Иван Гешев иска бюрокрацията в прокуратурата да остане в миналото

Гешев иска да да промени отношението на магистратите и служителите към възложената им работа

© Юлия Лазарова

Гешев иска да да промени отношението на магистратите и служителите към възложената им работаПрокуратурата се намира в добра кондиция и видимата за гражданите възходяща тенденция в работата й трябва да бъде запазена. Това твърди в интервю за "24 часа" зам. главният прокурор Иван Гешев, който е единствения номиниран за поста на главен прокурор. Според него обществото е в правото си да не е доволно от резултатите в някои сегменти на противодействието срещу престъпността, но те не зависят само от прокуратурата, а са следствие от комплекс от фактори.


В интервюто Гешев посочва, че ако оглави прокуратурата, би искал да промени най-вече отношението на магистратите и служителите към възложената им работа, така че да е видимо за обществото, че съзнават отговорността, която носят при изпълнение на служебните си задължения.


"Резултатът от нашата работа е насочен към хората, чиито права и интереси са пряко засегнати. Не бива да се забравя, че от качеството на работата ни зависят не една и две човешки съдби. Бюрократичният подход там, където още съществува, трябва да остане в миналото", заявява Гешев.
Той отново напомня, че ще работи за по-голяма прозрачност в работата на прокуратурата, като посочва, че това ще се случи чрез "своевременно, обективно и открито предоставяне на информация пред обществото, при спазване на закона". Подходът вече бе демонстриран по разследването за кибертероризъм срещу трима служители на "ТАД груп", когато специализираната прокуратура три пъти разпространи публично доказателства по висящото дело.


В интервюто Гешев обяснява идеята да отпадне наказателната отговорност за провокация към подкуп, залегнала в концепцията му за развитие на прокуратурата в следващите 7 години. Според него трябва да се преосмислят наказанията и за участници в организирани престъпни групи, които сътрудничат на обвинението.


"Когато склонните да получават неправомерни облаги знаят, че зад всяка оферта за подкуп може да се крие прилагано специално разузнавателно средство, значително по-малка част от тях ще си позволяват да нарушат забраната. Наред с това положителните резултати от прилагането на провокацията към подкуп като нов вид специално разузнавателно средство биха позволили своевременно отстраняване от длъжност на извършителите на корупционни престъпления", казва Гешев.


Зам. главният прокурор коментира и предложенията за отпадане на съкратеното съдебно следствие за определени престъпления, които предвиждат най-тежките наказания – доживотен затвор и доживотен затвор без право на замяна. Според Гешев отпадането на възможността за признаване на вина и редуциране на наказанието би било крачка назад в усилията за по-бързо приключване на делата.


Той припомня, че в случая прокурорът няма право на становище, ако подсъдимият признае всички факти и обстоятелства, описани в обвинителния акт, а в същото време съдът няма право да откаже съкратено следствие и с това намаляване на наказанието с 1/3.


Според него на съда трябва да се даде възможност да определи присъда, съобразена с всички факти и доказателства, но без да се придава "незаслужено особено значение на направеното признание".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3677 Неутрално

  ... Гешев обяснява идеята да отпадне наказателната отговорност за провокация към подкуп, залегнала в концепцията му за развитие на прокуратурата в следващите 7 г. Според него трябва да се преосмислят наказанията и за участници в организирани престъпни групи, които сътрудничат на обвинението.


  "Когато склонните да получават неправомерни облаги знаят, че зад всяка оферта за подкуп може да се крие прилагано специално разузнавателно средство, значително по-малка част от тях ще си позволяват да нарушат забраната. Наред с това положителните резултати от прилагането на провокацията към подкуп като нов вид специално разузнавателно средство биха позволили своевременно отстраняване от длъжност на извършителите на корупционни престъпления", казва Гешев ...

  Разкош! Нежносинята мечта на тоталитарното ченге - всички и всякога да се чувстват, че тоя насреща може да е агент-провокатор. Всяване на тотално недоверие и подозрение между хората ...
  И всичко това "обяснено" с благи намерения ...

  Ми т'ва го живяхме, бе! При бае Тодор!

 2. 2 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Аз пък искам Гешев да остане в миналото!

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3677 Неутрално

  Аз пък искам Гешев да остане в миналото!
  —цитат от коментар 2 на Минас Бахдасарян

  Ех, мечтиии!

  Сорри, ма Гешев ни е бъдещето!

 4. 4 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  До коментар [#1] от "xm...":

  Не виждам нищо лошо в това да се махне провокацията за вземане на подкуп от списъка с престъпления. Така този дето взема подкупа ще знае, че само той си слага главата на дръвника и този отсреща не е ясно какъв е. За какво доверие говориш ? при вземането и даването на подкуп ли ? точно там доверието между вземащия и даващия трябва да бъде разклатено.

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5445 Неутрално

  "...Иван Гешев иска бюрокрацията в прокуратурата да остане в миналото..."
  Аз горещо желая Иван Гешев и Гешевци да останат в миналото на България...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Аз пък искам Гешев да остане в миналото!
  —цитат от коментар 2 на Минас Бахдасарян


  +++++++++++++++++++++++++
  Присъединявам се!

 7. 7 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 749 Неутрално

  С други думи - чака ни полицейска държава.

  Аз очаквах Гешев да каже какво ще прави с прокурорите, заради които държавата е осъдена да плаща обезщетения от съда в Страсбург, а вече и от националните съдилища. Например, самият Гешев ще плати ли тези 10,000 лева, които СНС присъди като обезщетение на Иванчева заради фарса пред БСФС.

 8. 8 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 675 Весело

  До коментар [#3] от "xm...":

  Е, ти пък не оставяш човек да помечтае.

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5445 Неутрално

  "В интервюто Гешев обяснява идеята да отпадне наказателната отговорност за провокация към подкуп, залегнала в концепцията му за развитие на прокуратурата в следващите 7 години"
  Ясно откъде се е научил на това. В Русия осъдиха един човек за противодържавна дейност на базата на "свидетелски показания", дадени от "свидетеля", който е напсал всички документи на "атентатора". Самият "атентатор" бил изумен когато разпитът му е бил проведен от "свидетеля/инициатор", оказал се следовател. Найс, а :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3677 Неутрално

  До коментар [#4] от "Симо":
  Корупцията е престъпление по закон!
  От къде накъде склоняването към престъпление ще го декриминализираш? И като етика, и като логика?
  Освен ако не си едно много болно общество ... даже не и общество, защото такава избирателност, при това с такива "благородни намерения", е възможна само в условията на "общество" в кавички ...

  Ами тогава да декриминализираме и склоняването към проституция!
  Със същата "логика", а на всичкото отгоре при проституцията е пострадавшо едно лице, а при корупцията деянието засяга много повече ...

 11. 11 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1296 Весело

  Работническо дело пуснало статия "Вечна слава на невижданите успехи в социалистическата ни прокуратурата".

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 12. 12 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#4] от "Симо":Корупцията е престъпление по закон!От къде накъде склоняването към престъпление ще го декриминализираш? И като етика, и като логика?Освен ако не си едно много болно общество ... даже не и общество, защото такава избирателност, при това с такива "благородни намерения", е възможна само в условията на "общество" в кавички ...Ами тогава да декриминализираме и склоняването към проституция!Със същата "логика", а на всичкото отгоре при проституцията е пострадавшо едно лице, а при корупцията деянието засяга много повече ...
  —цитат от коментар 10 на xm...


  Мисленето е сложен процес, не се отдава всекиму.

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3677 Неутрално

  До коментар [#8] от "Минас Бахдасарян":
  Защото мисля, че времената на мечтите, поне засега, отлетяха.

 14. 14 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7405 Неутрално

  Едно е да искаш, а съвсем друго да можеш

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 15. 15 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4405 Неутрално

  До коментар [#2] от "Минас Бахдасарян":

  До коментар [#6] от "antikvarno":

  Това не зависи от нас, а от ген. Любен Гоцев!

 16. 16 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2961 Неутрално

  И на рана да го сложиш, ще зарасне.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7601 Неутрално

  До коментар [#2] от "Минас Бахдасарян":

  Аз също.

 18. 18 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Провокацията към подкуп е общественоопасно деяние по нашия НК. Самото престъпление подкуп е изключително трудно доказуемо и затова осъдените са много малко (най-често за дребни суми или дарове), а лица, заемащи висши държавни длъжности - почти няма осъдени. Няма и да има. Въпрос на обществен договор е дали провокацията към подкуп ще продължи да бъде общественоопасно деяние, или ще отпадне. Вероятността от злоупотреби, ако отпадне, може да бъде преодоляна с прецизни текстове в НК, регламентиращи провокацията към подкуп. Повтарям - това е въпрос на обществен договор. Сегашната ситуация също е нетърпима. Нужен е баланс.

 19. 19 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 336 Неутрално

  До коментар [#1] от "xm...":

  В САЩ провокацията към подкуп работи изключително ефективно. При тях се ползва и детектор на лъжата. При нас и двете са недопустими, а първото - и престъпно. Редно е да се помисли дали с разрешение на съдия може да се използва провокация към подкуп, който да бъде регламентиран като СРС. Въпрос на законодателна техника. Съдът ще е гарант и арбитър. Без СРС не може да осъдите за подкуп лице, заемащо висша държавна длъжност. И само със СРС не може да се стигне до осъдителна присъда - такъв е законът. Затова е нужно свидетел да потвърди получаването на подкупа. Но тези "сделки" стават на четири очи и при необходимо съучастие, т.е. поведението и на двете страни е престъпно (освен ако даващия не е изнуден за това и незабавно не е съобщил на органите на властта). Затова престъплението подкуп е популярно като добър източник на доходи и слаборисково откъм вероятност за осъждане. Тука е така. А дали ще продължи да бъде така - въпрос на обществени потребности.

 20. 20 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  Никакава бюрокрация.По почина на Гешев веднага присъда.

 21. 21 Профил на Kingpin
  Kingpin
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Много поздрави на лицето гешеф

  "Политическите мнозинства не може да оправдават действията си срещу върховенството на закона с демокрацията, всички нацистки решения са били законни, макар и нечовешки", коментира Тимерманс.


  Европейските данъкоплатци някой ден биха поискали парите им повече да не отиват към държави, където няма върховенство на закона. Ако различията останат, ще се появят нови граници, например с непризнаването на европейски заповеди за задържане заради съмнения в безпристрастността на съдилищата. Европейските граждани не биха търпели това, мнозинството от тях иска да живее в пространство на споделени ценности, допълни Тимерманс.
  Той отбеляза, че независимостта на съдебната система подлежи на проверка от Съда на ЕС и не е въпрос от правомощията единствено на държавите от Общността.

  https://clubz.bg/87480-bryuksel_nablyudenie_za_vyrhovenstvo_na_zakona_vyv_vsichki_strani_na_es?fbclid=IwAR0lEm9s7Y1n0y4TXj2cv_k0hfNCCAllnn2XdjFwUAcRl7WgrrvzHtANLPg #overlay-context=87489-britanskiqt_parlament_glasuva_na_9_septemvri_da_ima_li_predsrochni_izbori

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 22. 22 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 851 Весело

  Соца се завръща...
  Предлагам мъдрите мисли на водещите държавни СЛУЖИТЕЛИ да бъдат оформени като билбордове в страната, да се закачат и в училища, заводи, университети, учреждения.
  Колкото повече се повтарят заклинанията, толкова народа повече ще вярва, че са се случили! Но да започнат със знаменитото прозрение на Тодор Живков, което висеше из цялата страна: "Дела, дела и пак дела!"

 23. 23 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1665 Весело

  Ии дневник кога успяхте да я покажете и скриете тази статия? Много удобно. .. Обективна журналистика, нали?
  Шегувам се разбира се.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK