"Визия за София" представи близо 250 стъпки за развитието на столицата до 2050 г.

Любо Георгиев

© Визия за София

Любо ГеоргиевЕкипът на инициативата "Визия за София" представи днес 24 дългосрочни цели и близо 250 стъпки за развитие на Столична община. Те са в основата на дългосрочната стратегия за развитие на София и крайградските територии, която ще бъде предложена за гласуване на Столичен общински съвет веднага след местни избори 2019 и ще служи за върхов координационен стратегически документ за управлението на града занапред, съобщиха от пресцентъра на инициативата.


Целта на визията е през 2050 година София да е компактен, многообразен и адаптивен град, управляващ умело ресурсите си и включващ гражданите в решенията за бъдещето, с цел създаване и поддържане разнообразни възможности за развитие и високо качество на живот. Финалният документ ще включва и редица мерки за изпълнението на визията, както и индикаторите, спрямо които ще се следи как върви изпълнението на целите.


"Задачата на визията е да определи посоките за развитие на града. Трябва да погледнем териториите, които са изоставени, и имат възможност за развитие. Другата важна задача е създаването на истински модерни мултифункционални зони.", каза главният архитект на София арх. Здравко Здравков по време на официалното откриване на форума "София 2050", на който документа беше представен.


Арх. Здравко Здравков

© Визия за София

Арх. Здравко Здравков
Стратегията предвижда София да се развива като мултифункционален, компактен и концентриран град с качествена градска среда. По отношение на транспорта, целите включват повече активно придвижване, популярен масов транспорт, развитие на мобилността като услуга и по-добра глобална и регионална свързаност.


В сферите на идентичността и културата, София си поставя за цел да бъде развит културен център, и автентичен и многопластов град с повече общностност и позитивен имидж. За околната средa водещи дългосрочни цели са София да бъде адаптивен град, с жива и чиста среда и устойчив ресурсен и енергиен баланс.


В сферата на икономиката целите са София да развива кръгова и високопродуктивна икономика, устойчив и иновативен туризъм и да бъде център за иновации в дългосрочен план. В социален аспект големите цели пред общината са здравословен живот и здрави хора, развити общности, икономическо сближаване и образование, насочено към бъдещето.


"Визия за София" представи близо 250 стъпки за развитието на столицата до 2050 г.

© Визия за София


По отношение на управлението, дългосрочните цели са свързани с aвтоматизиранe нa административните процеси, децентрализация и демократизация на управлението и стратегическа роля на общината в развитието на града. Пълният списък на целите и стъпките към тяхното постигане вече е достъпен на сайта на Визия за София.


"Координирахме процеса на създаването на визията с всички страни, които се интересуват, участват и определят развитието на града. В работата ни досега се включиха над 10 000 организации, експерти и политици от всички партии, представители на местната и държавната администрация, изследователи, бизнес, неправителствени организации и граждани, обясни ръководителят на екипа, разработил документа Любо Георгиев.


Видео запис от цялото представяне на целите на форум "София: 2050" може да се гледа на Facebook страницата на инициативата. Цялата презентация от събитието може да се види тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  Искаме хубаво, но го правим лошо и некачествено. И то точно този главен архитект, дето подписа на Ваклин, промени проекта за графа и редица други глупости.

 2. 2 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1211 Весело

  Ех, има поучително филмче за Стара София и концепцията на братята Прошек, благодарение, на които днешна София се радва на Лъвов и Орлов мост...

 3. 3 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 56 Разстроено

  Малко са!
  Една истинска либерална организация трябва да има поне 1000 стъпки за развитието на столицата!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 4. 4 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2341 Весело

  Сума ти малки организацийки ще разпилеят вота и току виж Мая Манолова станала кмет. 😂😂😂

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 5. 5 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Визия за София .....звучи ми като визия яа България......простете ми , далече съм от проблемите.....

 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4085 Весело

  Каква беше Софийката, и каква стана след няколко години?! Навярно софиянци и другите "софиянци" могат да направят разликата...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 7. 7 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  Пък тука никаква визия няма и нищо не се вижда. Софиянчетата поне умеят да блуждаят.

 8. 8 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 298 Гневно
 9. 9 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5475 Весело

  Сега всички обещават, всички градят

 10. 10 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Колко е хубаво, че умнокрасивщината живее само по виртуалните страници на олигархичните гЪзети... Да напомним, "дванайсет стъпки", дека после станаха "6 мерки" или обратното - кой ти помни дебилизмите на ръданкъневци и пригласяща трол-пасмина. Но безидейността и малоумието са си едно към едно еднакви при всички комунистически формации и по това можем безпогрешно да ги разпознаем...
  Самият факт, че другариадата не е успяла да схване идеята на демокрацията, ясно личи от заявката, че поредната дръгалефска недомислица "ще бъде предложена за гласуване на Столичен общински съвет веднага след местни избори 2019 и ще служи за върхов координационен стратегически документ за управлението на града занапред"?!?!?!?

  Другаре! Като искате парцаляците ви комунистически да са "върхови", па и "стратегически", правите ги на програма и се явявате с нея на избори! И ако ви изберат гражданите, значи са съгласни с тъпотиите ви! Аман от костовашки опити за подмяна на вота и налагане на умнокрасивщина (разбирай - най-тъпите да казват на останалите какво да правят). Бай дъ уей, колко такива паразитни НПО-та са нацвъкали дръгалефските "капацитети" и разградския "бизнесмен"?

 11. 11 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3200 Неутрално

  Баси глупостите...! Данчето има съвсем друга визия и концепция. :)))

  Бивш tww09306483.
 12. 12 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Ех, има поучително филмче за Стара София и концепцията на братята Прошек, благодарение, на които днешна София се радва на Лъвов и Орлов мост...
  —цитат от коментар 2 на palav_nik


  Концепцията на Стара София е на Антонин Коларж (не Колар, както е грешно именуван в България), първия главен архитект на София (тогава "гл. инженер"). Братя Прошек са просто предприемачи, а от проекта за Лъвов мост и площада около него е реализиран всъщност само моста

  I shave with Occam's razor
 13. 13 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Харесва ми тази визия. Успех

 14. 14 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#8] от "Славейко":

  Марш ти!

 15. 15 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Най-после Мая Манолова изплю камъчето: Кандидатирам се за столичен кмет, подавам си оставката като омбудсман.

 16. 16 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 56 Любопитно

  Визия за София .....звучи ми като визия яа България......простете ми , далече съм от проблемите.....
  —цитат от коментар 5 на KRAFTWERK


  Тва е нещо като "Бъдеще за България",фондацията на другарката Елена Костова!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 17. 17 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 729 Неутрално

  За мен кмета трябва да е роден в града кйто ще управлява !

 18. 18 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 56 Любопитно

  За мен кмета трябва да е роден в града кйто ще управлява !
  —цитат от коментар 17 на KRAFTWERK


  ++++
  Новия кмет Борислав е роден в Масква,ама е наш човек от ДеБъ!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 19. 19 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4405 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  250 стъпки...
  Хем бърза, хем не.

  Визията МОЧА.
  Отсъства??

  ""Визия за София" представи близо 250 стъпки
  за развитието на столицата до 2050 г"

 20. 20 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Актьорът Христо Чешмеджиев, певицата Кристина Димитрова, музикантът Дани Милев, режисьорът Максим Генчев, тенорът Калуди Калудов и педагогът Ирена Пейкова бяха основни инициатори на срещата, на която бе издигната манолова .

 21. 21 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4405 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Вместе с Мая ;)
  Паркоместа при фризьорски салони.

  До коментар [#11] от "Petleshev":
  Баси глупостите...!

  Данчето има съвсем друга визия и концепция. :)))

 22. 22 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3200 Неутрално

  До коментар [#21] от "dnevnikar":

  Естествено. ГЕРБ обичат фризьорските салони. Поръчват компютри в тях. :)))

  Бивш tww09306483.
 23. 23 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Колко е хубаво, че умнокрасивщината живее само по виртуалните страници на олигархичните гЪзети... Да напомним, "дванайсет стъпки", дека после станаха "6 мерки" или обратното - кой ти помни дебилизмите на ръданкъневци и пригласяща трол-пасмина. Но безидейността и малоумието са си едно към едно еднакви при всички комунистически формации и по това можем безпогрешно да ги разпознаем...Самият факт, че другариадата не е успяла да схване идеята на демокрацията, ясно личи от заявката, че поредната дръгалефска недомислица "ще бъде предложена за гласуване на Столичен общински съвет веднага след местни избори 2019 и ще служи за върхов координационен стратегически документ за управлението на града занапред"?!?!?!? Другаре! Като искате парцаляците ви комунистически да са "върхови", па и "стратегически", правите ги на програма и се явявате с нея на избори! И ако ви изберат гражданите, значи са съгласни с тъпотиите ви! Аман от костовашки опити за подмяна на вота и налагане на умнокрасивщина (разбирай - най-тъпите да казват на останалите какво да правят). Бай дъ уей, колко такива паразитни НПО-та са нацвъкали дръгалефските "капацитети" и разградския "бизнесмен"?
  —цитат от коментар 10 на Mike Crazy


  Яко, аз ги наричам абитюренти-комсомолци. Само деца стават за тази работа, ако са с подходящите ментори. Едно дете в първи клас ми сподели, че тези пушеци от комините не били на добро, а тези се чудят с какво да ни тровят.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 24. 24 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4895 Весело

  До коментар [#17] от "KRAFTWERK":

  Вероятно и жена от чуждо село няма да си вземеш?! 😂🤣

 25. 25 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  До коментар [#10] от "Mike Crazy":

  Герберастията не може да осъзнае, че Визия за София е проект на СО и Фандъчето се кичи с него. Па следете си опорките бе, олигофрени!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 26. 26 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  София - компактен и концентриран град?
  Предполагам, че през 2050 година Драгичево и Чепинци ще са квартали на София, а най-натовареното трасе на метрото ще е Дом на миньора - НДК.

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 27. 27 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 934 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина250

  стъпки...Хем бърза, хем не.Визията МОЧА.Отсъства??""Визия за София" представи близо 250 стъпки за развитието на столицата до 2050 г"
  —цитат от коментар 19 на dnevnikar


  KуKу

  МОЧА имени В.И.Лелина
  UNITED EU UNION
  Маркс МОЧА имени В.И.Лелина
  НЕКОИ СЪОБРАЖЕНИЯ 1984
  UNITED Eu UNION
  Х 0000 2019
  секи 4ти км
  Animal Farm
  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина
  Пхъ Пхъ

  ВУЗ "Карлуково":
  https://bit.ly/2OsDltW

  Други препоръчителни места:
  https://bit.ly/2Pn6Br9
  https://bit.ly/3430FqC
  https://bit.ly/2MIElgL
  https://bit.ly/2Zs8WFW
  https://bit.ly/2UgxdZC
  https://bit.ly/329WNCs
  https://bit.ly/2ML7mIq
  https://bit.ly/2ML0fQd
  има и други

  !!!!!!KyKyРиГуУуУу*§(€%(%*)€§0

  Oтсъства и мнение за паметника на Съветската армия.


  До коментар [#19] от "dnevnikar":


  ""Визия за София" представи близо 250 стъпки
  за развитието на столицата до 2050 г"

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 28. 28 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Бе шашва визия за 2050 година, в момента трябва незабавно да се вложат гигантските суми, прибирани от общината, ежедневно да се влагат в неотложен ремонт в панелните квартали, чиято инфраструктура не е оправяна вече 35 и повече години, напълно разнебитена, напълно износена. Аконе се започне веднага, след пет години в Надежда, Люлин, Хаджи Димитър, Западен Парк, Дружба, Овча купел, Илиянци, Младост и перифериите ще стане страшно.

  Дедо Крум
 29. 29 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 229 Неутрално

  То вече е страшно в тези напълно игнорирани квартали, от чиито данъци на обитателите им общината засмуква своя дял, а не влага нищо, освен едно прибиране на боклука. На практика ремонти на тротоарите се правят само при ... ремонти от ВиК и Топлофикация и затова всичко е накръпки, с лошо възстановени облицовки, с ужасяващ вид около основите на блоковете, спрораснали треволяци около трафопостовете, с унищожени паркови площи, с камари боклуци около автомобилите със спаднали гуми, с изпотрошени пейки. Хората сами си правят нещо като пейки за сядане от скари, дъски, парчета от стари мебели и садят цветя в боядисани автомобилни гуми . Но вече и това не правят. Грозна мизерия. А тези тук щели да правят визия...Разбойници мръсни

  Дедо Крум
 30. 30 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 229 Неутрално

  То вече е страшно в тези напълно игнорирани квартали, от чиито данъци на обитателите им общината засмуква своя дял, а не влага нищо, освен едно прибиране на боклука. На практика ремонти на тротоарите се правят само при ... ремонти от ВиК и Топлофикация и затова всичко е накръпки, с лошо възстановени облицовки, с ужасяващ вид около основите на блоковете, спрораснали треволяци около трафопостовете, с унищожени паркови площи, с камари боклуци около автомобилите със спаднали гуми, с изпотрошени пейки. Хората сами си правят нещо като пейки за сядане от скари, дъски, парчета от стари мебели и садят цветя в боядисани автомобилни гуми . Но вече и това не правят. Грозна мизерия. А тези тук щели да правят визия...Разбойници мръсни

  Дедо Крум
 31. 31 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Само да добавя, че визията в момента включва стари трамваи от Базел по на 35 години, дееба и визията.

  Дедо Крум
 32. 32 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Само да добавя, че визията в момента включва стари трамваи от Базел по на 35 години, дееба и визията.

  Дедо Крум
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK