Санкцията за изтеклите лични данни: по лев на човек и глоба от единия джоб в другия

Приходната агенция бе глобена с 1.5 млн. лв. заради нерегламентираното проникване в сървърите и разпространението на личните данни на над 6 млн. българи.

© Дневник

Приходната агенция бе глобена с 1.5 млн. лв. заради нерегламентираното проникване в сървърите и разпространението на личните данни на над 6 млн. българи.Един лев и седемнадесет стотинки - на толкова са били оценени личните данни на всеки от българите, засегнати от нерегламентираното проникване в сървърите на Националната агенция за приходите (НАП) в края на юни и последвалото изтичане на информацията в интернет. Това стана известно днес, след като Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) обяви, че ще глоби данъчната администрация с 5,1 млн. лв. заради източените лични данни на над 6 млн. души.


Националният регулаторен орган обясни ниския размер на глобата - близо четири пъти по-малко от възможния максимум по закон, с необходимостта администрацията по-скоро да бъде насърчавана да се грижи за безопасността на данните, отколкото да бъде наказвана за пропуските. Всъщност глобата е напълно символична, доколкото нейното плащане ще завърти формално пари от държавния бюджет през няколко институции, а възможностите за възстановяване на част от сумите чрез съдебни дела води в необозримото бъдеще.


Данъчните имали грешки, но действали отговорно


"Установено е, че в неправомерно достъпената и разпространена в интернет пространството информация се съдържат лични данни на общо 6 074 140 физически лица, което включва 4 104 786 живи физически лица, български и чужди граждани и 1 959 598 починали физически лица", съобщиха официално от Комисията за личните данни.
Наложената на данъчните санкция за най-големия случай на изтичане на лични данни в българската история е по-близка до минимума, отколкото до максимума, и се равнява на около 1/4 от максималната предвидена по закон - 20 млн. лв. Пред "Дневник" председателят на КЗЛД Венцислав Караджов обясни решението така: "Заради това, че е допуснат теч на данни, сме наложили санкция. Заради това, че в Агенцията за приходите са предприели своевременно мерки и са действали отговорно след неправомерното източване, сме наложили по-ниска санкция".


"Установили сме, че непосредствено след нерегламентирания достъп до данните приходната агенция е действала отговорно като администратор. Спряла е теча своевременно, предприела е необходимите действия, включително и анализа, който трябвало да се извърши на рисковете. Запушени са течовете и са спрени проблемните електронни услуги. Служителите са действали правилно и отговорно", допълни Караджов.


По думите му при решението е отчетено и че данните са източени с външна намеса, което води до санкция за НАП, по-близка до минимума, отколкото до максимума: "Трябва да се отчете, че данните са на много голям брой физически лица, но също така и действията, които администраторът е направил".


Глобените ще си търсят парите ... от хакерите


Малко след като беше обявен размерът на глобата данъчните обявиха, че актът на комисията за установяване на административно нарушение е оспорен в законовия срок пред съда и че ще обжалват както акта за извършено нарушение, така и размера на самата глоба. Мотивът - че кражбата на данни и публичното им оповестяване са резултат от действия, които представляват престъпление по смисъла на Наказателния кодекс, извършено въпреки предприетите от НАП мерки за защита.


Ако актът и глобата бъдат потвърдени окончателно от съда, парите трябва да бъдат платени незабавно или пък с лихви в зависимост от забавянето. "Не мога да предрека какво ще бъде решението, но мога да кажа, че повече от 80-90% от решенията на комисията се потвърждават от съда", коментира Караджов пред "Дневник".


От приходната агенция дадоха да се разбере, че обмислят да възстановят дължимата сума от дело срещу извършителите на хакерската атака. Кои са те обаче на този етап не може да се каже, доколкото няма влязла в сила присъда, а разследването по случая срещу фирмата "ТАД груп" продължава. В момента обвинения за кибертероризъм имат трима души от компанията - собственикът Иван Тодоров и административният директор Георги Янев са обвинени като подбудители на сочения за извършител служител във фирмата Кристиян Бойков. Разследващите вече казаха, че знаят кой е поръчителят, но той все още не е публично обявен.


Как глобата ще умножи делата


Ако намерението за завеждане на иск срещу "ТАД груп" се осъществи, то неминуемо ще увеличи броя на водените съдебни дела около теча на данни.


Според юристи, за да тръгне на дела, приходната администрация има два варианта. В първия тя може да бъде конституирана като пострадала страна по наказателното дело, ако обвинението срещу "ТАД груп" изобщо бъде внесено в съда и магистратите приемат, че допълнителния граждански иск няма да затрудни самия процес срещу извършителите.


Вторият вариант е агенцията да заведе отделно гражданско дело, което обаче може да бъде успешно единствено ако има осъдителни присъди по наказателното дело. Макар до момента да представя случая като практически изяснен (включително чрез трикратното публично огласяване на извадки от документи, представени като доказателства по разследването срещу "ТАД груп"), прокуратурата ще трябва да събере също достатъчно и убедителни доказателства за престъплението, за да може обвинението да издържи и в съда, при това на всички инстанции.


Дори НАП да успее да спечели в тази съдебна процедура, то това би могло да се случи след години предвид дългите процедури и срокове за обжалване.


Междувременно адвокатите на задържаните обявиха, че "ТАД груп" - чрез регистрирана в Калифорния (САЩ) компания, чието поделение е българската фирма, планира да заведе искове във Вашингтонския търговски арбитраж срещу България по конвенцията за защита на чуждестранните инвеститори, тъй като целият бранд страда. Става въпрос за шест-седемцифрена сума, която ще бъде поискана от държавата, съобщи преди две седмици адвокат Героги Стефанов, който защитава Иван Тодоров.


Бюджетни пари тук, бюджетни пари там


И ако делата за обезщетения са по-скоро в далечното бъдеще, то плащането на глобата може да се наложи да се извърши доста по-скоро. От изявленията на представителите на властта обаче изглежда, че то ще е по-скоро
символично и парите ще се прехвърлят от една институция в друга.


При потвърждение на санкцията данъчните трябва да платят глобата с пари от бюджета, които се събират от данъците, включително и на пострадалите, чиито данни бяха източени неправомерно и разпространени. Преди дни финансовият министър Владислав Горанов увери, че НАП има достатъчно средства в бюджета си, за да плати глобата, без да се налага дофинансиране на бюджета. Уточни също, че за да се осигурят пари, няма да се налага орязване на бонуси или заплати на данъчни служители.


"Това ще бъде нетна операция", заяви Горанов, и допълни: "Това няма да се отрази на бюджета, ще се отрази на съдбата на тези терористи, които атакуваха системата..." Вчера "Дневник" не успя да се свърже с представител на приходната агенция, който да обясни от кое перо ще бъдат осигурени средствата за наложената санкция.


От глобата не може да се възползва и Комисията за личните данни, която я налага, показа проверка на "Дневник". "Сумата не може да бъде използвана за нищо от нас. Имаше възражения от неправителствени организации, че комисията може да налага високи санкции, за да си попълва бюджета. Комисията не може да използва сумите от глоби, които постъпват в нейния бюджет, освен за посочените в закона за публичните финанси цели. Нито една от тях не е приложима и тези глоби отиват директно в централния бюджет", обясни Венцислав Караджов.


Къде е отговорността – личната и на институциите


"Законът за защита на личните данни не включва случаи на търсене на отговорност от физически лица. Законът е насочен към превенция за самите администратори, към фирмите и организациите, които събират нашите лични данни, за да разберат, че данните не само се събират, но и те трябва да се пазят", коментира вчера председателят на Комисията за личните данни.


Венцислав Караджов е оптимист, че след публичния скандал нещата ще се променят. "Начинът на мислене на висшия мениджмънт ще се промени както в публичния, така и в частния сектор. Това показва много ясна тенденция, че ако не се промени начинът на мислене и по-стриктно прилагане на правилата, проблемите ще продължат в съответните сектори и тогава максимумът на санкциите ще бъде неизбежен", каза Караджов.


Дни след като избухна скандалът, изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Галя Димитрова уволни ръководителите на звената за информационните системи и за информационна сигурност на приходната администрация. Самата тя тогава заяви, че няма намерение да подава оставка.


Окончателно: какви данни са изтекли


В решението за глобата Комисията за личните данни описва детайлно изтеклите лични данни. Според документа става дума за имена, ЕГН и адреси на български граждани, телефони, електронни адреси и друга информация за контакт, данни от годишни данъчни декларации на физически лица, данни от справките за изплатени доходи на физически лица, данни от осигурителни декларации, данни за здравноосигурителни вноски (но не и за медицински статус или информация за лечение на гражданите), данни за издадени актове за административни нарушения, данни за извършени плащания на данъци и осигурителни задължения през "Български пощи" АД, както и данни за поискан и възстановен ДДС, платен в чужбина.


Комисията е отправила и предписания, които приходната агенция трябва да изпълни в следващите 6 месеца, като предприеме "подходящи технически и организационни мерки в контекста на действащото законодателство за защита на личните данни".


От комисията съобщиха още, че след решението няма да се произнасят по всяка индивидуално подадена жалба на граждани за злоупотреба с лични данни след източването на базите на НАП: "Фактът, че тези данни са изтекли в публичното пространство, не означава автоматично, че с тях е извършена злоупотреба, доколкото злоупотребата предполага извършването на допълнителни действия, представляващи сами по себе си отделни престъпления".


Данъчните ще дават и подробности за изтеклите данни


От Агенцията за приходите пък обявиха, че от следващата седмица ще бъде възможно да се направи справка какви лични данни на хората са изтекли. Проверката ще се прави чрез персонален идентификационен код, издаден от приходната агенция, с електронен подпис или в офисите на НАП след представяне на лична карта.


11 дни след изтичането на личните данни приходната агенция пусна приложение, в което всеки може да провери дали личните му данни са сред източените след хакерската атака. То е достъпно на страницата на агенцията.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  Колко благородно! Глобен съм само ЛЕВ , затова , че не са ми опазили личните данни.

  SHADOWS of SOFIA
 2. 2 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Как глобата ще умножи делата"

  - Моят иск към крадците на НЕзаключена информация ще бъде за 10 лв.

 3. 3 Профил на Пакоджет
  Пакоджет
  Рейтинг: 264 Неутрално

  За ДСК обаче глобата е 1 млн. лв. за 35 хил. души. Защото там операцията не е нетна.

  "Тоз, който ни освободи, той ще да ни и пороби." Васил Левски
 4. 4 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 840 Любопитно

  Десетки или стотици хора на държавна заплата не са си свършили работата за която са назначени и с години получават заплата за това . Наказаните ще бъдем всички ние обикновените данъкоплатци .А те пак няма да си вършат работата защото всеки път им се разминава .

 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  Тона е ситуация, която може да бъде описана накратко като "adding insult to injury" - не стига, че нашите лични данни на данъкоплатци бяха РАЗПИЛЕНИ по най-безотговорен начин от агенцията, която СЪБИРА ДАНЪЦИТЕ НИ, с потенциално катастрофални последици за някои от нас (описани подробно от топ професионалисти в бранша), ами сега въпросната агенция трябва да събере по лев от всеки един от пострадалите, защото НА ТОЛКОВА СА ОЦЕНЕНИ ЩЕТИТЕ, които ни е причинила.

  Вчесто да бъде изпоуволнено поголовно цялото й ръководство, начело с IT отдела й (кой знае какви калинки с какви фалшиви дипломи а ла Пламен Консула работят там); вместо ресорният министър да подаде оставка - сега бъркат в раната, като се "глобяват" с лява ръка в десен джоб.

  Време е тая некадърна и нагла пасмина да си ходи.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 32 Любопитно

  До коментар [#5] от "Norman Granz":

  И да доде на власт ДеБъ?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 7. 7 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Пореден опит на евтините жОрнальорки да ни обяснят, как не престъпниците от радикалната комунистическа банда ДСБ са виновни, а някой си, дето "не опазил" данните. Другарке, аз не съм ровил из сървърите и не съм изнасял "неопазени" данни. И не ме съдят. Простичко е.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  Пореден опит на евтините жОрнальорки да ни обяснят, как не престъпниците от радикалната комунистическа банда ДСБ са виновни, а някой си, дето "не опазил" данните. Другарке, аз не съм ровил из сървърите и не съм изнасял "неопазени" данни. И не ме съдят. Простичко е.
  —цитат от коментар 7 на Reporter US


  Простичко е милиционер след баня.И понеже не си плащаш данъците в ДСБ , те не отговарят за личните ти данни.

  SHADOWS of SOFIA
 10. 10 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  До коментар [#8] от "Reporter US":

  "Гиди мискини и чумави свини дръгалефски вий! Зандан за вас, терористи долни!"

  Ти имаш нужда от психиатър, това е очевидната истина.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  До коментар [#8] от "Reporter US":"Гиди мискини и чумави свини дръгалефски вий! Зандан за вас, терористи долни!"Ти имаш нужда от психиатър, това е очевидната истина.
  —цитат от коментар 10 на Norman Granz


  Плаши се от думичката психиатър. Да му търсят мениджър за връзки с действителността.

  SHADOWS of SOFIA
 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  До коментар [#11] от "К2":

  "Да му търсят мениджър за връзки с действителността."

  Действителността е, че както червените тролове обезумяха след поредицата мизерни провали на руския ВПК, така и гербаджийските фатмаци изпушиха след скандалите с НАП и позорните гафове на Пламен Георгиев.

  РазБира се, и на едните, и на другите им е виновен ... Костов, естествено.

  Нека се гърчат, безпомощният им бяс е показателен.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 264 Неутрално

  понеже не си плащаш данъците в ДСБ , те не отговарят за личните ти данни.
  —цитат от коментар 9 на К2

  Той и Осама не е строил двете кули в Ню Йорк, ама неговото "знаме" разпориха американците. И аз изобщо не твърдя, че дръгалефските радикални комунисти отговарят за данните ми. Твърдя, че са отговорни за престъпното им източване и разпространяване в Интернет. И заради този терористичен акт трябва да гният в пандиза до живот, за тяхно добро. Че ако ги срещнат нейде люде с по-лабилна психика, може да им разпорят знамената, в знак на благодарност за "услугата".

 14. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3241 Неутрално

  " Националният регулаторен орган обясни ниския размер на глобата - близо четири пъти по-малко от възможния максимум по закон, с необходимостта администрацията по-скоро да бъде насърчавана да се грижи за безопасността на данните, отколкото да бъде наказвана за пропуските."

  С въпросната санкция данъчната администрация се насърчава да продължава със същия този произвол, безхаберие и тежка форма на некомпетентност ! Шефката на НАП така и не е разбрала защо да си прекъсва отпуската, а сега държавните органи чрез подобна санкция просто и потвърдиха увереността, че не е станало " нищо кой знае какво толкова " ! Подобни " наказания" са по съществото си пълен произвол и обида за всички нас пред лицето на арогантността и безочливостта на управляващите калинки !!!

 15. 15 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Нека се гърчат, безпомощният им бяс е показателен.
  —цитат от коментар 12 на Norman Granz


  Безпомощен ли? Буха-ха-ха-ха... Де са ви лидериците бе, Дрънч? У предизборно време, веке три недели ни вест, ни кост от Ръдань, Тънас и Бойкикеф! Ма пълна нелегалност, ръйш... Даже за неква новина за АЕЦ сал Малтинчо нещо беше изфъфлил, колкото да не е без хич! Та? Де са великите борци за "правда и свобода"?

 16. 16 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3241 Неутрално

  " "Установили сме, че непосредствено след нерегламентирания достъп до данните приходната агенция е действала отговорно като администратор. Спряла е теча своевременно, предприела е необходимите действия, включително и анализа, който трябвало да се извърши на рисковете. Запушени са течовете и са спрени проблемните електронни услуги. Служителите са действали правилно и отговорно", допълни Караджов."

  " непосредствено след нерегламентирания достъп до данните" настъпи най - жалката част от цялата история ! Никакво " спиране на теча своевременно" не е имало, просто хакерите не проявиха никакъв интерес да проявяват. Калинката на НАП даже не е разбрала какво е става и си е карал почивката както намери за добре, докато държавата е била на автопилот и лъсваха едно след друго тоталното и безхаберие и некомпетентност ! Подобни констатации от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) само показва, че това срамно петно е отговорност на всички държавни институции, които търсят да се покрият от отговорност ! Това е пародия на държавност !

 17. 17 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3241 Весело

  " При потвърждение на санкцията данъчните трябва да платят глобата с пари от бюджета, които се събират от данъците, включително и на пострадалите, чиито данни бяха източени неправомерно и разпространени."

  Искам и аз като ми налагат символични глоби, например органите на КАТ, да мога да ги плащам с парите на данъкоплатците ! Превъзпитателната роля на санкцията ще се преизпълни многократно и хич, ама хич няма да бъда поощрен да върша същите неща отново !

 18. 18 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  До коментар [#16] от "samoedin":

  "Калинката на НАП даже не е разбрала какво е става и си е карал почивката както намери за добре, докато държавата е била на автопилот и лъсваха едно след друго тоталното и безхаберие и некомпетентност !"

  Държавата е на автопилот от 10 години. Единствената функция, която Бай Х е оставил за себе си и за кръга си от приближени олигарси, слуги и сикофанти, е ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ на европейски пари.

  Когато европейските пари пресъхнат, това правителство ще рухне като кула от карти, и тогава ще се наложи някой нов Иван Костов да ни вади от блатото, което неминуемо ще настане.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 19. 19 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  Идеята е всеки, чийто данни за изтекли да бъде глобен с един лев. На НАП-аджийте даже няма да им "пипнат" премиите, отделно дето онази леличка даже не благоволи да си прекъсне морето.
  ---
  Бай Онуй, ти си идиот! А ГЕРБ-тумор за БГ. Толкоз по темата!

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 20. 20 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3241 Весело

  " "Фактът, че тези данни са изтекли в публичното пространство, не означава автоматично, че с тях е извършена злоупотреба, доколкото злоупотребата предполага извършването на допълнителни действия, представляващи сами по себе си отделни престъпления"."

  " Фактът, че тези данни са изтекли в публичното пространство, означава", че всички ние, които самия ЗАКОН ЗАДЪЛЖАВА да декларираме личните си данни пред НАП, сме измамени от същата тази институция и от цялата държава ! Това е като една банка да те задължи да депозираш една голяма сума пари в нейна сметка, тази сума да бъде надлежно депозирана от тебе, след което крадци да съумеят да я източат, защото банката не е взела почти никакви мерки по нейното съхранения, а когато и потърсиш отговорност тя да ти обясни, че виновен за всичко дотук е ....крадеца, а тя е действала адекватно, защото била извикала полицията, за да констатира кражбата !
  Това е следствие на манталитета на бодигардът на бай Тошо ! От хора, участвали в престъпния преход като съдружници на паши и тем подобни, толкова на темата държава, държавност, отговорност, вина.....
  Слънцето е над закона, неговите калинки са недосегаеми каквото и да правят, стига да са лоялни на сараите и на неговия престъпен режим ! В краен случаи заминаваш консул някъде за известно време, докато поутихне " патакламата"....и така държавата ни се превърна в това, което е понастоящем - един голям сарай ! Честито на печелившите !

 21. 21 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Колко благородно! Глобен съм само ЛЕВ , затова , че не са ми опазили личните данни.
  —цитат от коментар 1 на К2


  Дотегналите на цял народ вече мутри, трябваше да платят тази глоба от партийната си каса! (Разполагат с десетки милиони) Защото те управляват държавата. Значи точно те са виновниците за този грандиозен провал!
  На предишните избори, много хора от десницата се отнесоха дружелюбно към мутрите. Защото видите ли, да не дойдели комунистите.... От този жест обаче върхушката на герб хич даже не се и трогна, а напротив - започна тормоз чрез репресивните мутренски органи, срещу политици от Реформаторския блок и Демократична България! Освен това, бяха извършени маса други безобразия! Включително това, с АЕЦ Белене! Баста!
  На изборите през есента, ще ги накажем!
  Време е за промяна!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 22. 22 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2153 Неутрално

  Е толкова ви струват личните данни - 1 лев. Сметай каква защита, какво чудо за 1лев

 23. 23 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  [quote#21:"Рим"][/quote]

  Не гласувам от две хилядната.Но по всичко изглежда , че ще ме закарат до урните.

  SHADOWS of SOFIA
 24. 24 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  .... Калинката на НАП даже не е разбрала какво е става и си е карал почивката както намери за добре, докато държавата е била на автопилот и лъсваха едно след друго тоталното и безхаберие и некомпетентност !
  —цитат от коментар 16 на samoedin


  Това наистина беше голяма наглост от нейна страна.
  Заслужава да отиде консул в Испания...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1720 Весело

  [quote#21:"Рим"]
  —цитат от коментар 23 на К2
  Не гласувам от две хилядната.Но по всичко изглежда , че ще ме закарат до урните.[/quote]

  Ааа, не!
  Вече съм пред урната и чакам...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 27. 27 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2153 Неутрално

  До коментар [#22] от "uq":

  Май не се изразих ясно....ако ви съберат личните данни, винаги могат да ги продадат за по 5 на човек да кажем та... Се тази светлина е чиста далавера. Освен това не става ясно защо личните данни в ДСК са 40 пъти по-скъпи от тези в НАП

 28. 28 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Време е за промяна!
  —цитат от коментар 21 на Рим


  Иде, иде... Сега ония "хакерчета" (некадърни като всички други десебари) тананикат на Векилски, и кога си изпеят частушката, промянатра ще настъпи и при вазе. От под опашката на коня, че ви местим в централниот софийски, с осигурени закуска, обяд и вечеря по разкладка...

 29. 29 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Вече съм пред копанята и чакам...
  —цитат от коментар 26 на Рим


  Сигур е свършила ярмата...

 30. 30 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  ....Моят иск към крадците .
  —цитат от коментар 2 на plebs


  Твоят иск, трябва да бъде отправен към твоята партия, герб.
  Ние също ще отправим искове в тази посока. През есента.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 31. 31 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Твоят иск, трябва да бъде отправен към твоята партия, герб.
  —цитат от коментар 30 на Рим


  Доколкото разбрахме, както и в аферата КТБ, единствената замесена "партия" е ДСБ. А партия е в кавички, защото вие сте радикал-комунистическа терористична банда. Зад партиите стоят хора, а зад вас само Решетников, видно от изборните ви резултати...

 32. 32 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  До коментар [#21] от "Рим":

  "На предишните избори, много хора от десницата се отнесоха дружелюбно към мутрите. Защото видите ли, да не дойдели комунистите..."

  Винаги съм казвал, че Бойко Борисов е най-успешният проект на ДС/КГБ.

  Да излъжеш 2 милиона гласоподаватели, че този продукт на милиционерското училище, този възродител и член на БКП, напуснал милицията, за да запази партийната си членска книжка, е "десен" и "евроатлантик" - това е измамата на столетието.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 33. 33 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5289 Неутрално

  А после НАП ще глоби комисията за защита на личните данни с едни 5 милиона лева...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 34. 34 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  До коментар [#25] от "Mike Crazy":

  "... почват да ни обземат странни ерекции, които за лидерицата ви с желтото знаме може и да са вдъхновяващи, ама за вазе може да се окажат доста болезнени..."

  Банкянската хомо-дружинка? Това ли ви е нивото?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 35. 35 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#32] от "Norman Granz":

  Така е! Очевидно, все повече хора схващат тази проста истина...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 36. 36 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#21] от "Рим":"На предишните избори, много хора от десницата се отнесоха дружелюбно към мутрите. Защото видите ли, да не дойдели комунистите..."Винаги съм казвал, че Бойко Борисов е най-успешният проект на ДС/КГБ.Да излъжеш 2 милиона гласоподаватели, че този продукт на милиционерското училище, този възродител и член на БКП, напуснал милицията, за да запази партийната си членска книжка, е "десен" и "евроатлантик" - това е измамата на столетието.
  —цитат от коментар 32 на Norman Granz


  Въх... А какъв продукт е преподавателят по Марксизъм-Ленинизъм тов. Костав, специализирал в Кременчуг?

 37. 37 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 277 Неутрално
 38. 38 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Да ми откраднат чистачките,
  от моята скромна кола,
  как да я карам нататък
  в тази гъста мъгла?
  ...
  Тоз дето взе ми ги Господи,
  бял ден да не види, че как,
  освен ако случайно пък взел ги е
  да си ги сложи отзад.

  https://textove.com/todor-kolev-kak-shte-gi-stignem-tekst

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2153 Неутрално

  До коментар [#32] от "Norman Granz":

  о, далече не е най-успешния и дори не е самостоятелен проект. Той е част от операция, започнала с дедо цар, известен и като Симо Горски и продължаваща до днес

 41. 41 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  До коментар [#39] от "Smile":

  "Що ми трябваше да я отварям тази простотия неземна. Чак сега разбрах колко ниско могат да паднат свинете, за да омаскарят един човек.
  Някой фабрикува една лъжа, публикува я и после плаща на тролове като теб да я разпространяват навсякъде, разчитайки, че една лъжа повторена 100 пъти ще стане истина. Няма толкова големи гнусари като медийте на свинята."

  За съжаление, те са на равнището на 97-те процента (без 3-те процента "подопашници", както ни нарича мнозинството). ;)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 42. 42 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#39] от "Smile":

  Не обръщай внимание на изроди.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 43. 43 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 418 Неутрално
 44. 44 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  До коментар [#40] от "uq":

  "... о, далече не е най-успешния и дори не е самостоятелен проект. Той е част от операция, започнала с дедо цар..."

  Дедо Цар просъществува само един мандат и отиде в историята (вярно, беше нещо като пето колело на тройната коалиция), докато Батка Пожарникар вече 18 години е по върховете на славата - първо като главен секретар на МВР (150 неразкрити поръчкови убийства, довели до радикално преразпределение на териториите в престопния свят), после като кмет и от 2009 г. като практически несменяем премиер.

  Затова твърдя, че е най-успешният, а не първият проект на ДС.

  Първият беше ранното СДС, фрашкано с агент-провокатори, куки и съглашатели.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 45. 45 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#39] от "Smile":

  Ръдань що не даде под съд медията? Нали уж "йористин" се води? Знаш ли що? Щото бЕха обявили, че разполагат и с други снимки, а лично този, който им я прати беше казал, че е готов да им даде интервю и да свидетелства за "подвизите" на трътлестото еврейче с обратната захапка, станало по-извесртно като РаТка длибоката...

 46. 46 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Затова твърдя, че е най-успешният, а не първият проект на ДС.Първият беше ранното СДС, фрашкано с агент-провокатори, куки и съглашатели.
  —цитат от коментар 44 на Norman Granz

  Които след това беха сбрани от тов. Костав в радикалното БКП - ДСБ - фракция, която ти самоотвержено защитаваш.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  До коментар [#47] от "Smile":

  "Дневник, няма ли тук някакви изискания в този форум за писането на обиди? На времето се поддържаше някакво ниво и поне езикът не беше като от някой жълт парцал."

  Колега, аз привествам такива писания, когато идват от нашите опоненти. Те разкриват духовната нищета на червения/руския/гербавия трол. Спестяват ми много време да описвам какво всъщност представлява редовият комунист/русофил/гербаджия.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Когато европейските пари пресъхнат, това правителство ще рухне като кула от карти
  —цитат от коментар 18 на Norman Granz

  Въх... А не след "досиетата от Лихтенщайн" и прилагането на "закона МагниЦки"? Ма що тъй излъгахте целокупното българско войнство бе, другаре, изпренадаха се 'ората. дет' се вика, а Лихтенщайн, а МагниЦки, па сега като спрели юрофондовете. Чи бива ли тъй, биля? Я по-добре да си изринете нечистотиите изпод опашката на коня и да се връщате при козите на село, па кога паднат на коча патладжанете, се върнете да вземете властта! Хахахахахаха.

 51. 51 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  До коментар [#48] от "Norman Granz":

  Всъщност, ти си много прав. С начина им на изразяване те сами се определят. Нека си стоят писанията им, та всеки да може да им види нивото и до къде може да падне човек.

 52. 52 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  До коментар [#51] от "Smile":

  "Нека си стоят писанията им, та всеки да може да им види нивото и до къде може да падне човек."

  Именно.

  Аз нямам никакво намерение да споря с трола, който пише като "рускиня" и обижда целокупната българска нация с най-вулгарни изрази - смятам, че той постига точно обратния ефект на замисления, разкривайки руснаците като българомразци, простаци и недотам нормални.

  По същия начин тролове като Reporter US и този тук вършат невероятно лоша услуга на ГЕРБ, отвращавайки колебаещите се гласоподаватели.

  Нека ги поощрим, да работят с удвоени сили за събуждането на българския народ - нека разбере кои са истинските му врагове: Русия, руснаците, русофилите и Гангстерите за Енергично Разграбване на България (ГЕРБ).

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 53. 53 Профил на Nada Tomba
  Nada Tomba
  Рейтинг: 264 Неутрално

  По 10 ст. да ми дадът всички хора ще имам колкото Костов не обложил

 54. 54 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 555 Неутрално

  В НАП не трябва да подават оставки !
  НАП трябва да бъдат РАЗМАЗАНИ с тояги , камъни, тухли и свински главички
  НАП имат нужда от НАПАЛМ , изринати и извозени в общ трап като чумави свине !

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 55. 55 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 264 Неутрално

  ''....Междувременно адвокатите на задържаните обявиха, че "ТАД груп" - чрез регистрирана в Калифорния (САЩ) компания, чието поделение е българската фирма.... отново повтаряте ЛЪЖИТЕ НА ЗАЩИТАТА- КАЛИФОРНИЙСКАТА ТАД ГРУП Е КЛОН НА БЪЛГАРСКАТА ФИРМА- МАЙКА, А НЕ ОБРАТНОТО. впрочем- взела съм си бадеми, и чакам да видя до къде ще стаигнат лъжите и наглостта на дневник да цитират лъжи, които могат да бъдат разобличени чрез кратка справка в нашия ТР...
  Търговски регистър за тад груп- СОБСТВЕНИЦИ
  Едноличен собственик на капитала: ИВАН ТОДОРОВ ТОДОРОВ, БЪЛГАРИЯ
  Абсолютно всеки, който арзбира поне малко от тези неща, като види написаното по-горе разбира, че тад груп ЕООД си е еднолична фирма с ЕДИНСТВЕН собственик иван тодоров. Ако беше клон на чужда фирма, щеше да е ООД и да има поне ДВАМА собственика- юридическото лице- чуждата фирма - майка, и българското физическо лице иван тодоров, но- видно от справката в ТР, случаят не е такъв;0

 56. 56 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Важното е шефката на НАП да се съвземе от стреса, че направи този труден избор да не си прекъсва отпуската. Само тя си знае какво е било..

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 57. 57 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 264 Любопитно

  Също така- много ми е интересно защо дневник защо не си проверяват инфото чрез официалните източници, а внушават лъжи на читателите си... Оставам с впечатление, че или са ползвали услугите на тад груп и не са безпристрастни , или имат някакъв профит от незаконната дейност на тад груп и крият данъци от държавата. Призовавам дневник ДА ДОКАЖЕ ЧРЕЗ СПРАВКА В КАЛИФОРНИЙСКИЯТ ТЪРГОВСКИ РЕГИСТЪР КОЯ ФИРМА Е ФИРМА- МАЙКА- БЪЛГАРСКАТА ИЛИ КАЛИФОРНИЙСКАТА, и то- специално към момента на извършване на престъпното деяние на 3мата служители от тад груп! Иначе нещата за мен са ясни- плюят прокуратурата, щото конктретно за дневник тя е сатаната и луцифер, а служителите на тад груп се представят като ангели небесни, които са несправедливо обвинени... Ама това преки доказателства, ама това косвени доказателства, ама това улики= неее- те не значат нищо за дневник, въпреки, че СЪДЪТ ПОСТАВИ МЯРКА ЗА НЕОТКЛОНЕНИЕ ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА И С ТОВА ДОКАЗА НА ПРАКТИКА, ЧЕ ДОКАЗАТЕЛСТВАТА НА ПРОКУРАТУРАТА СА ДОСТАТЪЧНО ФАКТИЧЕСКИ ДАННИ ЗА ОБОСНОВАНО ПРЕДПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ ОБВИНЯЕМИТЕ СА ИЗВЪРШИЛИ ТОВА, ЗА КОЕТО СА ОБВИНЕНИ- КИБЕРТЕРОРИЗЪМ. С две думи, съдът вече ДОКАЗА, че досегашните доказателства на прокуратурата СА ГОДНИ ЗА СЪД и че дори само те са достатъчни, за да докажат обвинението на прокуратурата.

 58. 58 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 543 Неутрално

  "Запушени са течовете и са спрени проблемните електронни услуги"

  И след като през булката минаха свекъра и братята на жениха, тя отново е девствена!

  pastor
 59. 59 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2153 Неутрално

  До коментар [#44] от "Norman Granz":

  Няма значение колко е просъществувал, той беше активиран за да събори десните, които бяха на път да спечелят втори мандат, да пусне на воля популизма, да реанимира Белене и....да, СЪЗДАДЕ Бойко.Успеха на дедо цар е огромен, смазващ

 60. 60 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Белгийци са били засегнати от кражбата на лични данни от данъчната агенция в България (НАП) миналия месец, съобщават белгийски медии. По тази причина Брюксел е спрял всякакъв автоматичен обмен на данъчна информация с нашата страна до ново нареждане.
  https://www.segabg.com/hot/techut-na-lichni-danni-nap-e-zasegnal-i-belgiyci

  а далеч не са само белгийци

  Vernam Cipher
 61. 61 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7290 Неутрално

  "Спряла е теча своевременно, предприела е необходимите действия, включително и анализа, който трябвало да се извърши на рисковете. "
  Че то не е имало вече какво да спира, а с анализа много е закъсняла.

 62. 62 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#61] от "Роси":

  След неадекватното управление са последвали адекватни действия!
  Кой е..л-е..л! Кой не е - да е! Пена вдигна гащите и вече не е К!

  pastor
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK