И на третото поредно заседание съдебният съвет не гласува оставката на Методи Лалов

Методи Лалов

© Юлия Лазарова

Методи ЛаловИ днес - за трети път поред, съдийската колегия на Висшия съдебен съвет не освободи съдията от Софийския районен съд Методи Лалов от поста, съобщи news.lex.bg.


Лалов подаде оставка от съдебната система на 1 август и бе поканен да оглави листата за общински съветници на "Демократична България". На двете предишни заседания - на 15 и 30 август, не се събра кворум оставката му да бъде гласувана.


Днес кворум имаше, но решението беше отложено, защото оставката му не била разгледана от Комисията за атестирането и конкурсите (КАК), каквото било изискването на Закона за съдебната власт. Освен това Лалов отказал да се произнесе по постъпило в срока на предизвестието му искане за промяна на мярката за неотклонение "задържане под стража" на непълнолетен по дело, което му е било разпределено в края на юни. Затова съдийската колегия реши да му даде възможност да се произнесе, за да "не отказва правосъдие".


Отсега не може да се каже дали търсенето на причини да не се гласува подадената от Лалов оставка ще попречи на включването му в листата на "Демократична България", тъй като не е известно кога ще има следващо заседание на Висшия съдебен съвет. Срокът за регистрация на листите с кандидати от партиите, коалициите, местните коалиции и инициативните комитети е 24 септември.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK