Работна група мисли нов регламент за движение и санкции за е-тротинетките

Все повече хора използват електрическите тротинетки за придвижване в градска среда, а отскоро те могат да се наемат в София

© Надежда Чипева, Капитал

Все повече хора използват електрическите тротинетки за придвижване в градска среда, а отскоро те могат да се наемат в СофияРаботна група в Министерството на вътрешните работи изготвя по-прецизен регламент за това как трябва да се движат ползвателите на електрически тротинетки. Това съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов в Народното събрание пред журналисти преди заседанието на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.


Въпросите за участието на тротинетките в движението – кога и къде е разрешено, както и дали нарушителите ще бъдат санкционирани и по какъв ред, стават все повече, тъй като електрическите тротинетки са моторни превозни средства, но за тях не се иска разрешително, не се издава шофьорска книжка и всеки може да ги използва.


"По смисъла на сега действащия закон това са моторни превозни средства. След като са моторни превозни средства, трябва да отговарят на определени изисквания. Виждаме, че това е нов елемент в пътното движение като тип превозно средство, което е и европейска тенденция. Налага се с цел подобряване на градската мобилност, също така и с грижа към екологията, така че в тази посока вече са създадени и работни групи, които работят това да се регламентира законово", заяви министърът.
Министър Младен Маринов обясни, че новият регламент се налага, тъй като тротинетките са част от бъдещето в придвижването и новата обстановка налага нов регламент. Той направи и сравнение с времето, в което автомобилите са се включили в движение, в което участници са били само каруците.


"Имаме нов момент. В крайна сметка, преди да се появи автомобилът, е имало само каруци. Като се е появил автомобилът, не е имало закон, който да го регламентира. Тогава е произтекла необходимостта от регламентация. Сега сме в някакъв подобен казус. Както електрическият автомобил замества автомобила с вътрешно горене, така този тип превозни средства заместват мотопедите, моторите", даде пример Маринов.


Той обаче не обясни еднозначно дали и по какъв начин и по кой ред ще бъдат санкционирани нарушителите до влизането на промените в закона в сила.


По-рано днес началникът на Пътна полиция - София, Любомир Костадинов каза, че Пътна полиция започва да санкционира собствениците на електрически тротинетки, тъй като по закон те нямат право и регламент да се движат по пътната мрежа у нас.


Той посочи и че са регистрирани първите инциденти с тротинетки, и отправи апел към водачите да са много внимателни. Пред БНР Костадинов не отговори дали е незаконно тротинетки да се управляват по тротоарите.

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2117 Любопитно

  Ура, ура, много екология , много нещо...и сега какво стана?🤣🤣🤣

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 2. 2 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Днеска съм на работа с тротинетката, ама нещо вече все по-рядко имам мерак. Много негативизъм бантустански от държавата и други към този вид транспорт. Хората ме питат дали не са забранени вече.

 3. 3 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1574 Любопитно

  Е хубава работа!
  Кметицата дава, министъро - не.
  Кого да слушаме сега?

 4. 4 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  трява да се движат строго по велоалеите ,а пешеходците и майки с колички да им се забрани и да се глобяват като ходят по велоалеите .

 5. 5 Профил на Borislav Jordanov
  Borislav Jordanov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Тая новина я чета вече поне трета седмица подред.

 6. 6 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Трябва ли да чакаме новини от рода: кола блъсна тротинетка, каращият в Пирогов; Тротинетка блъсна детска количка, водачът и с 1,6 промили алкохол, бебето в кома; Тротинетка падна от мост, водачът с опасност за живота.

 7. 7 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  Неееее, моля не. Не правете поредните безумия. И без това сте ги натворили много.

  Сега начи имам кат. Б за кола. Искам да си купя скутерче, ама пусто тъпия закон казва "дву- или триколесна МПС с обем на двигателя до 50 куб.см и максимална скорост до 45 км/ч."

  Познайте какъв избор има до 50 куб.см на пазара. И сега трябва да карам кат. А. Пълна тъпня.

 8. 8 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  законодателството е дотолкова обрасло от противните правни експерименти на данчокириловчетата през годините, че нормален, грамотен, с достъп до интернет, индивид да не може да се ориентира ИЗОБЩО за правните норми в каквато и да е област!

 9. 9 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  Една патка мислила, мислила....

  Тротинетката до 25км/ч е велосипед. Няма нужда да си мъчат мозъците, така и така вече са закърнели.

 10. 10 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  До коментар [#6] от "Пламен Данаилов":

  То нали има закон за движение по пътищата ама четем "Кола блъсна пешеходец на пешеходна пътека" или "Кола блъсна велосипедист". Така че нещата не са до закона.

 11. 11 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  До коментар [#9] от "zxp53317185":

  С колело може и повече да развиеш.

  Да не говорим че има електрически колелата. А там па в разни стриктни държави като Германия какви изисквания има за е-колелата не е истина просто. Добре че тука не са се сетили да ги въведат още, че трябва да вадим книжки и за е-колелата. :)

 12. 12 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  До коментар [#11] от "realguru":

  Е то и с тротинетката може, но на теория трябва да е ограничена до 25. След това вече става трудна за контролиране и не е много ок като цяло. Но няма за какво да откриват на ново топлата вода.

  за ограничени до 25кмч тротинетки, важат правата на велосипеда. Не е rocket science.

 13. 13 Профил на sadparrot
  sadparrot
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#5] от "Borislav Jordanov":

  Тази част е нова:

  “По-рано днес началникът на Пътна полиция - София, Любомир Костадинов каза, че Пътна полиция започва да санкционира собствениците на електрически тротинетки, тъй като по закон те нямат право и регламент да се движат по пътната мрежа у нас.”

  Вече има глобени хора - или, че пресичат неправилно, щото се водели пешеходци, или, че не им били регистрирани в КАТ тротинетките...

 14. 14 Профил на RadiMiles
  RadiMiles
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Пуснаха ги в движение, но никой ли не се замисли, че трябва да регламентират движението и ползването им

 15. 15 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  Пуснаха ги в движение, но никой ли не се замисли, че трябва да регламентират движението и ползването им
  —цитат от коментар 14 на RadiMiles


  Би ли обяснил защо трябва да се регламентира движението им?

  Ако не си виждал преди време имаше едни "СЕГА" или нещо такова им викаха с 2 колелата дето седиш прав на тях. Те не успяха да се наложат масово. Но се виждаха чат пат.

  Друго електрическо за което се сещам е електрически скейтбордове. Има едно хипи дето го виждам редовно да си цепи с него.

  Електрически колела също съм виждал да се движат.


  Как всичко това се движи без регулации?

 16. 16 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  А какво чакаха досега?
  Е-Тротинетките не паднаха от небето ей така. Изчакаха народът да се обзаведе с такива и се сетиха да... санкционират.
  Всъщост аз не се учудвам.
  Много ниското качество на управниците е заразило и администрацията на всички нива и това го виждаме всички всеки ден.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 17. 17 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Тротинетката е МПС и за управлението и е нужен изпит пред КАТ. Скоростта която развива е 45км/ч и е по-висока от тая на Майкъл Болтън на финала. Ако включим алкохола, малките колелца, дупките по пътищата и тротоарите ще има много от случаите които съм описал по-горе. Това безумие трябва да се регулира по-стриктно и от класическите МПС-та. По надолнище трябва да има съответните спирачки, тъй като скоростта може да превиши лимита.

 18. 18 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#10] от "realguru":

  Да, но шофьорите в повечето случаи са с книжка, трезви и пак стават бели. Тук се дава масовост на придвижване с МПС на хора нешофьори, както и на такива с книжка, но почерпени.

 19. 19 Профил на sw51
  sw51
  Рейтинг: 384 Неутрално

  спират прогреса ... тротинетките са лесно и бързо идващо еко бъдеще за града, за разлика от ел.колите за които ще трябва поне още петилетка или повече дори да се разпространят достатъчтно и като инфраструктура..

 20. 20 Профил на iliyapopov
  iliyapopov
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Щом са участници в движението трябва да спазват правилника.Толкоз. А че ще има катастрофи с тях е сигурно - 20км/ч е скоростта на бързо тичащ човек. Ако е по тротуара както на някои им се иска, ще стане меле!

 21. 21 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  "По-рано днес началникът на Пътна полиция - София, Любомир Костадинов каза, че Пътна полиция започва да санкционира собствениците на електрически тротинетки, тъй като по закон те нямат право и регламент да се движат по пътната мрежа у нас"
  Решението е пронизано от мизантропията на Алекси Кесяков. Глоби, глоби и пак глоби.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 22. 22 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  Щом са участници в движението трябва да спазват правилника.Толкоз. А че ще има катастрофи с тях е сигурно - 20км/ч е скоростта на бързо тичащ човек. Ако е по тротуара както на някои им се иска, ще стане меле!
  —цитат от коментар 20 на iliyapopov


  А ако не е електрическа пак ли трябва да спазват правилника?

  Всички деца пред блока търкалят обикновени тротинетки. И тях ли ще задължиш да спазват правилника? По-големите деца с по-големите тротинетки даже развиват и те към 20 км/ч нищо че не са електрически. А за колелата да не говорим.

 23. 23 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  До коментар [#18] от "Пламен Данаилов":

  имах един преподавател по право, който обичаше да казва на студентите, че глупостта не се лекува със закон.

  последствията от глупави действия са или в НПК, или ги пише по надгробните плочи.

 24. 24 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1389 Любопитно

  трява да се движат строго по велоалеите ,а пешеходците и майки с колички да им се забрани и да се глобяват като ходят по велоалеите .
  —цитат от коментар 4 на edin drug


  Майките ходят по ввлоалеите щото са гладки и се върви лесно, лесно се бута и количка. Не е като да се бориш с разкапани плочки. А и да не са - по лесно се върви по равно и гладко. Въобще не знам защо пешеходните зони се надтилат с тротоарни плочки, а не се асфалтират. В Москва например почти няма зони с тротоарни плочки- всичконе асфалтови алеи, при това много широки. Нспример на Варшавско шосе от всяка атрана на булеварда пешехосната зома е колкото 3 (три) платна!

  В Русия съм! В Русия съм!
 25. 25 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2285 Неутрално

  Абе до кога ще им плащаме заплати на тия калинки, за нищо неправене и преливане от пусто в празно!? Има ЗДП, където има ясни правила за каране на колела, тротинетки, че и ролкови кънки, ако щете. Какво още сте тръгнали да измисляте!? Вземете стегнете ченгетата да почнат да прилагат закона. Че цял ден се оглеждам как да не сгазя някой малоумни колоездачи, каращ в насрещното по еднопосочна улица и на зиг-заг между колите. А тези, в МС, щом нямат какво друго да правят и са опряли до тротинетките - ауфидерзейн.

 26. 26 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1021 Любопитно

  Айдееее, почна се... пардон - свърши се, преди да е започнало... Намесят ли се фатмаци в казуса, пише го бегал. Хората си търсят начин за по-лесно придвижване и забавление, а ченгетата се почесват по дебелите тумбаци и се чудят от кой да докопат 20 лева... И после що сме псували на "шиб*на държава"...

 27. 27 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Една обикновена тротинетка има повече интелект от туфлека младенчо шофьорчето на мето илиенски

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 28. 28 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1723 Любопитно

  Ура, ура, много екология , много нещо...и сега какво стана?🤣🤣🤣
  —цитат от коментар 1 на DDR


  Ми нормалното станА, милиционерите решиха да забраняват нещата дето не ги схващат. А ако се вгледаш, ще видиш че нагласят нещата по схемата "платено-разрешено", в смисъл още едно нещо, на което да му събират годишни такси...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 29. 29 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1723 Весело

  Неееее, моля не. Не правете поредните безумия. И без това сте ги натворили много.Сега начи имам кат. Б за кола. Искам да си купя скутерче, ама пусто тъпия закон казва "дву- или триколесна МПС с обем на двигателя до 50 куб.см и максимална скорост до 45 км/ч."Познайте какъв избор има до 50 куб.см на пазара. И сега трябва да карам кат. А. Пълна тъпня.
  —цитат от коментар 7 на realguru


  А-а-а, тъпнята е още по-голяма. С твоята книжка за кола (Б) може да си шофираш кола с толкова много коне под капака, че да не може да ги вкараш в пътя. Ма за това проблем няма — имал пари купил си автозвяр, нищо че няма идея (акъл, опит и обучение) как да озапти толкова мощна кола... Ма иначе ел-тротонетките били опасни. А някой да се сеща да напомня на майките с количките че велоалеята не е място за деца в количка... Та тъпнята е огромна, дълбока и повсеместна...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 30. 30 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  Като дойдат ховърите до 5-6 години тогава ще стане шоу.

 31. 31 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  В министерството първо да вземат да вкарат велоалиети в ЗДвП, после да се занимават с това, което си движи по тях. Според мен тротинетката е двуколесно превозно средство. Точка. Инвалидните колички с ел. двигател по какви правила се движат?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK