Как се регистрира прасе

Разрешава се отглеждането на до пет прасета за лична консумация.

© Велко Ангелов

Разрешава се отглеждането на до пет прасета за лична консумация.Кризата с африканската чума по свинете извади напоказ едно задължение на гражданите, което изглежда им е слабо известно или поне се пренебрегва, а именно - регистрацията на всички домашни животни, включително и прасетата, гледани, за да бъдат заклани за Коледа.


Българската агенция за безопасност на храните води на отчет едва 800 обекта с под 4000 свине, при положение, че по селата практически всяко семейство има. Общо в задните дворове и във фамилните ферми се отглеждат от порядъка на 100 000 животни, е оценката на БАБХ.


"Дневник" се поинтересува какви са правилата. Такива има и ако се спазваха, повече хора, принудени да заколят животните си още през лятото, щяха да получат обезщетение, а държавните органи щяха да имат по-голяма яснота къде да ги търсят. Нямаше да се стигне и до куриоза с разследването срещу бабата на футболиста Кирил Десподов.
Всяко място, където временно или постоянно се отглеждат или настаняват животни, с изключение на ветеринарните клиники или амбулатории, по определение е животновъден обект. Всеки един животновъд пък е длъжен да регистрира животновъдния си обект още преди да започне отглеждането на животните, разясниха от БАБХ.


Ограничението за селските дворове е там да се гледат не повече от пет животни като е забранено да се гледат свине майки. Така ветеринарните власти биха могли да проследят пътя на всяко животно от неговото раждане до смъртта.


Самите животни следва да напуснат обекта на раждане идентифицирани – още там трябва да им се поставят ушни марки, а придвижването става с ветеринарномедицинско свидетелство (пътен лист).


Процедурата за регистрация на животни е доста опростена, коментира пред "Дневник" д-р Явор Николов от областната колегия на Българския ветеринарен съюз в Перник. Ако стопанинът няма открит обект, трябва само да заяви пред областната дирекция по безопасност на храните, че иска разрешение за нов обект. Това става с типова бланка с личните данни, срещу която стопанинът получава уникален номер. След това този номер се дава на ветеринаря, с който се сключва договор и по него се отразява електронно всичко, което се случва в този животновъден обект – купени животни, родени, болни, здрави, продадени, заклани. (Интервюто с Явор Николов четете тук.)


Удобство за стопаните е, че откриването на такъв обект става еднократно, а не година за година (след заколването на прасето). Освен това разрешението за животновъден обект позволява там да се гледат и други животни - кози, кокошки и т.н.


При клане на животните, стопаните следва да уведомят предварително обслужващият ги регистриран ветеринарен лекар, който да извърши кланичен преглед на животното и да редактира данните за обекта в системата ВетИС.


Отговорността за спазване на законодателството е на самите стопани, а глобите са между 300 и 500 лв. за първо нарушение и до 1000 лв. при повторно.


"Отглеждането на животни, без да са спазените законовите изисквания на практика е противозаконно. Няма логика да се поощряват незаконни практики, тъй като лицата със законен бизнес, които плащат на данъци, ще осигурят парите за поддържане на незаконни практики" - така БАБХ отговори на въпрос на "Дневник" какви са пречките да бъдат обезщетени и стопаните на нерегистрирани животни, които е трябвало да бъдат заклани заради мерките срещу африканската чума. Те ще получат по 300 лв. за дезинфекция на стопанствата си, ако са заклали животните доброволно. Сумата обаче не зависи от броя на гледаните прасета. (Какъв е редът за получаване на парите четете тук.)


Ново заселване ще може да се осъществи след преминаване пика на заболяването, но при всички случаи поне 3 месеца след заключителната дезинфекция на стопанството, прогнозират експертите Разбира се, предвид неблагоприятната ситуация, за предпочитане е стопаните да отложат населването за по-дълъг период от време – поне една година, съветват ветеринарите.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK