САЩ добавят над $56 млн. в сделката за българските F-16

САЩ добавят над $56 млн. в сделката за българските F-16


Конгресът на САЩ e одобрил предложението на Държавния департамент за отпускане на 56 153 980 долара на България по Програмата за чуждестранни военни продажби (FMF). С тях ще се допълнят депозираните от нашата страна 1 200 000 000 долара по четирите договора между правителствата на България и САЩ за доставка на самолети F-16 Block 70", съобщи министерството на отбраната.


В текста се припомня, че българската вноска е преведена изцяло на 8 август, а на 12 август Агенцията за сътрудничество в отбраната и сигурността на САЩ е потвърди получаването им и влизането в сила на договорите за американската страна.


Днес министър Красимир Каракачанов говори за 60 млн. долара, одобрени от Конгреса на САЩ, които могат да се използват само по самолетната сделка, което на практика щяло да намали българските разходи по сделката с тази сума.
Одобреният на 19 юли от парламента пакет от 4 договора е за 1.256 млрд. долара. Седмица по-рано Каракачанов казва, че Държавният департамент на САЩ е изпратил нотификация до Конгреса за отпускане на 60 млн. долара по програмата за чуждестранни оръжейни продажби. Ден по-късно зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов заявява пред Би Ти Ви, че "България може сама да определи за какво да бъдат изразходвани тези средства" и "това може да е нашата изненада - ракетите ни може да станат не 24, а 48" (бел.ред. - вероятно той има предвид ракетите за близък бой Sidewinder, които в крайна сметка бяха намалени от 24 на 12).


От днешното съобщение на отбранителното министерство не става ясно в какъв формат са одобрените над 56 млн. долара. Програмата Foreign Military Financing (FMF) е още от 60-те години, а за България действа от 1996 г. Страните, за които тя се прилага, се определят от Държавния секретар, а изпълнението е поверено на министъра на отбраната на САЩ. Финансирането се предоставя на партньорската държава като дарение или като директен заем.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK