Резултатите от новите изпити след 10 клас ще се оценяват с точки

Изпитът по български език и литература ще бъде на 9 юни, а по математика - на 11 юни

© Цветелина Белутова, Капитал

Изпитът по български език и литература ще бъде на 9 юни, а по математика - на 11 юниРезултатът от задължителното национално външно оценяване по български език и литература и математика след 10 клас ще бъде в брой точки, а не с оценка. На изпитите може да се гледа като на пробни матури. Това каза зам.-министърът на образованието Таня Михайлова в ефира на Би Ти Ви.


За първи път догодина учениците от десети клас, които ще завършват първи етап на средното си образование, ще се явяват на задължително национално външно оценяване по български език и литература и по математика. По желание те ще могат да се явят на изпити по чужд език и информационни технологии. Министерството на образованието и науката публикува модели на четирите теста (вижте тук).


Изпитът по български език и литература ще бъде на 9 юни, а по математика - на 11 юни. Десетокласниците, които досега учат в обединени училища - около 800 деца, ще трябва да кандидатстват в друго училище с резултатите от изпитите. Останалите десетокласници не трябва да кандидатстват.
"Ако постигнат резултат над 60% по чужд език, оценката ще бъде приравнена към нивото им на владеене на езика и ще бъде записана в удостоверението за първи гимназиален етап. По същия начин ще бъде за дигиталните компетентности", каза Михайлова. По думите й резултатите от външното оценяване в 10 клас за учениците от обединените училища ще се използват при формирането на бала им при кандидатстване по допълнителния държавен план-прием.


"Това ще бъде първата година, в която завършват изцяло по новите учебни програми. Това ще бъде първата година, в която ще се осъществи допълнителен държавен план-прием. Учениците, които искат да продължат, могат да кандидатстват на училищно ниво", каза зам.-министър Михайлова.


Тя добави, че учениците, които са приети в 8 клас със срок на обучение до 12 клас, не са задължени да кандидатстват, за да продължат в 11 клас, и остават в същото училище.


"Смисълът на този изпит не е да се формира бал за учениците от обединените училища, това е допълнителна функция. Основният смисъл на този изпит е да установи нивото на овладените знания и умения. Това е една пробна матура", заяви тя.


Таня Михайлова коментира евентуалното премахване от програмата за 10 клас на произведението на Йордан Радичков "Нежната спирала" заради проблем с авторските права.


"В едно от учебните помагала е преразказана, т.е. даден е сюжетът на разказа. Смятам, че е редно да се учи Радичков, и не можем да лишим нашите ученици от това да изучават български автори и писатели, които са знакови не само за българската литература", посочи Михайлова.


Зам.-министърът на образованието добави, че учениците могат да намерят начин да прочетат разказа, въпреки че той не е в учебника. "Тези авторски колективи, които са тръгнали към варианта да преразказват, поне дават сюжета на учениците. За мен по-важно е да се провокират учениците да четат", коментира Михайлова.


Подробности и примерни задачи от новите тестове - тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3719 Неутрално

  Точкуването е с цел, да се замажат двойките и тройките, така че данъкоплатците да не разберат, колко качествено образование получават срещу парите си.

  Това важи и за въпросите, с поднесени готови отговори и възможността да оградиш верният отговор.

  Любовта ще спаси света!!!
 2. 2 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 941 Весело

  Браво, така се прави за да могат всички ( дори и тези с нула точки) да продължат да учат в 11 и 12 клас. Следващата стъпка трябва да е матурите също да не се приравняват към шетобалната система, а да си остават само с точки - в резултат никой завършил българско средно училище няма да бъде приеман в университет в чужбина, а българските университети ще си реализират приема.

 3. 3 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3719 Неутрално

  До коментар [#2] от "dorn":

  С Диплома от 10 клас не може да се кандидатства в Университет, трябва да имаш 12 клас.
  Опцията след 10-ти да приключиш с ученето, е за бачкаторите.
  Ако, направят един тест подобен на САТ, ще лъсне общата култура на десетокласниците.

  Любовта ще спаси света!!!
 4. 4 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 331 Весело

  Официално се въвежда точковият морски шах като оценъчна категория. Връщаме се в детските години, а когато стигнем до памперси тях няма да ги има по магазините.

  mihala
 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2308 Весело

  До коментар [#1] от "hope":

  Точки и числа,(двойка,тройка...) е едно и също! Все е математически израз...

 6. 6 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 941 Неутрално

  До коментар [#2] от "dorn":С Диплома от 10 клас не може да се кандидатства в Университет, трябва да имаш 12 клас.Опцията след 10-ти да приключиш с ученето, е за бачкаторите.
  —цитат от коментар 3 на hope

  Ами нали затова беше новият закон, да не си губят две години в търкане на чиновете ако не искат вишу, а направо да почват да учат занаят. Получилите двойка на изпитите след 10 клас продължават образованието си ( защото не могат да работят по конституция до 18 г.) в някакво професионално обучение за определена квалификация, а само издържалите изпитите ( с различна оценка от слаб), да могат ( но не задължително) да учат в специализирани паралелки от 11 и 12 клас с възможности за матура и съответно продължаване на образованието във ВУЗ.

 7. 7 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5668 Неутрално

  Промени, промени в начина на оценяване, а качеството на знанията изчезва

 8. 8 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 331 Неутрално

  До коментар [#5] от "deaf":

  На точките няма плюс и минус

  mihala
 9. 9 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 331 Неутрално

  До коментар [#6] от "dorn":

  Ами който загрява бавно и след време реши да кандидатства?

  mihala
 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#8] от "Antoaneta Ardashes":

  Да го кажа така - две точки се равняват на двойка,три точки - на тройка,и т.н. И точките,и числата са КОЛИЧЕСТВЕН израз на оценка. То и затова като цяло са безсмислени...

 11. 11 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 556 Неутрално

  До коментар [#6] от "dorn":Ами който загрява бавно и след време реши да кандидатства?
  —цитат от коментар 9 на Antoaneta Ardashes


  Нямаше ли обучение на лица със специални образователни потребности преди време. Защо калинъците у нас и есср го съкратиха и набутаха тез деца в обикновените паралелки. Да, за някои от тях ще е полезно, а наистина болните, не няма да ги крия зад някоя модерна толерастна терминология, има такива, които са наистина болни и опасни за себе си и за останалите деца, защо и тях?

  мурзилка
 12. 12 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 941 Неутрално

  До коментар [#6] от "dorn":Ами който загрява бавно и след време реши да кандидатства?
  —цитат от коментар 9 на Antoaneta Ardashes


  Ще си върви по етапния ред - държи изпитите след 10 клас докато ги издържи ( нищо не пречи това да е паралелно с ученето за професия), после ако вече е в напреднала за училищната среда възраст продължава 11 и 12 клас в задочна форма за обучение (ако вече наистина е добре загрял може да си вземе изпитите и за една година), после матура и пътят към ВУЗ е открит.

 13. 13 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3719 Неутрално

  До коментар [#1] от "hope":Точки и числа,(двойка,тройка...) е едно и също! Все е математически израз...
  —цитат от коментар 5 на deaf


  Не е, зависи от сложността на теста!
  Дъщеря ми беше първия випуск, който оценяваха с точки на нво-то след 7-клас. Така и никой не можа да каже точките на каква оценка отговарят.

  Любовта ще спаси света!!!
 14. 14 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3719 Неутрално

  При нво-то точките са 100.
  Равняват се на 6-ца.

  Любовта ще спаси света!!!
 15. 15 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#5] от "deaf":


  До коментар [#1] от "hope":Точки и числа,(двойка,тройка...) е едно и също! Все е математически израз...
  —цитат от коментар 5 на deaf


  Абсолютни глупости. Нито са едно и също, нито са математически израз.

  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 16. 16 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#15] от "bgkurshum":

  Оставяме настрана хуманитарните науки. В така наречените точни науки как ще оцениш Теорията на относителността на Айнщайн,когато едни учени я отричат,а други - опровергават? Или ще оценяваме КОЛИЧЕСТВЕНО само доколко е способен ученика да смята? Какъв е смисълът от такава оценка?

 17. 17 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  Грешка - едни учени я потвърждават,а други - опровергават.

 18. 18 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Малко е, матура всяка година! Да €б3ме майката на децата, яко психадилия, точки, оценки, та да могат чиновниците от МОН да си оправдават съществуването. И ако може по два пъти на срок да се сменят учебниците!

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 19. 19 Профил на Galina Geirgieva
  Galina Geirgieva
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Мили дами и господа, за какви матури говорим, като през цялата година нищо не се преподава в училище. Тази година дъщеря ми е в 9 клас и вече от няколко места ми казаха, че учебници не й трябват, трябват само тетрадки. Та на въпроса, не учат децата по незнайна причина на матурите ,квестори, камери. Питам аз как ср правеше матура през 80-90 години, но тогава ср учеше.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK