Прокурорът Васил Миков е открит мъртъв в жилището му

Прокурорът Васил Миков е открит мъртъв в жилището му

© Надежда Чипева, КапиталПрокурорът от Върховната касационна прокуратура Васил Миков е намерен мъртъв днес. Според прокуратурата той се е самопрострелял.


Ето официалното съобщение, което беше разпространено в края на работния ден: "Днес, 04.09.2019 г. в 15.35 ч. на тел. 112 е постъпил сигнал от член на семейството на Васил Миков – прокурор от Върховна касационна прокуратура, за това, че същият е намерен починал в жилището си в гр. София. По първоначални данни смъртта е настъпила след самопрострелване със законно притежаван от прокурор Миков пистолет. В жилището се извършва оглед, като на място са изпратени прокурор и дежурен прокурор."


Повече официална информация до този момент няма. Ако първоначалното съобщение се потвърди след самоубийството на военния прокурор Николай Джамбов през 2000 г. това ще е втори такъв случай в системата на прокуратурата.
Според негови колеги, които са го срещали преди седмици, бил унил - повече отколкото са свикнали да го виждат, но никой не коментира какво може да се е случило или какви са причините. Всички припомнят конфликтите му с Никола Филчев по времето, когато беше главен прокурор, заради критичния тон на Миков срещу управлението на институцията и че натискът тогама му е повлиял.


Кой е прокурор Миков


Васил Миков работеше в последните години до смъртта си в Инспектората на Върховната касационна прокуратура, но преди години беше окръжен прокурор на Варна, а след това и ръководител на Апелативната прокуратура на Варна.


Той е 61-годишен, роден е в Добрич, завършил е право в СУ "Св. Климент Охридски", цялата му професионална кариера е преминала в съда и прокуратурата в Добрич и Варна. Съпругата му е нотариус.


След създаването на апелативните структури на съдебната система става първият апелативен прокурор на Варна. През 1999 г. след изтичане на мандата на главния прокурор Иван Татарчев, Миков беше кандидат за главен прокурор (издигнат от тогавашния председател на Върховния касационен съд Румен Янков) заедно с още трима и се класира втори при гласуването във Висшия съдебен съвет след Бойко Рашков, който беше избран, а Никола Филчев - трети. Президентът Петър Стоянов не подписа указа за назначаване на Рашков и при повторната процедура беше избран Филчев, за който беше известно, че е бил фаворитът на управляващия тогава СДС.


Конфликтът с Никола Филчев


По времето на Никола Филчев като главен прокурор, двамата влязоха в тежък конфликт, при който Миков беше подложен на натиск да спре с критиките и оплакванията към едноличния стил и методи на ръководство на прокуратурата.


Критичният тон на Миков като варненски апелативен прокурор провокираха остро негативната реакция на Никола Филчев. Публикация на "Капитал" от 2010 година припомня как е започнал мандата на главния прокурор: "Първото нещо, което прави на поста си, е да започне репресии срещу своите конкуренти в битката за поста и най-вече срещу Васил Миков. Той и съпругата му са подложени на постоянен психологически натиск, военни магистрати са изпращани във Варна, за да го заплашват...Паралелно започва психологически натиск срещу председателя на ВКС Румен Янков, който в крайна сметка не издържа и се оттегля като конституционен съдия."


Миков е "изваден" от Варна и командирован временно като редови прокурор в Окръжната прокуратура на Кърджали. През април 2000 г. избухна взрив в кантората на съпругата му в Добрич. Тогава нотариус Анета Микова коментира пред медиите, че взривът не може да е целял унищожаване на нотариални документи, тъй като те се пазят в съда, а е по-скоро за сплашване, и че не изключва връзка на инцидента с натиска срещу съпруга й.


През 2002 г. Бойко Борисов (тогава главен секретар на МВР) назначи денонощна охрана на Миков, след като той съобщи, че убитият прокурор Николай Колев се опасявал от покушение и свърза убийството му с Филчев.След приключването на мандата на Никола Филчев, Васил Миков премина във Върховната касационна прокуратура и повече не е коментирал публично старите конфликти.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK