Екоминистерството, ДАНС и прокуратурата ще търсят кой трови въздуха в Перник

Министър Нено Димов и кметът на общината Вярна Церовска обявиха, че започват комплексна проверка на всички индустриални обекти в Перник.

© Пресцентър на МОСВ

Министър Нено Димов и кметът на общината Вярна Церовска обявиха, че започват комплексна проверка на всички индустриални обекти в Перник.Комплексна проверка на всички индустриални обекти в Перник ще започне, за да се установи кой е източникът на замърсяване на въздуха в града, от който се оплакаха жителите на града.


За проверката от Министерството на околната среда и водите ще потърсят съдействие от полицията, прокуратурата, Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), Регионалната здравна инспекция (РЗИ), като ще участват и Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) и Басейнова дирекция.


Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов на съвместен брифинг с кмета на община Перник Вяра Церовска. Посещението на министъра в града стана след протест пред общината тази сутрин, на който жители заявиха, че всяка вечер, когато се стъмни, в града се появява задушлив дим. Те показаха снимки и посочиха, че източник на дима и миризмата са отпадъци, които се изгарят в ТЕЦ "Република" - част от ТЕЦ "Перник".
"Активната гражданска позиция е изключително важна за решаване на проблемите", заяви министър Димов и отбеляза, че многократно е получавал сигнали кмета, по които са извършвани проверки от РИОСВ - Перник.


За половин година проверявали ТЕЦ "Република" 16 пъти


Само през последните 6 месеца са направени 16 проверки на ТЕЦ "Република", като 6 от тях са планови, останалите - внезапни. Установени са няколко нарушения – едното от тях е за нерегламентирано изгаряне на дървесен чипс. Наложена е санкция от 35 хил. лв., но съдът я е намалил на 10 хил. лв.


В края на 2018 г. също има констатирани нарушения за изгаряне на биомаса, което не е разрешено и е в нарушение на комплексното разрешително, за което има наложена санкция от 50 000 лв., но и тя се обжалва в съда. На сушилнята в ТЕЦ-а също има наложена принудителна административна мярка, като през последните 6 месеца не е установено тя да работи.


"По време на срещата с кмета на Перник днес решихме заедно с общината да правим внезапни и максимално чести проверки при зареждането на ТЕЦ-а, за да видим какво точно ще се гори, защото на площадката при нашите проверки не е установено RDF-гориво през последните 5-6 месеца, но граждани и общината твърдят, че може би е имало такова", посочи министър Димов.


Той съобщи, че преди десетина дни е изпратил писмо до Агенция "Митници" и "Гранична полиция" за засилен контрол по границата за внос на RDF и други горива от отпадъци.


"Ако има нерегламентирано превозване на отпадъци, то може да бъде установено от тях. Има горива отпадъци от т.нар. "зелен" списък, които не подлежат на нотификация и които се превозват с декларация. Затова съм изпратил инструкция при съмнение да се викат представителите на съответната регионална екоинспекция, за да провери дали това, което се внася, отговаря на описаното в декларацията", съобщи министър Димов. Той бе категоричен, че до момента за Перник няма разрешено внасяне на RDF отпадъци, нито разрешение за изгаряне.


Близо 500 възражения са получени срещу горенето на отпадъци


По повод инвестиционното намерение на ТЕЦ "Република" за горене на отпадъци той изтъкна, че това, че има инвестиционно предложение, не означава, че процедурата е приключила и такова е дадено. Вчера изтече последният срок за становища и към момента има близо 500 възражения, изпратени в общината, и още 200 - в РИОСВ – Перник.


"Ние сме изпратили до РЗИ искане за становище дали това е опасно за здравето на гражданите. Така че процедурата продължава. Крайният компетентен орган е директорът на РИОСВ, а самата процедура ще отнеме месеци и дори години", каза Димов.


"Благодаря на премиера Бойко Борисов и министъра на околната среда и водите Нено Димов за бързата реакция и ангажиране към проблема на перничани", заяви кметът Вяра Церовска. Самата тя снощи също е взела участие в проверка съвместно с представителите на РИОСВ.


"В ТЕЦ-а влязохме, гледахме и в пещта за горене, обиколихме всичко, което беше възможно – вътрешноградската магистрала, до Сини вир, не открихме следи от горене на отпадъци", каза тя. Във връзка с последния срок, в който гражданите са могли да изразят своето становище по повод поредното инвестиционно предложение за горене на RDF в ТЕЦ "Република", е проведена и спешната проверка от общинското ръководство съвместно с РИОСВ в ТЕЦ-а и във всички фирми, които извършват дейност, с която биха могли да предизвикат тази остра, тежка и задушлива миризма.


"Това наистина е един изключително постоянен ад, който всяка вечер взривява моите съграждани. Няма да позволя да бъде упражняван терор на перничани и категорично заявявам, че каузата за чист въздух ще бъде битка, в която всички заедно ще извоюваме победа", заяви Вяра Церовска.


Само преди дни "Биволъ" публикива материал в който посочва, че черни като катран стълбове от пушек често се издигат от комините на няколко топлоцентрали в страната. Най-осезаемо това се случва в Перник от комините на ТЕЦ "Република", в ТЕЦ – Бобов дол, в придобилия скандална известност ТЕЦ "Брикел" в Гълъбово и в ТЕЦ – Сливен. По официални данни, ТЕЦ "Бобов дол" гори отпадъци "за експериментални цели" от ноември 2018 г. с разрешение на министъра на околната среда и водите (повече тук).


Всички тези централи под една или друга форма изгарят отпадъци – с комплексно разрешително или като експериментално горене. И в четирите топлоцентрали собствеността е свързвана със самоковския бизнесмен и енергиен бос Христо Ковачки, посочват от "Биволъ".


Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2663 Неутрално

  Да им спестя време пари и усилия и да им дам телефона на Ковачки!!!
  А недоразумението Димов е комично!!!

 2. 2 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1719 Весело

  Сега оставя и да потърсят #КОЙ трови въздуха в съдебната система

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 3. 3 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3414 Неутрално

  От Република излиза гъст кафяв дим, от инспекцията викат - а, там нищо не гори в момента. Чакай ти да търсят...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 4. 4 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1719 Весело

  А Ковачки д за затвора отдавна ака няма кой да го осъди ... заети са хората с терористите Иванчева и тад груп

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 5. 5 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  Как кой - НИКОЙ! Хайде, на бас!

 6. 6 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4038 Любопитно

  "Екоминистерството, ДАНС и прокуратурата ще търсят кой трови въздуха в Перник"


  Дано да ги намерят...................и се чудя дали лицето Ковачки не е замесено...............?!

 7. 7 Профил на mls35596647
  mls35596647
  Рейтинг: 178 Неутрално

  Българският етнос трови децата на България с пушеци и отрови и се прави, че търси виновника. Патреотите няма ли да се появят да заклеймят това престъпление или се появяват само когато може удобно да се намери някой друг?

 8. 8 Профил на koliok5
  koliok5
  Рейтинг: 309 Неутрално

  е, накрая от проверката ще излезе, че Ваньо и Пешо, работници от ТЕЦ-а, си запалили ланшните чорапи, издърпали са им ушите и те повече няма да правят така. Чистота, озон и свеж въздух ще е вече положението...

 9. 9 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3414 Неутрално

  Мисля, че чистачката е изгорила кофата с боклук, след като е измела. Ще й се скарат и готово.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 10. 10 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3414 Неутрално

  Мисля, че чистачката е изгорила кофата с боклук, след като е измела. Ще й се скарат и готово.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3896 Любопитно

  Тия всичките институции къде бяха дотук, че да не допуснат да се стига до това, хората да ескалират случая, защото им тровят въздуха и то в цял един град като Перник - в близост до София ? Сега ще имитираме дейност преди изборите.....

 12. 12 Профил на narodaeverekciq
  narodaeverekciq
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Хората да влезнат и в прокуратурата и в ДАНС и в Екон...тинтиминири.. и бой бой със сопите докато се научат каква им е работата.. а тя е да служат на народа си а не срещу него.. и под масата да взимат пари и да ни тровят.. и не само там в общини и всякакви подобни структури трябва да се научат че това не им е бащиния ... ама докато не почват да увисват по въжетата така ще е ... крадене крадене и пак крадене ... трябва затвор конфискации и труд под стража.. ама и на прокурорите и на съдиите същото да им се случи..

 13. 13 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3244 Неутрално

  Ххахаааааааааааааааааа-хаххахахахаха - хахахахахахахахаха!

  Само внимайте, същото да не го чуем, когато Данчето почне да гори боклука на София, както си е навила на пръста. Че те щом в Перник търсят замърителя с ДАНС, София - град голям, хептен няма да го открият ... хахахахахахахаха!

  Местни избори 27.10.2019. Коалиция "Гешев е радост" (ГЕРБ, ДПС, БСП, ВМРО, Атака)
 14. 14 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2643 Неутрално

  Как кой? Кюмюра!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 15. 15 Профил на Емил Митков
  Емил Митков
  Рейтинг: 8 Весело

  И така в Стара Загора нещо горя и докато не изгоря не се намери!

 16. 16 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 814 Неутрално
 17. 17 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  КВО ЩЕ ТЪРСЯТ????
  АЗ ОТТУК ВИЖДАМ,ЧЕ Е КОВАЧКИ..
  АМА НАЛИ ТОЙ СИ Е РУСКА ПОДЛОГА ИМА ЛИЦЕНЗ ДА ТРОВИ БЪЛГАРИ ДО СМЪРТ...

 18. 18 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Всички им е пределно ясно, че замърсяване идва от ТЕЦовете на Ковачки, който гори боклуци от цяла Европа - и превежда печалбата от тази дейност в кремълските офшорни сметки.

  А цялото "разследване" от страна на институциите е колкото да се замажат очите на хората, и ако може, някой друг да бъде изкаран виновен.

 19. 19 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2408 Неутрално

  Ама разбирасе че много добре знаят! Или наистинба са толкова наивни и се оставят Ковачки да ги лъже! В Перник се горят боклуци:
  https://www.facebook.com/bivolnews/photos/a.659321057453013/2571923196192780

 20. 20 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2408 Неутрално

  ТРАФИКАНТИ НА ОТПАДЪЦИ ОТ ИТАЛИЯ ДОСТАВЯТ БОКЛУК ЗА КОВАЧКИ
  https://bivol.bg/kovachki-trash.html?fbclid=IwAR1d24Bo49vB7nolYwXLj5MyAHMlE8hPVHR5TaKsNo8JgcXGRxFlfjRh_YY

 21. 21 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3101 Любопитно

  Тези искат да развалят на ковачки далаверата с боклука? Няма да стане ! Бай Х и Доган го пазят.

 22. 22 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4861 Неутрално

  Да потърсят и за София

 23. 23 Профил на Nada Tomba
  Nada Tomba
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Този Тец вечер за какво върти, къде складират тока? И лятото изобщо като зимата, странна работа.

 24. 24 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 2783 Неутрално

  Ковачки се казва. Толкова много агенции и министерства, а се правят на луди.

 25. 25 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 1892 Разстроено

  Докато не доде на власт ДеБъ,нема а дишаме либерално чист въздух!
  Може и а спрем да дишаме!

  Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
 26. 26 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3519 Неутрално

  Може и да намерят нещо. След сто, или двеста години. Но, по-вероятно е да не намерят нищо. Иначе следва начукване на канчето и уволнения.

 27. 27 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3426 Неутрално

  Колко неумела имитация на предизборна загриженост...! :)))

  Бивш tww09306483.
 28. 28 Профил на ltq22310954
  ltq22310954
  Рейтинг: 493 Неутрално

  То е ясно кой - или Костов или Прокопиев или Донев. А нищо чудно и тримата да са, просто се редуват. То и без това други олигарси нямаме, нъл тъй?!

 29. 29 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  Тези искат да развалят на ковачки далаверата с боклука? Няма да стане ! Бай Х и Доган го пазят.
  —цитат от коментар 21 на hodounski

  Не, тези искат да изчистят Ковачки, щото ще хванат някоя чистачка или клошар запалил кофа за боклук.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 30. 30 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 423 Гневно

  Сега ще спре да пуши, докато текат проверките, те ще излязат със заключение "всичко е по предписанията", и после пак ще се почне. Някой съмнява ли се?

  And all that jazz!
 31. 31 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 1892 Любопитно

  То е ясно кой - или Костов или Прокопиев или Донев. А нищо чудно и тримата да са, просто се редуват. То и без това други олигарси нямаме, нъл тъй?!
  —цитат от коментар 28 на ltq22310954


  Фсичките са маскари!
  Номера е да си маскара подкрепяна от АзБъ!

  Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
 32. 32 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  Нено не са ли виновни зелените бе? Нещо за поминъка кажи на хората, за баланса между бизнес и околна среда... Теева в капацитета...

 33. 33 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  Абе дайте две термокамери на патруките на МВР и направете един сайт, в който граждани да могат да регистрират GPS координати, с дата и час и приблизително описание на миризмата. Какви проверки ще правите, като предупредите нарушителите предварително!?

 34. 34 Профил на Borislav Jordanov
  Borislav Jordanov
  Рейтинг: 344 Гневно

  Екоминистерството, ДАНС и прокуратурата ще търсят кой трови въздуха в Перник
  —цитат от коментар 0 на заглавие


  Ар ю ФАКИН' сириъс?!?

 35. 35 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 3028 Неутрално

  Костов е виновен! Наистина. Ако не вервате , питайте форумния идиот Планктон.

  SHADOWS of SOFIA
 36. 36 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  Екоталибаните са виновни, питайте грознотъпите герберасти, те всичко знаят.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 37. 37 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  Докато не доде на власт ДеБъ,нема а дишаме либерално чист въздух!Може и а спрем да дишаме!
  —цитат от коментар 25 на Платон Фъшкиев


  А, ти и преди това ще налапаш ауспуха, вервай ми.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 38. 38 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2188 Неутрално

  Не се ли научихте ,че тецовете и вецовете на нашите червени другари и братята депесари не замърсяват ,не отделят вредни вещества и СО , те са най екологичните и модерни на света !

 39. 39 Профил на невеж
  невеж
  Рейтинг: 484 Неутрално

  името на кметицата под снимката не е сбъркано - вярНа церовска

 40. 40 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  Проверете и ТЕЦ Русе. Вчерабях там и димът който излизаше от комина беше с доста странен жълто кафяв цвят. Кой ли е собственик?

 41. 41 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 540 Неутрално

  смешници и продажници

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8342 Неутрално

  Няма нужда да търсят те знаят. И гражданите знаят, няма нужда да ги заблуждават.

 43. 43 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1163 Весело

  България и 'институции'... сняг на екватора...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 44. 44 Профил на today
  today
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Ковачи си прави каквото си иска, при всяка власт. Пушека може да е отвратителен, но парите не миришат, нали?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 45. 45 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3356 Неутрално
 46. 46 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Този наглец Димов е ясен. Но другите защо играят този цирк?
  Както е модно напоследък е достатъчно да се организират група граждани и да проследят боклука влизащ през Бургас и пристанище Одесос. Ще бъде свършена работата по доказателствата много по-бързо и ефективно отколкото екоминистерство, ДАНС, МАНС, агенция митници и цялото несъстоятелно ìновническо войнство взето на куп.
  Аз вече имам представа за алибито на Димов - боклукът(всичкия) влиза, минава за по-пряко през Перник за завода в Златна Панега, който има разрешително за горене на боклука на цяла Италия.

 47. 47 Профил на bird_song
  bird_song
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#14] от "lz2":

  Виновен е винкела!

 48. 48 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  Нищо няма да открият, разбира се. Важно е пушилка да се вдига и мат'ряла да е под напрежение.

 49. 49 Профил на kqv22356908
  kqv22356908
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Кой трови Перник,КОЙ ТРОВИ БЪЛГАРИЯ?БЕЗУМНО АЛЧНИТЕ ДС-МИЛИЦИОНЕРИ-ВЕРНИ УЧЕНИЦИ НА СЪВЕТСКИТЕ КГБ-СТИ!

 50. 50 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  До коментар [#30] от "gesand":

  Проверка за употреба на забранени твърди горива се прави с взимане на проби и анализ на пепелта.
  Разбира се в ГЕРБ няма как да знаят това и търсят горивото.

 51. 51 Профил на black_jack
  black_jack
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Ше търсят за да не намерят, щото знаят всичко. Поредния цирк от ГЕРБ.

 52. 52 Профил на Антикомунист и антиГЕРП
  Антикомунист и антиГЕРП
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Вредата, нанесена от 500 годипното отоманско иго е съизмерима с вредата, нанесена от 75-годишното комунистическо иго. Някой ще възроптаят, неее, 45 години бяхме под комунистическо. А аз контрирам -> откакто падна БКП, БГ се управлява от БКП2=БСП; БКП3=СДС(Костов);БКП3=ГЕРП. Само за царо не мога да взема решение, но човекО дойде да се оправи за 800 дни!

  Бъдещата устойчива енергетика ще е симбиоза между ядрени генериращи мощности и ВЕИ. Ето защо е важно да се построи безопасната АЕЦ Белене възможно най-бързо!!!
 53. 53 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Събрали се 10човека да се чудят чуденица... Голяма загадка.

 54. 54 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 3680 Весело

  Перничани да слагат противогазите и да хващат винкела..в тарапаната никой няма да разбере кой е направил квадратна главата на Ковачки...

 55. 55 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Да не би да нямат вяра на следовател Пеевски и затова да не са го включили в групата на Шаро?
  Да се обърнат и към най-окичения с ъс звания и степени другар от ДС.

 56. 56 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  Преди две години Китай спря да приема западни отпадъци да ги гори или складира, а сега югоизточна Азия също спря. Филипините директно почнаха обратно в Канада да им пращат кораби с отпадъци.

  Така че сега "Зеленият Запад" е принуден или наистина да почне да си рециклира отпадъците, както се преструваше последните 30г, или...да намери следващите балъци които ще им ги взимат.

  А ако мястото е хем наблизо, хем дори граница не трябва да се минава--всичко да е в рамките на ЕС--хем местни ченгесаро-мафиотски феодали за малко кинти "ще ти помогнат", а после купени чиновници ще обясняват че а) нищо не се случва, и б) ако дори нещо се случва, ще отнеме 20 години да се разбере какво и защо...тогава екстра.

  Е, не за местното население, но кой го брои. Само ако не може да се справи със своите феодалчета, дори когато държавата му е рамките на ЕС, значи това заслужава.

 57. 57 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Не мога да си обясня как все още има градове, които позволяват някакъв селянин да ги трови. Нещо гражданско неподчинение? Нещо линч? Какви са тия глупости

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK