Над 190 хил. хора с увреждания са поискали индивидуална оценка на потребностите

Бисер Петков

© Велко Ангелов

Бисер ПетковНад 190 хиляди са подадените към момента заявления за индивидуална оценка на потребностите от подкрепа на хората с увреждания , съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, цитиран от БТА.


От 1 септември започва предоставянето и финансирането на личната помощ по нови правила, залегнали във влезлия в сила в началото на годината Закон за личната помощ.


Още от началото на април започна индивидуалната оценка на потребностите на хората с увреждания, като част от нея е и оценката на потребността от лична помощ. В момента с Агенцията за социално подпомагане се обобщава колко ще са оценените за лична помощ, колко от тях са подали заявление в общините и с колко от тях са сключени трудови договори , влизащи в сила от 1 септември.
Преди месец около 9000 са били хората, които са заявили потребност от лична помощ, но според министъра за този месец бройката се е увеличила чувствително. Тя ще бъде обявена другата седмица.


По общини вече започва да се прилага и патронажната грижа за възрастни хора и хора с увреждания, финансирана от оперативната програма "Човешки ресурси". Около 17 хил. души ще получат новата здравно-социална услуга в домовете си.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK