Обиколка "Поход на паметта" напомня за 9 исторически сгради и 9 септември

Мястото на бившия мавзолей на Георги Димитров е включено в програмата на обиколката

© Reuters

Мястото на бившия мавзолей на Георги Димитров е включено в програмата на обиколкатаПрофесионални историци ще запознаят български младежи с историята на девет сгради от времето на комунизма.


Това са бившият Партиен дом, бившият Държавен съвет, бившият Отечествен фронт, бившият Комсомол, бившият мавзолей на Георги Димитров, арестантските килии на Държавна сигурност на ул. "Московска" 5, първият щаб на Народната милиция в хотел "Славянска беседа", катедралният храм "Света Неделя".


Целта е чрез "езика на сградите", съхранили паметта за обитателите си, младите хора да придобият представа за политическата структура и репресивния апарат на бившата Народна република България (1944 - 1989), разказват организаторите.
Те са направили и карта с маршрута, по който ще вървят "походниците". За сградите и историята около тях ще разкажат историците д-р Светослав Живков, доц. Тодор Попнеделев, доц. Михаил Груев, доц. Валери Колев, Ангел Златков и Калин Манолов.


По време на похода деветте "места на паметта" ще бъдат белязани с червени пречупени звезди с диаметър 99 см, изработени от фолио. В тях ще има вграден QR код, който чрез сайта "Памет за утре" ще дава повече информация за всяка от сградите.


"Тридесет години след "падането" на комунизма истината за комунистическото минало на България е подменена, ако не изцяло скрита от младото поколение. За това сме виновни ние, живелите комунизма, с нашите действия и бездействия. Трябва да изкупим вината си, като построим мост на паметта между нас и децата ни", казва инициаторът на идеята Калин Манолов.


Обиколката "Памет за утре" ще започне от градинката пред "Кристал" в 11 ч. на 9 септември 2019 г. и ще завърши около 14 ч. със заупокойна молитва и поднасяне на венец пред Мемориала на жертвите на комунизма в България пред НДК.


Маршрутът, по който ще мине походът

© Фейсбук/ Поход

Маршрутът, по който ще мине походът


В подземието на сградата на улица "Московска" 5 в София са се намирали килиите на комунистическата Държавна сигурност. "През този етапен арест са минали стотици, а може би и хиляди арестанти от 1947 до края на 60-те години", казва доц. Михаил Груев пред "Свободна Европа". До някогашните килии се стига по тесен коридор, а няколкото светнати лампи не успяват да разсеят мрака. В момента в сградата се намира Държавна агенция "Архиви", чийто директор е Груев.


Част от обиколката "Поход на паметта" е и църквата "Света Неделя". Атентатът на 16 април 1925 г. е един от най-кървавите в европейската история към онова време, а до Локърби и ерата на самолетните атентати - най-кървавият в света.


Извършен е от паравоенната структура на Българската комунистическа партия, разказва в репортаж "Свободна Европа". Целта е да се създаде смут, който да позволи блокиране на държавата за няколко дни - условия, подходящи за по-лесно завземане на властта. Жертвите са над 150, а техният брой бързо нараства, когато в часовете след случилото се много умират от раните си.


Инициативата има своя страница във Фейсбук.

Ключови думи към статията:

Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Браво. Това е то, истината за съветското кръвопроливане на българска кръв. Това е истината за " Социализъма" и " комунизъма". Убийста, мъчения, кражби. Както винаги- "десните политически дейци " ги няма. Дясната, патриотична линия се държи само от обикновените граждани и хора като Мишо Груев- истински интелектуални родолюбци и антикомунисти.

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  Комуноидният писък, вой и смрад може да започне немедленно!!!!
  Комунизмът не е идеология, а вирус, който унищожава човешкият Разум, като го превръща в безформена и нефункционираща червена пихтия!!!!!

 3. 3 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всеки трябва да бъде запознат с мракобесието и зверствата на комунизма, за да не допуснем пак да бъдем роби!

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 4. 4 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2170 Неутрално


  ОТЛИЧНО !
  Младите хора родени след 1989 година, трябва да знаят и да се докоснат до онова мракобесие, което изживяхме ние, родените преди тази дата !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 5. 5 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Пустите му тикви,станали демократи ->наследниците на козарите,произведени в милиционери и участвали в избиването на цвета на нацията, сега ни управляват...не бе,не...не управляват, както преди така и сега са едни прости милиционери, пазачи де!!!

 6. 6 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3887 Весело

  Нема ли някоя мумия от отряда Чавдар за да покажат и нея?!

  klimentm
 7. 7 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#3] от "Халдип Исйолов":

  ///Всеки трябва да бъде запознат с мракобесието и зверствата на комунизма, за да не допуснем пак да бъдем роби!//
  -------------------------------
  И как да стане в страната на победилият Тиквинизъм...аха, сетих се Терминал 3, и това не е малко, щото бащите на сегашните милиционери просто щяха да ни застрелят в гръб!!!

 8. 8 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2036 Неутрално

  Хубава акция, браво. Аз бих добавил и съветската легация на Раковска и Московска, днес дом на Москва в София. Защото всичко, причинено на България от комунистите, е дирижирано от Москва, по заповед на Москва, в полза на Москва, от руските агенти в руското посолство и от руските слуги с руско самосъзнание, а уж с българска кръв.

 9. 9 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  Адски закъсняло, но ужасно нужно. Яд ме е за едно - че докато някак си можем да лустрираме ченгетата, членовете на БКП не можем. А трябваше, щото в момента са се покачили на най-горните редици на управлението на страната.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 10. 10 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2771 Неутрално

  До коментар [#7] от "LudLustrator":

  щото бащите на сегашните милиционери просто щяха да ни застрелят в гръб!!!
  ========444========

  Скоро Симонян ще напише в RT - „Според самия жертва, в столичното летище в България полицията стреля в гърба на български путенофил-патриот"))

  "Чуждестранен агент"
 11. 11 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 543 Неутрално

  За съжаление български талибани унищожиха част от историческите сгради като мавзолея и сега историците могат само да разказват, но не и да показват :(
  В цивилизована Европа хората направиха паркове с паметници от комузнизма, запазиха нацистките концлагери в Ашвиц и т.н.

 12. 12 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Адски закъсняло, но ужасно нужно. Яд ме е за едно - че докато някак си можем да лустрираме ченгетата, членовете на БКП не можем. А трябваше, щото в момента са се покачили на най-горните редици на управлението на страната.
  —цитат от коментар 9 на Darth Plagueis


  По-добрекъсно - отколкото никога ! бих предложил на организаторите този ПОХОД да стане ежегоден. Не би било зле да се включи и сградата на Лъвов мост - предизвикала с историята си СТОЙЧО ШИШКОВ да създаде филма "НАРОДЕН"ДОМ НА ТЕРОРА !А защо не да се завърши с прожекция на филма ?
  Филмът засяга темата за престъпленията на различните видове власти и за пръв път дърпа завесата за това, което се е състояло в сградата на Лъвов мост – някогашната Дирекция на полицията, а после на милицията. Тя е събирателен образ, символичен апотеоз на насилието от нейното основаване през 1913 г. до напускането й преди 4 г. Филмът показва терора – с документи, без анализи, преди и след 9 септември. Темата не ми е хрумнала изведнъж – 26 г. продължава да се премълчава историята, да се замаскира и променя. Няма гласност, а опит да се заметат под килима факти и документи. Оставаме една от малкото нации, където младите нямат яснота за мелодраматичната си история в различни периоди. На14 май филмът е показан и в Брюксел.

 13. 13 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5730 Неутрално

  И екскурзиите на учениците посещаващи София да минават оттам

 14. 14 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Младите да четат фактите! Как и защо Сталин успява да излъже наследниците на Чърчил и Рузвелт и Б-я става 100% зависима от СССР. Как БКП заедно с политзатворниците освобождава и всякакви други и т.н.

  „В БКП спорят да бесят или да разстрелват осъдените от Народния съд“ - https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7642396

  „Проф. д-р Драгомир Драганов: СССР не ни освободи през септември 1944 г., окупира ни“ - https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7642490

 15. 15 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3887 Весело

  До коментар [#11] от "Ал Бънди":

  Мавзолея не е и не беше историческа сграда

  klimentm
 16. 16 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Хе, хе, ако ги нямаше "пречупените петолъчки" от къде щяхте да намерите АНАЛизатори за дневник? Кога червенобузко щеше да види Сингапур?

 17. 17 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4577 Любопитно

  За съжаление български талибани унищожиха част от историческите сгради като мавзолея и сега историците могат само да разказват, но не и да показват :(В цивилизована Европа хората направиха паркове с паметници от комузнизма, запазиха нацистките концлагери в Ашвиц и т.н.
  —цитат от коментар 11 на Ал Бънди


  Айде, първо върнете надписите на немски върху обществените сгради
  в окупираните от немците градове на СССР след Блицкрига.
  И ПАМЕТНИЦИТЕ НА ГИТЛЕР - ОСВОБОДИТЕЛЬ възстановете там.
  Зер, нали историците да могат да го покажат.
  В цивилизована Европа нали така са направили....

 18. 18 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4577 Весело

  До коментар [#11] от "Ал Бънди":Мавзолея не е и не беше историческа сграда
  —цитат от коментар 15 на klimentm


  На снимката изглежда досущ като ЧЕРНИЯ КАМЪК В МЕКА,

  дето го обикалят мохамеданите за Хадж-а си....

 19. 19 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  До коментар [#14] от "plebs":

  И да си припомним членовете на БКП, които в момента ни управляват, и които са били наясно с пълната гнусотия на тази партия.

  Нали така, или не дават от районното?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 20. 20 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  До коментар [#11] от "Ал Бънди":

  Тоя обществен кенеф, мавзолея, каква точно история показваше? История на хладилното производство у нас или какво?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 21. 21 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  До коментар [#11] от "Ал Бънди":

  Гробницата няма място в центъра на София и беше грозна и функционално непригодна за музей с липсата на пространство.

 22. 22 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 575 Неутрално

  И да се включат и бомбардировките .....

 23. 23 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 946 Весело

  Те младите българи нямат нужда от пропаганда и агитация.
  Никой от тях не е отишъл да учи и работи в Рассия...

 24. 24 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Браво. Това е то, истината за съветското кръвопроливане ...
  —цитат от коментар 1 на grayeagle  До коментар [#1] от "grayeagle":

  - Този "Поход на паметта", организиран от исторически факултет на СУ ще се отчете като "масовост" на отбелязващите "освобождението" ни Първанов /Гоце/, Нинова, Димитър Иванов /Гестапотоо/ и подобни. На всичко от горе Гоце май беше от същия факултет в СУ...

  Такъв призив от Дневник преди би бил много, ама много странен.
  Днес вече - не.

 25. 25 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2771 Неутрално

  До коментар [#23] от "palav_nik":

  Грешите( Имам няколко приятели в София, които ме молят да донеса за децата им (военна униформа, "пилотка" или кепи с надпис "Россия") Самите родители се чудят откъде идва.

  "Чуждестранен агент"
 26. 26 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  Гледам гробницата и си мисля за Бакърджиев..... защо..... защо спря, а не продължи? Още толкова неща имаше и има за бутане.....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 27. 27 Профил на Пуйката
  Пуйката
  Рейтинг: 0 Весело

  Комуноидният писък, вой и смрад може да започне немедленно
  —цитат от коментар 2 на selqnin


  ..."немедлено", а, таваришч?! 😂😂😂 Гаааа...

 28. 28 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  В България е пълно с говеда, които знаят само да рушат.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 29. 29 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#11] от "Ал Бънди":Мавзолея не е и не беше историческа сграда
  —цитат от коментар 15 на klimentm


  По тази логика и египетските пирамиди не са изторически сгради, а само гробници на тоталирни лидери. Твоите талибански другари и египетските пирамиди щяха да сринат, защото фароните били много лоши хора избили сума народ!

  Харесвали ти или не комунизмът и социализмът е част от българската история! Както нацизмът е част от историята на Германия!

 30. 30 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3496 Любопитно

  Малко е закъсняла акцията но пък на фона на надигащият се реваншизъм и сталинизъм у БСП е необходимо!Необходимо е младите да знаят каква чума е комунизна и до какви отклонения в мисленето довежда!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 31. 31 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 738 Гневно

  До коментар [#30] от "Willy Messerschmitt":

  Нека да знаят и кой е сринал половин София, с жестоки бомбардировки! Колко са загиналите!

 32. 32 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#11] от "Ал Бънди":Тоя обществен кенеф, мавзолея, каква точно история показваше? История на хладилното производство у нас или какво?
  —цитат от коментар 20 на Darth Plagueis


  В света има 4 гробници на комунистически лидери и около 140 пирамиди на фарони и други висши египетски лидери. Кое според теб е по голяма рядкост?
  Култа към личността в социализма според теб не е ли важна част от историята? Младите трябва да видят със собствените си учи какви дивотии са правени в миналото за да се учат и да не се повтаря миналото. Събарянето на артефакти от миналото е характерно за талибани, комунисти, нацисти и други подобни радикали!

 33. 33 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#11] от "Ал Бънди":Гробницата няма място в центъра на София и беше грозна и функционално непригодна за музей с липсата на пространство.
  —цитат от коментар 21 на Ще върнем България в Европа


  Концлагерът в Аушвиц също не е красив, но хората са го оставили за поука на бъдещето поколение и правят туризъм. Мавзолеят в София беше уникална сграда от която имаше още 4 в света. Това е изключително рядък исторически обект.

 34. 34 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 946 Неутрално

  "Нека да знаят и кой е сринал половин София, с жестоки бомбардировки! Колко са загиналите!"

  Когато се казва А, трябва да се казва и Б.
  Бомбардировките над София започват със съгласието на тов. Сталин по време на конференцията в Техеран...

 35. 35 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  Бог да прости избитите от комунистическия терор.

 36. 36 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "Нека да знаят и кой е сринал половин София, с жестоки бомбардировки! Колко са загиналите!"Когато се казва А, трябва да се казва и Б.Бомбардировките над София започват със съгласието на тов. Сталин по време на конференцията в Техеран...
  —цитат от коментар 34 на palav_nik


  😂😂😂😂

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 37. 37 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Рузвелт и американците никога не са имали намерение да бомбардират България и София.
  Това е идея на Чърчил, подкрепена от Сталин в Техеран...

 38. 38 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3496 Любопитно

  До коментар [#33] от "Ал Бънди":

  С тази малка разлика че ние българите не сме азиатци!!Само в сатрапиите на Азия има "мавзолей". Където съхнат мършите на разни злодей!И пред които се кланят крепостни и роби!!Само не разбрах Вие към кои се причислявате?

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 39. 39 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2771 Неутрално

  До коментар [#23] от "palav_nik":
  Относно обученето в Русия .. напразно не четете Twitter на руското посолство (Почти непрекъсната комуникация се осъществява ...

  Финансовый университет при Правительстве России и РАНХиГС проведут в Болгарии презентацию программы бесплатного образования: 12 февраля - Пловдив и Сливен 13 февраля - Бургас 14-15 февраля - Варна
  https://twitter.com/RusEmbBul/status/1095238756838375424?s=20
  Шесть молодых болгарских журналистов, политологов и общественников приняли участие в Ливадийском форуме-2019 в Крыму.
  https://twitter.com/RusEmbBul/status/1154641688943636480?s=20
  Студенты и преподаватели Высшего транспортного училища Болгарии прошли стажировку в Российском университете транспорта. Болгарская делегация осмотрела лаборатории и музей МИИТ, посетила Московское центральное кольцо и монорельсовую транспортную систему.
  https://twitter.com/RusEmbBul/status/1151020548065046530?s=20
  В Красногорске проходит XIX Международная смена-форум для школьников из городов-побратимов. Среди них - ребята из болгарской Сливницы. Для детей подготовлена насыщенная программа: экскурсия по Красногорску и Москве, а также посещение филиала Музея Победы.
  https://twitter.com/RusEmbBul/status/1148864171574009856?s=20

  "Чуждестранен агент"
 40. 40 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3496 Гневно

  До коментар [#31] от "ban":

  Нещо за Света Неделя ще кажете ли?.....на детето си!И какво точно?Нещо за свалените гербове от гробовете на далите живота си за България във Военните гробища?Или......

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 41. 41 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Необявената война на Савецка Рассия срещу България започва още през септември 1923 г., когато изпраща на българска територия Георги Димитров и Васил Коларов...

 42. 42 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 581 Любопитно

  Така и не разбрах, как ще им покажат мавзолея на невинните дечица, или разрушената от атентата Света София...

 43. 43 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Гледам гробницата и си мисля за Бакърджиев..... защо..... защо спря, а не продължи? Още толкова неща имаше и има за бутане.....
  —цитат от коментар 26 на the_flea


  Най-голямото рушене на комунизма беше създаването на такива талибани като вас, които си мислят че с рушене и заличаване на миналото може да се гради бъдеще.

 44. 44 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Гледам гробницата и си мисля за Бакърджиев..... защо..... защо спря, а не продължи? Още толкова неща имаше и има за бутане.....
  —цитат от коментар 26 на the_flea


  Най-голямото рушене на комунизма беше създаването на такива талибани като вас, които си мислят че с рушене и заличаване на миналото може да се гради бъдеще.

 45. 45 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1763 Неутрално

  Смотани сте "десните" , всеки ден го доказвате .
  Мавзолеят се оставя , 9 ти септвмри се обявява Ден на национален траур , на всяка годишнина вътре влиза Патриархът с кандилото да гони Дяволът , символично , от България . После излиза , отпред , не горе на терасата и тегли една заупокойна молитва пред насъбралото се множество .
  Накрая всички заедно пеят "Шуми Марица" .
  Така се прави , ако има мисъл .
  Всеки галфон може да гръмне нещо . Оставям настрана ,че дори и това не можаха да направят :)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 46. 46 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#11] от "Ал Бънди":Мавзолея не е и не беше историческа сграда
  —цитат от коментар 15 на klimentm


  На снимката изглежда досущ като ЧЕРНИЯ КАМЪК В МЕКА,

  дето го обикалят мохамеданите за Хадж-а си....
  —цитат от коментар 18 на Hawaii


  Камъкът можеш да си го сложиш в джоба, на мен това на снимката ми изглежда по-големо. Вероятно от простотия бъркаш камъка с джамията, в която е поставен.

 47. 47 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4083 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Хубава акция, браво.

  Не случайно ЕС избра България за Европейски комисар
  по образование и култура.
  Европа отдавна знае, и варварските паметници са поучителни.

  Съветската легация, поучително, да, но дали ще е дипломатично.

  Ако съветски легионери сладко спят след тържествен запой
  по случай годавщина от обявена на 5.9 освободителна война?

  До коментар [#8] от "spiegel":

  Хубава акция, браво.

  Аз бих добавил и съветската легация на Раковска и Московска,
  днес дом на Москва в София.

  Защото всичко, причинено на България от комунистите, е дирижирано от Москва, по заповед на Москва, в полза на Москва...

 48. Леле, леле, лелееееееееее
  Никога не съм предполагал, че толкова много антикомунисти са се навъдили в България :)
  Има само един мъничък проблем...........така и не излезе един “антикомунист“ да каже:
  Ето това е придобито по времето на скапания социализъм от мен или от родата ми преди мен, по тази причина искам да се откажа от това комунистическо наследство........
  Но няма такъв нали............и продавате панелките добити от мама и тати на цени на мезонети в центъра на Париж или Ню Йорк.............
  Та казвам, ако ще е антикомунизъм да започне от където трябва..........
  А и тия демократите, дето успяха да ни управляват няколко години и те с пълни шепи грабеха от проклетото комунистическо наследство...........
  После вече идва ред на останалото........................

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 49. 49 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  В България е пълно с говеда, които знаят само да рушат.
  —цитат от коментар 28 на Тиква загубена


  Какви хубави тикви щаха да израстат в този нужник..., като каляската на Пепеляшка. Ти помогна ли на братушките ти да лъснат МОЧА? Голямо лъскане падна...

 50. 50 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Леле, леле, лелееееееееееНикога не съм предполагал, че толкова много антикомунисти са се навъдили в България :)Има само един мъничък проблем...........така и не излезе един “антикомунист“ да каже:Ето това е придобито по времето на скапания социализъм от мен или от родата ми преди мен, по тази причина искам да се откажа от това комунистическо наследство........Но няма такъв нали............и продавате панелките добити от мама и тати на цени на мезонети в центъра на Париж или Ню Йорк.............Та казвам, ако ще е антикомунизъм да започне от където трябва..........А и тия демократите, дето успяха да ни управляват няколко години и те с пълни шепи грабеха от проклетото комунистическо наследство...........После вече идва ред на останалото........................
  —цитат от коментар 48 на Ат Советцкое Информ Бюро ГАВАРИТ МАСКВА


  Не знам защо си мислиш, че само вие, комунистите, виреете тук ????

 51. 51 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3496 Разстроено

  До коментар [#48] от "Ат Советцкое Информ Бюро ГАВАРИТ МАСКВА":

  Ами ще ви нарека Каскетски....Демагогствате като истински партизански син или внук!Един апартамент тип панела струваше 1985 година 11200 лв.При средна заплата тогава око 240 лв.Нещастните поданици на НРБ кандидатсваха за нуждаещи се,редяха се на опашки,събираха последните си левчета за да се сдобият със панелен коптор!Защото това бе едно от малкото неща които в повечето случай бе "собственост"!Демагог като Вас зачеркащ мъката на родители и роднини копаещи за една скапана панелка сега ги карате да ги "даряват" А ващите вождове ширещи се в безплатни палати и до дне какво да ги направят а?Изгонили хорицата,отчуждили им къщите и настанили се на най-хубавите места.......Ама аз от слуга и комунист какъв морал искам.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 52. 52 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Не знам защо позитанците реват толкова за тоя нужник, ама ми доставя голямо удоволствие...

 53. 53 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  За съжаление български талибани унищожиха част от историческите сгради като мавзолея и сега историците могат само да разказват, но не и да показват :(В цивилизована Европа хората направиха паркове с паметници от комузнизма, запазиха нацистките концлагери в Ашвиц и т.н.
  —цитат от коментар 11 на Ал Бънди


  Направете си и вие парк за боклуци бе, другарю. кой ви пречи? Например в Праваец, до хотелчето на Златев... Тамън няма да ви се налага да ги лъскате периодично.

 54. 54 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5979 Неутрално

  Кървави звезди ...
  Такова "освобождение" ни донесе червената армия на СССР/Русия.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 55. 55 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 581 Весело

  В света има 4 гробници на комунистически лидери и около 140 пирамиди на фарони и други висши египетски лидери. Кое според теб е по голяма рядкост?
  —цитат от коментар 32 на Ал Бънди


  Да не си искал да кажеш 4 пирамиди и 140 мавзолея? Ма пак не излиза, аз се сещам за една пирамида и още 3 неуспешни опита за построяване, а за мавзолеи - на Ленин, Мао, Хо Ши Мин, Ким Ир Сен и Ким Чен Ир, на Ататюрк, за тия съм сигурен, че са действащи, имаше поне още толкова, по времето, когато гръмнаха софийския мавзолей, примерно на Фердинанд Маркос, когото наскоро погребаха и замениха с восъчна фигура. А ако говорим просто за покрити гробници, щото труп през 99-та нямаше, стават неизборими. Е, иначе при шестцифрен брой сгради архитектурни паметници, вторият в света мавзолей с балсамиран труп е малко странно да отсъства, ама...

 56. 56 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#33] от "Ал Бънди":С тази малка разлика че ние българите не сме азиатци!!Само в сатрапиите на Азия има "мавзолей". Където съхнат мършите на разни злодей!И пред които се кланят крепостни и роби!!Само не разбрах Вие към кои се причислявате?
  —цитат от коментар 38 на Willy Messerschmitt


  Още по голяма историческа рядкост е, че точно в Европа има има мавзолей! Никой не казва, че някой трябва да се кланя пред мавзолея, но събарянето на мавзолея няма да заличи историческия факт, че и в България е имало мавзолей от азиатски тип! Събарянето на мавзолея е точно със същите мотиви, като събарянето на статуите на Буда и будистките храмове в Афганистан от талибаните. И те не са искали местните да се молят на Буда.

 57. [quote#50:"bez_ime2"][/quote]

  Някъде да съм казал, че съм комунист?
  Ще те помоля за линк към коментар, статия или каквото и да е мое изказване, в което се определям като комунист.
  Ако ли пък нямаш подобен материал съм в правото си да те нарека лъжец от най-долнопробните..............

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 58. 58 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  [quote#50:"bez_ime2"]
  —цитат от коментар 57 на Ат Советцкое Информ Бюро ГАВАРИТ МАСКВА
  Някъде да съм казал, че съм комунист?Ще те помоля за линк към коментар, статия или каквото и да е мое изказване, в което се определям като комунист.Ако ли пък нямаш подобен материал съм в правото си да те нарека лъжец от най-долнопробните..............[/quote]

  То си личи бе, другарю, няма нужда да ми казваш...

 59. 59 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8247 Неутрално

  "Тридесет години след "падането" на комунизма истината за комунистическото минало на България е подменена"
  Тя не е подменена, тя никога не излезе на бял свят. И цяло поколение остана непросветено.

 60. 60 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4083 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Комунисте, ти си редко лоялна птица.

  Не останаа много верующи в КПСС... разгромена без жал
  от Борис Елцин - като да е Мавзолей на Димитров
  демонтиран от Евгени Бакърджиев.

  Верваш, но не си прав.
  Политбюро не строеше хилядите заводи и фабрики, жилища за народа, пътища и др. благини.
  Народът проектираше, произвеждаше и строеше "капитално строителство".
  Така му казваха (и) в социалиистическия лагер: капитално строителство.
  А Политбюро... регулираше консумацията.

  Вервай си, де...

  До коментар [#48] от "Ат Советцкое Информ Бюро ГАВАРИТ МАСКВА":

  Леле, леле, лелееееееееее
  Никога не съм предполагал, че толкова много антикомунисти са се навъдили в България :)

  Има само един мъничък проблем...........така и не излезе един “антикомунист“ да каже:
  Ето това е придобито по времето на скапания социализъм от мен или от родата ми преди мен, по тази причина искам да се откажа от това комунистическо наследство........
  Но няма такъв нали............и продавате панелките добити от мама и тати на цени на мезонети в центъра на Париж или Ню Йорк.............
  Та казвам, ако ще е антикомунизъм да започне от където трябва..........

 61. 61 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  [quote#56:"Ал Бънди"][/quote]

  Ле-ле, да сравняваш този клозет със статуи на Буда е все едно да сравняваш 9-тата симфония на Бетовен с песента "Шумете дебри и баклкани...", или да сравняваш Гьоте с Димитър Полянов... Абсолютно малоумие.

 62. [quote#58:"bez_ime2"][/quote]

  Другарю е на майка ти сина!
  Познаваш ли ме, виждал ли си ме, разменил ли си поне дума с мен?

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 63. UNITED EU UNIONКомунисте, ти си редко лоялна птица.Не останаа много верующи в КПСС... разгромена без жал от Борис Елцин - като да е Мавзолей на Димитров демонтиран от Евгени Бакърджиев. Верваш, но не си прав.Политбюро не строеше хилядите заводи и фабрики, жилища за народа, пътища и др. благини.Народът проектираше, произвеждаше и строеше "капитално строителство".Така му казваха (и) в социалиистическия лагер: капитално строителство.А Политбюро... регулираше консумацията.Вервай си, де...До коментар [#48] от "Ат Советцкое Информ Бюро ГАВАРИТ МАСКВА":Леле, леле, лелееееееееееНикога не съм предполагал, че толкова много антикомунисти са се навъдили в България :)Има само един мъничък проблем...........така и не излезе един “антикомунист“ да каже:Ето това е придобито по времето на скапания социализъм от мен или от родата ми преди мен, по тази причина искам да се откажа от това комунистическо наследство........Но няма такъв нали............и продавате панелките добити от мама и тати на цени на мезонети в центъра на Париж или Ню Йорк.............Та казвам, ако ще е антикомунизъм да започне от където трябва..........
  —цитат от коментар 60 на dnevnikar


  И така е и не е точно така.........идеята ми беше малко по-различна но щом си рекъл :)
  Всичко е едно към едно вярно в статията, и за репресиите и за свободата на словото и за политическите убийства.........колкото до това кой какво е изградил отново си прав но само до някъде...........замисли се защо...........

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 64. 64 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 946 Любопитно

  Георги Димитров - маша в ръцете на Сталин.
  Колко идеалисти, комунисти, интернационалсти загиват в сибирските лагери, благодарение на него...

 65. 65 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  [quote#58:"bez_ime2"]
  —цитат от коментар 62 на Ат Советцкое Информ Бюро ГАВАРИТ МАСКВА
  Другарю е на майка ти сина!Познаваш ли ме, виждал ли си ме, разменил ли си поне дума с мен?[/quote]

  Това, което пишеш е достатъчно, няма никакво намерение да говоря с такива като теб...

 66. [quote#65:"bez_ime2"][/quote]

  Тогава духай!

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 67. 67 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  [quote#65:"bez_ime2"]
  —цитат от коментар 66 на Ат Советцкое Информ Бюро ГАВАРИТ МАСКВА
  Тогава духай![/quote]

  Типичен позитанец...

 68. 68 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Егати глупостите. Това е поход на пропагандата. Тъпа и елементарна пропаганда. Нека младежите, които участват в похода да попитат лекторите как така се е получило, че са завършили висше образование в мракобесния комунизъм и защо все още не са се отказали от него ? Да ги попитат всеки един от тях колко години е бил в затвора за антикомунистическа дейност ? Напр. Калин Манолов, който сега работи в тимаджийска телевизия.
  Излиза, че 45 години е имало само лагери и затвори - дива работа. Хора тогава не са ходели на работа, не е имало сватби, не е имало ходене на почивка, не е имало кръчми.....Само лагери и затвори. И тия младежи като се приберат и дома и разказват на близките, тези близки ще онемеят от пещерната пропаганда.

 69. 69 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#51] от "Willy Messerschmitt":
  ++++++

 70. 70 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2026 Весело

  НАКОВАЛНЯ ИЛИ ЧУК-ЧУК

  Пияндето Михаил / ковачевски ром-дебил / конущисал Парашкева - / дева със нагласа лева...
  Син юнак им се родил - / имбецил, полудебил. / Генно бил сифилистик / и голям алкохолик.
  Като в евтин водевил / БеКаПето оглавил, / ала пуста орисия - /
  емигрирал във Русия.
  Станал там голям човек - / нещо като замгенсек. / Пратили го във Берлин / този красен исполин.
  Там направили палеж / заедно с един келеш / и попаднал във пандиза / дето трудно се излиза...
  Станал Гошо суперхит / във затвора Моабит. / Шашнал той състава членски, / че от речник учил немски...
  Бил Димитров оправдан, / щото във един кафан / чукал някаква мастия, / лека кака, от ония...
  Ала тази одалистка / била нацсоциалистка / и майорка от есес... / Тъй спасил се тоз нерез!
  Щото взел я за алиби. / Тъй е който с жар се либи! / Пътя Гошо бързо хванал, / гражданин съветски станал.
  Руски много не научил, / ала с поста много случил: / станал члена на Коминтерна - / туй било е дата черна.
  Българските емигранти / ги изтрепал тути-кванти! / Македония предал
  и на Тито я продал.
  Взел той доста хилядарки / главно в долари и марки. / Тез държавни хонорари / Гошо ги изпил с другари.
  Ала пиел двойна доза / и го пипнала цироза, / сиреч болест зла, неверна... / Пусти член на Коминтерна!
  Към Москва уплашен хукнал, / ала в болницата пукнал... / Сложили го в мавзолей, / като азиатски бей.
  Доста време там лежал, / Софията усмърдял. / Тато чак кога свалиха, / мумията изгориха!
  Само спомен тегне лош / от женкарина - саркош. / Стон червен се чува тих / "Димитров, их либе дих!"
  Мавзолеят му остана / щръкнал грозно на мегдана. / Ех, какъв ще бъде кеф, / ако стане на кенеф!
  (1995 г.)

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 71. [quote#67:"bez_ime2"][/quote]

  Типичен трол!
  Че и необразован, научи се да пишеш повече от един ред!

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 72. 72 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3887 Весело
  Георги Димитров - маша в ръцете на Сталин.Колко идеалисти, комунисти, интернационалсти загиват в сибирските лагери, благодарение на него...
  —цитат от коментар 64 на palav_nik


  Вкл. Танев и Попов съратниците му от знаменития Лайпцигски процес, потъват в Гулаг но “лайпцигския лъв”мълчи като бито дупе за тях!

  klimentm
 73. 73 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3887 Весело

  До коментар [#71] от "Ат Советцкое Информ Бюро ГАВАРИТ МАСКВА":

  Хи хи! Само вий завършилите Магнаурската школа сте образовани перфектно и големи учени! И знайте сичко?!

  klimentm
 74. 74 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#10] от "putinxujlo":
  //Скоро Симонян ще напише в RT - „Според самия жертва, в столичното летище в България полицията стреля в гърба на български путенофил-патриот")//
  ----------------------------
  Ако си се родил тиква (козар), то е за цял живот, а какво пише Симонян слабо ме интересува, но виж главната ви Тиква, редовно се информира, за да знае как да го облизва на Путкин!!!

 75. 75 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 239 Весело

  "През този етапен арест са минали стотици, а може би и хиляди арестанти от 1947 до края на 60-те години", казва доц. Михаил Груев пред "Свободна Европа"._____

  "може би"?!? Доцент? Ей такива са и умнокрасивите историчари у форума! Трябвало е да ползват и "хайли лайкли", за по- убедително. Жалка история са/сте либерастите... 🙄🤭😏

  (не се чете)
 76. 76 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 239 Разстроено

  Малко е закъсняла акцията но пък на фона на надигащият се реваншизъм и сталинизъм у БСП е необходимо!Необходимо е младите да знаят каква чума е комунизна и до какви отклонения в мисленето довежда!
  —цитат от коментар 30 на Willy Messerschmitt

  Така е, необходимо е, а болезнено належащо!

  "Най- ефективният начин за унищожаване на народи е да отречете и заличите тяхното собствено разбиране за тяхната история." Джордж Оруел

  (не се чете)
 77. 77 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 239 Весело

  "Нека да знаят и кой е сринал половин София, с жестоки бомбардировки! Колко са загиналите!"Когато се казва А, трябва да се казва и Б.Бомбардировките над София започват със съгласието на тов. Сталин по време на конференцията в Техеран...
  —цитат от коментар 34 на palav_nik

  🤥!

  (не се чете)
 78. 78 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 239 Любопитно

  До коментар [#31] от "ban":Нещо за Света Неделя ще кажете ли?.....на детето си!И какво точно?Нещо за свалените гербове от гробовете на далите живота си за България във Военните гробища?Или......
  —цитат от коментар 40 на Willy Messerschmitt


  Да, ИСТИНАТА. Ще започна от ПРЕВРАТА на 09.06.1923г.! А може и по- рано- от ПЪРВАТА национална КАТАСТРОФА...

  (не се чете)
 79. 79 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 239 Весело

  Егати глупостите. Това е поход на пропагандата. Тъпа и елементарна пропаганда. Нека младежите, които участват в похода да попитат лекторите как така се е получило, че са завършили висше образование в мракобесния комунизъм и защо все още не са се отказали от него ? Да ги попитат всеки един от тях колко години е бил в затвора за антикомунистическа дейност ? Напр. Калин Манолов, който сега работи в тимаджийска телевизия.Излиза, че 45 години е имало само лагери и затвори - дива работа. Хора тогава не са ходели на работа, не е имало сватби, не е имало ходене на почивка, не е имало кръчми.....Само лагери и затвори. И тия младежи като се приберат и дома и разказват на близките, тези близки ще онемеят от пещерната пропаганда.
  —цитат от коментар 68 на krf54523578

  +++ Да ги поздравим за Девети, със "Сватба на село - 1979 г." : https://youtu.be/VY7MriOgTsc

  (не се чете)
 80. 80 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 239 Весело

  До коментар [#79] от "Бойчо Огнянов":

  П.П. Грешка в заглавието... В коментарите се изяснява, че годината е 1983, а не 1979. Инак, Наздраве! 😎🥃💐🎆

  (не се чете)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK