Приемни родители настояват за специални договори като на спортистите

Приемни родители поискаха специален договор да регламентира труда на приемните родители по начин, гарантиращ техните социални и осигурителни права.

© Дневник

Приемни родители поискаха специален договор да регламентира труда на приемните родители по начин, гарантиращ техните социални и осигурителни права.Приемни родители от Националната асоциация за приемна грижа настояват за въвеждане на специален договор за предоставяне на услугата "приемна грижа" по Закона за социалните услуги. Те искат с договора да се регламентира трудът на приемните родители по начин, гарантиращ техните социални и осигурителни права.


Националната асоциация за приемна грижа е изпратила отворено писмо до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателя Бойко Борисов, министъра на труда и социалната политика Бисер Петков и до изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане.


В писмото се казва, че родителите искат в закона да могат да бъдат разписани минимални задължителни клаузи на специалния договор, като срок на действие, място на предоставяне на услугата, права и задължения на двете страни, право на почивка за приемните родители чрез осигуряване на заместваща грижа на настанените деца и др.
"Правоотношения, регламентирани по специални закони и приравнени на трудовите, няма да бъдат прецедент в българското законодателство", отбелязват от асоциацията. Последно такива договори са регламентирани в новия Закон за физическото възпитание и спорта от 2018 г.


От асоциацията напомнят, че въвеждането им е било аргументирано именно със спецификата на труда на спортистите и техните треньори, поради която трудовите договори са се оказали неприложими. "Затова се даде възможност те да предоставят труда си срещу възмездни договори, сключени с клубовете", посочват от асоциацията.


В публикуваните преди дни предложения за данъчни промени на Министерството на финансите се предлага този вид договори да се приравнят на трудовите, което ще защити социалните и осигурителните права на спортистите и треньорите. С договори по специални закони, носещи пълни осигурителни права, са регламентирани правоотношенията на полицаите, военните, служителите на съдебната власт, държавните служители.


"Считаме, че хората, които спасяват детството на изоставени, неглижирани и малтретирани деца, които им помагат да станат личности и да работят за държавата вместо държавата да ги издържа в домовете, заслужават същата тази държава да се погрижи да защити правата им", категоричен е Мирослав Долапчиев, председател на асоциацията.


Към момента приемните родители се грижат за децата в риск по силата на граждански договори, които ги лишават от правото на пълно осигуряване. Те нямат осигуряване за рисковете трудова злополука, безработица, за бременност и раждане и за гледане на дете.


Така остават без обезщетения при прекратяване на договорите им или когато се наложи да проведат лечение, в резултат на което децата се извеждат от дома им. Въпреки многобройните настоявания на асоциацията този проблем да бъде решен, от Министерството на труда и социалната политика засега отказват да намерят решение.


Преди години приемните родители предоставяха услугата по силата на трудови договори, но те бяха сменени с граждански с аргумента, че трудът им е специфичен и не е относим към трудовите правоотношения. Така приемните родители бяха лишени от осигурителни права, припомнят от асоциацията.


Законът за социалните услуги беше обнародван през м. март т.г. и влиза в сила от 1 януари 2020 г. "При наличието на специален закон вече няма основание приемните родители да продължат да бъдат лишавани от социална сигурност. Правата им могат да бъдат гарантирани чрез регламентиране на договор по този специален закон, като работещите по силата на такива договори бъдат включени в кръга на осигурените за всички рискове лица по Кодекса за социално осигуряване", смята Долапчиев.


Той настоява за среща при първа възможност с министъра на труда и социалната политика, за да бъде обсъдено предложението и да бъдат предприети своевременно, преди влизането на закона в сила, съответните законодателни промени.

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 29 Любопитно

  А трансфери ще има ли?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 2. 2 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3330 Неутрално

  Прави са хората, но едва ли ще има ефект. Промяната беше направена точно с цел отрязване на допълните плащания и обезщетения.

 3. 3 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3423 Неутрално

  Децата се превърнаха в обект на търговия!

  “Прокуратурата в Монтана повдигна обвинение за подкуп на социалния работник Иванка Каменова, която работи в социалната служба в село Брусарци.

  По време на разследването още един приемен родител е признал, че в началото на юли ѝ е дал 300 лева, за да може в дома ѝ да бъде настанено приемно дете.

  Предстоят още разпити. Срокът на разследването е удължен до средата на януари 2017 https://www.lentata.com/page_14748.html

  Любовта ще спаси света!!!
 4. 4 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Децата ли станаха вече предмет на сделка. Демек стока? Официално ли това, нещо за правата човека и специално на децата, за конституция и закони? Алоу, де е ДАНС да ги хване тия търговци и да има падай-ставай?!?

  мурзилка
 5. 5 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3423 Неутрално

  “Сексуално насилие над дете в приемно семейство в Ямбол предизвика скандал между социалните служители. Въпреки подозренията и становището на съда, семейството е все още в списъка за приемна грижа. Бившата вече директорка на дирекция "Социално подпомагане" в Ямбол Мария Славова пък твърди, че е уволнена, след като извела друго дете, настанено при въпросното семейство, предаде bTV.”


  https://fakti.bg/krimi/363077-priemno-semeistvo-se-gavri-seksualno-s-6-godishno

  Любовта ще спаси света!!!
 6. 6 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3423 Неутрално

  Категорично съм против приемните семейства. Не може да ги контролираш денонощно.
  Най-често изнасилваните деца са заплашвани и ги е страх да говорят с други хора!
  В Домовете за деца могат да се монтират камери! Представете си как ще изглежда един такъв дом, с държавна субсидия от 600 на дете, колкото сега дават на платените родители.
  Обаче от икономическа гледна точка, бизнеса е по-доволен от приемни семейства.

  Любовта ще спаси света!!!
 7. 7 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2924 Неутрално

  До коментар [#3] от "hope":

  Като ги държаха в детски затвори да се учат на кражби проституция и цигания по-добре ли беше?

 8. 8 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 632 Неутрално

  И, кво излезе сега: аз си гледам мойте две деца без пари! Някакъв балък съм, изглежда... Я, ми дайте - и на жената, разбира се - разни привилегии и облаги! Веднага!!!

 9. 9 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3423 Неутрално

  До коментар [#3] от "hope":Като ги държаха в детски затвори да се учат на кражби проституция и цигания по-добре ли беше?
  —цитат от коментар 7 на blondofil


  Не се знае дали е било по-добре или по-зле, но техниката напредна и видеонаблюдението доста би подобрило нещата.
  Сега даваш едно дете и не знаеш какво става с него!
  Ако, някой блудства с него и го заплашва, то дали ще смее да каже на някой, на 7-10 години???
  Колко такива случаи излязоха. Председателство на УНИЦЕФ е бил прдофил и повече от 10 години никой не е разбрал!

  Любовта ще спаси света!!!
 10. 10 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5112 Неутрално

  Има логика в искането

 11. 11 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2924 Неутрално

  До коментар [#9] от "hope":

  Как така не се знае. Имаш вид на тия дето всичко знаят.

 12. 12 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#6] от "hope":

  Въпросът не е как ще "изглежда" един дом за отглеждане на деца със субсидия от 600 лв. на дете, нито колко камери ще има. Важното е да се осигури на децата среда, възможно най-близка до семейната. В това отношение приемната грижа е най-добра. Следващият вариант е дом от семеен тип, където се гледат малко на брой деца и в къщи, които наподобяват средата във еднофамилна къща. Варварщината с домовете от едно време, където се гледат много деца на конвейер изобщо не трябва да съществува.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5373 Любопитно

  И трансфери ли ще има?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  До коментар [#6] от "hope":

  "В Домовете за деца могат да се монтират камери! Представете си как ще изглежда един такъв дом, с държавна субсидия от 600 на дете, колкото сега дават на платените родители.
  Обаче от икономическа гледна точка, бизнеса е по-доволен от приемни семейства."

  Личи се, че хал хабер си нямате от темата. Субсидията за дете е от порядъка на 300-400 лв на дете в зависимост от възрастта. Заплатата на приемния родител е от порядъка на 750 лв бруто. За" бизнеса", изгодите за които намеквате са основно от наличието на домове - строене, доставки на материали и храни, поддръжка, разпределения на дарения. Разни такива неща, до които "бизнеса" не може да се докопа в приемните семейства. Разходите за държавата са близки и по високи в домовете отколкото в приемна грижа. Зверствата в домовете, особено от старите комунистически тип, които слава богу вече са почти ликвидирани, не са по редки отколкото в приемна грижа. Защо от отделен случай правите изводи за цял един проект от който си нямате представа?

 15. 15 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3423 Неутрално

  Съгласна съм, че проблема има много лица!
  Познавам лично, семейство с три приемни деца!
  Познавам лично и жена, работила в Дом за деца лишени от родителска грижа!
  На етаж живея с жена, взета и осиновена от такъв дом!
  Говорила съм преди 15 години с баща и, и ми е разказвал как са ги осиновили, отишли за едно и се върнали с две!


  Против приемната грижа съм, категорично!
  Който иска дете, да го осинови!!

  Любовта ще спаси света!!!
 16. 16 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "hope":

  Приемната грижа откъсва децата от ужаса на домовете и от последствията на "общата грижа". Социализира ги. Не демонизирайте приемните родители. Обикновено се осиновяват бели деца до 2-3 годинки. Останалите ако не попаднат в приемно семейство израстват в някоя институция, някъде, с още един куп подобни несретници, изхвърлени като боклук.

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 17. 17 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  До коментар [#10] от "pet_fire":

  Има я.

  И аз исках да ми плащат, че бачкам 8ч навън и 8ч в къщи. С шефа нямах проблем изправно си ми даваше заплата, но мъжът ми категорично отказа да плаща задето отглеждах децата. . . Не съм се сетила да поискам от държавата.

 18. 18 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3423 Неутрално

  До коментар [#15] от "hope":Приемната грижа откъсва децата от ужаса на домовете и от последствията на "общата грижа". Социализира ги. Не демонизирайте приемните родители. Обикновено се осиновяват бели деца до 2-3 годинки. Останалите ако не попаднат в приемно семейство израстват в някоя институция, някъде, с още един куп подобни несретници, изхвърлени като боклук.
  —цитат от коментар 16 на Халдип Исйолов


  ——

  Няма механизъм за контрол в приемните семейства.
  Колкото и да ги проучват, както горе съм споделила, се стига до сексуални посегателства.
  Никой не може да гарантира, че не ги малтретират!

  Любовта ще спаси света!!!
 19. 19 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Много е щекотливо. Ако в един момент на децата започне да се гледа като на касички, става много лошо. А че трябва да има договор с права и задължения е ясно. Изобщо това с “приемните семейства” е странен модел. Ако е семейство, има съвсем други взаимоотношения. Ако не е семейство, защо го наричат така?

  Мърфи е оптимист!
 20. 20 Профил на qtl36551020
  qtl36551020
  Рейтинг: 380 Неутрално

  нема за кога аз мисля да ги закривамр тия приемни родители които само за пари мислят а децата са доста назад

 21. 21 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "hope":

  В интернатите и домовете е същото. Малтретират ги физически и сексуално. И по между си се малтретират. Обикалят и просят, проституират - и момчета и момичета.

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 22. 22 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#19] от "султана глаушева":

  Приемната грижа е работа. То не е осиновяване и не поражда правните последици от осиновяването. Това, че на хората се плаща, за да правят нещо добро е нормално, а не лошо. Същото е и с хляба "насъщен" - произвеждат го за пари. Същото е с всяко едно благо. Благата не се получават по милост, а в замяна на други блага. Това е най-нормалното нещо на света и нямана нищо странно в модела. Приемната грижа е услуга, а не семейно взаимоотношение. Без съмнение, приемната грижа следва да се контролира, но без нея обричаме децата, останали без родители и без осиновители, на много по-лош живот.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 23. 23 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#22] от "russian78":
  Да, така е. И не е баш така. Децата хем са в семейство, хем не са в семейство. И трябва да го знаят. Иначе разочарованията може да са много големи, а това е опасно. Не знам, ама някак....ми оставя странен вкус.

  Мърфи е оптимист!
 24. 24 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3423 Неутрално

  До коментар [#22] от "russian78":

  “Благата не се получават по милост, а в замяна на други блага.”

  При родителството благата се дават безвъзмездно!
  При платеното родителство /някакъв оксиморон/, се случва това, за което казвате Вие, дават се срещу други блага!

  На това ще научат децата, голяма ценност, няма що!
  Дете на 7 години ще мисли, че има родител, но ако нещо се случи, например “родителят” се разболее от нещо по-сериозно, може да реши да се откаже!
  Защитавате отглеждането на деца, като добитък!

  Любовта ще спаси света!!!
 25. 25 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Категорично съм против приемните семейства. Не може да ги контролираш денонощно. Най-често изнасилваните деца са заплашвани и ги е страх да говорят с други хора!В Домовете за деца могат да се монтират камери! Представете си как ще изглежда един такъв дом, с държавна субсидия от 600 на дете, колкото сега дават на платените родители.Обаче от икономическа гледна точка, бизнеса е по-доволен от приемни семейства.
  —цитат от коментар 6 на hope


  Домовете са дупки, в които децата гният. Приемните родители са такива, какътво е материала по тази земя. Но държа да отбележа, аргументите им са добри и законова мярка трябва да има. Това е труд в крайна сметка. След като регламентира приемните родители, държавата да се заеме и с въпросите по осиновяването, защото и там е мазала каша.

 26. 26 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3423 Неутрално

  Сега се сетих..
  Гледах по ТВ едно дете, цигане беше. Извели го от премния родител, защото го скъсвал от работа, от сутрин до вечер! Не си спомням как точно са разбрали социалните!
  Това в Дом няма как да стане!

  Любовта ще спаси света!!!
 27. 27 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3423 Неутрално

  До коментар [#25] от "katerina_slavova":


  Аргументите им изобщо не са добри!
  Да ги наричат “гледачки” или нещо друго!
  Звучи много хуманно някак си “приемен родител”, а става въпрос за осигуровки, работно време и т . н.!

  Любовта ще спаси света!!!
 28. 28 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#25] от "katerina_slavova":Аргументите им изобщо не са добри!Да ги наричат “гледачки” или нещо друго!Звучи много хуманно някак си “приемен родител”, а става въпрос за осигуровки, работно време и т . н.!
  —цитат от коментар 27 на hope


  Хмм, я дай пример на всички и вземи стани хуманна гледачка без пари. Може после да ти вземат интервю от Дневник.

 29. 29 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3423 Неутрално

  До коментар [#28] от "katerina_slavova":

  Аз имам две деца, но въпросния съсед е осиновил две, циганче и българче! Това е хуманно, другото е бизнес, думата родител не трябва да фигурира.

  Любовта ще спаси света!!!
 30. 30 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#19] от "султана глаушева":Приемната грижа е работа. То не е осиновяване и не поражда правните последици от осиновяването. Това, че на хората се плаща, за да правят нещо добро е нормално, а не лошо. Същото е и с хляба "насъщен" - произвеждат го за пари. Същото е с всяко едно благо. Благата не се получават по милост, а в замяна на други блага. Това е най-нормалното нещо на света и нямана нищо странно в модела. Приемната грижа е услуга, а не семейно взаимоотношение. Без съмнение, приемната грижа следва да се контролира, но без нея обричаме децата, останали без родители и без осиновители, на много по-лош живот.
  —цитат от коментар 22 на russian78


  И така признаваш че държавата не иска да се грижи за тях. Обидно е, но всъщност ние наистина нямаме държава. А контрол в домовете може да има. Не е като едно време да няма камери и да не могат да се посочат и накажат конкретни виновници.

  мурзилка
 31. 31 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#24] от "hope":

  Грешите, защото се опитвате да разглеждате приемната грижа, като някаква форма на родителстване, а то не е. Приемната грижа е по-добра форма на детегледач в дом. В домовете също има гледачи и на тях също им се плаща, защото това е работа. Разликата е, че в приемната грижа детегледачката гледа едно дете, а не 30 едновременно. Освен това го гледа в нормално жилище с дневна, кухня и всичко това, което във варварските домове от времето на комунизма просто го няма. Там има едни огромни мивки, в които малките деца се мият на конвейр - много бързо, защото още 29 чакат да бъдат измити. Има кварцови лампи, които се палят по график, създавайки изкуствено стерилна среда за отглеждане на децата. Ако навън духа вятър или вали, не се извеждат децата, защото едно болно дете, означава 30 болни деца. В резултат на това, децата не знаят, какво е да усетиш вятър в косите си, а камо ли какво е снежен човек. Децата, отглеждани в домове, не плачат, за да извикат майка си - няма как една гледачка да огрее на 30 плачещи деца. Те се научават да се успокояват сами, когато са неспокойни. Знаете ли, как? Не искате да знаете, повярвайте ми. Психологическите щети върху детето от гледането в дом от социалистически тип са огромни, неизмерими. Съзнанието ни трудно ги побира. Тези щети НЕ могат да се компенсират с камери. Камерите не са родители, но не са и гледачки. Те са само средство за успокоение на съвестта, но успокоението е лъжовно. Със сигурност приемната грижа не е родителстване, но е форма на отглеждане на деца без родител в неизмеримо по-добри условия от всеки дом.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 32. 32 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#30] от "Маршалов":
  Цитат от Маршалов: "...А контрол в домовете може да има. Не е като едно време да няма камери и да не могат да се посочат и накажат конкретни виновници."

  Конкретният "виновник" за лошото гледане на деца в домовете е държавата и за да видите това не ви трябват камери. Ако се чудите, защо съм написал това, моля прочетете коментар 31.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 33. 33 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#23] от "султана глаушева":

  Разбира се, че трябва да го знаят. По това няма спор. Че те осиновените деца имат право и трябва да знаят, че камо ли децата отглеждани чрез приемна грижа. Не ме разбирайте погрешно, аз не казвам, че приемната грижа е нещо чудесно. Не е. Чудесно е детето да бъде отгледано от биологичните си родители или поне от осиновители. Но понякога децата биват оставяни от биологичните си подители и не биват осиновени. Това е тъжен факт, но е факт. От тук ние, чрез нашата държава, поемаме ангажимент за грижата за тези деца и трябва да решим, как е най-добре или ако предпочитате - най-малко зле, да ги отглеждаме. Разполагаме с вариант дом от социалистически тип, дом от семеен тип и приемна грижа. Това са вапиантите. Ако се появи кандидат-осиновител за дете над 5 г., добре е дошъл, но такива са рядкост.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 34. 34 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  До коментар [#31] от "russian78":

  много добро обяснение

 35. 35 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#33] от "russian78":
  Аз не взимам страна. Само казвам, че е странно. И в известна степен взривоопасно. Ако приемните родители (самата дума е неподходяща) гледат на детето като на касичка. А това не може да се изключи априори, нали?

  Мърфи е оптимист!
 36. 36 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3423 Неутрално

  До коментар [#31] от "russian78":

  Ами, ако едно на 20 деца е жертва години наред на домашно насилие или насилствено сексуално?
  Да потърсим статистика, какво показва европейската практика?
  Кое е по хуманно, според вас?

  Любовта ще спаси света!!!
 37. 37 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3423 Неутрално
 38. 38 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3423 Неутрално

  До коментар [#35] от "султана глаушева":


  Ако, не гледаха на него, като на бизнес и касичка, щяха да го осиновят!

  Любовта ще спаси света!!!
 39. 39 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#38] от "hope":
  Не е точно така. Двама от мои съседи гледаха така. Семейство и сама жена. И двамата с намерение да осиновят, но процесурата е дълга. Семейството успя, жената не успя. Остана си приемна родителка. Въпреки че е заможна, с много престижна и добре платена работа. Има и такива. Това са двата известни на мен случая. Други не знам. А аз вярвам само на очите си. Т.е.нямам материал за обобщения.

  Мърфи е оптимист!
 40. 40 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#36] от "hope":

  Моля Ви, потърсете европейската практика. Вие да не мислите, че приемната грижа в България сме я измислили? Нима наистина си представяте, че някъде в някоя цивилизована страна съществуват от социалистическите домове за деца без родители?
  Потърсете и статистиката. Да заключвате, че приемната грижа е лоша, заради един или два трагични случая е равносилно на това да заключите, че биологичните родители априори са лоши, защото има известни случаи на насилие в биологичното семейство. Бяга ви елементарната логика. Лоши хора има навсякъде - някои предоставят приемна грижа, други осиновяват, а трети си раждат сами децата, които да малтретират. Това е ужасно и следва да се работи за ограничаването на този феномен, но сама по себе си приемната грижа, като начин държавата да се погрижи да деца без родители, не е лошо нещо. Точно обратното. Създаването на домове от семеен тип и въвеждането на приемната грижа и в резултат на това, премахването почти изцяло на социалистическите домове са най-големите постижения на бъргарското общество и държава в социалната сфера.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 41. 41 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#35] от "султана глаушева":

  Не мисля, че е странно един труд да бъде заплащан. Това не е касичка, а работа. Точно, както е работа да се гледат деца и в домовете, само че в първият случай трудът създава значително по-големи блага. Казах го и преди това, не е странно хлебарят да взема пари за хляба, който произвежда и на никой не му хрумва да мисли, че щом произвежда хляб за пари, то неминуемо преди да сложи тестото във фурната плюе в него. Това, че някой създава блага за пари не е необичайно. Хората, които предоставят приемна грижа, предоставят една услуга и създават полезност за обществото, защото така или иначе, това общество е поело ангажимент да се погрижи за децата без родители и към момента не съществува по-добро решение. Не съм сигурен, че успявам да бъда достатъчно ясен в изказа си, но категорично, това че някой гледа на децата, за които се грижи, като на работа и от там, като на източник на приходи не го изключвам, но и не мисля, че е лошо. Същото е с учителският труд, трудът на детегледачите в домовете, трудът на аниматорите в детските кътове и т.н. Лоши ли са учителите, че искат пари, за да обучават децата ни? Просто не бива да се смесва приемната грижа с осиновяването. Между двете няма нищо общо.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 42. 42 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#39] от "султана глаушева":

  Ще си позволя да Ви коригирам, но процедурата по осиновяване в България е сред най-бързите и олекотени процедури в Европа. До такава степен, че на практика е невъзможно да се направи пълно обследване на кандидатите за осиновители. Ще ви дам само един пример - в процедурата няма изискване за лично събеседване с психолог. Има само 3 (три) срещи със социален работник и едно обучение, където участва психолог, но обучението е групово и няма начин да се обследват отделните кандидати. Освен това има един не голям наръч от документи, които да бъдат събрани. Това е всичко и отнема 3 месеца. След това си в списъка с кандидат-осиновители и могат да ти се обадят във всеки един момент и да, обаждат се.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK