Варна налива още 2.5 млн. лв. в неработеща билетна система на градския транспорт

Никога незаработилите билетни автомати за 8.3 млн. лв. във Варна вече са "поправени" със свински опашки и лепенки

© Спас Спасов

Никога незаработилите билетни автомати за 8.3 млн. лв. във Варна вече са "поправени" със свински опашки и лепенкиОбщина Варна ще сключи договор на стойност над 2.5 млн. лв. с ДДС по процедура без предварително обявление за извънгаранционна поддръжка и доставка на допълнителни компоненти за неработеща автоматизирана билетна система. Предходният търг за извънгаранционното й обслужване на стойност 1.8 млн. лв. беше обявен в началото на април 2018 г.


Машините за продажба на билети са един от компонентите на проекта "Интегриран градски транспорт на Варна", който се превърна в


един от най-скъпоструващите провали
на местната администрация. Първата му фаза беше официално приключена през юли 2016 г., а общата му стойност, след приключване и на втората, надхвърля 150 млн. лв., по-голямата част от които европейско финансиране.


Според публикуваното сега решение новата извънгаранционна поддръжка на билетните автомати ще бъде възложена на компанията "Балистик сел", участник в Дружеството по задълженията и договорите "Обединение модерен транспорт". Мотивите за това са, че като първоначален доставчик "Балистик сел" е носител на "всички авторски права върху софтуерната система, както и върху всички компоненти на информационната система, представляваща автоматизирана билетна система".


Текстът на решението съдържа и уточнението, че "към настоящия момент


липсва кадрова обезпеченост в община Варна


за поддържане на работата със системата и в тази връзка възниква необходимостта от извънгаранционна поддръжка, включваща лица (експерти) по първоначалния договор".


Без да са заработили някога, голяма част от билетните автомати във Варна вече имат нужда от ремонт

© Спас Спасов

Без да са заработили някога, голяма част от билетните автомати във Варна вече имат нужда от ремонт


Съдържанието на ценовото предложение към обществената поръчка обаче показва, че над 1.5 млн. лв. с ДДС от цялата й стойност е за доставки и монтаж на допълнителни компоненти и функционалности за машините при гаранционен срок от 12 месеца. Така коментарите, че системата не може да бъде въведена в експлоатация вече повече от три години заради недоокомплектованост и зле организирани търгове за възлагане на обществени поръчки, получават още едно потвърждение. Това не е първият договор за доставка на допълнителни модули към вендинг машините.


В началото на 2017 г. с "Обединение модерен транспорт" бе сключен друг договор за доставка на допълнително оборудване на стойност близо 1.5 млн. лв. В него бе записано дословно следното: "Страните съобразиха, че при обявяване на процедурите за възлагане на обществените поръчки и сключването на договорите са заложени технически изисквания към доставките на стоки и услуги, които в хода на изпълнение на договорите и към днешна дата са


оценени като недостатъчни с оглед нуждите на възложителя".


Заради изтеклия срок на проекта разходите по този договор бяха покрити със заем от Европейската банка за възстановяване и развитие.


Изглеждащите по този аначин "информационните табели" по спирките във Варна също са поставени по проекта на стойност 115 млн. лв.

© Спас Спасов

Изглеждащите по този аначин "информационните табели" по спирките във Варна също са поставени по проекта на стойност 115 млн. лв.


Стойността само на автоматизираната билетна система от проекта "Интегриран градски транспорт на Варна" е 8.3 млн. лв. Тя беше демонстрирана в "пилотен" вариант едва в края на ноември 2017 г., въпреки че първата фаза на проекта официално приключи близо година и половина по-рано. В крайна сметка местната администрация успя да пусне в експлоатация само малка част от всички 304 машини, монтирани по спирките и в автобусите на обществения транспорт в града.


В хода на пробната им експлоатация се оказа, че


автоматите не са пригодени за ползване от хора с нарушено зрение


или в инвалидни колички. "Скрит дефект" на машините се оказа и това, че те не приемат монети от 2 лв. и не издават билети на стойност над 1 лв., каквато е цената за пътуване до курортните комплекси Златни пясъци и "Св. св. Константин и Елена извън очертанията на Варна.


В края на юли т.г. обаче системата блокира напълно. Официалната информация, разпространена през страницата й във Фейсбук, гласеше, че тя е спряла да работи "поради изтекъл срок на договора", каквото и да означава това. Според същото съобщение машините трябваше за заработят отново, "когато бъде подписан такъв съгласно новата наредба на НАП".
Десетина дни по-късно това неясно съобщение беше изпратено с мейл до медите и от ръководителя на проекта Биляна Якова.


Съобщението в сайта на билетната система във Фейсбук

© Спас Спасов

Съобщението в сайта на билетната система във Фейсбук


Колко време ще отнеме подписването на въпросния договор не е ясно. Факт е обаче, че до момента системата носи сериозни загуби за общината. В края на м.г. общинският съвет в града прие актуализация на бюджета й, тъй като се оказа, че несъбраните приходи от неработещата билетна система са отворили "дупка" от над 10 млн. лв.

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Borislav Jordanov
  Borislav Jordanov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Отивате в кметството, за косите, и по нос по паветата. Жулите докато спре да боядисва.

  Друго решение няма.

 2. 2 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Това ми напомня за куфарчетата на луканков(лукавов ли беше). Тези крадват и разпределят като за последно, ще минават в опозиция и партизанщина. Интересни времена ще има, ако въобще ги има.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 3. 3 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 279 Неутрално

  За да стане работеща бе, Спасе.

 4. 4 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Отивате в кметството, за косите, и по нос по паветата. Жулите докато спре да боядисва.Друго решение няма.
  —цитат от коментар 1 на Borislav Jordanov


  Отивай ти, какво само даваш акъл. Книжен тигър.

 5. 5 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 339 Неутрално

  Спас Спасов с поредната помия по кмета на Варна.

 6. 6 Профил на Nada Tomba
  Nada Tomba
  Рейтинг: 269 Неутрално

  В склада да стоят тези няма смисъл. Автобуса наем няма. Слагайте всичко каквото няма и дефибрилатори

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5393 Любопитно

  Що , Спасе - решихте, че Е неработеща билетната система на градския транспорт -лично аз съм си купувал билетчета от автоматите !!!

  [email protected]
 8. 8 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 339 Неутрално

  До коментар [#7] от "karabastun":

  Спас Спасов винаги е силно активиран от шефовете му преди избори да плюе и да хвърля помия по кмета на Варна, но варненци виждат Спасовата пропаганда

 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2679 Весело

  htpps://www.rodopi24blogspot.com/2019/08/blog-post_590.html

 10. 10 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 716 Весело

  Най-мило ми стана като видях стойността на поръчката как е посочена с ДДС, при положение, че винаги такива проекти се изписват, като стойност без ДДС. Не е изглеждала толкова впечетляващо явно...

 11. 11 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  До коментар [#7] от "karabastun":

  През пролетта се качвах на автобус. Линия 22. В автобуса има устройство, но не работеше. Билетче, от лелката която обикаля из автобуса.

  Бивш tww09306483.
 12. 13 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Отивай ти, какво само даваш акъл. Книжен тигър.
  —цитат от коментар 4 на Jumbo Jet


  Най-правилно е да се направи, както сториха от БСП по случая „АлоБановСъм…“ – събраните доказателства се предават на Прокуратурата.
  За съжаление единствено от БСП се борят срещу ГЕРБ.
  А хора като Петър Москов от ДСБ даже участват в далаверите на ГЕРБ.

  До коментар [#4] от "Jumbo Jet":

 13. 14 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Булгар булгааааааааррррр, инджой територията!

 14. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5426 Неутрално

  Което значи че системата струва поне 10 милиона досега ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5426 Неутрално

  Което значи че системата струва поне 10 милиона досега ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 17 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  До коментар [#5] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  Колега от ГЕРБ ,има тук и други хора симпатизиращи на ГЕР Б,които си плащат данъците във Варна и им ги крадат брутално ,те не са съгласни от името на партията да се нагласят хора и човекоподобни ,които само да крадат и източват данъците на хората , за последните 6-7 години са вложени десетки милиони в тази система , във видео система , изхарчват се на година по 450 милиона , а в най скъпите курортни квартали плащащи десетки милиони данъци , нямат сметоизвозване ,няма асфалтирани улици ,не могат да се разминат 2 коли , не влиза линейка и пожарна , няма номерирани улици , всеки си е заградил с огради и бариери до където си иска и колкото си иска , край плажовете също ,няма да давам Кабакум като пример ,как бизнесмен може да засипе път и да го затвори и да създава хаос в движението вече 10 години без никой да го закача ,пречейки на хиляди курортисти , това няма значение за общината нали , както няма значение как се харчат парите от данъците .

 17. 18 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1864 Гневно

  Важното е, че парите са усвоени. Нали?

 18. 19 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  До коментар [#8] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  Пропаганда няма. Има потрошени доста милиони. Насреща - неработеща система.
  Какво пак се правиш на неразбрал?

  Бивш tww09306483.
 19. 20 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Некадърно герберско общинско управление

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 20. 21 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Лошо няма! Даже при общоприетата комисионна за посредника.

 21. 22 Профил на aha
  aha
  Рейтинг: 517 Весело

  За 150 милиона лева трябваше билетчетата да имат златно покритие, бус лентите да са от жълти павета. Кметското мислене е като при кукуруза, обира се една нива и се продава една тенжера на златните по 5 лева парчето. А градският транспорт кучета го яли... Прокурори в ТИМгород или Северен Гагаузинбург няма ли?

 22. 23 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5393 Любопитно

  До коментар [#11] от "Petleshev":

  Аз се качвах два-три пъти юли месец, ама не помня на кой - от гарата към автогарата, имаше вярно леличка, ама автоматът бачкаше.

  [email protected]
 23. 24 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Ако тази система за билети някога потръгне, гратисчиите рязко ще се увеличат.

 24. 25 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  До коментар [#5] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":Колега от ГЕРБ ,има тук и други хора симпатизиращи на ГЕР Б,които си плащат данъците във Варна и им ги крадат брутално ,те не са съгласни от името на партията да се нагласят хора и човекоподобни ,които само да крадат и източват данъците на хората , за последните 6-7 години са вложени десетки милиони в тази система , във видео система , изхарчват се на година по 450 милиона , а в най скъпите курортни квартали плащащи десетки милиони данъци , нямат сметоизвозване ,няма асфалтирани улици ,не могат да се разминат 2 коли , не влиза линейка и пожарна , няма номерирани улици , всеки си е заградил с огради и бариери до където си иска и колкото си иска , край плажовете също ,няма да давам Кабакум като пример ,как бизнесмен може да засипе път и да го затвори и да създава хаос в движението вече 10 години без никой да го закача ,пречейки на хиляди курортисти , това няма значение за общината нали , както няма значение как се харчат парите от данъците .
  —цитат от коментар 17 на edin drug


  Ами продължавайте да симпатизирате на ГРОБ-аджиите… Явно кочината ви харесва. Ама що се оплаквате тогава??? Ааа, на токова идиотско поведение май му викаха мазохизъм...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 25. 26 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#20] от "neut":

  Тимаджийско, тимаджийско.
  Докато тези са ибрикчии на руснаците, гепаджиите ще плащат и ще се правят на неразбрали.
  (Миналата година бях за 2 часа във Варна. Ужас! Разбити улици, грозни и неподдържани сгради, мръсно, безразборно паркирани автомобили в тревното пространство между блоковете...
  Пълна трагедия! А ми беше любим град.

 26. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7292 Неутрално

  Тя тази система излезе златна и няма никакви изгледи да я подкарат. И тя, като Белене, служи само за крадене.

 27. 28 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  До коментар [#23] от "karabastun":

  май само на десятката ги пуснаха за кратко. качване и слизане само през предната когато шофьора продава билети. цирк

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 28. 29 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 444 Неутрално

  ...системата не работи от май-юни. Онези кривите табла по спирките - от пролетта. Иначе идеята е супер. Аз активно ползвам градски транспорт. Една работеща система за билети, в съчетание с Moovit, или ако пуснат Гугъл Карти, ще ти спести поне 50% от разхода за транспорт. Обаче... насраха се от крадене. Направо всичко стана ...ЛАЙНА. Отделно - ползването на автоматите вътре, активно се саботира от трудоустроените или на граждански договор билетопродавачи...НАЙ - НОВАТА ПРОСТОТИЯ е шофьорите да продават билети и да не отварят 2,3, 4 врата. Облепили едни А4 листи - "Качване и слизане от първа врата. Таксуване - при водача". Един автобус побира около 50 ина души. В час пик какво се прави? ЛАЙНА!

 29. 30 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  До коментар [#3] от "Jumbo Jet":

  Хайде още 200 милиона "за да стане работеща"! Пък, ако не стане - още 200 и така!

 30. 31 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#17] от "edin drug":
  Съгласен, като гербер и варненец, макар живеещ в София...

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 31. 32 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 636 Весело

  До коментар [#26] от "vhv":
  Иди пак и си махни хейтърските очила.
  Колкото до неработещата в пълен капацитет система, както и до проваленото видеонаблюдение на града - никой не си заравя главата в пясъка. Виновните да си носят отговорността. Но никое от двете не е започнато от сегашният кмет, все пак. За протокола само казвам.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 32. 33 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 258 Любопитно

  Това варна град ли е изобщо или пленена територия?

 33. 34 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Варна винаги е бил катастрофален пример за харчене на пари. И преди и сега, а не е беден град. Всички големи градове изглеждат по-добре, а и голяма част от по-бедните малки.

 34. 35 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#32] от "Чичи (Ice Man's fan)":

  Честно да ти кажа, бях си казал, че е последното ми отиване в България (за 10 години беше второто ми ходене за по една седмица и я намирам по-зле...). Но все се надявам, че може нещо да се направи.

 35. 36 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 262 Весело

  За 200 милиона двеста лелки ще продават билетчета в автобусите таман 200 години.

 36. 37 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 790 Неутрално

  На тия за 20 хилки не им ли направиха мобилно приложение което РАБОТИ. Защо наливат пари още. Да сменят поне името на Града на Тимград да се знае да не ходят там хора.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 37. 38 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Супер нерентабилна инвестиция. Нагло е.

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 38. 39 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 768 Неутрално

  браво,браво,браво!
  МНОГО НАШИ ХОРА КРАДНАТ ОТТАМ!
  УРА ДРУГАРИ! ОЩЕ 20 ДА НАЛЕЕТЕ.

 39. 40 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да напомня, Марийка Габриел е една от рекордьорите по манипулиране на вот. Тва естествено ни Бокоратурата интересува, ни жорнальорките. Се ено не сме у Путинстан

  Vernam Cipher
 40. 41 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 426 Весело

  варненци,да не из-портних-те работата на изборите:))

 41. 42 Профил на dragalevski
  dragalevski
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Крадливи престъпници!!!! Къде са КПКОНПИ, Спецпрокуратурата, ДАНС.....

 42. 43 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  До коментар [#42] от "dragalevski":

  КОМПИР отива във Валенсия! Каза Баце! Сорри!

 43. 44 Профил на liverpoolfc
  liverpoolfc
  Рейтинг: 222 Разстроено

  Аз на тия им звънях всеки ден по няколко пъти да сигнализирам за неработещи машини по автобусите.
  Няма как да разберат, че нещо не работи, ако не им се обади някой.
  А кондукторите нехаят, щото като трябва да сменя рейса, вместо с електронен билет, трябва да се бръкна с оше лев за нов.
  Служителката в ОБЩИНСКОТО ПРЕДПРИЯТИЕ, която приема сигналите, само се извинява и казва, че ще предаде.
  Ама всеки път, когато и искам координати за връзка с техниците, казва, че не може.

  Забрани флаша към Капитал, не позволявай да ти натрапват реклами!!!
 44. 45 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Хубава работа ама гербава...

  Обичам да грухтя и плюскам.
 45. 46 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 930 Разстроено

  Във Варна трябва да се вземат радикални решения с последващи радикални действия. Изглежда че местната власт така се е срастнала с определени бизнес кръгове че само със сечене може да се развържат навързаните по веригата. Жалко за родният ми град.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 46. 47 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1837 Любопитно

  Още на първата снимка се вижда защо такава система е небъдница — няма я лелката да я пази от вандалите. Да, откак има кондукторки (не контрола а кондуктор) да продават билети на всеки пътник, транспорта почна да се финансира адекватно. Първо щото няма гратисчии (дори ромите си плащат билетчето), второ ЗАЩОТО КОНДУКТОРКИТЕ СПРЯХА ВАНДАЛИТЕ което спестява много повече пари за ремонти и почистване, отколкото са продажбите на билетчетата. Отделно, че наличието на кондуктор позволява да се ползват и четирите врати на автобуса за качване и слизане, което скъсява времето за престой по спирките, което пък скъсява времето за пътуване като цяло.
  Та зорлем разтурването на доказано работеща и свястна система е за съд и присъда, а не това че искали да откраднат още неколко милиона — да си намерят от друго място да ги завъртят.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 47. 48 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Когато и да го изгонят БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ ще е късно!
  По турско не е имало такива откровени хайдути!

 48. 49 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#47] от "gost22":
  "...Та зорлем разтурването на доказано работеща и свястна система е за съд и присъда, а не това че искали да откраднат още неколко милиона — да си намерят от друго място да ги завъртят...."

  Създадени са работни места, и със сигурност много по-евтина от откраднатите милиони.
  Милионите се крадат по нареждане от Дондуков 1, или по-точно от централата на ГЕРБ-доказани разбойници.

 49. 50 Профил на Димитрова
  Димитрова
  Рейтинг: 269 Любопитно

  До коментар [#37] от "Deadpudding":

  Някак банално стана вече все те да са ви виновни. Защо винаги се измества проблема, който е, че продължават да се наливат пари в една не работеща система и виновните за това е крайно време да си поемат отговорност или най-малкото да се оправи този проблем, който е трън в очите на хората вече години наред.

 50. 51 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 625 Неутрално

  [quote#13:"trj09592697"][/quote]

  Колко голям тъпизъм? Гешев се бори с ГЕРБ и си върши съвестно работатата! хахахахахахахахах!

 51. 52 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 625 Неутрално

  До коментар [#11] от "Petleshev":Аз се качвах два-три пъти юли месец, ама не помня на кой - от гарата към автогарата, имаше вярно леличка, ама автоматът бачкаше.
  —цитат от коментар 23 на karabastun


  Толкова ли не е близко до акъла, че:
  1. Бачкане е, когато бачка на всичйи линии
  2. Когато наистина работи продава не само билети, но и карти
  3. Когато работи няма лелки щото идеята е да стане като в София , но с повече контрольори

 52. 53 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 625 Неутрално

  До коментар [#11] от "Petleshev":Аз се качвах два-три пъти юли месец, ама не помня на кой - от гарата към автогарата, имаше вярно леличка, ама автоматът бачкаше.
  —цитат от коментар 23 на karabastun


  Толкова ли не е близко до акъла, че:
  1. Бачкане е, когато бачка на всичйи линии
  2. Когато наистина работи продава не само билети, но и карти
  3. Когато работи няма лелки щото идеята е да стане като в София , но с повече контрольори

 53. 54 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  До коментар [#25] от "rumen_s":

  Предложи ми някой друг ,дето да не е от кочината и да не е бивш ,настоящ или бъдещ комунист и цоциалист ,че нещо не виждам на политическия небосклон други освен мародери .

 54. 55 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 636 Любопитно

  До коментар [#35] от "vhv":
  Ти си първият човек за мен от много време, който казва идвайки си от чужбина, че намира България по-зле от преди 10 години!?
  Явно така си я видял...Хора милиарди, мнения всякакви.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK