Резултатите от новите изпити след 10 клас ще се оценяват с точки

Изпитът по български език и литература ще бъде на 9 юни, а по математика - на 11 юни

© Цветелина Белутова, Капитал

Изпитът по български език и литература ще бъде на 9 юни, а по математика - на 11 юниРезултатът от задължителното национално външно оценяване по български език и литература и математика след 10 клас ще бъде в брой точки, а не с оценка. На изпитите може да се гледа като на пробни матури. Това каза зам.-министърът на образованието Таня Михайлова в ефира на Би Ти Ви.


За първи път догодина учениците от десети клас, които ще завършват първи етап на средното си образование, ще се явяват на задължително национално външно оценяване по български език и литература и по математика. По желание те ще могат да се явят на изпити по чужд език и информационни технологии. Министерството на образованието и науката публикува модели на четирите теста (вижте тук).


Изпитът по български език и литература ще бъде на 9 юни, а по математика - на 11 юни. Десетокласниците, които досега учат в обединени училища - около 800 деца, ще трябва да кандидатстват в друго училище с резултатите от изпитите. Останалите десетокласници не трябва да кандидатстват.
"Ако постигнат резултат над 60% по чужд език, оценката ще бъде приравнена към нивото им на владеене на езика и ще бъде записана в удостоверението за първи гимназиален етап. По същия начин ще бъде за дигиталните компетентности", каза Михайлова. По думите й резултатите от външното оценяване в 10 клас за учениците от обединените училища ще се използват при формирането на бала им при кандидатстване по допълнителния държавен план-прием.


"Това ще бъде първата година, в която завършват изцяло по новите учебни програми. Това ще бъде първата година, в която ще се осъществи допълнителен държавен план-прием. Учениците, които искат да продължат, могат да кандидатстват на училищно ниво", каза зам.-министър Михайлова.


Тя добави, че учениците, които са приети в 8 клас със срок на обучение до 12 клас, не са задължени да кандидатстват, за да продължат в 11 клас, и остават в същото училище.


"Смисълът на този изпит не е да се формира бал за учениците от обединените училища, това е допълнителна функция. Основният смисъл на този изпит е да установи нивото на овладените знания и умения. Това е една пробна матура", заяви тя.


Таня Михайлова коментира евентуалното премахване от програмата за 10 клас на произведението на Йордан Радичков "Нежната спирала" заради проблем с авторските права.


"В едно от учебните помагала е преразказана, т.е. даден е сюжетът на разказа. Смятам, че е редно да се учи Радичков, и не можем да лишим нашите ученици от това да изучават български автори и писатели, които са знакови не само за българската литература", посочи Михайлова.


Зам.-министърът на образованието добави, че учениците могат да намерят начин да прочетат разказа, въпреки че той не е в учебника. "Тези авторски колективи, които са тръгнали към варианта да преразказват, поне дават сюжета на учениците. За мен по-важно е да се провокират учениците да четат", коментира Михайлова.


Подробности и примерни задачи от новите тестове - тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK