Работна група мисли нов регламент за движение и санкции за е-тротинетките

Все повече хора използват електрическите тротинетки за придвижване в градска среда, а отскоро те могат да се наемат в София

© Надежда Чипева, Капитал

Все повече хора използват електрическите тротинетки за придвижване в градска среда, а отскоро те могат да се наемат в СофияРаботна група в Министерството на вътрешните работи изготвя по-прецизен регламент за това как трябва да се движат ползвателите на електрически тротинетки. Това съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов в Народното събрание пред журналисти преди заседанието на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.


Въпросите за участието на тротинетките в движението – кога и къде е разрешено, както и дали нарушителите ще бъдат санкционирани и по какъв ред, стават все повече, тъй като електрическите тротинетки са моторни превозни средства, но за тях не се иска разрешително, не се издава шофьорска книжка и всеки може да ги използва.


"По смисъла на сега действащия закон това са моторни превозни средства. След като са моторни превозни средства, трябва да отговарят на определени изисквания. Виждаме, че това е нов елемент в пътното движение като тип превозно средство, което е и европейска тенденция. Налага се с цел подобряване на градската мобилност, също така и с грижа към екологията, така че в тази посока вече са създадени и работни групи, които работят това да се регламентира законово", заяви министърът.
Министър Младен Маринов обясни, че новият регламент се налага, тъй като тротинетките са част от бъдещето в придвижването и новата обстановка налага нов регламент. Той направи и сравнение с времето, в което автомобилите са се включили в движение, в което участници са били само каруците.


"Имаме нов момент. В крайна сметка, преди да се появи автомобилът, е имало само каруци. Като се е появил автомобилът, не е имало закон, който да го регламентира. Тогава е произтекла необходимостта от регламентация. Сега сме в някакъв подобен казус. Както електрическият автомобил замества автомобила с вътрешно горене, така този тип превозни средства заместват мотопедите, моторите", даде пример Маринов.


Той обаче не обясни еднозначно дали и по какъв начин и по кой ред ще бъдат санкционирани нарушителите до влизането на промените в закона в сила.


По-рано днес началникът на Пътна полиция - София, Любомир Костадинов каза, че Пътна полиция започва да санкционира собствениците на електрически тротинетки, тъй като по закон те нямат право и регламент да се движат по пътната мрежа у нас.


Той посочи и че са регистрирани първите инциденти с тротинетки, и отправи апел към водачите да са много внимателни. Пред БНР Костадинов не отговори дали е незаконно тротинетки да се управляват по тротоарите.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK