След смъртта на пет делфина и морски лъв варненският делфинариум се похвали с "компетентни грижи"

След смъртта на пет делфина и морски лъв варненският делфинариум се похвали с "компетентни грижи"

© Георги КожухаровСтатията е променена и допълнена в 10.40 ч. на 27 август т.г. в частта, касаеща новородените делфини във варненския Делфинариум след месец ноември м.г. и смъртта на втория от тях на 9 август т.г.


Двадесет дни след поредния смъртен случай с новородено делфинче във Варненския делфинариум и само часове преди протеста пред сградата му с настояване той да бъде затворен, днес дружеството-собственик на атракциона "Феста делфинариум" разпространи до медиите становище с трудно защитим оптимистичен тон. (Пълният текст на становището – в прикачения файл).

Според компанията повод за реакцията й били "редица неверни


твърдения със сензационен характер,


спечелили вниманието на медиите" след събитията от 11 август. Тогава, в момента на смъртта на новороденото, възрастните делфини внезапно отказаха да се подчиняват на указанията на дресьорите си, а шоуто беше отменено. Посетители в кафенето на делфинориума заснеха клип, на който се вижда как майката Доли прави отчаяни опити да спаси бебето си.


Печалната статистика за оцеляването на делфините във варненския Делфинариум показва, че само за период от пет години (от 2014 г. до сега) там новородените делфини, умрели при неизяснени обстоятелства, са вече три. Други два са обявени за мъртвородени, а през лятото на 2017 г. заради немарливо извършен ремонт на един от басейните се удави и новороден морски лъв, засмукан от помпата на пречиствателна система.


Разпространеното днес становище на "Феста делфинориум" не дава


нито един смислен отговор


на многобройните въпроси, последвали цитираните случаи. Вместо това в текста до медиите се твърди, че "никога новородените делфинчета в делфинариума, както и техните майки, не са участвали в представления. В първите месеци на развитието си, бебето не се отделя от майка си и тя не позволява на никого да се доближи до него".


Според същия текст за осигуряване на допълнително спокойствие на делфинчето, умряло на 11 август и неговата майка, те са били изолирани в отделен басейн, а делфинариумът е бил затворен в първите дни след раждането.


В становището се твърди също, че "в условията на отглеждане в делфинариуми, делфините живеят много по-дълго, отколкото в дива среда". Припомня се също, че "само за първите 7 месеца от 2019 г., по бреговете на българското Черноморие са изхвърлени над 40 мъртви малки и големи делфини, в следствие на заплитане в рибарски мрежи и замърсявания".


Подобни препратки обаче са цинични, тъй като внушават, че отглеждането на животни в плен е по-хуманно от отглеждането им в естествена среда.


В действителност


фактите около смъртта на последния новороден делфин


във Варненския делфинариум са следните:


Той беше роден само 9 дни по-рано, в разгара на туристическия сезон, когато представленията са по 4 - 5 на ден.


В края на ноември м.г., се роди друг делфин, но раждането беше пазено в тайна чак до 23 март, когато представленията в Делфинориума във Варна бяха открити след зимната пауза. Източници на "Дневник" още тогава предупредиха, че поради малките размери на атракциона и липсата на реална изолация на басейна, където се отглежда новороденото, шумът от аплаузите и виковете на публиката в залата за представления биха могли да го убият.


Според официалната информация по повод на инцидента от 11 август причина за смъртта на новороденото делфинче са били


"проблеми в мозъка".


А експерти по морски бозайници коментираха, че заради изключително чувствителния слухов апарат на делфините силните звукови вълни разкъсват мембраните му, което неминуемо води до смърт.


В разпространеното днес становище се твърди също, че "за обитателите му се полагат компетентни грижи, от единствените в България тесни специалисти по водни бозайници – биолог и ветеринарен лекар".


Работещи в Делфинориума обаче разказаха, че в разгара на туристическия сезон представленията там достигат до 5 на ден с 1200 посетители, като често се продават дори правостоящи места, което е недопустимо.


През 2017 г. бременният женски делфин Йоанна е бил принуждаван да участва в представления до последния момент. В крайна сметка


Йоанна ражда мъртво делфинче


и само два дни след това отново е принудена да участва в шоуто. "Най-голямото главоболие на ръководството на делфинариума беше дали ще могат да си пуснат представленията след три дни, но в крайна сметка почивахме само два, разказа един от служителите. Йоанна още страдаше, но нали трябва да яде...".


Според същия служител, пожелал анонимност, през 2017 г. "тесните специалисти по водни бозайници" във варненския делфинариум са разбрали за бременността на женския морски лъв едва след раждането на малкото й. До тогава смятали, че е прекалено дебела и дори обмисляли да я поставят на диета. В следствие на полаганите "компетентни грижи" новороденото се е удавило само няколко месеца по-късно в необезопасена помпена шахта.


В разпространеното днес становище на "Феста делфинариум" се твърди също, че заради доказаното благоприятно въздействие на делфините върху хора с различни заболявания "Делфинариум Варна е допускал и допуска безвъзмездно деца и възрастни, на които
контактът с делфините може да повлияе лечебно".


"Никога не се е чувало


във варненския делфинариум да има терапевтични сесии за деца и хора с увреждания, каза Нарине Банкова, председател на Фондация "Радост за нашите деца" ,която се грижи за деца и младежи с увреждания. Един или най-много два пъти в годината до спектаклите в делфинариума се допускат безвъзмездно групи деца със специални нужди, но това е всичко. До този момент не ми е известно подобни посещения да са били организирани тази година", каза още Банкова. Според нея у нас терапията с делфини е неразработена територия, но единствения в страната делфинариум до момента не е направил нищо, за да запълни тази празнина.


По света терапията с делфини отдавна има доказан ефект при деца с говорни и двигателни проблеми, както и при пациенти, диагностицирани с проблеми в развитието, емоционални или физически смущения. У нас сеанси с делфини предлагат само две компании, една от които регистрирана в Германия, а сеансите се провеждат в хотели в Южна Турция. В същото време единственият у нас делфинариум – варненският предлага плуване с делфин само като


атракция срещу 100 или 200 лв. на сеанс


в зависимост от сезона. Срещу тази сума с делфина Кимбо може да се поиграе волейбол, да се поиска изпълнение на различни скокове или след погалване да се получи целувка.


В края на разпространеното днес "становище" от "Феста делфинариум" е записано следното:
"Поради факта, че темата за делфините изисква тясно специализирани познания, молим и разчитаме медиите да проверяват твърденията на хора, които не са специалисти
в областта, и поради това твърдят неверни факти. На разположение сме да окажем
необходимото съдействие с информация".


Подобна покана едва ли е изпълнима. Делфинариумът не разполага с пресцентър, към който могат да бъдат отправяни въпроси. А след двете публикации на "Дневник" от миналата година за смъртта на петте делфина и новородения морски лъв във варненския атракцион на компанията от там спряха да отговарят на всички въпроси, изпратени до официалния й адрес за електронна поща.

Ключови думи към статията:

Коментари (100)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Лагер за животни - това са всички подобни паркове и зоологически градини, а у нас са още по-трагични нещата!

 2. 2 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Само в американските филми с хепиенд не умират новородени ...

 3. 3 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Този делфинариум като България, българите умират или бягат извън "делфинариума", но политиците се хвалят колко добри били условията в "делфинариума".

  ДБ=БКП
 4. 4 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1783 Разстроено

  Какво се обяснявате?!... Закрийте делфинариума! Точка!

 5. 5 Профил на Пуйката
  Пуйката
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Закривай! Такива уроди трябва да ги затворят в една душегубка северно корейски тип за да изпитат това, което изпитват невинните животинчета!!

 6. 6 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Няма ли нещо в НПК , за тия уроди?!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 7. 7 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 488 Разстроено

  Все още има уроди, които си водят децата, да ги правят като себе си уроди, които се наслаждават да гледат експлоатацията на животни в плен. Докато не се обяви за престъпление тази експлоатация, както и заплащането за воайорството й, няма да се оправим.

  мурзилка
 8. 8 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Няма да повярвате, но "делфинариуми" за "тесни специалисти по водни бозайници – биолог и ветеринарен лекар", а също и за дресьори, има в Ловеч, Плевен, Сливен, а най-популярният от всички е известен като Централен софийски.

 9. 9 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5316 Неутрално

  "Компетентни грижи", наглост

 10. 10 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Тука всички ли сте ЛГБТИ,вегани,антиваксъри и плоскоземци?

 11. 11 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  Убийци! И единственото което може да ги спре е хората да се осъзнаят че в момента в който им скъсат билетчето за да влязат на представление стават поддръжници на убийци.

 12. 12 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Не мисля, че на Булгар територията съществуват специалисти, отговорни за локалната марина и средата в която живеят тези бозайници. Делфинариумът със сигурност не е свързан с морето и е като кочина за прасета.

 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5004 Разстроено

  До коментар [#2] от "Нормален гланц":

  Просто нямам думи за да отговоря на такава простотия!

 14. 14 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#13] от "vassilun":

  Чети повече художествена литература ,за да си обогатиш речника!

 15. 15 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#12] от "LiberalToTheBones":


  Е,как да не свързан с морето?
  От къде мислиш получават морска вода?
  ВиК я докарва на цвят и замърсяване ,обаче е поне сладка,а делфините искат солена...

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5642 Неутрално

  Добре е да им кажат, че всички делфини се раждат с "проблеми в мозъка"... без изключение!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 54 Любопитно

  Убийци! И единственото което може да ги спре е хората да се осъзнаят че в момента в който им скъсат билетчето за да влязат на представление стават поддръжници на убийци.
  —цитат от коментар 11 на Таралеж


  По-добре да поддържат убийци,отколкото либерали!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 18. 18 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  Бас държа че тея са герболяк, тая заразна тъпотия все по тях вирее.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 19. 19 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3927 Любопитно

  Няма ли все още арестувани по случаите?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 20. 20 Профил на Animals As Leaders
  Animals As Leaders
  Рейтинг: 381 Гневно

  До коментар [#2] от "Нормален гланц":

  Не е ясно обаче ти как си додрапал до тая възраст с тези пропуснати първи трийст и пет!!!

 21. 21 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  20 години, ДВАЙСЕТ, Феста Холдинг, собственост на една от знаковите милионерки на прехода, Петя Славова не са правили подобрения в Делфинариума. Само го цоцат и изтискват, без минимум вложения. Да не говорим за басейните. През годините има заявявани намерения за разширение... 2006-та, после 2009-та.

  Таратанци. Сега естествено пак запелтечиха, че смъртта на бебето делфин, се случило едва ли не по време на готвените промени...

  Хубаво е да не лъжат толкова. От това на делфините не им става по леко.

 22. 22 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  [quote#17:"Платон Зурлеф"][/quote]

  Аз затва съм против абортите, нека има убийци на ембриони, за да не се пръкват утрепани кафеви мутанти като тебе.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 23. 23 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 54 Любопитно

  [quote#17:"Платон Зурлеф"]
  —цитат от коментар 22 на Свинчуга
  Аз затва съм против абортите, нека има убийци на ембриони, за да не се пръкват утрепани кафеви мутанти като тебе.[/quote]

  По-добре кафев мутант до гроб,отколкото либерален секс роб!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 24. 24 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  [quote#23:"Платон Зурлеф"][/quote]

  Все там, биомаса, кафевото просто е разхищение на такава, става единствено за екарисажа, за тор на доматите, нищо друго полезно не става от тая смрадлива сган.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 25. 25 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  Затва от фризера директно в инсинератора преди да се е пръкнало поредното консерваторче което само хаби кислорода.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 26. 26 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4036 Неутрално

  Тъжна история ! Защо и докога ще ги търпят тия, не е ясно. Отдавна трябваше да им се потърси наказателна отговорност !

 27. 27 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#20] от "Animals As Leaders":

  Аз съм на 23 ,какви пропуснати 35 ,бе ,дъртанян!

 28. 28 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Съвсем правилно са се похвалили. Както боку се хвали, че сме нация техническа, защо някакви "хакери" ни хакнали НАП и взели всичките данни на българските граждани.
  Това, че въпросните данни са се държали накуп, некриптирани и незащитени, никой дори не го забелязва.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#12] от "LiberalToTheBones":

  Проявите на тъпотията ти са впечатляващи. Майка ти сигурността е много горда какъв содомит е отглесал.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 31. 31 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Настрани от праведния квик от напълно невежи любители на животните, очевеидно за всеки компетентен е:
  Отглеждането на висши бозайници изисква:
  1. Отдадени специалисти!
  2. Много, и разумно изразходвани средства!
  У БГ - то, това още не сме го осигурили за човеци, камо ли, за делфини!
  Прочее, делфинариум не е за цървулска държава...

  roo
 32. 32 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3927 Неутрално

  До коментар [#29] от "Нормален гланц":

  Гланцирания мозък, ходи да се изказваш в пенсионерския клуб, или дай нещо по темата...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 33. 33 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3927 Неутрално

  До коментар [#27] от "Нормален гланц":

  И научи как се поставят запетайки, неграмотнико...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 36. 36 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3927 Весело

  До коментар [#34] от "Нормален гланц":

  По-млад или по-стар, не знам, но със сигурност си неграмотен...
  Жалка история...
  Та, един образователен урок, който явно от многото ти години си забравил, или като двойкаджия не си усвоил.
  Слагай си където искаш запетайки, трудно се учи къде и защо, но след запетая или който и да е препинателен знак, следва шпация, т. е. пауза.
  Утре ще преговорим, и ще видим, имаш ли развитие...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 37. 37 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 967 Неутрално

  До коментар [#10] от "Нормален гланц":

  За всички няма как да знам,но за теб вече знам.Няма да пиша какво знам,не защото ще ти стане кофти.Ти си от породата дето не има става кофти.Не е прието във форум да се пишат тракива неща.
  И ника ти е много подхдящ.Само дето гланца ти е в повече от нормалното.Доста си гланциран,спор няма.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 38. 38 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 967 Неутрално

  Тея закон за изтезаване и жестоко отношение към животните не ги ли лови?
  Пожелавам им на тях и семействата им да бъдат обект на същите кометентни грижи един ден.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 39. 39 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 967 Неутрално

  До коментар [#27] от "Нормален гланц":

  Акъл и мензис ако не ти дойдат на време,повече не ги чакай.И на 103 ще си все същия...гланц.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 40. 40 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#20] от "Animals As Leaders":Аз съм на 23 ,какви пропуснати 35 ,бе ,дъртанян!
  —цитат от коментар 27 на Нормален гланц


  Стига ве!

  Едно... поне 20 години- не ти личат, пич!

  И не- нямам предвид, че си младолик.

  Кога писа домашните, кога кри бележника от баща си, кога намери време да станеш комунист, че и акъл на "дъртаняни" да даваш...

  Те тва имах предвид.

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 41. 41 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3946 Разстроено
 42. 42 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Навсякъде пръщи от некомпетентност, навсякъде стават необясними неща, подобаваме на затихваща държава. Имам чувството че живеем до утре и се състезаваме за кой кво ще прекара че видиш ли след мен потоп

 43. 43 Профил на nickkal
  nickkal
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Поредната порция откровени глупости от грант хранилка. ОК е да храним улични псета и котки, по най- тъпия начин - хвърляйки храна от 7мия етаж, ама атракция и бизнес на 30-40 години е проблем. Като сте толкова ербап, две думи срещу лова, риболова, срещу пръскането за комари? Плъховете по- нисши бозайници ли са от делфините, а телетата, агнетата.... да продължавам ли? Айде спрете се.....

 44. 44 Профил на nickkal
  nickkal
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Поредната порция откровени глупости от грант хранилка. ОК е да храним улични псета и котки, по най- тъпия начин - хвърляйки храна от 7мия етаж, ама атракция и бизнес на 30-40 години е проблем. Като сте толкова ербап, две думи срещу лова, риболова, срещу пръскането за комари? Плъховете по- нисши бозайници ли са от делфините, а телетата, агнетата.... да продължавам ли? Айде спрете се.....

 45. 45 Профил на nickkal
  nickkal
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Поредната порция откровени глупости от грант хранилка. ОК е да храним улични псета и котки, по най- тъпия начин - хвърляйки храна от 7мия етаж, ама атракция и бизнес на 30-40 години е проблем. Като сте толкова ербап, две думи срещу лова, риболова, срещу пръскането за комари? Плъховете по- нисши бозайници ли са от делфините, а телетата, агнетата.... да продължавам ли? Айде спрете се.....

 46. 46 Профил на Martin Pavlov
  Martin Pavlov
  Рейтинг: 30 Неутрално

  "А след двете публикации на "Дневник" от миналата година за смъртта на петте делфина и новородения морски лъв във варненския атракцион на компанията от там спряха да отговарят на всички въпроси, изпратени до официалния й адрес за електронна поща."

  Ми след подобни статии грам не ме учудва, че не ви отговарят.

 47. 47 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Другари журналисти, защо не се поразмърдате малко и да ни обясните:
  ЗАЩО В БЪЛГАРИЯ РАЗНИ ДВОРЦИ И ЗАМЪЦИ СА ПЕРМАНЕНТНО ОГРАНИЧЕНИ ЗА ПОСЕЩЕНИЯ ?

  1. Замъкът в Евксиноград уж можел да се посещава, но обикновено е затворено заради "делегации", да не безпокоят властимащите, а и персоналът (държавни служители) са щастливи, и си клатят таша.ите по цял ден.
  2. Дворецът "ВРАНА" също не се посещава - имало съдебни спорове (!?). Посещава се само парка, но пак при специални условия ВТОРНИК и ЧЕТВЪРТЪК за групи, и СЪБОТА и НЕДЕЛЯ за групи и индивидуални (за да не се безпокоят работещите там търтеи - държавни или общински служители). В Западна Европа има огромен интерес към замъците в Източна Европа, и хиляди посещават румънските замъци. Има интерес и за нашите, но при нас всичко е условно, държавните търтеи никой не трябва да безпокои!

 48. 48 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Между другото бг медиите са безкомпромисни спрямо разни частни атракциони. Вчера на Николаев от НОВА пяна му излизаше от устата заради случката с парашутистката, и беше бесен че дамата не се оплакала. Но никоя медия не се е вълнувала на пословичния мардалък на столичните служителки от НИМ и Боянската църква, перманентно сърдити, ако някой ги обезпокои 30 мин. преди затварянето на музеите.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на Niraah
  Niraah
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Мърлява българска работа. Жалко, че законът не ги лови тези.

 51. 51 Профил на _mushichka_
  _mushichka_
  Рейтинг: 254 Неутрално

  До коментар [#43] от "nickkal":

  Със сигурност си по-низш бозайник от плъховете, в това спор няма.

 52. 52 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Дневник сериозно почнаха да разбират и от делфини и от всичко абе воопще специалисти по всичкология сте Дневник

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Спасов, разкажете ни как можем да посети Евксиноград (вкл. и замъка), без да сме засегнати от условностите и ограниченията?

 55. 55 Профил на nickkal
  nickkal
  Рейтинг: 243 Неутрално

  До коментар [#51] от "Hutya Puylo":

  Откровен "умник"!

 56. 56 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Настрани от праведния квик от напълно невежи любители на животните, очевеидно за всеки компетентен е: Отглеждането на висши бозайници изисква:1. Отдадени специалисти!2. Много, и разумно изразходвани средства!У БГ - то, това още не сме го осигурили за човеци, камо ли, за делфини!Прочее, делфинариум не е за цървулска държава...
  —цитат от коментар 31 на babyroo


  А най-хубаво е да си ги освободят в подходящ океан. Убеден съм, че делфините могат да се грижат за себе си по-добре сами на свобода, отколкото който и да е човек да го прави за тях в плен.

  мурзилка
 57. 57 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз съм на 23
  —цитат от коментар 27 на Нормален гланц


  и ти личи

  Vernam Cipher
 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на Kamen Iliev
  Kamen Iliev
  Рейтинг: 60 Неутрално

  Явно нито с делфините, нито с банката си се оправят тези хора.

 61. 61 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 488 Неутрално

  ИМА ЛИ УЧУДЕНИ.ПРЕД ВИД МУТРЕНСКИЯ ПРОИЗХОД НА ПЕТЯ СЛАВОВА, ПЪЛНИЯТ НЕПУКИЗЪМ КЪМ СЪДБАТА НА ЖИВОТНИТЕ Е ЕСТЕСТВЕН..НА МУТРИТЕ ЗА ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ НЕ ИМ ПУКА,А ЗА ДЕЛФИНСКИЯ ДА НЕ ГОВОРИМ...

 62. 62 Профил на lio30501754
  lio30501754
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тъжна история. Гадните мутри от ТИМ съсипаха Варна...

 63. 63 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Твърде далеч съм от политическите виждания на зелените, но изнесените факти са отвратително гнусни.

  Препоръчвам им да намерят някой от техните среди, който е ходил в казарма и е служил сапьор. Работа може да свърши и някой фазан от ШЗО, който е бил по-внимателен в часовете по сапьорна подготовка.

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 64. 64 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Едно... поне 20 години- не ти личат, пич!
  —цитат от коментар 40 на Дедов'та Колюуа Унукя!


  дваесе таратанци, четирисе плус ...и ного бухане на кухарата

  Vernam Cipher
 65. 65 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 8 Неутрално


  До коментар [#10] от "Нормален гланц":

  Русофилистиците по традиция сте оперирани от всякакви нормални за човека чувства, като любов, състрадание....
  —цитат от коментар 49 на Hutya Puylo


  тоз е от твойте хамале :)

  Vernam Cipher
 66. 66 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  Леле мале, поредната драма в умнорасивите глави - битието и страстите на 5'те делфина в единствения делфинариум в държавата. След като оправиха контрабандните канарчета и лъвчетата-дегенерати в предишните години в скучните летни месеци, сега са се заели с други страдащи животинки. Чудя се кога праведния им гняв ще достигне до нещастните кравички, прасенца или пиленца които ние, тъпогразните от ГЕРБ варварски колим и се гаврим с труповете им като ги разфсоваме и консумираме мършата им. Защото е ясно че един умен и красив човек непременно е вегет-суровоят и яде само био супер-храни.

 67. 67 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  До коментар [#62] от "lio30501754":

  А това как го разбрахте от тая мелодраматична статия в която дори не се споменава в кой град е делфинариума ?.

 68. 68 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  До коментар [#47] от "historama":

  Двореца ВРАНА е собственост на Сакскобурготски и няма вариант да му влезете в имота без той да в покани. Това че се съдят с държавата вече 10 години няма връзка, ако го осъдят и му го вземат и го направят музей някой ден ще може да се влиза, дотогава си е негов. Парка бепе негов но го дари на общината (за да не плаша данъци) и се води някакъв вид защитена територия и затова е с ограничено посещение - да не се претоварвала екосистемата и сие глупости.

 69. 69 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#47] от "historama":Двореца ВРАНА е собственост на Сакскобурготски и няма вариант да му влезете в имота без той да в покани. Това че се съдят с държавата вече 10 години няма връзка, ако го осъдят и му го вземат и го направят музей някой ден ще може да се влиза, дотогава си е негов. Парка бепе негов но го дари на общината (за да не плаша данъци) и се води някакъв вид защитена територия и затова е с ограничено посещение - да не се претоварвала екосистемата и сие глупости.
  —цитат от коментар 68 на m17


  Секскобурския мошеник няма такава собственост в БГ. Дворците са били винаги собственост на държавата и не, него време държавата не е била собственост на баща му, имало си е парламент и прочие, а царя Борис е бил нещо като президент с повече власт от настоящият ни и толкова.

  мурзилка
 70. 70 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#2] от "Нормален гланц":Не е ясно обаче ти как си додрапал до тая възраст с тези пропуснати първи трийст и пет!!!
  —цитат от коментар 20 на Animals As Leaders


  Хубавото е,че додрапва до финалът...

 71. 71 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#20] от "Animals As Leaders":Аз съм на 23 ,какви пропуснати 35 ,бе ,дъртанян!
  —цитат от коментар 27 на Нормален гланц


  на 23 си найш кога,пенсийо изкукала...

 72. 72 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 8 Гневно

  Поредната порция откровени глупости от грант хранилка. ОК е да храним улични псета и котки, по най- тъпия начин - хвърляйки храна от 7мия етаж, ама атракция и бизнес на 30-40 години е проблем. Като сте толкова ербап, две думи срещу лова, риболова, срещу пръскането за комари? Плъховете по- нисши бозайници ли са от делфините, а телетата, агнетата.... да продължавам ли? Айде спрете се.....
  —цитат от коментар 43 на nickkal


  Я кажи кой стопанин позволява да му измират телетата или агнетата поради безхаберие ве,м@лоумник???

 73. 73 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#71] от "Димитър Димитров":

  Псувач,ти със сигурност си по-малък от мен ,но омраза и завистта ти е изпила разума тотално и си по-зле от всеки пенсионер,който съм виждал!
  Първите седем години възпитание също ти липсват и затова ще трябва да те възпитават на дърти години ,за да станеш човек!

 74. 74 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#62] от "lio30501754":А това как го разбрахте от тая мелодраматична статия в която дори не се споменава в кой град е делфинариума ?.
  —цитат от коментар 67 на m17


  Аха,то в България във всеки град има делфинариум...

 75. 75 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#72] от "Димитър Димитров":


  Ти никога не си гледал животни и деца,идиот!
  Няма значение какво правиш,болестите винаги ги има!
  Ти си болен от кретенизъм например,никой не го е искал ,но така си се родил...

 76. 76 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#74] от "Димитър Димитров":

  Делфинариум няма във всеки град,но идиоти като теб има!

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#60] от "Kamen Iliev":

  Чак сега ми светна,че “протеста” не е за някакво си блага на някакви си нещастни делфини, а е срещу ТИМ...
  Протестърчетата си заработват заплатките,но явно са излезнали само най-изкукалите,защото другите са разбрали,че могат да им потрошат кокаляците ,други платени ,ама не протестъри,а биячи...

 79. 79 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5675 Неутрално

  Като няма адекватни грижи за обитателите на делфинариума да го закрият по добре.

 80. 80 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5675 Неутрално

  Като няма адекватни грижи за обитателите на делфинариума да го закрият по добре.

 81. 81 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#62] от "lio30501754":

  Каква Варна,бе,всички я знаем като ТИМишуара...

 82. 82 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#60] от "Kamen Iliev":


  Гледай да не се озовеш близо при делфините , че много хапели непознати хора...

 83. 83 Профил на gwa59354694
  gwa59354694
  Рейтинг: 362 Неутрално

  Този делфинариум трябва да бъде затворен и делфините да се пуснат в естествената им среда (след адаптационен период). Да държиш в плен животни като делфините и косатките с цел дресиране е престъпление.

 84. 84 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ГЕРБ варварски колим и се гаврим с труповете
  —цитат от коментар 66 на m17


  тц, просто сте видни каманари и ви е лекинко трудно стоплите пазар

  Vernam Cipher
 85. 85 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Като няма адекватни грижи за обитателите на делфинариума да го закрият по добре.
  —цитат от коментар 79 на Peni Nikol


  ППени, тургала ли си некви свежи комиси напоследак?

  Vernam Cipher
 86. 86 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#24] от "Свинчуга":

  ас тебя шо та мислих за гробар

  Vernam Cipher
 87. 87 Профил на БонМиленоф
  БонМиленоф
  Рейтинг: 17 Разстроено

  До коментар [#78] от "Нормален гланц":

  А може би сега ще ти светне, че се има предвид Петя Славова и банката и... Инвестбанк

 88. 88 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Що не пуснат животните да си плуват на свобода в морето?

  Мърфи е оптимист!
 89. 89 Профил на nickkal
  nickkal
  Рейтинг: 243 Неутрално

  До коментар [#72] от "Димитър Димитров":

  Малоумник е на баща ти синът! Нямаш си представа, колко от посочените умират, въпреки всичко. Пейте си тъпите песни....

 90. 90 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  До коментар [#39] от "sandman":

  Тва лафче за акъла и мензиса, беше смешно кога бях шести клас. Има - няма 32 години.

 91. 91 Профил на Nada Tomba
  Nada Tomba
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Дограмата смениха скоро. Шефа сигурно е дребна риба.

 92. 92 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#31] от "babyroo":

  Делфинариумът е наследство от социалистическото предприятие Лазур, когато комунистите не питаха нито за екология, нито за други лиготии. Изс*раха си Делфинариума в средата на парка и интересно защо нямаше протести от "Спаси Варна". Докараха делфини от Куба, от Карибите, защото нашите не стават за дресировка. Басейните се пълнят със специално филтрирана и обеззаразена морска вода. Закриването на Делфинариума обрича делфините там на незабавна смърт. Това ли искат "природозащитниците"? Защо се лъже, че делфинчето е "новородено", след като вече е било на 9 месеца? Цяло чудо е, че при тези условия все още има живи делфини в делфинариума. А умрели от време на време винаги ще има. Без излишни драматизации, моля.

 93. 93 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 967 Неутрално

  До коментар [#90] от "pavur":

  Е и?
  То и питагоровата теорема е от времето на Питагор,ама не е престанала да е вярна

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 94. 94 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#61] от "aramissss":

  Животните не ги гледа Петя Славова, а треньори, които ги обичат и се грижат за тях, колкото могат в тези условия.

 95. 95 Профил на Basil II
  Basil II
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Панелите могат да дресират кози.

 96. 96 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  До коментар [#12] от "LiberalToTheBones":

  Делфинариумът Е свързан с Морето,разбира се.Не знам защо целия медиенжкръг Капитал се е емнал да атакува Делфинариума.ВъвбВарна се говори,че някой иска терена.Той е на доста хубаво място,в Морската Градина.Явни има нещо-вас няма да ви дадат такава задача без пари...

 97. 97 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  До коментар [#52] от "миро родозов":

  Е,за каквото платят,за това се пише...

 98. 98 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  До коментар [#56] от "Маршалов":

  Ъези делфини са родени главно в плен.Ще умрат на свобода.По принцип на свобода живеят ибпо-кратко

 99. 99 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  До коментар [#66] от "m17":

  С един такъв индивид спрях да споря,когато каз,че кърмата била веганска.Тук е пълно с такива существа.

 100. 100 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3033 Неутрално  До коментар [#88] от "султана глаушева":

  Що ненпробваш данпуснеш козички да живеят в гората.Пък да видим колко дн ше изкарат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK