Съдебният съвет отложи за септември освобождаването на съдия Методи Лалов

Съдия Методи Лалов поиска да си тръгне от Софийския районен съд считано от 2 септември, но заседанието по молбата му бе отложено за 9 септември.

© Красимир Юскеселиев

Съдия Методи Лалов поиска да си тръгне от Софийския районен съд считано от 2 септември, но заседанието по молбата му бе отложено за 9 септември.За втори път заради отпуски съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отложи обсъждането и гласуването на молбата на съдия Методи Лалов да напусне Софийския районен съд.


Поради липса на кворум и днешното заседание не се проведе, а причината е отново, че почти всички членове на ВСС са в отпуск. На заседанието присъстваха само председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, Боян Новански и Севдалин Мавров. Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков също е в отпуск, но дойде за заседанието.


Обсъждането на въпроса с оставката на Методи Лалов бе отложено за 9 септември от 13:30 ч.
Пред "Де Факто" той обясни, че ще заведе дело срещу Висшия съдебен съвет, както и срещу членовете на дисциплинарния му състав Вероника Имова, Даниела Марчева и Боян Магдалинчев.


На 1 август съдията от Софийския районен съд и негов бивш председател съобщи на страницата си във Фейсбук, че е подал оставката си пред Висшия съдебен съвет.


Съдия Лалов пише, че си тръгва от съда, но сърцето му остава завинаги там. "Правя го, за да работя за промяна, която ще позволи в съдебната система да влизат и да остават почтените, независими и компетентни магистрати. Излизам, за да се боря в съдебната система да се завърне справедливостта", заяви тогава съдия Лалов.


В заявлението си до ВСС той е посочил, че моли да бъде освободен от поста, считано от 2 септември.


"Причината да напусна професията, която упражнявам повече от 16 години и която винаги ми е носела удовлетворение, е, че честта и достойнството не ми позволяват да наблюдавам как съдебната власт прави поредната крачка към своята гибел", пише до ВСС Лалов. Той написа и подробни мотиви за оставката си.
Миналата седмица Лалов каза, че не изключва възможността да се кандидатира за кмет на София, и уточни, че за да се случи това, някой трябва да му се довери и да го подкрепи.


На представянето на кандидата за кмет на "Демократична България" архитект Борислав Игнатов съпредседателят на обединението и лидер на "Да, България" Христо Иванов съобщи, че се очаква Методи Лалов да бъде водач на листата за общински съветници.


Преди да бъде освободен, съдия Лалов трябва да изготви актовете си по всички дела, които са му били разпределени и по които се е произнесъл. От момента, в който подаде оставка, той имаше 122 дела, обявени за решаване, по които още не бе изготвил актовете си. През последния месец е успял да приключи над 100 от тях, съобщи lex.bg.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK