирано от ГЕРБ !!!
  —цитат от коментар 17 на valtoro


  Ама с биометрични данни.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5383 Весело

  До коментар [#14] от "One Hour":

  От специализираната прокуратура ли?
  Тя изкъпа вече няколко "прасета" започвайки с едно гледащо мнофго добродушно на име Делянчо :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 26. 26 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  Хайде, пък като снабдим всяко прасе с тескере, дано един ден снабдим и всяко тескере с прасе... ама надали.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 27. 27 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Тук ще настъпят мотиката. И без безумните разпоредби са празни селата. Да почнат да подпомагат дребните стопани, вместо едрият бизнес, и хората сами ще се затичат да си регистрират 🐷. Примерно 100 лв на животно годишно и всички процедури безплатно. Нали искаме био производство ?

 28. 28 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Не съм познавал цял живот от както се помня, някой да е регистрирал прасето си. Всички традиции ше ни заличът. От догодина ако почнат проверки, нали се сещате че никой няма да гледа прасета, та ще ходи на магазина.. И така бизнесът си върви

 29. 29 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Егати малоумието!!

  Поне е ясно защо НЕ СЕ регистрират прасетата..... Всичко друго са тъпизмите на българската администрация.

 30. 30 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  Питайте Ирена Кръстева 🐷

 31. 31 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  Питайте Ирена Кръстева 🐷
  —цитат от коментар 30 на Тони КОСТОВ


  В това семейство сигурно и прасето се води на някой друг.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 32. 32 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  Нали искаме био производство ?
  —цитат от коментар 27 на john_law


  Не искаме био производство. Искаме обезлюдена България и всичко да е за нас. Колегата циник може да ти го преведе на свински език.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 33. 33 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  Хайде, пък като снабдим всяко прасе с тескере, дано един ден снабдим и всяко тескере с прасе... ама надали.
  —цитат от коментар 26 на zyb18561487


  Изглежда моят почитател във форума вярва, че зад всяка регистрация мърда уши истинско прасе.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 34. 34 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  До коментар [#31] от "zyb18561487":

  Водеше се на Илия Павлов, но след смъртта му го натресоха на доган сопола 😁

 35. 35 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Прасето като човек :)
  —цитат от коментар 1 на penetrating


  Не ! Грешиш! Просто като ПРЕЗИДЕНТ на Шипка , грухтящ "приветствия" с "обединителен " ПРИВКУС !

 36. 36 Профил на planovik
  planovik
  Рейтинг: 591 Неутрално

  От векове още от Аспарухово време българите са си гледали прасета без регистрация, даже през турско не са били ограничавани нашите деди да си гледат прасенца за Коледа! Сега за едно-две десетилетие ЕС ще вкара българина в супермаркета да си купува свински джолан за Коледа!

 37. 37 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 280 Весело

  Този закон да влезе в конституцията,защото прасетата са част от големия компютър, значи ще имат ЕГН-та. Така населението на земята ще достигне пика си за унищожение.Дали ще трябва и тях да следят в Гугала,че телефоните им липсват.Така е като ще имат розови имена и органи за трансплантация.

  mihala
 38. 38 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 692 Весело

  А-а, събирам приятели - за свидетели и помощ. Извеждаме нежно прасето от кочината и му пеем нещо от рода "Гюл ли си или трендафил", като го закичваме с жълт гербер. Правим снимка - "фас" и без фас, добавяме вратовръзка, последно име...и прочее. Там някъде, през сълзи и хълцане, засвидетелстваме, че беше добро прасе...

  Малинчо
 39. 39 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 692 Весело

  До коментар [#35] от "doroteus":

  Не си прав - излез от кочината да те регистрираме!

  Малинчо
 40. 40 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 803 Неутрално

  "... Процедурата за регистрация на животни е доста опростена, коментира пред "Дневник" д-р Явор Николов... След това този номер се дава на ветеринаря, с който се сключва договор ..."

  Тия ветеринари и кариеристи от БАБХ освен бездушни и коравосърдечни, се оказаха и нагли чиновници. Не стига, че са си копирали чужди правила и забрани без оглед на традициите и бедността на българите, ами се сложили абсурдни такси и глоби. На всичкото отгоре все към парите на бедните гледат. Задължително да са си сключили договор за обслужване с ветеринар, който ще върши работата на чиновниците от агенцията, но за тази работа ще му плащат бедните селяни. Остана да принудят селяните задължително да си купуват фураж от точно определена фирма иначе ще има едни глоби. Е кой глупак доброволно би се регистрирал по тази "опростена" процедура. Да не говорим за т.нар. обезщетение. Бойко каза, че ще даде обезщетение за всяко принудително заколено прасе, независимо дали е регистрирано или не. Тия наглеци сега дават само пари за дезинфекция на кочината по 300лв. за да си платим на фирмата на мафията и то само на регистрираните кочини. И там обезщетения за унищожението на здравите прасета няма. Всичката им работа на Гербавите е все толкова формална, нескопосана и нагла. Всичките им действия са само и единствено в подкрепа на мафията, която ще ни внесе месата за масата и колбасите, или ще ни ги произведе със западните нездравословни технологии и фуражи.

 41. 41 Профил на Атанаска Драганова
  Атанаска Драганова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Такааааа, темата си е сериозна... Ще ми са обаче да зная няколко неща:
  1. Какъв статус ще имат самотните свине-майки? А тези, чиито деца са припознати от нереза?
  2. Регистираните прасета, ще имат ли правото да гласуват?
  3. Кой ще издаде смъртният акт на прасето по Коледа?
  Сега сериозно ... Свинската чума е ясна, и тя е сред чумосаните екзалти из върхушката и популацията ѝ расте...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK