Започна разрушаването на варненска къща, декорирана от автора на лъва върху паметника на връх Шипка

Къщата на ул. "Славянска" във Варна, преди да започне разрушаването й

© Щтрихи от Варна

Къщата на ул. "Славянска" във Варна, преди да започне разрушаването йОще една от най-красивите варненски къщи, строена в началото на миналия век и декорирана от знаменития български скулптор Кирил Шиваров, е на път да изчезне без каквато и да е реакция от страна на местната администрация. За това свидетелстват десетки снимки и коментари, публикувани днес в социалните мрежи.


Събарянето на къщата на ул. "Славянска" 20 във Варна започна още преди месеци, а според информационната табела, поставена върху оградата на строежа, той бе част от проекта на дружеството "Варненска строителна компания" "Да вдъхнем живот на старите фасади".


Фасадната пластика на двата папагала, дело на Кирил Шиваров, дала името на сградата

© Щтрихи от Варна

Фасадната пластика на двата папагала, дело на Кирил Шиваров, дала името на сградата
Текстът, поставен върху оградата, съобщава, че става дума за "реставрация на старата фасада, която е дело на знаменитите архитект Стефан Венедикт Попов и скулптора Кирил Шиваров. Сградата е построена през далечната 1922 г. и е известна с името Къщата с папагалите заради характерния орнамент на фронтона, изобразяващ два папагала. Снимки, направени днес, обаче показват, че от папагалите на Кирил Шиваров не е останала и следа, а цялата фасада, на която би трябвало да бъде вдъхнат нов живот, е на път да се "самосрути" в предстоящите почивни и празнични дни, както десетки фасади на стари постройки във Варна през последните години.


Разрушаването на сградата на ул. "Славянска" 20 във Варна ще бъде безспорно една от тежките загуби за архитектурната история на града. Авторът на орнаментите по фасадата й Кирил Шиваров е сред най-значимите имена в българската скулптура. Негово творение са скулптурата на лъва на паметника "Шипка", статуите на братя Евлоги и Христо Георгиеви пред Софийския университет, фонтанът със сирените в Морската градина в град Варна, скулптурите, украсяващи сградите на БНБ, Народния театър "Иван Вазов", Софийската градска библиотека, Съдебната палата и др.


Това е останало от Къщата с папагалите днес.

© Щтрихи от Варна

Това е останало от Къщата с папагалите днес.


Според описанието на проекта "Да вдъхнем живот на старите фасади" търсената визия на новата сграда (която трябва да се появи на мястото на Къщата с папагалите) е да бъде по-скоро фон, на който да се подчертават пропорциите, детайлите на дограмата и фасадната пластика на старата сграда в стил сецесион.


Снимките от днес обаче показват, че от някогашната сграда не са останали нито "пропорции", нито "детайли", нито "пластики".


Възложител на строежа е регистрираното в Пловдив дружество "ДА ЕМ". Разрешителното за строеж на нова сграда на мястото на Къщата с папагалите е издадено от община Варна на 9 май т.г., а срокът за завършване на строителните дейности е две години.


Преди по-малко от месец в друг текст "Дневник" вече съобщи, че на мястото на т.нар. Шахдом в центъра на Варна ще бъде построена 24-етажна жилищна сграда. В регистъра с паметниците на културата, публикуван в сайта на варненския район "Одесос", той е означен в синьо като "архитектурен обект - културна ценност с ансамблово значение". Но само ден след публикацията от местната администрация неофициално съобщиха, че този статут е отпаднал още в последния мандат на бившия министър на културата Вежди Рашидов. За това чиновниците в общината обаче научили едва през юли т.г.


От барелефа на Кирил Шиваров сега нямаше и помен.

© Щтрихи от Варна

От барелефа на Кирил Шиваров сега нямаше и помен.


За безотговорността при опазването на паметниците на културата във Варна говори и друг случай от последните месеци. Разследване на "Дневник" показа, че одобрен проект за четириетажна жилищна сграда на ъгъла на улиците "Братя Шкорпил" и "Антим Първи" - в самото сърце на града, тихомълком е бил подменен с друг – за осеметажен хотел. А за подмяната общинската администрация научи от публикацията.


На 29 октомври м.г. главният архитект на Варна бе цитиран от различни издания със следното изказване: "Ако до края на ноември собствениците на сградата на някогашната Софийска банка на ул. "Преслав" 24 във Варна не започнат ремонта й, община Варна ще го извърши за собствена сметка, след което ще възстанови разходите си, като ипотекира имота."


Според мерките за спасяване на сградата, предписани от Министерството на културата, фасадата и конструкцията на сградата, декорирана също от Кирил Шиваров, трябва спешно да бъдат укрепени. По този повод главният архитект на Варна Виктор Бузев каза и следното: "Става дума за голяма сума пари, необходими за ремонта, но има най-различни инструменти за финансиране и ние ще се възползваме от тях. Безкомпромисни сме. Особено по отношение на тази сграда. Това е моя лична кауза."


Девет месеца по-късно проверката, извършена на място, показва, че по сградата, която е една от емблемите на Варна, не са предприети никакви възстановителни или укрепителни дейности.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK