Николай Малинов е обвинен в шпионаж, Решетников - със забрана да влиза в България (допълнена)

Николай Малинов

© Дневник

Николай МалиновПредседателят на сдружение "Русофили" Николай Малинов е обвинен в шпионаж, а руският гражданин Леонид Решетников получава забрана да влиза в България.


Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров на пресконференция, която трябваше да даде повече информация за вчерашните разпити на представители на "Русофили".


Малинов е бил задържан, вече е обвиняем, а днес е освободен с парична гаранция от 50 000 лева и забрана да напуска страната. Според Цацаров той е бил свързан с организации в Русия. Той цитира две такива - "Двуглав орел" и РИСИ (Руски институт за стратегически изследвания).
Двете организации са свързани с Решетников. Неговата забрана е за 10 години.


Според Цацаров Малинов е изпълнявал задачи за тях срещу заплащане. А в хода на разследването била установена и схема за изпиране на пари.


На пресконеференцията на прокуратурата, МВР и ДАНС Цацаров обяви, че ще оповестят само това, което може да бъде съобщено на този етап заради интересите на разследването и националната сигурност и за опазване на класифицираната информация, а на въпроси няма да отговарят.


Изявленията бяха направени на най-високо ниво - от главния прокурор Сотир Цацаров /на заден план/ и заместника му Иван Гешев, номиниран за главен прокурор, в присъствието на вътрешния министър Младен Маринов и представител на ДАНС. Повече от 10 минути Гешев описваше доказателствата за обвинението на Малинов.

© Велко Ангелов

Изявленията бяха направени на най-високо ниво - от главния прокурор Сотир Цацаров /на заден план/ и заместника му Иван Гешев, номиниран за главен прокурор, в присъствието на вътрешния министър Младен Маринов и представител на ДАНС. Повече от 10 минути Гешев описваше доказателствата за обвинението на Малинов.


До разкритията се стигнало, след като в хода на разследване на престъпление против финансовата и кредитната система прокуратурата възложила на ДАНС множество оперативни мероприятия, включително и по линия на финансовото разузнаване, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. В резултат са събрани данни, че установената схема се използвала и за трансфер на финансови средства "от лица, ръководители на чужди организации, които имат определени интереси в политическия живот на страната и от дейността на българските държавни органи". По този начин "се финансирали разностранни мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на Република България и представляват опити за целенасочено влияние и по отношение на нейната външна политика", каза Цацаров.


Главният прокурор уточни, че обвинението към Николай Малинов е по чл. 105, алинея 1 от НК, "без да са извършени действията по чл. 104". И двата члена се отнасят за шпионство, но и се различават.


Член 105, ал. 1 (обвинението) гласи: "Който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да ѝ служи като шпионин, ако не е извършил деяние по предходния член, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години."


А член 104 гласи: "Който издаде или събира с цел да издаде на чужда държава или на чужда организация информация, представляваща държавна тайна, се наказва за шпионство с лишаване от свобода от десет до двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без
замяна."


Малинов предлагал промяна на геополитическата ориентация на България


На 9 септември Специализираната прокуратура и ДАНС извършили претърсвания в имоти и търговски дружества на Николай Малинов в Перник и Брезник и там открили множество документи, които доказват - съобщи в изявлението си зам. главният прокурор Иван Гешев, че Малинов "срещу заплащане е приел да изпълнява задачи от двете организации", споменати в изявлението на главния прокурор - РИСИ (Руски център за стратегически изследвания) и "Двуглав орел", ръководени от Леонид Решетников.


Намерена е докладна записка от Малинов на руски, която съдържала информация за настоящата геополитическа ориентация на България и идеи как да се промени, като е предлагали действия в 5 направления. Сред тях да се създаде интернет сайт, собствен тв канал, да се създаде и партия, която да стане електорална сила.


Малинов свързан с Цветан Василев, Малофеев и Решетников


- това е другият акцент в изявлението на Гешев, който повече от 10 минути изреждаше разкритията, които доказвали обвинението. За три години Малинов посетил 30 пъти Русия и там се срещал с Малофеев и Решетников.


Освен това в един от написаните от Малинов текстове се казва, че "ние сме предприели действия за безвъзмездно прехвърляне на половин милиард от Цветан Василев към руския бизнесмен Малофеев". Цитиран е и оръжейния завод "Дунарит" - че заводът трябва да остане под контрола на Цветан Василев и сегашния собственик Емилиян Гебрев.


Намерени са при претърсването и договори на търговски фирми на Малинов с руски търговски дружества и документи за парични трансфери.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK