Обиколка "Поход на паметта" напомня за 9 исторически сгради и 9 септември

Мястото на бившия мавзолей на Георги Димитров е включено в програмата на обиколката

© Reuters

Мястото на бившия мавзолей на Георги Димитров е включено в програмата на обиколкатаПрофесионални историци ще запознаят български младежи с историята на девет сгради от времето на комунизма.


Това са бившият Партиен дом, бившият Държавен съвет, бившият Отечествен фронт, бившият Комсомол, бившият мавзолей на Георги Димитров, арестантските килии на Държавна сигурност на ул. "Московска" 5, първият щаб на Народната милиция в хотел "Славянска беседа", катедралният храм "Света Неделя".


Целта е чрез "езика на сградите", съхранили паметта за обитателите си, младите хора да придобият представа за политическата структура и репресивния апарат на бившата Народна република България (1944 - 1989), разказват организаторите.
Те са направили и карта с маршрута, по който ще вървят "походниците". За сградите и историята около тях ще разкажат историците д-р Светослав Живков, доц. Тодор Попнеделев, доц. Михаил Груев, доц. Валери Колев, Ангел Златков и Калин Манолов.


По време на похода деветте "места на паметта" ще бъдат белязани с червени пречупени звезди с диаметър 99 см, изработени от фолио. В тях ще има вграден QR код, който чрез сайта "Памет за утре" ще дава повече информация за всяка от сградите.


"Тридесет години след "падането" на комунизма истината за комунистическото минало на България е подменена, ако не изцяло скрита от младото поколение. За това сме виновни ние, живелите комунизма, с нашите действия и бездействия. Трябва да изкупим вината си, като построим мост на паметта между нас и децата ни", казва инициаторът на идеята Калин Манолов.


Обиколката "Памет за утре" ще започне от градинката пред "Кристал" в 11 ч. на 9 септември 2019 г. и ще завърши около 14 ч. със заупокойна молитва и поднасяне на венец пред Мемориала на жертвите на комунизма в България пред НДК.


Маршрутът, по който ще мине походът

© Фейсбук/ Поход

Маршрутът, по който ще мине походът


В подземието на сградата на улица "Московска" 5 в София са се намирали килиите на комунистическата Държавна сигурност. "През този етапен арест са минали стотици, а може би и хиляди арестанти от 1947 до края на 60-те години", казва доц. Михаил Груев пред "Свободна Европа". До някогашните килии се стига по тесен коридор, а няколкото светнати лампи не успяват да разсеят мрака. В момента в сградата се намира Държавна агенция "Архиви", чийто директор е Груев.


Част от обиколката "Поход на паметта" е и църквата "Света Неделя". Атентатът на 16 април 1925 г. е един от най-кървавите в европейската история към онова време, а до Локърби и ерата на самолетните атентати - най-кървавият в света.


Извършен е от паравоенната структура на Българската комунистическа партия, разказва в репортаж "Свободна Европа". Целта е да се създаде смут, който да позволи блокиране на държавата за няколко дни - условия, подходящи за по-лесно завземане на властта. Жертвите са над 150, а техният брой бързо нараства, когато в часовете след случилото се много умират от раните си.


Инициативата има своя страница във Фейсбук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK