Политици и институции да не бягат гузни след ареста за шпионаж, призоваха от ГЕРБ

Политици и институции да не бягат гузни след ареста за шпионаж, призоваха от ГЕРБ

© Цветелина Белутова, КапиталРеакциите на някои от политиците, на партии и на някои от институциите са крайно невъздържани, при положение че самите те не знаят за какво става въпрос." Това обяви на пресконференция депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Той и народният представител на партията Спас Гърневски дадоха извънредна пресконференция, на която изразиха партийната позиция за ареста на председателя на сдружение "Русофили" Николай Малинов, който е обвинен в шпионаж, за забраната руският гражданин Леонид Решетников да влиза в България, както и за последвалите след това реакции.


"Максимата гузен - негонен бяга, не би трябвало да е валидна в ситуацията. Няма нужда да бягат толкова пред вятъра в тази ситуация, да изчакат, да съберат информация", допълни Биков.


Той и Гърневски призоваха за доверие към институциите. Моето лично впечатление в такива ситуации е, че обикновено в нашите служби в такъв тип ситуации действат съвместно или по сигнал на партьорски служби, отбеляза Биков. В подобни ситуации трябва да бъдем много внимателни, обвиненията са изключително сериозни и няма как да бъдат направени, без зад тях да стоят сериозни доказателства, допълни той.
Депутатът отбеляза, че става въпрос за разследване срещу конкретни лица, а не срещу неправителствени организации, "не срещу общности, споделящи една или друга идеология или идея". И допълни, че се разследват "конкретни личности, които очевдно са влезли в нерегламентирани контакти и са нарушили една граница, която е доста сериозна, свързана с националната сигурност".


Депутатът Спас Гърневски посочи и персонално кой трябва да запази спокойствие в случая и да внимава с реакциите си. "Бих призовал Корнелия Нинова да запази самообладание, никой не говори за нея или за дела в миналото. Всички в момента имаме интерес България да отблъсне този удар срещу себе си", заяви той.


Намеси и името на президента Румен Радев, като каза, че за ГЕРБ от известно време седи въпрос имала ли е среща Нинова с Решетников, дали тя е "предопределила един избор или друг". Въпроси, които тепърва ще намират отговори, каза Гърневски.


На уточняващ въпрос, Биков коментира, че не трябва да се спекулира с конкретното разследване. "Виждам, че нито Нинова, нито Радев са призовани за свидетели", каза той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK