ТЕЦ "Брикел" ще гори отпадъци по договор с тайни клаузи с община Гълъбово

ТЕЦ "Брикел"

© Корпоративен сайт на „Брикел“ ЕАД

ТЕЦ "Брикел"Избори 2022

Общинският съвет в Гълъбово е одобрил текст на споразумение за подписването на договор с ТЕЦ "Брикел" на Христо Ковачки за изгаряне на отпадъци. Това е станало на извънредно заседание на съвета, проведено още на 6 юни, но до този момент споразумението не е публично обявено. Това съобщава сайтът "За истината".


В същото време според становище на Районната инспекция по околната среда и водите в Стара Загора ТЕЦ "Брикел" може да започне да изгаря отпадъци без оценка за въздействие върху околната среда, тоест без анализ как тази дейност би се отразила на хората и природата в района.


От "Грийнпийс България" вече изразиха тревогата си, че смяната на горивото в една от най-остарелите технически и морално въглищни електроцентрали в страната може да доведе до още по-сериозни екологични проблеми от тези, които ТЕЦ "Брикел" предизвиква и в момента в Гълъбово като основен замърсител на въздуха там. Общината заема
първото място в печалната класация


на градовете с най-замърсен въздух в България. А основен проблем за населението на Гълъбово е и високата запрашеност на въздуха, източник на която е ТЕЦ "Брикел".


В текста на споразумението (виж прикачения файл), прието от общинския съвет в Гълъбово, се описват задълженията на двете страни в бъдещите им договорни отношения. Сред целите на първо място е записано предоставянето от общината за изгаряне в "Брикел" на смеси, получени след механично третиране на отпадъци и модифицирани горими отпадъци, или т.нар. RDF.Като по-дългосрочна цел на партньорството е подобряването на качеството на атмосферния въздух в региона. Общинските съветници виждат и възможност за оползотворяване на битовите отпадъци от общината и спестяване на средства за транспортирането им до регионалното депо край старозагорското с. Ракитница.


Договорът ще бъде подписан в едноседмичен срок от получаването на необходимите административни документи, включително и на новото комплексно разрешително на "Брикел", което според стр. 2 от споразумението трябва да бъде издадено през октомври т.г. То трябва да регламентира оползотворяването на


не по-малко от 500 хил. т отпадъци годишно.


В споразумението е записано още, че след безвъзмездното третиране на 100 хил. тона отпадъци в продължение на една година от сключването на договора двете страни ще преговарят за нови количества, като техните размер, цени и срокове на доставка ще бъдат допълнително уточнени.


Важна подробност е, че община Гълъбово поема ангажимента да съдейства с експертна помощ за промяната и актуализацията на комплексното разрешително на дружеството на Христо Ковачки.
Още по-интересни са задълженията на общината, записани в други 4 точки от споразумението й с дружеството на Ковачки.


В протокола от извънредното заседание на Общинския съвет в Гълъбово решението за одобряване на споразумение с ТЕЦ "Брикел" е под номер 626

В протокола от извънредното заседание на Общинския съвет в Гълъбово решението за одобряване на споразумение с ТЕЦ "Брикел" е под номер 626


Според тях


местната администрация няма право да дава гласност


"на факти и обстоятелства с характер на вътрешна тайна за дружеството, както и да разгласява данни, разговори и кореспонденция между страните, свързани с изпълнението на договора", който предстои да бъде подписан. Тази клауза звучи странно, при положение че изгарянето на отпадъци е тема с висок обществен интерес, тъй като е пряко свързана с чистотата на въздуха.


Във финалните клаузи на споразумението изрично е записано, че то се прекратява, ако "Брикел" не получи до декември 2019 г. комплексно разрешително да изгаря 500 хил. т отпадъци годишно.


Според кмета на Гълъбово Николай Тонев, който най-вероятно ще се бори и за следващ мандат на поста си, общината има намерение да се включи директно в


доходоносната търговия с отпадъци.


За тази цел Тонев възнамерявал да поиска разрешение от общинския съвет в града за изтеглянето на банков кредит, който да инвестира в сепарирането на отпадъци и изграждането на инсталация за преработка на RDF. А получената суровина, далеч по-чиста от въглищата в Източномаришкия басейн, да предлага за изгаряне не само в ТЕЦ "Брикел", но и в други заводи, включително и в централата на американската компания AES, която също се намира на територията на община Гълъбово.


В публикацията на "За истината" се твърди, че въпреки предварителната уговорка за интервю с изпълнителния директор на "Брикел" Яни Павлов след края на лятната му отпуска той и до момента не отговаря на мобилния си телефон. От разговора с него е трябвало да стане ясно изгарят ли в момента в централата отпадъци или не.


С мълчание е реагирала и Регионалната инспекция по околната среда и водите в Стара Загора, до която са били изпратени въпроси дали дружеството на Христо Ковачки вече изгаря отпадъци в ТЕЦ "Брикел", ще получи ли ново комплексно разрешително и дали на компанията е наложена санкция за последното замърсяване на въздуха в Гълъбово в началото на лятото.


От "Грийнпийс България" неотдавна оповестиха Доклад за най-големите източници на замърсяване със серен диоксид в света. Според констатациите, отразени в него, България единствена в Европейския съюз се нарежда в списъка на 20-те най-замърсяващи държави в света.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK