Екоминистърът увери протестиращи в Атия, че депото за опасни отпадъци е безопасно

Министър Нено Димов посети Атия и разговаря с местните жители, които се бяха събрали на протест с настояване да се проведе референдум

© Пресцентър на МОСВ

Министър Нено Димов посети Атия и разговаря с местните жители, които се бяха събрали на протест с настояване да се проведе референдумЖителите на Южното Черноморие ще имат възможност безвъзмездно, без средства от техните данъци, да се възползват от най-добрата швейцарска практика за събиране на опасните отпадъци, които всеки от нас съхранява в бита си. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов, който днес посети площадка за временно съхранение на опасни отпадъци от бита, която се изгражда близо до село Атия.


Община Созопол е определила мястото на площадката. Средствата за изграждането й са близо 2 млн. лв. и са осигурени чрез Министерството на околната среда и водите и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) по проект на Българско-швейцарската програма за сътрудничество.


"Направеното тук е по най-високите стандарти не само в Швейцария, но и в цяла Европа. Самото швейцарско правителство контролира изпълнението на проекта", каза министърът пред местните жители в уверение за безопасността на съоръжението.
Димов бе посрещнат от жители на Атия, Черноморец и Присад, които излязоха на протест срещу трите площадки за временно съхраняване на опасни битови отпадъци. Те скандираха: "Не искаме боклуци, искаме природа", съобщава БНР.


Протестиращи настояват за референдум


След като 2 часа близо 100 души блокираха пътя за селото, недоволството се пренесе на площадката край селото, където трябва да се съхраняват опасните отпадъци. Според някои от протестиращите тези депа са "бомба със закъснител" и трябва да бъдат затворени.


Въпреки уверенията на министъра, че площадката е напълно безопасна, протестиращите настояха за провеждане на референдум и преместване на проекта.


"Всички отпадъци се изливат в Черно море, а течението ще ги доведе до южните ни съседки. Не можем да бъдем безучастни. Има подменени документи, инсинуации в общинския съвет. Хората не са били наясно - едно е било предназначението на терена, после е променено с подписите на администрацията, без да има свикано обсъждане. Хората са излъгани", коментираха протестиращи, цитирани от БНР.


"Хората има от какво да се притесняват, ако продължат да събират тези отпадъци в кофите си за боклук. Защото и батерията, и битовата химия не са опасни, докато ги използваме, но когато отидат на депото с общия отпадък, може да станат опасни", каза Нено Димов.


Според него това е най-добрият тип събиране на опасни отпадъци на площадка за временно съхранение, а заедно с последващото специално третиране се предотвратява замърсяването. Министърът увери, че площадката, която се изгражда в Атия, не създава никакви рискове за околната среда или здравето на гражданите.


Пилотните центровете по българско-швейцарската програма са проектирани, оборудвани и работят по швейцарска технология, която е доказана и напълно безопасна. На територията на центровете няма да се извършват дейности, замърсяващи околната среда.


"Трябва да поздравим кметовете, които успяха да се преборят да получат средства от българско-швейцарската програма в полза на техните граждани. Всички общини трябва да изградят такива центрове до 2020 г., но тези, които са се възползвали от швейцарското финансиране, няма да го правят за сметка на своите граждани", обясни той.


"Засега само петима кметове успяха да се преборят за изграждането на такива площадки. Площадката е тук, защото община Созопол я е посочила като място, с което е кандидатствала по българско-швейцарската програма", каза министър Димов и добави, че площадката е минала през съответните процедури по екологичното законодателство.


Община Созопол е определила мястото на площадката, а изграждането й ще струва близо 2 млн. лв.

© Пресцентър на МОСВ

Община Созопол е определила мястото на площадката, а изграждането й ще струва близо 2 млн. лв.


На площадката ще се събират отпадъци, които се генерират в домакинствата при ежедневното използване на продукти със съставки, увреждащи околната среда, като лекарства, битова химия, батерии и акумулатори, битови електронни уреди, боядисани мебели и други дървени повърхности. Това са отпадъци, които всеки от нас съхранява в бита си, обясни министърът.


Изхвърлянето им в общите контейнери замърсява останалите отпадъци и представлява голяма опасност за околната среда при натрупването им в регионалните депа за отпадъци.


Събраните отпадъци на площадката могат да се съхраняват там максимум една година и периодично ще се извозват до съоръжения за третирането или унищожаването им. Центровете са така замислени и проектирани, че отпадъците да се съхраняват без опасност от разливи, разсипи и замърсяване на околната среда.


Разположени са в близост до населените места, за да са удобни за хората, които обслужват. Такива центрове в Швейцария се намират до търговски обекти в рамките на населените места или непосредствено до жилищните сгради на хората с цел максимална достъпност и удобство, обясни министърът.


Още преди десет дни бе проведено обсъждане в Созопол по въпросите за центъра за временно съхранение на опасни отпадъци в Атия, но заседанието започна с викове "Оставка" и "Искаме министъра". Местните жители бяха недоволни, че въпреки обявеното присъствие на екоминистъра Нено Димов тогава с тях се срещнаха експерти от ведомството.


Общата стойност на проекта в Атия е почти 2 млн. лв.


Те ще са изцяло за сметка на Българско-швейцарската програма за сътрудничество. От него ще могат да се възползват гражданите на общините Созопол, Приморско и Царево. В рамките на проекта се осигурява оборудване, което включва 2 микробуса, които ще бъдат мобилни пунктове за събиране на отпадъци, 10 контейнера за съхранение на отпадъци и 100 бидона.


Общото количество, което може да се складира на площадката, е 4 тона. Времето, за което отпадъците може да бъдат складирани, е до 1 година. В рамките на този период отпадъците трябва да бъдат предадени за оползотворяване или обезвреждане.


Проектът "Проучване и разработване на пилотни модели за екологосъобразно събиране и временно съхранение на опасни битови отпадъци от домакинствата" стартира на 21 април 2015 г. с подписване на споразумение с Конфедерация Швейцария за отпускане на 15 млн. лв. за финансиране на дейности, които да спомогнат за по-доброто управление на отпадъците в България. Срокът за изпълнение е до 7 декември.


Целта на проекта е намаляване на рисковете за човешкото здраве и околната среда чрез отделяне на опасните отпадъци от домакинства от потока битови отпадъци в 22 български общини. Предвижда се да се изграждат 5 пилотни центъра за събиране на опасните битови отпадъци в общините Шумен, Разград, Созопол, Съединение и Левски и вече са доставени мобилни събирателни пунктове за обслужване на съседни на тях 17 общини.


Това са Велики Преслав, Смядово, Каспичан, Хитрино, Лозница, Самуил, Исперих, Завет, Цар Калоян, Пордим, Никопол, Белене, Марица, Калояново, Хисаря, Приморско, Царево. Пилотните общини са определени чрез предпроектно проучване с финансиране от швейцарска страна, като са отчетени редица показатели за избиране на общини, при които реализирането на площадка за разделно събиране ще бъде най-ефективно.


Пилотните проекти целят да улеснят останалите общински администрации при планиране и изпълняване на вменените им със Закона за управление на отпадъците отговорности за осигуряване на площадки и организиране на разделното събиране на опасни битови отпадъци. Съгласно закона всички общини трябва да имат изградени такива центрове до 2020 г., съобщиха от министерството.


Общините ще могат да се възползват от разработените вече в рамките на пилотната програма инвестиционни проекти, методики за работа на центровете и опит при създаване и експлоатиране на мобилни схеми за събиране на отпадъци. По този начин ефектът от реализацията на пилотните модели ще се мултиплицира в бъдеще и страната ни ще постигне добро отделяне на опасните отпадъци, което гарантира по-чиста околна среда за бъдещите поколения, уверяват от Министерството на околната среда и водите.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. Пак има едни пари за “усвояване”.........
  Мислите ли, че им пука за отпадъците?

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4393 Неутрално

  Нено Димов

  НА КОЛКО ПАРТИИ СТАНА ?!?!?!?!

  То не беше ДСБ.....ЯНЕ ЯНЕВ......БОЙКО БОРИСОВ.......?!?!?!

  Г Н У С

 3. 3 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  Най-горемият проблем е, че на Нено никой няма вяра!

 4. 4 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Понеже доверието в институциите е нулево, каквото и да им кажат на хората, те не вярват. Чудесно знаят, че всичко се прави за да се усвоят(откраднат) едни пари.

 5. 5 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Ха ! - Кой му вярва на това лобистко л@inо ?

 6. 6 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  Брей, отслабна това момче. А не вярвам да не се храни...

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 7. 7 Профил на alchemist
  alchemist
  Рейтинг: 960 Весело

  Ами да си го направи в двора

  Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
 8. 8 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3937 Неутрално

  То и един друг викаше "вЕрвайте ми". Също, като наш Нено. Народа вече не вЕрва.

 9. 9 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Любопитно

  "депото за опасни отпадъци е безопасно"

  - Депото е за "БИТОВИ опасни отпадъци"!!!
  - Най-вече ЛЕКАРСТВА с изтекъл срок на годност, битова химия , батерии и подобни.

  От Дневник дали пият лекарства преди да им е изтекъл срокд на годност? Ай да увеличат консумацията за од няма такива с изтекъл срок на годност. :)

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5827 Неутрално

  Проблемът е, че не му вярват...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Проблемът е в доверието. Може да имаш доверие на политици, които са склонни да носят отговорност за провалите в ресорите си - поне политическа отговорност. Настоящото управление демонстрира точно обратното - каквото и да се случи, все ние не носим отговорност. Не сме защитили от неоторизиран достъп личните данни на гражданите, но проблемът не бил в това, че сме оставили отворена вратата, а в това, че някой е влезнал през отворената врата. Така ерозира доверието в институциите и после, каквото и да кажат от тези институции, няма кой да го вземе на сериозно. Така че, министър Димов да се сърди на колегата си.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 12. 12 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#9] от "plebs":

  Пиле шарено, батериите не стигат до депата а се приемат от компаниите за рециклиране по договор преди внос или директно се изкупуват, както други метали.
  Акумулатор до казан за смет отдавна не се среща.
  Депо за лекарства също не съм виждал, защото при изтичане на срока пак се приемат от вносителя.
  Коя битова химия се изхвърля на боклука освен опаковките и освен ако не е строителна?
  Така ситуирано депото е усвояване на пари, няма да има рециклиране, ще стане един склад за боклук, който, след като прелее ще се вози някога някъде.

 13. 13 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Нено, резил си!

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 14. 14 Профил на Explorer
  Explorer
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Депото за ОПАСНИ отпадъци е БЕЗОПАСНО. Швейцария и тя ще си изхвърля отпадъците тук, а някой наш олигарх ще прибира пачките, а хората ще боледуват и търсят заеми за болници и лекари.

  Всеки ден стават чудеса! Коледа не е толкова далеч.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK