Десет фирми се борят за боклука в София, играчите - едни и същи

Търгът е за 435 млн. лв., а в някои от районите вече е ясно, че няма да има конкуренция.

© Георги Кожухаров

Търгът е за 435 млн. лв., а в някои от районите вече е ясно, че няма да има конкуренция.Десет фирми и консорциуми са подали оферти за обществената поръчка за почистването в София, а "играчите" в бранша в голямата си част са същите, които през последните години събират отпадъците в столицата. Търгът е за 435 млн. лв., а в някои от районите вече е ясно, че няма да има конкуренция, тъй като има по един кандидат.


Консорциуми, в които влизат фирми около "Титан" и братята Кирил и Георги Домусчиеви, изглежда ще продължат да държат почистването в ключови райони в столицата. Любопитното е, че Румен Гайтански, известен като Вълка, също е подал официална оферта. В момента дружествата му нямат официални договори с общината, но сега работят като отдават техника под наем. С две свои фирми Гайтански кандидатства за обслужването на 11 от 24-те столични района.


Повечето кандидати са консорциуми от по няколко фирми. Те кандидатстват за 7 зони за 19 столични района. Един участник има право да кандидатства за почистването на максимум 2 зони.
Офертите на консорциумите "Титан София Изток 1" и "Титан София Център" са единствените за две от позициите, или с други думи, за квартали, които досега са чистили - "Средец", "Лозенец", "Студентски" и "Искър", "Панчарево", "Кремиковци". Фирмите от тази група ще се борят за още една зона, но за нея има и втори кандидат.


Конкурент на "Титан София Център 1" за събирането на боклука от "Възраждане", "Оборище " и част от "Триадица" е фирмата "Зауба". Освен за тази позиция тя е подала оферта и за още една зона, в която влизат "Люлин" и "Красно село". Краен собственик на "Зауба" е Румен Гайтански - Вълка. Той участва в поръчката и с още една своя компания - "Грийн партнърс".


Общината е заложила по-строги изисквания


От общината подчертаха, че са поставили завишени изисквания към кандидатите. Приоритетно трябвало да се мете с машини вместо с метли, а техниката, която чисти площади и тротоари, да е електрическа или хибридна. Всички камиони на фирмите трябва да отговарят на екостандарта Евро 6.


За зимното почистване трябва да се използват само сертифицирани смеси, които да не вредят на дърветата и друга растителност в града.


Победителите за всяка отделна позиция ще бъдат избрани в следващите няколко месеца. Документите се разглеждат и оценяват от комисия, в която влизат представители на всички основни политически сили в настоящия общински съвет, както и служители на общинската администрация.


Договорите с новите фирми ще влязат в сила най-рано догодина, когато изтичат старите договори. Крайният срок за подаване на офертите към Столична община през следващите 5 години беше 21 август, но бе удължен до 9 септември.


Коя фирма коя зона иска да чисти


Територията на Столична община е разделена на седем зони за почистване. Всяка фирма може да кандидатства най-много за две зони. Изискванията са оборотът на кандидатите в тази дейност в последните три години да е от 8 до 13 милиона лева, както и да имат специализирана техника.


Сегашните "играчи" в тази дейност, която извършват от 2015 г. са предимно обединения от фирми на "Титан АС" на Димитър Борисов и Иво Иванов и на братята Георги и Кирил Домусчиеви. Те в различни обединения и консорциуми почистват зони 1, 2, 5 и 7.


Първа зона, която включва районите "Средец", "Студентски" и "Лозенец" се чисти за 68.43 милиона лева от консорциум "Титан София център 1", в който участват "Нелсен Чистота" на "Титан" и "Ай Ес Ви трейд", свързана с Кирил Домусчиев, съобщава "Капитал". Сега за първа зона оферта е подала само "Титан София Център".


За втора зона, която обхваща Районите "Искър", "Панчарево" и "Кремиковци", офертата е само една – от сегашния консорциум "Титан София Изток 1", в който са фирма "Титан БКС" и "Търговски център Тракия" на братя Георги и Кирил Домусчиеви. Цената е 60.61 милиона лева.


Трета зона – районите "Изгрев", "Слатина" и "Подуяне" сега се почиства от австрийската А.С.А., която е предоставила половината от дейността на подизпълнители. Тук поръчката е за 57.36 милиона лева. За почистването на трета зона оферти са подали "Еф Си Си България" ЕООД, "Грийн Партнърс"-БКС и сега действащата А.С.А.


Четвърта зона - "Илинден", "Надежда" и "Сердика", в момента е дадена на консорциум "АЕС-Х груп", в който е фирма, свързана с бившия шеф на общинската "Чистота" Красимир Арсов. Цената е 50 милиона лева. Същата фирма отново е подала оферта. Освен нея за тези райони се състезават и "Евро Импекс София"и А.С.А.


Пета зона – "Банкя", "Връбница" и "Нови Искър", се обслужва от "Титан София изток 1" за 39.79 милиона лева. Единствената оферта за тази зона е отното от същия консорциум, без конкуренция.


Шеста зона - "Люлин" и "Красно село", е предоставена на общинската фирма "Чистота Искър", която нае сметосъбираща техника от "Грийн партнърс", свързана с Румен Гайтански-Вълка за близо 12 милиона лева. Общата цена е 41.69 милиона лева. Сега за почистването на "Люлин" и "Красно село" кандидатстват Обединение "Бакс-Астон", "ЗМБГ" АД и "ЗАУБА" АД – собственост на Гайтански.


Седма зона – "Възраждане", "Оборище" и "Триадица-център" се чисти от "Титан София център 1" за 45.29 милиона лева. Оферти сега са подали "Титан София Център", "ЗАУБА" АД и Обединение "Бакс-Астон" ДЗЗД.


Фирмата, почистваща "Младост" и "Триадица-юг" има договор до 2022 г. за 41.5 милиона
лева. Това е "ЗМБГ" АД. "Овча купел" и "Витоша" се чистят от консорциум "София юг" за 37.52 милиона лева. Договорът също е до 2022 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK