Нов кодекс ще задължава чиновниците да са любезни и търпеливи с гражданите

В работата си с гражданите и организациите служителите ще трябва да предоставят цялата необходима информация с оглед защитата на техните права и интереси

© Асен Тонев

В работата си с гражданите и организациите служителите ще трябва да предоставят цялата необходима информация с оглед защитата на техните права и интересиПроект за нов Кодекс за поведение на служителите в държавната администрация ще задължава чиновниците да показват, че са на разположение на гражданите, да им отделят нужното време, да са добросъвестни, безпристрастни, почтени и да спазват политически неутралитет.


Документът е изготвен от вицепремиерите Екатерина Захариева и Томислав Дончев и е публикуван за обществено обсъждане, а приемането му е предвидено за началото на октомври.


В кодекса се посочва, че служителите в администрацията трябва да представят пред ръководителя си всички проблеми, с които се сблъскват в работата си, да го информират за всички слабости, пропуски и нарушения, които биха създали условия за корупция, измами и нередности.
В работата си с гражданите и организациите служителите ще трябва да предоставят цялата необходима информация с оглед защитата на техните права и интереси и ще са длъжни да информират хората за възможностите за обжалване.


С приемането на новия кодекс чиновниците ще бъдат задължени да "се стремят да избягват в поведението си конфликтни ситуации, а при възникването им ще целят да ги преустановят, като запазят спокойствие и контролират поведението си". Изрично им се забранява и да се възползват от служебното си положение.


Те трябва да спазват и някои основни принципи - законност, лоялност, добросъвестност, безпристрастност, равнопоставеност, отговорност, политически неутралитет, почтеност, конфиденциалност, публичност и прозрачност, колегиалност и учтивост.


Външният вид също ще бъде регламентиран – облеклото трябва да бъде делово и да съответства на служебното им положение в институцията, в която работят. Всеки служител ще трябва да зачита мнението на колегите си и да се съобразява с правото на личен живот, а ръководителите ще трябва да показват уважение към подчинените си, да зачитат личното им достойнство, да проявяват отговорност и да им помагат да си вършат работата.


В кодекса е регламентирано и че няма да се допуска психически, физически, сексуален или всякакъв друг тормоз на работното място. Няма да се допускат и никакви форми на дискриминация нито сред служителите, нито към гражданите.


Такъв кодекс за поведение вече съществува и е въведен през 2004 г., но Захариева и Дончев посочват, че той не е актуализиран през годините, а същевременно обществената обстановка и очакванията на гражданите са се повишили. Кодексът според тях е нужен, тъй като се наблюдават недостатъчно доверие и удовлетвореност на обществото по отношение на спазването на изискванията за висок професионализъм на служителите.

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  След поредната статия в Работвическо дело за културното обслужване влизам в един магазин. Една капризна клиентка тъкмо си заминава. Магазинера казва след като излезе:
  -Ако не е това "културно обслужване", аз мамитоти ще е*а, ама сега не може!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  Ама те са общо взето любезни, само че гледат с празен поглед и използват фразата: "От мен нищо не зависи и не знам. Отидете на локация В."

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  С Кодекс категорично НЯМА ДА СТАНЕ!!!!
  Ще стане само с Образование и Възпитание!!!!
  Проблемът е че трябва много време - като английската поляна за крикет!!!!

 4. 4 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  Тва в коя страна?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 5. 5 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1043 Любопитно

  а закон за съдействие и уважение на тези служители кога ???

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 6. 6 Профил на fig16550718
  fig16550718
  Рейтинг: 8 Гневно

  А една сви.рка могат ли да ми направят и Екатерина Захариева и Томето Дончев

 7. 7 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 753 Любопитно

  Какво стана с електронното управление, някой знае ли нещо?

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 8. 8 Профил на Marinov
  Marinov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Какви са тези безсмилени кодекси, просто трябва да се назначават малко по-образопвани и възпитани хора в администрацията.

  Marinov
 9. 9 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 56 Разстроено

  В България е невъзможно!
  То е и до генетичен матрял!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 10. 10 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 56 Разстроено

  С Кодекс категорично НЯМА ДА СТАНЕ!!!!Ще стане само с Образование и Възпитание!!!!Проблемът е че трябва много време - като английската поляна за крикет!!!!
  —цитат от коментар 3 на selqnin


  +++++
  Тека е другарю,но тва ще стане след още 30 години!Ще ни требат поне още 30 години да ни е виновна старата система,и да заклеймяваме комунизъма!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 11. 11 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Това по принцип са морални норми. Те трябва да се спазват и сега, но това зависи от културата и възпитанието на чиновниците. Включването им в кодекс ще ги направи закон, но не се предвиждат засега санкции за неспазването.

 12. 12 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2792 Разстроено

  В тая хартия няма два KPI индикатора на кръст и методология как се управляват тези KPI. Барем да го бяха вързали с резултатите от проверките на тайния клиент, който разхождат из администрациите. Колко ли човекочаса са утрепали за това?

 13. 13 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Вчера станах свидетел на трагикомична ситуация в Софийски магазин. Някаква кукумявка от БАБХ правеше някаква проверка и се държеше като гестаповец с персонала в магазина. Клиент и обърна внимание че за такова държание на държавен чиновник в Германия няма повече никога да си намери работа на държавна служба. Тая овца му се развила и на него и му каза че щяла да го съди... 😂😂😂😂😂

 14. 14 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 744 Неутрално

  То възпитанието било в кодексите, а не къщи. Не знаех..

 15. 15 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  Т.е. вместо обичайното "върви на майната си", ще трябва да казват "елате утре, защо отново идвате днес".

 16. 16 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Който не е възпитан, ще получава мъмрене. Възпитано мъмрене.

 17. 17 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3894 Неутрално

  Поредната хумореска в Тикволандия. Чиновникът те посреща с намръщен физиономия, все едно си му изял десерта някога в детската градина. После се вкисва още повече, защото му нарушаваш рахатлъка. Не дай си боже, да го попиташ нещо, или да поискаш консултация. Любезен, когато те изпраща шефа, че може да изгърми. Или, ако носиш голям рушвет. А и спазването на този кодекс, си остава пожелателно.

 18. 18 Профил на gwe49620445
  gwe49620445
  Рейтинг: 8 Неутрално

  С Кодекс категорично НЯМА ДА СТАНЕ!!!!Ще стане само с Образование и Възпитание!!!!Проблемът е че трябва много време - като английската поляна за крикет!!!!
  —цитат от коментар 3 на selqnin


  Да допълня - и с добро заплащане.

 19. 19 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Ако няма да се освобождават за нарушаване на кодекса, той е бизсмислен и ненужен.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 20. 20 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  иновниците да показват, че са на разположение на гражданите, да им отделят нужното време, да са добросъвестни, безпристрастни, почтени и да спазват политически неутралитет
  ==========================
  .Сега всичко ми е ясно) Защото се чудя, защо чиновници са толкова:
  НЕ добросъвестни;
  НЕ безпристрастни;
  НЕ почтени;
  И НЕ спазват политически неутралитет))

  те просто ползвали стар кодекс😊

  "Чуждестранен агент"
 21. 21 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Това е толкова смешно и нелепо че просто нямам думи. Това просто показва капацитета и разбиранията на политиците са една пазарна икономика. единственият начин да накараш някой служител да е любезен с тебе е като му обвържиш заплатата с задоволството на клиента, тоест когато една фирма или организаия е частна, защото само тогава е зависима от парите на хората. Когато заплатата ти идва от правителството ввъобще не ти пука дали клиентите ти са доволни или не.

 22. 22 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Кой , българите ли ? Боже , особено в провинциалните градчета като отворя врата на магазин на някоя дама или възрастен - те влизат и не казват нито "мерси" нито "благодаря".
  Може би го правят до 20 % .
  Ми то напоследък и в София стана така след Великото преселване от прованса! !

 23. 23 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Гадното е, че не намаляват.

 24. 24 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Ако 1989-та чиновничката е била на 30, сега е на 60 г. Стажът през соца може да и е навредил и през времето да си е останала гьонсурат. Обратната страна на медала сякаш е по-трагична, скоро споделих как отчайващо бавно се променяме като манталитет. Оня ден на басейна една дебела кака се скара с човек от управата, защото не си опъва хавлията на тревната площ, имало кърлежи. Човекът и гарантира, че като лукс услуга мястото е третирано, оная си знае нейното. Стана дандания от нищо нещо, за сметка спокойствието на останалите плажуващи и бяха изречени камара излишни приказки.

 25. 25 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  Като ги събират по горите, само защото са кака или бате на онзи горе, така ще е!
  Подбор трябва ей!
  Ама не по роднинска линия според образование, квалификация и възпитание!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 26. Това къде бре?
  В България?
  Герберските калинки назначени за чиновници да стават любезни и търпеливи?
  Не ми се вярва.

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 27. 27 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  Ама не по роднинска линия според образование, квалификация и възпитание!
  —цитат от коментар 25 на Храбър


  Да се чете:
  Ама не по роднинска линия, а според образование, квалификация и възпитание!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5592 Неутрално

  Смешно...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  Чиновниците да взимат бонуси ако клепат колегите си, че са невъзпитани с клиентите. със записи от телефони, камери - кой както може. А наклепаните да плащат глоби, с които да се плащат бонусите на доносниците. Българите сме свикнали да се топим и клепаме и прецакваме, ще заработи ударно тази система.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 30. 30 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 8 Любопитно

  а закон за съдействие и уважение на тези служители кога ???
  —цитат от коментар 5 на MititU


  Ами когато започнат да се държат нормално,а не разни намусени лелки да ти се карат,защото видиш ли,ги караш да си вършат работата.

 31. 31 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Реформи в държавната администрация са задължителни.
  Първо, трябва да се въведе т.нар. електронно правителство и да се намали рязко броят на чиновническия апарат.
  Второ, Чиновниците, които останат на работа, трябва да имат нужната квалификация и знания, за да могат да вършат работата си ефективно
  Трето, любезното отношение към гражданите трябва да бъде едно от най-важните изисквания към чиновника. Високомерието и грубостите трябва да бъдат забравени, те са сложени там, за да обслужват гражданите, което не им дава право да се самозабравят.

 32. 32 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1043 Весело

  [quote#30:"Димитър Димитров"][/quote]

  извинявай срешу теб като са същите намусени и отвратени от живота и мислещи че са им господари хора какво искаш ;)

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 33. 33 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1043 Весело

  каквото посееш това ще жънеш отиваш с усмивка поздравяваш и така малките жестове радват хората ама 99,9 % от вратата за краката аз на тия им плащам заплатите дали учители,лекари,полицай,пожарникари и дори намусената лелка зад гишето ;)

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 34. 34 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2823 Неутрално

  До коментар [#3] от "selqnin":

  С Кодекс категорично НЯМА ДА СТАНЕ!!!!Ще стане само с Образование и Възпитание!!!!Проблемът е че трябва много време - като английската поляна за крикет!!!!
  —цитат от коментар 3 на selqnin


  Прав сте. Но не само на администрацията. Че тя читавата администрация се прави от читави граждани - обратното няма как да стане.

 35. 35 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1501 Весело

  Какво стана с електронното управление, някой знае ли нещо?
  —цитат от коментар 7 на Минас Бахдасарян


  И него ще задължат да е люзбезно и уважително:)

 36. 36 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Хахаха! И трябва да им финансира специални протези, да им предпазва зъбите от скърцането, докато се узмихват кодексно. Защото и от гражданите има невероятни документи! Възпитаните и културни хора и от двете страни на гишето НЕ се нуждаят от кодекси, защото любезното държание им е естественото. Това е разковничето!

  Мърфи е оптимист!
 37. 37 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 284 Неутрално

  т.е. с циганите

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 38. 38 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  Има два начина да имаш любезен, знаещ и можещ чиновник. По-скоро начините са един и половина. Единия е да назначиш любезен , знаещ и можещ човек. Другия (половинчатият) е да напишеш кодекс.

 39. 39 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Просташкото поведение на министър-председателя надали може да се приеме за образец на поведение от чиновниците.
  Но знам ли, расте поколение, което мисли че това е нормално.

 40. 40 Профил на Абсент
  Абсент
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Преди време трябваше да си извадя това което наричаха свидетелство за съдимост за чужбина, не знам каква беше разликата, но казвам на служителката за какво съм отишъл и тя се провиква на колежката си така че всички да чуят: още един чужденец! Та толкова за новия кодекс.

  По-добре здрав и богат отколкото беден и болен
 41. 41 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4053 Любопитно

  "Нов кодекс ще задължава чиновниците да са любезни и търпеливи с гражданите"

  Да видим какво ще се получи като краен резултат?!

 42. 42 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4053 Любопитно

  До коментар [#2] от "ju.li":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  "Омагьосан чиновнически кръг"

 43. 43 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  Какви точно са разликите с досегашния кодекс си остава тайна. Както и какво пречи текстовете да са в закона за държавния служител? Голямата част и без друго е празнословие. Единственото обяснение е, че така може да се заобиколи обществен и парламентарен дебат.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 44. 44 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  Четох една фантастика, където проблемът беше решен по следният начин:
  Ако клиента види, че чиновника не работи - натиска едно копче, което е на гишето и чиновника получава електрошокова терапия.
  Това в кръга на шегата.
  Лично аз съм много доволен, когато мога да си свърша работата дистанционно, през Интернет.
  Така не ми се налага да си губя времето и нервите с чиновници.

 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  То това с кодекс не става, от хората си зависи.

 46. 46 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4171 Весело

  Няма сила, способна да задължи чиновниците да бъдат мили и любезни спрямо нас гражданите ! За кодекс да не говорим !

 47. 47 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Просташкото поведение на министър-председателя надали може да се приеме за образец на поведение от чиновниците.Но знам ли, расте поколение, което мисли че това е нормално.
  —цитат от коментар 39 на Локомотив


  Така е: от главата се вмирисва. Както се казва: каквото посееш, това и ще пожънеш. И още повече: да успее да се коригира. Нашият това не го може.
  Обществото ни е болно, а няма специалист да го излекува. Всички са шарлатани. Но трябва човек да има мозък да го осмисли.

 48. 48 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Преди около месец, един касиер във "фантастико" ми скри шапката.
  Лубезен, шегаджия, духовит и приатен.
  Не издържах и го пофалих докът си плащам сметката. И тоз ми вика:
  сорка, аз съм така щот съм професор, а не че тука ни обучават. Свикнал съм отдавна да общувам и говора пред хора. Ама общо взето, това е за последно, че напускам до дни.
  Нито аз ги издържам тез от магазина, нито те мене.
  Ей така ше стане и с чиновникес. Ще набедът любезните за педали, после ще помрънкат на шефа, че им се качват на главата кли3ентите с тез, новите разпоредби и ше сатне следното:
  1. дигат такса обслужване
  2. продължават по стариа начин да гуедат лошо и да не пълзалят докът грохнеш.
  честитобе.

 49. 49 Профил на lobster
  lobster
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Пореден пример на нищоправене от тези. В години, където качеството на обслужване в напредналите общества става чрез доказани и наложени модели като социално-споделени оценки (рейтинги и ревюта) от истински клиенти и анализиране на събранни данни, ние пишем някакъв кодекс, който се представя да е подобрение на старият без дори да се отчитат никакви данни, статистики или поуки от последният.

  Друг е върпосът по какъв начин този кодекс ще се налага, прилага и какви отговорности ще се търсят и поемат. До статуквото от братовчеди, лели и племеници продължава да е факт във всички нива на бюрокрацията у нас, ако ще 100 кодекса да изшляпат ГЕРБ само потвърждават на трезвомислещата част от населението, че не са нищо по-различно от дигизирани комуняги. Всчко едно тяхно действие го издава.

  Бизнесмен-комунист и религиозен комунист влизат в един бар. Кой е по-жадния?
 50. 50 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 460 Неутрално

  До коментар [#5] от "MititU":

  Когато свършат нещо...

  www.soundcloud.com/x2805
 51. 51 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#15] от "ivanpopov":

  Да точно така и ще стане Навремето, малко след 10ти, отивам с един приятел да си вади виза за Англия /още консолството и посолството бяха на Толбухин / т.е. да си я вземе ,дали му дата .Обаче онази на гишето в консулския ,му казва че виза му е отказа и той я пита любезно - защо ,тя естесвено също любезно му казва че няма да му каже защо ,той така пак любезно заявява ,че има право да узнае причината за отказа ,та още по любезно със усмивка виж ми зъбите му отговаря, че да вярно е че има това право ,но тя също има правото да не му назове причината ,за това пък ако иска може пак да си подаде документи ,като си плати таксата отново
  Да всичко беше много любезно и въспитано и от двете страни на гишето

  гошо
 52. 52 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#15] от "ivanpopov":

  Да точно така и ще стане Навремето, малко след 10ти, отивам с един приятел да си вади виза за Англия /още консолството и посолството бяха на Толбухин / т.е. да си я вземе ,дали му дата .Обаче онази на гишето в консулския ,му казва че виза му е отказа и той я пита любезно - защо ,тя естесвено също любезно му казва че няма да му каже защо ,той така пак любезно заявява ,че има право да узнае причината за отказа ,та още по любезно със усмивка виж ми зъбите му отговаря, че да вярно е че има това право ,но тя също има правото да не му назове причината ,за това пък ако иска може пак да си подаде документи ,като си плати таксата отново
  Да всичко беше много любезно и въспитано и от двете страни на гишето

  гошо
 53. 53 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#15] от "ivanpopov":

  Да точно така и ще стане Навремето, малко след 10ти, отивам с един приятел да си вади виза за Англия /още консолството и посолството бяха на Толбухин / т.е. да си я вземе ,дали му дата .Обаче онази на гишето в консулския ,му казва че виза му е отказа и той я пита любезно - защо ,тя естесвено също любезно му казва че няма да му каже защо ,той така пак любезно заявява ,че има право да узнае причината за отказа ,та още по любезно със усмивка виж ми зъбите му отговаря, че да вярно е че има това право ,но тя също има правото да не му назове причината ,за това пък ако иска може пак да си подаде документи ,като си плати таксата отново
  Да всичко беше много любезно и въспитано и от двете страни на гишето

  гошо
 54. 54 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Е-катето и Томито са поработили доста. Като консервативни сили по затворен контур. Т. е. кипял е безсмислен труд. Очакваме Кодекс, регламентиращ подбора на образовани, квалифицирани, способни държавни служители. В краен случай не много некадърни.
  Все пак ще ни посрещат с усмивка, ще ни говорят учтиво, като на много хора и любезно ще ни обяснят:: "Уважаеми гражданино, елате утре за да Ви кажем кога да дойдете отново!".

 55. 55 Профил на Kameliya Stoyanova
  Kameliya Stoyanova
  Рейтинг: 5 Неутрално

  В "белите" държави е така и без кодекс-любезни и съдействащи, вАбсурдистан и с хиляда закона, пак няма да стане

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK