Глоба и промяна в разрешителното очакват депото за отпадъци в Шишманци след пожара

Министър Димов бе посрещнат от протестиращи, които се оплакаха от неприятна миризма и честите пожари.

© Пресцентър на МОСВ

Министър Димов бе посрещнат от протестиращи, които се оплакаха от неприятна миризма и честите пожари.Започва процедура по преразглеждане на комплексното разрешително на Депото за неопасни отпадъци и инсталация за биологично разграждане по закрит способ в Шишманци. Ще бъде наложена и глоба като санкцията е в размер на 10 хил. до 500 хил. лв.


Това съобщи днес министърът на околната среда и водите Нено Димов, който посети пловдивското село, за да се инспектира депото след пожара. Министърът каза, че се налага да бъдат въведени по-строги условия за дейността на предприятието, съобщиха от пресцентъра на ведомството.


"От вчера съм се разпоредил да започне процедура по промяна на комплексното разрешително. В момента то позволява 3 варианта – сепариране, компостиране и депониране на отпадъците. Първите два варианта ще останат задължителни и едва след тях ще бъде допуснато останалите след преработка фракции да се депонират", каза министър Димов. Той обясни, че така ще се депонира само отпадъкът, който не може да се използва по никакъв друг начин.
Министърът обиколи предприятието и се срещна с жителите на населените места в района. Според него целта на завода не е директното депониране, затова ще се направи промяна на целия процес и етапите на сепариране, компостиране и депониране. Комплексното разрешително ще бъде променено така, че да се сведе до минимум отпадъкът за депониране.


Това е първата мярка, която министър Димов представи пред жителите на близките населени места, които поискаха да се срещнат с него и настояха за действия от страна на МОСВ във връзка с пожара на депото и влошаване качеството на атмосферния въздух в района.


"Втората мярка е, че ще бъде учестен контролът – досега Регионалната инспекция по околната среда и водите правеше веднъж годишно планови проверки. Сега задължително ще има втора проверка – преди летния сезон, и поне една – изненадваща", допълни министърът. Той каза, че се обсъжда възможността и местната власт да има контрол на дейността на предприятието.


Инспекторатът на министерството ще направи проверка на работата на районната инспекция по околна среда в Пловдив за извършения контрол по дейността на предприятието.


"Това е завод, който изпълнява определени цели по оползотворяване. Остават обаче съмнения дали го прави на 100% съгласно условията", каза министърът. Според него заводът има капацитет и след промяна на комплексното разрешително трябва да може да изпълнява всичките си задължения.


Според него за промяната на комплексното разрешително няма да има нужна от големи нови инвестиции от страна на завода. Той обясни, че процедурата отнема до 6 месеца. "От гледна точка на противопожарната безопасност сме разпоредили да има по-голям запас от пръст и по-сериозно запръстяване, защото тогава шансовете за пожари са по-малки", каза още министър Димов.


Над 200 души очакваха с протест пристигането на министъра пред входа на завода и влязоха заедно с него в предприятието. Хората се оплакаха от постоянната миризма в района и от честите пожари, а от ръководството на предприятието увериха, че са предприели всички мерки срещу пожари - има видеонаблюдение, осигурена е вода и достатъчно пръст, която да се използва, ако избухнат пламъци.


На 15 август районната прокуратура в Пловдив също започна разследване на обстоятелствата, довели до големия пожар в депото за отпадъци край село Шишманци. Проверката е възложена на отдел "Икономическа полиция".


В едномесечен срок разследващите ще трябва да установят извършено ли е престъпление, което да е причинило вредни последици за околната среда.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Идват избори -обещавайте!

 2. 2 Профил на Animals As Leaders
  Animals As Leaders
  Рейтинг: 416 Гневно

  Каквито са ни околната среда и водите, такъв е и министърът им ГовНено...
  С полъх на екскременти! Вдишвайте дълбоко, балъци!

 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5431 Неутрално

  За съжаление глобите няма да разчистят сметищата

 4. 4 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  Министерчето на Цеко и Ко пак каканиже врели-некипели. Не го слушайте - не спирайте протестите ! Тези слуги на мафията трябва да се махат !

 5. 5 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Защо дирмата не си събере боклуците? Защо гадаят в чия компетенция било да ми махне, а не накарат този, който ги е струпал? Първо да си съберат боклука, глобите после! “Няма къде да го сложим” НЕ е отговор!

  Мърфи е оптимист!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK