Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Нови прасета в засегнатите от чумата стопанства - най-рано през следващия септември

Днес и утре в София тече 14-ата годишна среща на Постоянната експертна група за африканска чума по свинете в Европа. В нея участие взеха министър Танева, еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис (вдясно), изпълнителният директор на агенцията по безопасност на храните Дамян Илиев и генералният директор на Световната организация по здравеопазване на животните (OIE) Моник Елоит

© Министерство на земеделието и храните

Днес и утре в София тече 14-ата годишна среща на Постоянната експертна група за африканска чума по свинете в Европа. В нея участие взеха министър Танева, еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис (вдясно), изпълнителният директор на агенцията по безопасност на храните Дамян Илиев и генералният директор на Световната организация по здравеопазване на животните (OIE) Моник ЕлоитНай-рано септември догодина фермите и стопанствата, засегнати от африканската чума по свинете, където бяха умъртвени прасетата, да могат да започнат да отглеждат отново животни. Това ще е изискването, което планира да въведе Министерството на земеделието и храните, съобщи днес пред журналисти земеделският министър Десислава Танева.


Макар животните да бяха умъртвени основно през лятото, а правилата по принцип са да се изчака една година преди репопулация в засегнатите ферми и стопанства, Танева коментира, че целта на удължения срок е да се намалят рисковете през летния сезон догодина, когато се регистрира пик на болестта. Така щял да се намали рискът както за повторна поява на заболяването, така и от щети за самите стопани. Министърът допълни, че ще изисква ветеринарите на Българската агенция за безопасност на храните стриктно да следят за спазването на правилата.


Десислава Танева каза, че това изискване за репопулация ще влезе задължително и е независимо от новите правила и мерки за повишаване на биосигурността в стопанствата и фермите, които в момента се подготвят.


Еврокомисията може да поеме до 75 на сто от разходите
Земеделският министър съобщи, че около 20 на сто от общата популация на домашни свине в България е засегната до момента от чумата, като това са около 131 хиляди свине. Очакваният общ размер на разходите, в който влизат както умъртвяване, така и дезинфекция, обезщетения и др., е за около 23 милиона евро. Писмо с тази сума, план и мерки е изпратило министерството до Европейската комисия на 14 август. Еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис е коментирал пред Танева, че обикновено еврокомисията реинбурсира около 75 на сто от исканата сума, като част от нея се плаща авансово.


Нови мерки за защита и по-строг контрол


Идеята на земеделското министерство е работната група, в която участват и външни експерти, включително се правят консултации и с европейски учени, да е готова с пакет от нови мерки за биозащита до края на септември тази година. А след това на тази база да се направят и необходимите законодателни и нормативни промени.


Новите изисквания вече ще отговарят на фактите и на това, че африканската чума вече е настъпила в България. Танева коментира, че те ще са много по-сложни и комплексни, отколкото изискванията, наложени в екстремни условия с цел овладяване на кризата с болестта. Целта е прилагането им да доведе до трайно елиминиране на чумата. Засега Танева се въздържа да изброи мерките, като отбеляза, че те са твърде много и стъпват на световни и европейски практики и научни изследвания.


Засега е ясно, че изискванията ще бъдат разделени на три в зависимост от вида стопанство – за индустриалните ферми, за фамилните ферми и за стопанствата, отглеждащи прасета за лични нужди. В стопанствата за лични нужди например ще могат да се отглеждат до три прасета, а мерките за биосигурност щели да могат да бъдат направени и от самите стопани със собствени сили.


При желание да се отглеждат повече свине и животни за разплод хората ще трябва да регистрират фамилни ферми и да отговарят на по-строги изисквания, но в същото време ще могат да получат подпомагане за изграждането на нужните съоръжения и въвеждане на мерките по европейски програми за финансиране. Най-сериозни ще са правилата за индустриалните ферми, които също ще могат да кандидатстват за финансиране за направените подобрения и нови защити.


Имаме и идея за облекчаване на режима за регистрация на прасетата за лични нужди, но това само по себе си не е достатъчно, регистрацията не носи допълнителна сигурност, ако ветеринарят си е затворил очите и просто е регистрирал едно стопанство с прасета, без то да е изпълнило каквито и да било мерки, заяви Танева. И допълни, че вече не можело да продължава практиката хората да гледат прасета, те да се разхождат свободно и да няма елементарни условия за биологична защита и чистота.


Ще има също и нови правила и ясно описани изисквания също към ловците. Вече се провеждат и се планират нови обучения както на стопаните, така и за ловците и за други сектори, засегнати от ситуацията с африканската чума. Експертите на агенцията по безопасност на храните и на министерството дори били готови с чертежи и ясни разбираеми инструкции как да се организират новите стопанства, така че лесно да въведат новите мерки са защита.


Ловците да извадят научни аргументи или да спазват правилата


В отговор на въпрос във връзка с недоволство на част от ловците, които настояват за облекчени условия за лов и разрешения за отстрел на диви прасета и в инфектираните зони Танева коментира, че мерките не са плод на български решения и самоинициатива на националните институции, а са в резултат на световни и европейски практики и научни разработки. В отговорът пожела да се включи и присъстващият на пресконференцията еврокомисар по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис, който коментира, че би приел диалог по този въпрос, ако ловците кажат на каква научна база почиват техните искания и с какви научни аргументи се противопоставят на мерките.


Сред новите мерки, планирани от министерството, са също и правила за проверка на багажите и за дезинфекция по границата. Свободното придвижване на стоки и хора наред с климатичните промени бяха посочени от Андрюкайтис като някои от сериозните фактори за разпространението на болестта.


Умъртвяването е една от малкото мерки срещу чумата


Попитан дали Европейската комисия е препоръчала избиването на прасетата в 20-километрова санитарна зона около засегнатите от чумата стопанства, Андрюкайтис коментира, че това е една от мерките, залегнали и в препоръките на европейските експерти, но как и в какви зони тя ще бъде прилагана зависи от конкретната ситуация в дадения район и от преценката на местните ветеринарни служби за това как се предвижда да се развива болестта в съответния район. Танева пожела да уточни, че са били умъртвявани прасета, когато те не са били регистрирани или не са отговаряли на мерките за биосигурност, нямали са нужните санитарни условия. А на места властите преценили дори зоната да се разшири и на 30 километра заради различни предпоставки, като например засилен трафик или повече индустриални ферми в близост.


При липса на ваксина, при този трафик на хора и стоки, при климатичните промени... можем да прилагаме само такива непопулярни мерки, не го правим, защото на едни лоши хора някъде им се е приискало да умъртвяват животни, коментира още еврокомисарят по безопасност на храните.


На няколко пъти еврокомисарят коментира, че високо оценява позицията на България по проблемите на африканската чума както в страната, така и за обединяване на усилията на всички европейски страни и транснационални мерки. На няколко пъти посочи, че България следва стриктно всички европейски изисквания и мерки и взима адекватни решения.


Помолен да коментира предишни свои думи, че вероятно някой е подценил ситуацията с чумата, Андрюкайтис заяви, че не е бил разбран правилно и не е отправял критика към българското правителство. А е говорил за ситуацията в световен мащаб.


Повече финансиране и ветеринари


Еврокомисарят все пак отправи препоръки за по-сериозно финансиране на мерките за борба с чумата, за повече ветеринари и за осигуряване на по-сериозна подкрепа от местните власти и местните хора. Ако продължим усилията, след 3-4 години ще намалее значително броят на заболелите животни, прогнозира той.


Днес и утре в София тече 14-ата годишна среща на Постоянната експертна група за африканска чума по свинете в Европа.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK