Медийна асоциация започва инициатива #БезПорноЖурналистика

Организацията настоява за отговорност от политическите субекти, покровителстващи ПИК.

© Асен Тонев

Организацията настоява за отговорност от политическите субекти, покровителстващи ПИК.Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) - България обяви в своя позиция, че категорично осъжда порнографския компромат, публикуван от сайта ПИК, и започна инициатива, целяща да ограничи финансирането на подобен тип "журналистика".


"Въпреки че политическите лица се ползват с по-ниска степен на защита на личния живот, има граници, които не бива да бъдат преминавани, а въпросният материал е далеч отвъд тях. Той обаче засяга не само политическа фигура, а лице, за което се твърди, че е свързано с него и което не е политическа или обществена личност, тоест ползва се с пълна защита на неприкосновеността на личния живот", заявяват в позицията си от асоциацията.


В нея се казва също, че освен че цели да унижи и опозори конкретни хора, деянието е опасно за цялото общество, тъй като въпросният материал, чиято автентичност е непроверена и съмнителна, е публикуван като компромат по повод предстоящите местни избори и има за цел да повлияе на предизборните нагласи.
Освен това в случая не е налице никакъв обществен интерес, който да може по какъвто и да е било начин да оправдае публикуването на изображенията.


Организацията настоява за отговорност от политиците


Това далеч не е първият случай на грубо погазване на етичните и професионалните стандарти от страна на въпросното издание, ползващо се с благоразположение на политици и представители на съдебната власт, припомнят от АЕЖ.


Организацията настоява за отговорност от политическите субекти, покровителстващи ПИК. "Сайтът ПИК се е превърнал в официоз, засипващ с компромати всички критици на властта. И този процес не е едностранен. Не е вярно, че позитивното отношение на сайта към управляващите, е израз на свободната воля на собствениците на сайта. Съществуват данни за финансова мотивация от управляващите към сайта, който разпространява клевети и порнографско съдържание", подчертават от АЕЖ- България.


Според публикуваната информация на сайта за договорите с политически партии, сключени по време на кампанията за изборите за Европейски парламент, клиенти на ПИК са четири политически партии – ГЕРБ, Атака, ВМРО и НФСБ, посочва организацията в позицията си и припомня, че към момента на сключването на договорите и четирите са част от управляващата коалиция.


В същото време, съществуват данни, че договори за обслужване с ПИК, сключват държавни и общински институции – най-често през посредници.


АЕЖ – България призовава институциите, които имат или са имали договор с този сайт, да направят тази информация публична и да преосмислят споразуменията.
АЕЖ ще започне да събира и публикува информация за това кои институции насочват пари на данъкоплатците към подобен сайт.


Същият призив от асоциацията отправят и към организациите и частните компании. "Уверете се, че ваша реклама не попада по какъвто и да е начин там, защото не би било добра атестация пред клиентите ви да видят продуктите ви край порнографско или клеветническо съдържание", допълват от АЕЖ.


АЕЖ започва инициатива #БезПорноЖурналистика


От асоциацията призовават институции, организации, политически партии и други да се присъединят към инициативата #БезПорноЖурналистика, като изпратят съобщение на [email protected]. С изпращането на съобщение те се ангажират, че няма да рекламират в сайтове и други медии, разпространяващи клевети и компромати.


"Вместо да подкрепяме порно журналистиката, можем да помогнем на безСпорните професионалисти в сектора. От години АЕЖ работи за тази цел – създаване на общност от журналисти, които вярват в професионалните стандарти и на подходяща среда, в която да работят", посочват още от асоциацията.


Вчера десетки медии и журналисти се обединиха с позиция за спазване на етичните и морални стандарти в професията, а повод е публикация на лични снимки в сайта ПИК.


"Днес е денят, в който българските медии решават, че трябва да поставят границата. Работата ни, честта ни, етиката и правилата ни нямат нищо общо с опита да бъде дискредитиран един от участниците в кампанията за кмет на София по несъвместим с професията ни начин.Това не е журналистика. И ние категорично се противопоставяме на опитите да се нарича така", посочват в позицията си журналистите. Броят на медиите, които са я подкрепили продължава да расте.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK