Как Варна даде "пореден шанс" за изчезването на един паметник на културата

Сградата на някогашната "Софийска банка" във варна"

© Щрихи от Варна

Сградата на някогашната "Софийска банка" във варна"Една от най-красивите и ценни сгради във Варна – някогашната "Софийска банка" на ул. "Преслав" 24, е на път да се превърне в красноречива илюстрация на административното безсилие при опазването на историческите паметници в града.


В продължение на години общински чиновници оправдаваха бездействието си пред очевидно саморазрушаващата се сграда с невъзможността да открият гръцките собственици на имота. Но през юни м.г. проверка на "Дневник" показа, че те не само са известни и достъпни, но дори имат и представител у нас - компанията "Фрибул", която нееднократно е била в контакт с главния архитект на Варна. Същото дружество е изготвило и проекта за реставрация на някогашната "Софийска банка", за което в началото на март м.г. местната администрация е издала строително разрешение. С други думи – местната администрация е имала


близки и чести контакти
със собствениците на имота, които уж не успяваше да открие.


В последните дни на октомври м.г. главният архитект на Варна Виктор Бузев заяви публично, че запазването на сградата е негова "лична кауза" и "ако до края на ноември (2018 г., бел. ред.) собствениците й не започнат ремонт, община Варна ще го извърши за собствена сметка, след което ще възстанови разходите си като ипотекира имота".


Десет месеца по-късно не са предприети никакви ремонтни работи, имотът има нов собственик, а местната администрация продължава да бездейства. В същото време според Бузев


"сградата е в аварийно техническо състояние,


а фасадата по ул. "Преслав" - в критично. На лице е реална опасност от самосрутване на скулптурата (върху фронтона) и от възникване на сериозни инциденти".


Някогашната "Софийска банка" на ул. "Преслав" 24 тъне в разруха вече повече от 20 години. Тя е построена в неокласически стил през 1922 г. по проект на архитект Дабко Дабков, автор на някои от най-красивите сгради във Варна - Аквариума, Щаба на военноморските сили, Икономическия университет, грандхотел "Лондон" и др. Скулптурата на Меркурий, възседнал орел, която овенчава фасадата на сградата, както и декоративните елементи по нея са дело на скулптура Кирил Шиваров, което я прави още по-ценна. Негово творение са скулптурата на лъва на паметника "Шипка", статуите на братя Евлоги и Христо Георгиеви пред Софийския университет, фонтанът със сирените в Морската градина във Варна, скулптурите, украсяващи сградите на БНБ, Народния театър "Иван Вазов", Софийската градска библиотека, Съдебната палата и др.


Как Варна даде "пореден шанс" за изчезването на един паметник на културата

© Ралица Лукова


Именно заради "аварийно" състояние на сградата "Дневник" изпрати до общинския Пресцентър във Варна въпроси, от чиито отговори трябваше да станат ясни


причините за бездействието


по обезопасяването й от страна на местната администрация. При това десет месеца, след като според главния архитект на града принудителните реставрационни работи трябваше да започнат още през декември м.г.


Две седмици след изпращането на въпросите полученият отговор гласи следното:


"На 20 декември 2018 г. за сградата със статут на недвижима културна ценност, намираща се на ул. "Преслав" № 24 беше издадена заповед на основание Закона за културното наследство. С нея тогавашният й собственик "Оувърсийс девелопмънт" се задължава в 14-дневен срок да изпълни конструкцията, укрепваща фасадата на ул. "Преслав", съгласно одобрения технически проект. В срок от два месеца от получаване на заповедта, собственикът трябваше да пристъпи към реализиране на одобрения инвестиционен проект за реставрация и адаптация".


Този отговор показва, че едномесечния ултиматум за укрепване на сградата, даден от Виктор Бузев в края на октомври м.г., е нямал никакво покритие и дори след изтичането му общинската администрация


не е предприела нищо за спасяването на някогашната банка,


застрашена от самосрутване. Вместо това едва в края на декември е била издадена поредна заповед за укрепване на сградата с четиринадесет дневен срок на изпълнение.


Според отговорите на въпросите, изпратени да Община Варна, вместо да се заемат с реставрацията на сградата от "Оувърсийс девелопмънт" са обжалвали заповедта пред административния съд. А междувременно започнали и преговори за продажба на имота. Съдебното производство е прекратено, след като собственикът оттеглил жалбата си на 25 март т. г. По това време недвижимата културна ценност вече е била продадена, показва справка в имотния регистър. За това, че на 20 декември м.г. е била издадена заповед за укрепване на сградата , чийто срок на изпълнение отдавна е изтекъл, новият й собственик - компанията "Сити актив" е уведомен едва на 13 юни т.г.


Как Варна даде "пореден шанс" за изчезването на един паметник на културата

© Щрихи от Варна


"Той има възможност


да се запознае със задълженията си


в заповедта и да започне нейното изпълнение", пише в отговорите с до "Дневник" главният архитект на Варна Виктор Бузев.


Проверка на място в началото на тази седмица обаче не показа признаци за строителна активност около сградата. При това независимо от твърдението на Бузев, че "е наложително незабавно да се пристъпи към укрепване на фасадата откъм ул. "Преслав", което фигурира като задължение към собственика в издадената през декември заповед", тъй като извършеното обезопасяване на тротоара пред имота гарантира само "известна" защита на преминаващите.


В отговора на въпросите, зададени от "Дневник", главният архитект на Варна отново повтаря заканата си от октомври м.г. "В случай на неизпълнение на заповедта общината ще предприеме процедура за извършване на необходимите укрепителни и реставрационно-консервационни дейности, пише той. В разговор с мен обаче, новите собственици съобщиха намеренията си да се заемат с укрепването и реставрационните дейности и смятам, че


трябва да им бъде даден шанс за това"


Какви действия ще предприеме Община Варна, ако от "Сити актив" решат да пропуснат шанса си от отговорите на Виктор Бузев не става ясно.


Според отразеното в търговския регистър собственик на "Сити актив" е Илко Павлов, посочил като седалище на компанията си адрес в гр. Генерал Тошево. Тя е регистрирана от сина на Павлов – Кирил в края на януари т.г. с уставен капитал от 600 лв. През март синът продава на баща си дяловете в дружеството, но остава в управлението му. "Сити актив" не е посочила телефон или електронен адрес за контакт.

Видео от Youtube канала "Щрихи от Варна" на Теодоси Бялков


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK