Кратки новини: Над 1000 учители не достигат за новата учебна година

В София има свободни места за 600 преподаватели, в Пловдив – за 300, Варна – 110, а в Бургас – 120.

© Цветелина Белутова, Капитал

В София има свободни места за 600 преподаватели, в Пловдив – за 300, Варна – 110, а в Бургас – 120.Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.


Пожар на площ от около 1 000 дка гори в Харманли


Той е започнал в късния следобяд между селата Преславец и Поляново, съобщи БНР.. Огънят засяга смесени територии - гори и ниска растителност, уточниха огнеборци. На място работят екипите на 7 противопожарни коли. Гасенето се затруднява от вятъра, който разпалва огъня. На този етап не може да се даде прогноза за развитието на пожара, локализирането и потушаването му, каза директорът на пожарната в Хасково комисар Николай Вълчев. Установени са били предполагаемите причинители на бедствието. Ставало дума за няколко души с моторна косачка, които разчиствали орехова градина. Те не за първи път причинявали пожар.


В София има 600 свободни места за учители, търсят се педагози за проблемни райони
С 500 лв. ще бъде увеличена заплатата на учителите, които се включат в национална програма "Мотивирани учители" и пожелаят да работят в училища с проблемни области, включително с ученици, които имат ниски образователни резултати или нисък социален статус. Те ще получават и допълнително 200 лева за наем за срок от 12 месеца. Програмата може да включи 330 учители от цялата страна. Одобрени до момента са 138 преподаватели, а незаети остават още 150 преподавателски места по тази програма, съобщи Би Ти Ви.


Недостиг на учители има в цялата страна. В София има свободни места за 600 преподаватели, в Пловдив – за 300, Варна – 110, а в Бургас – 120. Най-чувствителен е недостигът на педагози основно по чужди езици, математика и информационни технологии, съобщи Нова телевизия.


Авария в ТЕЦ в Перник замърси река Струма


Авария в багерна помпена станция при ТЕЦ "Република" в Перник е причинила замърсяване на река Струма, съобщиха от Регионалната инспекция по опазване на околната среда. Замърсяването е било в участъка от квартал "Мошино" в град Перник до моста при газостанцията до бившия завод "Кристал". Сигнали за него са постъпили от граждани на "зеления" телефон. При извършената проверка от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) не са констатирали смъртни случаи на патици и риби.


В района на новопостроения мост в квартал "Варош" експертите са видели над 20 патици. Патици са открити при обхода и на моста при газостанцията до завод "Кристал". От РИОСВ-Перник увериха, че аварията е отстранена.
Експертите от инспекцията поясняват още, че шламовете не са опасни за биоразнообразието.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10684 Неутрално

  И по-лошо ще става

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2497 Разстроено

  До коментар [#1] от "penetrating":


  И по-лошо ще става
  —цитат от коментар 1 на penetrating


  '''''''''''.............. Grigor Lilov
  23 август в 14:13 ч. ·
  Аферата банани с кокаин
  ЧАСТ ОТ КОНТРОЛИРАНАТА ПРАТКА Я ИЗГЪРМЯХА
  **** Съучастник ли е държавата България?

  Няколко пояснения.
  1.
  Банините, прикриващи кокаина, отдавна се подвизават у нас.
  И миналата, и тази година в складовете на най-големите вериги хранителни магазини у нас можеха да се видят неразопакованите кашони. Етикетите сочеха като вносител българската „Интерцитрус” ЕООД, като експортьор – Еквадор (един от големите световни износители), но освен тази маркировка на неразопакованите кашони се четеше и „Направено в Колумбия”. А Колумбия е № 1 в света на кокаина.
  Ясно е защо по документи вносът на банани е от Еквадор – това буди по-малко съмнения. Ясно е защо производителят на бананите всъщност е Колумбия – там част от кашоните с плодовете са били обработени с кокаин, преди да поемат по дестинацията към България и съответно от нея – към Европа.
  2.
  Според официалните пояснения мъж на средна възраст – работник в склада на „Интерцитрус” открил кокаина в един от кашоните и веднага докладвал на ръководството, а то – на полицията. Мъжът не желаел да се представи кой е, предпочитал анонимността, но пък охотно е позирал за снимки в редица сайтове.
  Смях – няма такава песен хем да търсиш анонимност, хем да се лансираш в световния Интернет. Ясно е защо е „анонимността” – дадат ли се някакви данни зо човека, всеки може да провери доколко е реална тази личност. Освен това никакъв работник в склад на едро не се ровичка из кашоните. От горната среда те имат отвор, през който се виждат бананите и съответно тяхната узрялост.
  А защо разследващите и съответно медиите сътвориха тази легенда? Защото анонсира фирмата като невинна от една страна, а от друга – прикрива контролирания характер на пратката.
  Факт – разследващите и прокуратурата, както и огромното мнозинство от медиите спестиха името на фирмата със склада с кокаинови банани - „Интерцитрус” ЕООД.
  3.
  Пратката с банани е била контролирана. Какво означава това? Означава, че Интерпол, Европол и националните спецслужби са следели маршрута й, за да разкрият цялата верига – от доставчика до центровете за разпределяне на дребно на кокаина.
  Но пратката изгърмява в България – разкрита е. Както се вижда – по невнимание от някакъв мургавелко в някакъв склад. Това е и поредната цел на легендата за онзи съвестен гражданин, за да си измият заради провала на операцията нашите служби ръцете пред западните, от които е дошла информацията.
  4.
  Заради провалът в България има и др. провали по операцията.
  Вчера в Стокхолм показно пред очите на жена му и детето му беше разстрелян сръбcкият баш мaфиoт Caшa Тoдoрoвич – Търтa. След низ от престъпления в последните няколко години той се занимава с продажба на зеленчуци – поне официално.
  Тримa мъжe ca го причaкaли прeд бутик в швeдcкaтa cтoлицa към 20 чaca бългaрcкo врeмe и oткрили огън. Не са си дали особен труд да бягат. Полицията бързо ги е задържала и те са си признали за убийството. Мотивите ще посочат на процеса и вероятно ще се отърват с по-няколко години затвор в луксозните шведски зандани. Ще им се заплати богато този престой.
  Обаче за мен убийството на гангстера от Сърбия е операция за прикритие на истинския път на наркотика. Кокаиновата мафия умишлено насочва вниманието към Швеция и сръбско-черногорските престъпни кланове, а не към действителните организатори на канала.
  За тях ще прочете по-надолу.
  Логичното беше при провал разстрелите да са у нас – в България е разкрита пратката, родните посредници са виновните. Но те са си живи и здрави. Парадокс е, че дори отговорни пред правосъдието за трафика на наркотик у нас няма – всички са невинни.
  5.
  Усилено се лансира тезата за грешка на трафикантите и истинска дестинация на контейнерите в Румъния, отзовали се по случайност в Бургас. Защо? Защото иначе българската мафия ще лъсне като основен организатор на канала.
  Пет кашона с наркотика са откритите „по случайност” в българския склад. От 26 626 кашона с банани се губят 3240. Били изнесени за Румъния.
  Всъщност на практика цялата пратка от два тона е била реализирана и отдавна е заминала за Западна Европа. Чак след извършването на трансфера у нас а подхвърлени някакви килограми като за замиване на очите. (по редица първоначални данни 120 кг, мистериозно стопили се впоследствие на 75 кт.
  За да се извърши реализацията, е било необходимо време. И затова от края на юли чак до 16 август бананите ей, на, са зреели, за да бъдат разкрити по случайност едва тогава, когато няма опасност да се изгуби стока за стотици милиони евро. Излиза, че бдителният мургавелко въобще не е проверявал за зрялост плодовете почти три седмици, а чак на 16 август най-сетне е решил да пристъпи към изпълнение на служебните си задължения
  Смях и плач!
  Освен това товарооборотът на плодове през Бургас не е достатъчен за да бъде чартърът финансово обоснован за чартьора/корабният оператор. Възниква въпросът за какво му е на румънски търговец да поръчва карго през Бургас, да се бърка за допълнителни транспортни разходи за хладилни вагони до Румъния и да плаща толкова скъпо струващото навло – хладилното?! Губи се икономическата и финансова логика. От гледна точка на създадения за прикритие фалшив документооборот при пресичане на различните граници румънски експортьор на банани е далеч по-несъмнителен и не буди такива опасения като български.
  6.
  Защото тези кокаинови банани не са първите у нас. Първият случай с така наричаните еквадорски (колумбийски) банани е от 2006 г.
  Тогава пак изплува същата фирма „Интерцитрус”, но не като ЕООД, а като ООД. Тогава на светло пред спецслужбите изплува и корабът „Сънрайз”, който години наред всеки всеки месец превозва банани за България от Еквадор. И нищо.
  Следа към кокаинови банани изплува и в убийството на едрия „бизнесмен” Борислав Манджуков на 24 март 2014 г пред дома му в затворен комплекс в столицата. Той беше сред основните вносители на банани у нас. (за убийството и връзките на олигарха с висшата политика виж моя тогавашен пост КАКВО СКРИХА ЗА УБИТИЯ МУЛТИМИЛИОНЕР БОРИСЛАВ МАНДЖУКОВ? • Аферистът е близък до едно крило в БСП - противник на друго в столетницата • В тежък конфликт е с една от родните банки • Подозират го за перач на наркобоса Таки • Денят „Х” - олигарси в Русия, визита във Вашингтон https://www.facebook.com/grigor.lilov/posts/554844901298120. )

  Известно е, че изчезналият без следа Евелин Банев- Брендо, осъден в редица европейски държави за трафик на наркотици, беше наречен „кокаинов цар на Европа”. За него виж моя пост https://www.facebook.com/grigor.lilov/posts/988160587966547 Чак сега – през миналия месец България най-сетне го обяви за издирване чрез „Интерпол”. Обяви го, след като той най-сетне успешно се пребазира във Венецуела под крилото на диктатора Мадуро. Затова всеки, който си мисли, че България и български групировки, милионери и политици не са основната гара-разпределителна на кокаина за Европа е пълен глупак.

  ТРАФИКЪТ

  Фирмата, в чийто склад откриха кокаиновите банани, се казва „Интерцитрус” ООД с EIK: 130213585. Отново я споменавам, понеже разкследващите органи и огромното мнозинство медии и информационни сайтове спестиха наименованието й.
  Собственици са Кирил Николов Николов и Ганка Райчева Панайотова-Николова. Те нито са арестувани, нито са под следствие. Сякаш фирмата им е извън подозрението, макар че бананите са били за нея.
  Има само две обяснения за този „пропуск”.
  Първото е, че лицата са нещо като свещени крави още от зората на прехода. Вероятно, защото фирмата е нещо като правоприемник по друго фирмено дело - 'No l596/9lr на СГС – фирменото отделение. И като се разровят корените на тези отношения, изплуват редица компрометиращи обстоятелства за лица от върховете на родния бизнес и политика.
  Второто обяснение за тяхната невинност е хипотезата, че работят за спецслужбите и така предали информацията за пратката. Възможно е да е такъв мотивът, с който родните ювелири на плаща и кинжала обясняват пред западните защо бездействат за тези лица. Но тогава нито контролираната пратка щеше да бъде провалена, преди да стигне до крайните си получатели, нито пък от огромното количество кокаин щяха да се намерят жалките 75 килограма.

  Търговският оборот на фирмата на тези хора, поне според отчетите се измерва с десетки и десетки милиони левове. Доколко е истина, е невъзможно да се прецени. Невъзможно заради противоречия в отчетите и балансите. Например одиторът Радинка Стоева заверява на 22 март 2016 отчета на дружеството за 2015 г., а на 26 май отново заверява отчета на дружеството за същата 2015 година, като данните в двата отчета се разминават
  Реално държат капитал и в трета фирма – „Смартфиш” ООД чрез залози на дружествени дялове в тяхна полза. Дяловете са на „Селект трейд” ООД, следователно имат и дебела връзка с това дружество. И обратното – „Селект трейд” има запор върху бановата „Интерцитрус”. Самата „Интерцитрус” от една страна е ООД, обаче от друга е собственост на „Волуяк” АД. То – собственикът пък по редица данни в Търговския регситър е собственикът на Интерцитрус, който му е господар.

  ВРЪТКИ И ЦЕНТЪР

  Защо са тези сложни връзки със запори и собствености?. За да се прикрият истинските.
  Кои са те?
  От своя страна двете фирми – „Смартфиш” ООД и „Селект трейд” имат отношения и съответно запор заради едни 11 милиона 450 хиляди 915 евро и 63 цента. Окачени са на верижката на монтерейци (генералския кръг от бившата ДС) и сочения като свързан с тях трезор „Инвестбанк” на сервитьорката Петя Славова заради едни Покрай свързаните лица в тази верижка изплуват маса имена на роднини на бивш висшестоящ генералитет и висша комунистическа номеклатура от времената на социализма.
  Съществува и друга забележителна с имената си верижка - „Волуяк” ЕАД. Това акционерно дружества сега се води изцяло собственост на банановата „Интерцитрус”. Но навремето е било АД – т.е. имало е и др. съдружници. На тази верижка чрез тях са закачени десетки и десетки др. фирми чрез свързани лица, а като цяло конгломератът наброява няколкостотин дружества. За мен в това съзвездие интересно име е например Кирил Милотинов и връзката му с фирма Мелта, в която като друг съдружник изплува името на отговорен ръководител на Овергаз. И няма как да не се присетя, че съм разказвал, писал и описвал опасни връзки, вкл. и съдружия между синовете на газовия олигарх Сашо Дончев и застреляния Константин Дишлиев - основния финансист на кокаиновия цар на Европа – Брендо.

  В тази сложна схема има и център.
  Центърът е превозвачът на бананите. Не корабът, а превозвачът – група от компании под шапката на MMC Group Holding S.A.L.
  Холдингът се пръква на белия свят броени месеци след българската бананова „Интерцитрус”. Пръква се в Бейрут - столицата на Ливан, която практически е разделена на две между мюсюлмани и християни. Кой знае защо, но телефонните номера за връзка нямат кода на Бейрут - 961.1, а кодът на една от ливанските провинции и Газа. Забележително е, че името на компанията не фигурира в основните бизнес-справочници за Ливан. Ако се вземат като код първите пет цифри на някои от посочените номера за контакти, изскача не Ливан, а телефонни и мобилни оператори в Латинска Америка и комуникационна компания в Русия.
  Адресът на голямата корпорация е в една доста ожмулена и запусната сграда - Zalka Main Road, White Building. От надписа White e изпаднало е-то, а прозорците на първия етаж (където би трябвало да е офисът), са плътно облепени с бяла хартия.

  АНОНИМНОСТТА

  Нито на сайта на компанията, нито където и да е другаде може да се види кои са нейните ръководители.
  Холдингът има десетки подразделения, вкл. за чартиране на кораби. Направи ми впечатление, че Фейсбук профилът на компанията е от юни т.г.
  Сайтът се оказа сложна за издирване мистерия. WHOIS посочи регистрацията му като изцяло анонимна – няма дори посочено лице за връзка при евентуален технически проблем. Налоои да се поразровя и накрая да установяа, че всъщност става дума за местонахождение в Бразилия. Но считам, че и тази държава не е истинската- тя е брънка от веригата.

  Около този холдинг са подредени маса фирми. Най-интересните са дъщерната IRB-GR, установено в Гърция, което има за основна дейност представителството на морската администрация на Того за регистрация на плавателни съдове под флага на Того. И сестринската MAC-GR, също установена в Гърция. В нейния предмет на дейъност е регистрацията на съдове под различни знамена на удобство, особено на офшори като Белиз, Панама, Кот д'Ивоар, Сейнт Винсент и няколко други, както и да предоставя услуги за създаването на офшорни компании в страните от Хондурас, Маршаловите острови и Делауеър. Най-сетне някои от финансовите поделения на холднига се жоказа базирани в редица офшори – от Кипър до Белиз.

  *** Вместо заключение ***

  Преди четвърт век, през далечната 1995 написах, че въпросът кой да препира е основният политически и икономически проблем на прехода. Онази поредица разследващи статии разнищи как 10 млрд. долара от колумбийските наркокартели се готвят да навлязат у нас, за да изкупят родното строителство, туризма и индустрията на страната и да я превземат в крайна сметка.
  Вижда се, че транферът на кокаин и прането на парите от този трансфер не са никаква новост за страната ни. Както вече ви информирах, не са новост и наркотичните банани. Не са новост и протекциите над него от мощни политически и бизнескръгове, от родни олигарси и политици.
  Новост са само поредните лица и компании, забъркани в този бизнес и извадени по неволя на светло след поредното възмущение на западните партньори на България. ........'''''''''''

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  И по-лошо ще става
  —цитат от коментар 1 на penetrating  До коментар [#1] от "penetrating":

  Това как уж намалявали учителите и лекарите го разправят от 20+ години и ако беше вярно досега да не беше останал нито един учител и лекар.

 4. 4 Профил на alm36596647
  alm36596647
  Рейтинг: 103 Неутрално

  ВМРО патреотите що ги няма с една Концепция? Това по-малък проблем ли е? Или
  например "доброволна военна служба без пари" им е по-важно? Що не изпраскат една Концепция за доброволни учители без пари?

 5. 5 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  До коментар [#3] от "deaf":

  Хиляда липсващи са ти малко май!
  Догодина повече.
  Специално за теб!!

 6. 6 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3823 Неутрално

  Те децата намаляха катастрофално. Затова учителите все още стигат.

 7. 7 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1694 Весело

  Който знае съответния език или математика да ги назначават
  Министъра каза че трябва да си ценим кадрите, какво е това да искат образование и диплома

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10684 Неутрално

  До коментар [#2] от "Чардо":

  Интересна история...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10684 Неутрално

  До коментар [#3] от "deaf":

  Напълно вярно! Да, и намаляване на броя учители е по-бърз от намаляване на броя ученици...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на Nada Tomba
  Nada Tomba
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Как разбрахте в неделя?

 11. 11 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2772 Весело

  До коментар [#3] от "deaf":Напълно вярно! Да, и намаляване на броя учители е по-бърз от намаляване на броя ученици...
  —цитат от коментар 9 на penetrating  До коментар [#9] от "penetrating":

  Има ли все още някои наивник който да вярва на статистиката на патологичният лъжец Борисов?!
  И пак се отклонява вниманието на народа. Не е важно колко са учителите,а какви са...

 12. 12 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3598 Весело

  "Най-чувствителен е недостигът на педагози основно по чужди езици, математика и информационни технологии"

  Е, много ясно.
  Ако некой знае чужди езици и разбира от информационни технологии нема да стане даскал...

 13. 13 Профил на aleks ivan
  aleks ivan
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  "Най-чувствителен е недостигът на педагози основно по чужди езици, математика и информационни технологии"Е, много ясно.Ако некой знае чужди езици и разбира от информационни технологии нема да стане даскал...
  —цитат от коментар 12 на palav_nik


  "Най-чувствителен" не значи че по другите не липсват. В София например липсват и по биология и химия. И това въпреки увеличенията на заплатите. Защото не става въпрос само за пари. От части и заради отношението на обществото и политиците към учителската професия: от 2007-ма насам.

  ЖИВОТ за дунавските есетри!! : https://esetri.wwf.bg/
 14. 14 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 1076 Любопитно

  До коментар [#11] от "deaf":

  А теб има ли някой, който да те взема на сериозно?

 15. 15 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  Бюрократите в МОН доста спомагат тази професия да бъде отбягвана.

 16. 16 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  Руснаците като идват да ни "освобождават" от "турското робство" са били учудени , че във всяко българско село е имало училище, че българското образование е по-обхватно и масово отколкото е в Русия.
  Днес във все по-малко български села има училища поради липса на деца.

 17. 17 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8764 Неутрално

  Ами не искат младите тук да работят като учители особено с езици и информатика.

 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  До коментар [#13] от "aleks ivan":

  Съжалявам,но каквото повикало,такова се обадило. През комунистическият режим учителите служеха като негова маша за тормоз и издевателства върху учениците. Е,сега палачинката се обърна и учениците на свой ред се гаврят и бият учителите. Нещата биха се променили ако самите учители се променят,но те не щат и продължават да "преподават" умопомрачителни писания от соц.учебниците...

 19. 19 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1892 Весело

  А това че липсват всяка година над 40 хиляди ученика, май не го виждате.
  Едно време в училище бяхме по 30 ученика в клас и имаше по 5 паралелки, днес в същото училище има два класа А и Б и са по 20 ученика в клас. Става въпрос за София.

  Същото се пише и за полицаите, че не достигали, а според Евростат сме първи по брой полицаи в ЕС на глава от населението...
  Време е да се актуализират местата, а не да ги смятат при население от 8 милиона , защото в момента в България сме около 6.5 милиона и съответно и учители и полицаи и държавни служители трябва да се съкратят.
  То и армията ни е била 100 хиляди, а сега е 30 хиляди, защо не напишете , че не достигат 70 хиляди военни

 20. 20 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2772 Весело

  До коментар [#19] от "001":

  Ама той комуниста Каракачанов наистина каза,че не достигали пет хиляди войника в българската армия.

 21. 21 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  До коментар [#20] от "deaf":

  Е как липсват 5 хиляди , като сме били с армия от 100 хиляди, а сега сме с 30 хиляди.

  Броя на депутатите също трябва да бъде намален и трябва да се намали от 240 на 120

 22. 22 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  В София сигурно се търсят учители за Факултето, Там няма никой да иде, трябва да събира учениците си по домовете. Навремето караха учителите от въпросното училище да ходят да записват ученици по домовете, направо кошмар. Ходеха им на крака и онези пак не искаха да се записват. Това племе е скарано с ученето, дай им кражби и убийства.

 23. 23 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6641 Неутрално

  Повишават заплатите на учителите, а недостигът им също расте

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 24. 24 Профил на Nada Tomba
  Nada Tomba
  Рейтинг: 1119 Неутрално
 25. 25 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 2731 Неутрално

  Ами, като цяло, неприятна новина. Причините няма да нищим, защото всеки си казва що му на сърце, ама дали е тъй...Подобно обаче историята на Робинзон, и тук има лоши и добри страни. Лошите ги знаем, ако искаме да изкараме някой виновен, можем и да ги измислим. Аз обаче за себе си виждам някои положителни неща. Първо, че това повишава авторитета на професията, в момента има липса на сериозни кадри, но те постепенно ще заемат своето място. Това значи, че в просветата няма да се тика куцо и сакато. Второто е в чисто личен план. Наесен ще вдигнат заплатите. Хората, които са в запас, но имат възможност, могат спокойно да прибавят бонус към наличните си доходи или както казваше бившият ми счетоводител, да си освежат личния бюджет. Стига да живи и здрави. Това ти позволява да помогнеш на децата, да се черпиш с джин физ и да отидеш седмица на Санторини с 60 лв. на вечер. Вече сме приготвили нагледните фигури по математика за лица и обеми. Който иска, да учи и да преподава, който не иска-да ходи в Багдат.

 26. 26 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  Така ще бъде, докато не се приемат РАБОТЕЩИ мерки осигуряващи дисциплината в час.
  Не може да се работи нормално, когато учителят има само задължения и никакви права.
  Без значение, колко големи са заплатите.

 27. 27 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  Като пазаруваш немски стоки от Кауфланд, трябва да си наясно, че има някои странични ефекти!
  Като например в България да умре средната класа!

 28. 28 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Проблемът на учителите не е в заплащането, а в липсата на дисциплина в училище. Дисциплина няма, защото ученикът стана пари ("Парите следват ученика"!).

 29. 29 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2076 Любопитно

  Кратки новини: Над 1000 учители не достигат за новата учебна година
  ...
  Плащат им по-малко отколкото на сервитьорки.

  В Русия съм! В Русия съм!
 30. 30 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1238 Любопитно

  До коментар [#27] от "hope":

  Че тя кога се е раждала,че да умира?

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 31. 31 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 2240 Любопитно

  А колко са новите полицаи за тази година?

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува.
 32. 32 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 3563 Неутрално

  "...Защото не става въпрос само за пари. ...и заради отношението на обществото и политиците към учителската професия: от 2007-ма насам."
  =========================================================================
  Ами,че тези неща са свързани...Докато една доста голяма част от обществото смята,че не може даскалът да получава повече от говедаря(като по времето на Славейков),ще ги има тези проблеми...Но,има и друго,което е много по-важно...

  "Бях учителка. Героично издържах 20 години, а сега мета офиси. Някак по-спокойно ми е.
  А вечер, като се върна от работа, гледам телевизия, чета новините в интернет и съм ужасена. От една страна съм шокирана от записите в детските градини и социалните домове, където се тероризират деца. От друга се представям на мястото на възпитателката, която крещи и ги удря и разсъждавам защо е стигнала дотам.
  Във всяко стадо има мърша, във всяка професия също има случайно попаднали, но чак толкова много мърша да има, някак не върви. Извън всякаква логика и статистики е.
  За камерите в учебните заведения съм! Твърдо! Даже да предават в реално време картината от класната стая. Така всеки ще види какви ги върши детето им.
  Но в същото време съм и за една друга мярка! Родителите да поставят камери в домовете си и да разберат защо се държат така децата им. И да потърсят вината и у себе си.
  Аз съм търпелив човек и много обичах професията си. Но като започнах да вдигам кръвно и да колабирам от високите граници, като получих трайна невроза и дори косата ми започна да окапва на нервна почва, като за капак започнах да губя и равновесие и хванах хронично безсъние, в един момент поставих нещата на кантар и реших, че трябва да спасявам себе си. Сега сме аз и прахосмукачката, и парцала за прах. Това не е работа за човек с две висши, но е някакво спасение.
  За да стигна дотук, всеки ден се сблъсквах с ужасяващи гледки в училище. Преподавах на седми клас, деца на 13 години, които трябваше да се държат като деца. Уви. Половината идваха на училище чак третия час, понеже не могли да се събудят. Част от момчетата миришеха на снощен алкохол и бяха надекватни. Чакаха голямото междучасие и някои наддигаха патрончета с водка, други пушеха настървено дрога.
  Всеки спор се превръщаше в кавга, а почти всяка кавга после прерастваше в юмручен бой. Биеха се за момичета, момичета се скубеха за момчета, ритаха се за обиди във Фейсбук, а на тази възраст не бива да имат профили в социалната мрежа, заяждаха се в час, подхвърляха си обидни реплики, момчетата носеха ножчета, едно даже беше домъкнало газов пистолет.
  ИСТИНСКИ ЧУДОВИЩА В НЕВИНЕН ОБРАЗ!
  На 13 години някои имаха татуировки! На 13 години момичетата идваха с тежък грим, с дълбоки деколтета и панталони с ниски талии, облечени точно като малки проститутки.
  Момчетата имаха боксове, тежки метални гривни и огърлици под пуловерите …А аз се опитвах на фона на цялото това пращящо от хормони и омраза напрежение да преподавам литература. Да ги науча кои са Ботев, Вазов, Смирненски и Йовков.
  Да ги накарам да обикнат красивото в живота. Глас в пустиня, мисията невъзможна…Докато четях на глас “Епопея на забравените”, те се опипваха под чиновете, или си чатеха по телефоните…
  Пак повтарям! Съгласна съм с камерите във всяка класна стая. Нека загрижените мамички и татковци да видят какво правят драгоценните им рожби в училище. И как посягат дори на учителите.
  Но това не е решение!
  Нека за проба 1000 възмутени от образователната система семейства си поставят камери и вкъщи и после да изгледат записаното. Нека видят за какво говорят с децата си, как ги възпитават, как контактуват майката и бащата у дома, какво правят в свободното си време, какви гости им идват, каква музика слушат. Ще ми е любопитно да видя някой говорил ли е с малките за изкуство, за книги, питал ли ги е как се чувстват, имат ли проблеми.
  А после да изгледат моментите, когато децата им са сами вкъщи. Какво правят, какво слушат, с кого се събират, какво си говорят по телефона и скайпа и какво.
  Освен това ми е непонятно кой родител пуска 13-годишното си дете без чанта, но добре гримирано като Лолитка на училище, кой му позволява да си купува разголени дрехи, кой го пуска с поличка, от която стърчи дупето и блузка разкопчана до кръста, а после реве, че го преследвали педофили? Кой разрешава детето му да ходи с нож в джоба, да се връща в полунощ с разширени зеници, надрусано и пияно?
  За мен едно дете не се ражда насилник и агресор. То попива това, което вижда първо вкъщи.
  Ще се съгласят ли загрижените родители да им сложат камери?
  Тогава ще ги призная. Ако заедно с учителите потърсят начин да се справят с проблема. Не да обвиняват училището за всичко, а те да са в ролята на невинните! Тогава нещата могат и да потръгнат.
  И българското училище да е място за учене, а не арена на безкрайни битки, а от време на време и на убийства.
  За мен някой съзнателно иска да унищожи авторитета на българското образование.
  И ме боли.
  Нищо, че вече съм проста чистачка.
  Боли ме за колегите, боли ме за България!”

  Таня Савова, бивша учителка, София”

 33. 33 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1743 Неутрално

  Това - за липсата на 1000 или 10 000 учители - се говори още от 1990 г.

  Истината е, че ако за парламента кандидатстват по 20 д. за едно депутатско място, за едно учителско място (по който и да е учебен предмет) кандидатите (все още!) са много повече. Жалкото е, че не винаги избраният е най-добрият кандидат. (Този детайл от картинката - между другото.)

  Да видим какво ще говорят медиите, когато липса на учители НАИСТИНА ще се появи. Дали ще сме живи тогава, че да кандидатстваме?

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 34. 34 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  До коментар [#29] от "Веселин Дечев":

  Отиди да работиш като сервитьорка, да видиш как е ...

  Миналата седмица в Созопол 2 сервитьорки сервираха на 15 маса и познай дали можеха да си кажат името.
  А учителите имат реално по 4 месеца ваканция.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK