Осигурителните прагове и за 2020 г. ще се определят административно

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков настоява диалогът между бизнеса и синдикатите да продължи.

© Велко Ангелов

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков настоява диалогът между бизнеса и синдикатите да продължи.За четвърта година поред нивата на осигуряване по професии и браншове ще бъдат определени административно.
Работодателските организации отказват да участват в определянето им вече четвърта година поред. Резултатът е, че кабинетът ги вдига с административен процент - от догодина с около 10 на сто.


Въведените по време на тройната коалиция минимални осигурителни прагове по икономически дейности и професии с които трябваше да се пребори укриването на доходи и осигуровки, все още съществуват в същия си вид от 2003 г. Тогава - в годините, когато масово заплатите се плащаха под масата, идеята беше да се определи минимална сума, върху която да се начисляват осигуровките за пенсия, дори официалната заплата да е по-ниска. Днес работодателите наричат този подход отживелица и бойкотират преговорите за конкретните суми в знак на протест.


Позицията на правителството е, че трябва да се работи за замяна на механизма на минималните осигурителни доходи с договаряне на минимална работна заплата по икономически дейности и сектори, коментира днес пред журналисти министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, помолен от медиите да реагира на поредния отказ на работодателите да участват в преговорите за размера им. Със същите думи той коментира темата и преди година, но сближаване на позициите на бизнеса и синдикатите за формулата за определяне на минималната заплата също не е постигнато засега.
Според министъра, цитиран от БТА, разговорът трябва да продължи, но това не може да стане за 2020 г.


Според бюджетната процедура към началото на септември минималните суми, върху които да се начисляват социалните осигуровки на работещите, би трябвало да са ясни, за да може на тяхна основа да се състави бюджетът на социалното осигуряване за следващата година. В момента по него се работи на експертно ниво в Националния осигурителен институт. Срокът за внасяне на държавни бюджет в Народното събрание е 31 октомври.


"Съжалявам, че не се проведоха за поредна година преговори, но знаете категоричната позиция на работодателските организации, че те няма да преговарят и настояват час по-скоро да отпаднат минималните осигурителни доходи", каза министърът.


Национално представителните организации на бизнеса подчертават, че в някои сектори и компании, както и по региони праговете се разминават драстично с икономическата ситуация като вместо да ограничават, понякога увеличават сивия сектор. За да плащат по-високи административно определени осигуровки на хора с ниска квалификация, мениджърите са принудени да намаляват нетното възнаграждение на останалите, е един от аргументите им.


Ето и някои примери за осигурителни прагове в различни сфери - ръководител на компания за производство на напитки е достатъчно да се осигурява върху 869 лв., докато човек със същите задължения, но в месопреработването - върху 1486 лв. Едновременно с това прагът за общите работници и в двата типа компании е 560 лв. Ръководител на авиокомпания трябва да плаща вноски за пенсия върху поне 1201 лв., докато колегата му във финансите и застраховането - 1589 лв.


Във фирмите за пощенски и куриерски услуги пък и шефът и общият работник имат еднакъв праг - 560 лв.


В отрасъла, който дава 13% от БВП - туризма, прагът за шефовете е далеч под средната заплата за страната - 966 лв., а за колегите им строителни предприемачи е още по-нисък - 790 лв. - твърде близо до сумата, върху която внасят вноски за подчинените си без никаква квалификация - 560 лв.


Според средносрочната програма на правителството догодина минималната заплата трябва да се вдигне с 9.8%, което е ориентир за процента, с който ще скочат и минималните прагове.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Защо само до 2020? Направо до 2030!

  pastor
 2. 2 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3152 Разстроено

  За стъкмистиката -всичко е ОК....стабилност та дрънка!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 3. 3 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2896 Неутрално

  Най-голямото безумие се нарича осигуряване.

  Чак след това идва второто безумие - осигурителни прагове. :)

  И колко има после.

 4. 4 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  30 год. всеки лъже. Егати пазарната демокрация.

 5. 5 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Ако осигуряването беше нещо хубаво,то нямаше да се вредим от циганите да се осигуряваме!А сега не можем да се вредим до банкомата,когато плащат социалните на циганите,но това са нашите пари,внесени за "осигуровки".....

 6. 6 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Крайно време е да се направи минимална ставка за час и да регламентира официално плащане на работна заплата за седмица!! Сега официално заплата за месеца се плаща 20 дни след края на месеца, т. е. също както е било по комунистиèско време. Найс а!!

 7. 7 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  До коментар [#6] от "wnl03619584":

  Така написано излиза, че заплатата за май, ще я получиш през юни. Това отдавна не е така. В края на текущия месец се плаща и заплатата.

 8. 8 Профил на Kalter
  Kalter
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Един пример и от фирмата, в която работя:
  - Заплатата за май, я получихме на шести юли, найс а?

 9. 9 Профил на Reggie
  Reggie
  Рейтинг: 552 Весело

  Аз днес получих смс-а за август

 10. 10 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2896 Неутрално

  До коментар [#6] от "wnl03619584":Така написано излиза, че заплатата за май, ще я получиш през юни. Това отдавна не е така. В края на текущия месец се плаща и заплатата.
  —цитат от коментар 7 на nema_labavo


  Това зависи от фирмата, законовия срок е до 25-ти мисля следващия месец.

  Така че може и на 20-то число следващия месец да си я получиш.

  Имам чувството че форума се напълни с тинейджъри дето пишат докато цъкат някви игрички.

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5206 Неутрално

  А по райони?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 221 Неутрално

  и колко % от удържаните данъци остават при ;работодателя ; ? 10% плосък данък + 13 % осигуряване / внасяно след година може би ? / + 8% здравни осигуровки + 20 % ДДС , или над 50 % без да се брои печалбата от свършената работа , затова вече и ;работодателите; и ;служителите; искат уж по голяма заплата ? защото остава повече за тях , а покупателната способност на работещите намалява заради административно наложената инфлация , но пък гръмки отчети стил бкп се бълват денонощно от услужливи агенции и медии

 13. 13 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 48 Разстроено

  Няма да се пуашите,всичко е ток и жици.45г изоставахме технологично и научно от света ,но най вече изоставахме като общество.Напълнихме се с хора без морал и ценности пробиващи по партийна линия.През следващите 30г вместо да ги изметем
  повечето от хората възприеха техните идеи.Оставихме децата и внуците им да управляват и съсипват държавност ,правосъдие,и бизнес среда.По този начин изгонихме
  над 2мил сънародници,и демографски се топиме като сняг на слънце.Във всички области
  е хаос, некомпетентност,корупция от горе до долу,до степен ,че не подлежи на ремонт.

 14. 14 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5253 Неутрално

  А Баце твърди, че при неговото управление данъците не се "пипат"

 15. 15 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2374 Любопитно

  До коментар [#5] от "val1320":

  Точно това и аз щях да попитам.
  На какъв осигурителен праг са се осигурявали ,,една определена група" от нашите сънародници, та всеки месец им се полагат финансови средства без да са работещи?

 16. 16 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2374 Неутрално

  Лесно се разпределят чужди пари! Трудното е да ги разпределиш справедливо!!!

 17. 17 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Тая минимална заплата е фискален инструмент за приходи в бюджета. Правилния измерител е кошница с продукти и услуги на някаква база. Например 500г плодове за всеки човек дневно, възможност за 1 час спортуване 4 дни седмично и т.н. Иначе в дългосрочен план създаваме болно население предразположено към кражби и престъпления.

 18. 18 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Осигуровки ли? Глезотии? Я всеки да хване по е'на тояга и кой на когото надделее.

  Но горното не се налага, слава богу. Границите са отворени, има свободно движение на хора. Е, в нашия случай предимно изходящо...

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 19. 19 Профил на yardadin
  yardadin
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#7] от "nema_labavo":
  На теория е възможно. Но, трябва някакво технологично време за обработка на данните. Както е писано по-горе има и законен срок до 25то число на следващия месец.
  Например:
  Нека ти си работодател. Като се разболея на 31во число и ти донеса болничния лист в края на работния ден, как ще съумееш да ми преведеш точно калкулираната заплата?

 20. 20 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 541 Любопитно

  До коментар [#16] от "Зори":

  ...най-лесно се харчат ЧУЖДИТЕ ПАРИ....

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 21. 21 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Няма да се пуашите,всичко е ток и жици.45г изоставахме технологично и научно от света ,но най вече изоставахме като общество.Напълнихме се с хора без морал и ценности пробиващи по партийна линия.През следващите 30г вместо да ги изметем повечето от хората възприеха техните идеи.Оставихме децата и внуците им да управляват и съсипват държавност ,правосъдие,и бизнес среда.По този начин изгонихме над 2мил сънародници,и демографски се топиме като сняг на слънце.Във всички области е хаос, некомпетентност,корупция от горе до долу,до степен ,че не подлежи на ремонт.
  —цитат от коментар 13 на стефан иванов


  +++++++++++++++++++++++++++

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 22. 22 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3966 Неутрално

  Работодателите не харесват да плащат осигуровки. Ако зависи от тях, хората ше се водят на 4 часов работен ден, с осигуровки за половин месец. И официална заплата за същото време. Останалото - под масата. МРЗ ги принуждава да плащат най-малко върху нея. Да, не е лошо да има твърда минимална почасова ставка за отделните сектори, но работодателите не са много съгласни и с това.

 23. 23 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1565 Любопитно

  До коментар [#14] от "pet_fire":


  А Баце твърди, че при неговото управление данъците не се "пипат"
  —цитат от коментар 14 на pet_fire


  Що, кои данъци е пипал...и къде прочете в статията, че ще се пипат...и кои точно...

 24. 24 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#5] от "val1320":

  Осигуряването в тази му форма наистина е една голяма измама, за крадене от работещите българи, която организирана престъпна група държавни чиновници сътвори и поддържа вече 15 -20 години.Всички бивши военни, полицаи, пожарникари, ЗКП-чета, миньори, работници и служители с такъв статут вредени във всяко бившо държавно предприятие и т.н. се пенсионираха с 10-25 години трудов стаж 15-20 години преди останалите работили българи. Първо при социализма такава каса не съществуваше и няма никакви постъпления от трудовия стаж на тези дето бяха придобили категориен стаж. Второ през 90-те няма никаква запазена информация за трудовия стаж на работещите в затворените предприятия. Кой колкото могъл да фалшифицира - толкова. Трето след стартиране на пенсионния фонд държавата начислява осигурителни вноски но не внася парите които дължи на фонда. Накрая се прави на благодетел и покрива недостигащата сума до обидно малките пенсии на обикновените пенсионери. В края на краищата въпреки модерното "швейцарско правило" се оказа, че парите за пенсия се крадат с активното съдействие на държавата. След осигуряване в продължение на 40 години получаваш пенсия, която не ти позволява да си покриваш разходите за отопление. Една малка част от българите, които и при социализма се радваше на златен дъжд от управляващите, днес иска падане на тавана. Това е наглост. Всички пенсионери за времето преди стартирането на пенсионния фонд трябва да получат едни и същи пенсии покриващи определен стандарт на живот. Изобщо пенсията не бива да се различава в пъти, а в проценти.

 25. 25 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Осигурителни прагове не бива да съществуват, както и договаряне на работните заплати с несменяемите пожизнено оглавени синдикати. Работникът се явява на пазара на труда и избира къде и какво да работи и колко пари да получава. Днес той е ухажвания, а работодателя е в неблагодарната позиция. Рязкото насилствено увеличение на разходите за персонал принудиха много български предприемачи да затворят бизнеса си и да се превърнат в работници. Държавата с политиката си да мачка малките със своите институции увеличава скоростта на този процес - явно такава задача е поставила мафията на Правителството. Да не говорим, че малко от работниците имат уменията необходими за работата, която вършат. Някои се радват защото дошли западни автомобилни фирми на мястото на българските предприемачи. Тези фирми се изнасят много бързо, само някой да им вдигне разходите за персонала. А персоналът им обикновено използва само ръцете си. България трябва да изостави тези изостанали феодални мерки. Трябва да се въведе почасова заетост и постоянна пенсионна вноска.

 26. 26 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#22] от "Vlado Nikolov":

  Работодателите трябва да плащат заплати, а осигуровките са си отношения на работника и пенсионния фонд. Работодателите поддържат сума ти безсмислени длъжности в своята администрация, които нямат нищо общо с предмета им на дейност. Държаната е измислила изключително сложно законодателство, което налага фирмите да си назначават постоянно служители квалифицирани само в това да изпълняват постоянно променящите се огромни регулации и изисквания на държавата. Държавата налага един и същ режим на големите и малките фирми. Големите си назначават съответните служители, които обикновено са роднини на хора от държавната администрация с големи заплати. Малките фирми нямат такива пари и не могат да си го позволят. Те не получават никакво подпомагане нито от държавата нито от еврофондовете. Затова спрете да хулите българските фирми. Те работят както всуко едно българско семейство. Вземат кредити, плащат разходи и се надяват приходите да покрият разходите. Да не говорим, че за да оцелеят в тази зверска конкуренция трябва да знаят, да могат и да правят премерени инвестиции, като си носят целия риск.

 27. 27 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Значи работиш 25 години, начисляват ти суми, които са много по малко от внесените в пенсионния фонд от нормалните хора за своите 40 години трудов стаж.Пенсионираш се млад и си намираш друга работа - все пак си на 45 г. Макар от теб да няма никакви вноски във фонда или да има много по-малко внесени от другите, ти получаваш много по-висока пенсия от тях и то я получаваш 15-25 години повече време от тях, а те работят за да си вземаш ти високата пенсия, която държавата е решила да ти даде, защото например си пазил корумпираните чиновници от любовта на тия дето управляват.
  Страшна справедливост и огромна солидарност - няма що.

 28. 28 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  Ега те администрират при баба ми. Боклук долен прикриващ и спестил на осъдени работодатели пари от осигуровки и данъци. За това НОИ има голям дефицит е от такива като тоя горе на снимката.
  За два мандата шеф на НОИ няКОЙ знае ли колко вреда е нанесъл докато седне в министерското кресло. >:-)

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK