Как Варна даде "пореден шанс" за изчезването на един паметник на културата

Сградата на някогашната "Софийска банка" във варна"

© Щрихи от Варна

Сградата на някогашната "Софийска банка" във варна"Една от най-красивите и ценни сгради във Варна – някогашната "Софийска банка" на ул. "Преслав" 24, е на път да се превърне в красноречива илюстрация на административното безсилие при опазването на историческите паметници в града.


В продължение на години общински чиновници оправдаваха бездействието си пред очевидно саморазрушаващата се сграда с невъзможността да открият гръцките собственици на имота. Но през юни м.г. проверка на "Дневник" показа, че те не само са известни и достъпни, но дори имат и представител у нас - компанията "Фрибул", която нееднократно е била в контакт с главния архитект на Варна. Същото дружество е изготвило и проекта за реставрация на някогашната "Софийска банка", за което в началото на март м.г. местната администрация е издала строително разрешение. С други думи – местната администрация е имала


близки и чести контакти
със собствениците на имота, които уж не успяваше да открие.


В последните дни на октомври м.г. главният архитект на Варна Виктор Бузев заяви публично, че запазването на сградата е негова "лична кауза" и "ако до края на ноември (2018 г., бел. ред.) собствениците й не започнат ремонт, община Варна ще го извърши за собствена сметка, след което ще възстанови разходите си като ипотекира имота".


Десет месеца по-късно не са предприети никакви ремонтни работи, имотът има нов собственик, а местната администрация продължава да бездейства. В същото време според Бузев


"сградата е в аварийно техническо състояние,


а фасадата по ул. "Преслав" - в критично. На лице е реална опасност от самосрутване на скулптурата (върху фронтона) и от възникване на сериозни инциденти".


Някогашната "Софийска банка" на ул. "Преслав" 24 тъне в разруха вече повече от 20 години. Тя е построена в неокласически стил през 1922 г. по проект на архитект Дабко Дабков, автор на някои от най-красивите сгради във Варна - Аквариума, Щаба на военноморските сили, Икономическия университет, грандхотел "Лондон" и др. Скулптурата на Меркурий, възседнал орел, която овенчава фасадата на сградата, както и декоративните елементи по нея са дело на скулптура Кирил Шиваров, което я прави още по-ценна. Негово творение са скулптурата на лъва на паметника "Шипка", статуите на братя Евлоги и Христо Георгиеви пред Софийския университет, фонтанът със сирените в Морската градина във Варна, скулптурите, украсяващи сградите на БНБ, Народния театър "Иван Вазов", Софийската градска библиотека, Съдебната палата и др.


Как Варна даде "пореден шанс" за изчезването на един паметник на културата

© Ралица Лукова


Именно заради "аварийно" състояние на сградата "Дневник" изпрати до общинския Пресцентър във Варна въпроси, от чиито отговори трябваше да станат ясни


причините за бездействието


по обезопасяването й от страна на местната администрация. При това десет месеца, след като според главния архитект на града принудителните реставрационни работи трябваше да започнат още през декември м.г.


Две седмици след изпращането на въпросите полученият отговор гласи следното:


"На 20 декември 2018 г. за сградата със статут на недвижима културна ценност, намираща се на ул. "Преслав" № 24 беше издадена заповед на основание Закона за културното наследство. С нея тогавашният й собственик "Оувърсийс девелопмънт" се задължава в 14-дневен срок да изпълни конструкцията, укрепваща фасадата на ул. "Преслав", съгласно одобрения технически проект. В срок от два месеца от получаване на заповедта, собственикът трябваше да пристъпи към реализиране на одобрения инвестиционен проект за реставрация и адаптация".


Този отговор показва, че едномесечния ултиматум за укрепване на сградата, даден от Виктор Бузев в края на октомври м.г., е нямал никакво покритие и дори след изтичането му общинската администрация


не е предприела нищо за спасяването на някогашната банка,


застрашена от самосрутване. Вместо това едва в края на декември е била издадена поредна заповед за укрепване на сградата с четиринадесет дневен срок на изпълнение.


Според отговорите на въпросите, изпратени да Община Варна, вместо да се заемат с реставрацията на сградата от "Оувърсийс девелопмънт" са обжалвали заповедта пред административния съд. А междувременно започнали и преговори за продажба на имота. Съдебното производство е прекратено, след като собственикът оттеглил жалбата си на 25 март т. г. По това време недвижимата културна ценност вече е била продадена, показва справка в имотния регистър. За това, че на 20 декември м.г. е била издадена заповед за укрепване на сградата , чийто срок на изпълнение отдавна е изтекъл, новият й собственик - компанията "Сити актив" е уведомен едва на 13 юни т.г.


Как Варна даде "пореден шанс" за изчезването на един паметник на културата

© Щрихи от Варна


"Той има възможност


да се запознае със задълженията си


в заповедта и да започне нейното изпълнение", пише в отговорите с до "Дневник" главният архитект на Варна Виктор Бузев.


Проверка на място в началото на тази седмица обаче не показа признаци за строителна активност около сградата. При това независимо от твърдението на Бузев, че "е наложително незабавно да се пристъпи към укрепване на фасадата откъм ул. "Преслав", което фигурира като задължение към собственика в издадената през декември заповед", тъй като извършеното обезопасяване на тротоара пред имота гарантира само "известна" защита на преминаващите.


В отговора на въпросите, зададени от "Дневник", главният архитект на Варна отново повтаря заканата си от октомври м.г. "В случай на неизпълнение на заповедта общината ще предприеме процедура за извършване на необходимите укрепителни и реставрационно-консервационни дейности, пише той. В разговор с мен обаче, новите собственици съобщиха намеренията си да се заемат с укрепването и реставрационните дейности и смятам, че


трябва да им бъде даден шанс за това"


Какви действия ще предприеме Община Варна, ако от "Сити актив" решат да пропуснат шанса си от отговорите на Виктор Бузев не става ясно.


Според отразеното в търговския регистър собственик на "Сити актив" е Илко Павлов, посочил като седалище на компанията си адрес в гр. Генерал Тошево. Тя е регистрирана от сина на Павлов – Кирил в края на януари т.г. с уставен капитал от 600 лв. През март синът продава на баща си дяловете в дружеството, но остава в управлението му. "Сити актив" не е посочила телефон или електронен адрес за контакт.

Видео от Youtube канала "Щрихи от Варна" на Теодоси Бялков

Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  Българите сме царе все да обясняваме комшията какво има и какво е длъжен да прави със собствеността си.

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Във Варна много отдавна много здраво СМЪРДИ!!!!

 3. 3 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Сградата е култова.... била е де. Терена е апетитен. То е ясно....

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 4. 4 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Спас Спасов да се събере с още умнокрасавци да купят сградата и да я реставрират.

  Така се прави, ако иска нещо да се свърши. Ако просто иска да си циври срещу хонорар - да продължава в същия дух.

 5. 5 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  Ми когато варненските архитекти са се втурнали да оправят София така става.

 6. 6 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 56 Разстроено

  Във Варна много отдавна много здраво СМЪРДИ!!!!
  —цитат от коментар 2 на selqnin


  Нема ли либерали, за да оправят смрадта?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 7. 7 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 506 Неутрално

  ГЕНЕРАЛ ТАШЕВО,ГОРНО УЙНО....ФИРМИЧКА С КАПИТАЛ 600 ЛВ.
  КАКВИ ВЕЛИКИ БЕЗНЕСМЕНИ ИМАЛО В ЗАБУТАНИТЕ КРАИЩА НА РОДИНАТА..ДЕТО САМО КАТО ЩРАКНАТ С ПРЪСТИ СЕ СДОБИВАТ С ИМОТ ЗА МИЛИОНИ...

 8. 8 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 506 Неутрално

  И РАБОТЯТ СЪВРЕМЕННО.БЕЗ ТЕЛЕФОНИ И ИНТЕРНЕТ.
  И ЛУНАТА СПИ.И ДАНС СПИ.И НАП СПИ.И ПРОКУРАТУРАТА СПИ...
  НАЛИ ЗА ТОВА ИМ СЕ ПЛАЩА ЯКО..

 9. 9 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6048 Неутрално

  До коментар [#3] от "Халдип Исйолов":

  Аркадаш, научи го този пълен член, че олекваш с това "теренА е", "народА е" (провери си и другите коментари).

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 836 Неутрално

  ГЕРБ не държат ли Община Варна? Или пак са някакви непознати марсианци?

 12. 12 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 506 Любопитно

  Българите сме царе все да обясняваме комшията какво има и какво е длъжен да прави със собствеността си.
  —цитат от коментар 1 на svoboden


  А също и да тролим против себе си, нале "българино"(?!?)

  мурзилка
 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5592 Неутрално

  (Саркастично) Прехвърлянето между фирми ще продължи докато сградата (много здрава се оказа, мамка и) не падне сама за учудване на всички зрители.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1729 Весело

  Дидо Дънката ще си направи поредния хотел...

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 15. 15 Профил на Пепи
  Пепи
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Спокойно, скоро ще падне фасадата, "случайно". Пази Боже някой да не пострада! После ще текат едни проверки, едни изявления, едни мъмрения няколко години и хоп мултифукционална сграда на 15 етажа с офиси, апартаменти, гаражи и фонтан с "Меркурий яхнал орел".

  Живей си живота !
 16. 16 Профил на kerel
  kerel
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Павлови са мега богати хора в Генерал Тошево. Когото и да питате ще ви кажат къде да ги намерите. Жалко, че богатите хора днес в България не приличат поне малко на заможните хора отпреди 100 години, когато са давали пари за добри каузи и са имали обществена отговорност и съвест!

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Имота е очевидно апетитен. От общината сигурно правят какво ли не само и само ТИМ да я прилапа.

 19. 19 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Селяндурите от тим, превърнаха Перлата на българското черноморие в мръсен, грозен, хаотично застроен град. Превръщат го в кочина, по подобие на себе си и московските си господари.

 20. 20 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Една сграда описваща миналото,настоящето и бъдещето на България!Много пъти съм я снимал и спирал за да я огледам.

  Владиславово пет месечен ремон за 35 милиона и тоново прах,който жителите на квартала дишахме!Сега мравките си правят мравуняци и пясъка под плочките вече е върху тях плюс безброй други мизерии .Това е положението в България!Катастрофално!

 21. 21 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3894 Неутрално

  Герберастки кмет и култура? Нонсенс! Какво тук значи някаква си култура, когато се развяват милиони? Във вид на подкупи, или дарения за общината? Печалбата тук и сега и над всичко. Останалото е незначително и пречещо.

 22. 22 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2995 Неутрално

  Жалко!
  Някога хората са строили красиви сгради, сега са важни две неща - да е по-евтино и по-бързо.
  Никаква приемственост между поколенията не е останала, не е само отношението към сградите, гледам и връзката бащи, майки, внуци, баби, дядовци.

  Любовта ще спаси света!!!
 23. 23 Профил на roosty
  roosty
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Преди избори целия Дневник и особено Спас ставате непоносими. Да, пропагандата е по-интелигентна от ПИКовата, но пак е пропаганда. Точно днес това ви е топ-новината? Нещо за чатовете на Иванчева? Или за руските пишман-шпиони? Или за 9/11, ако искате? Не, топ-новината е на Спас поредната хипстърска приумица или по-скоро поредната идея как да нападаме ГЕРБ?

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  аре пак рев за поредната грозна съборетина

  -voxy
 27. 27 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  Цялата история лъха на малоумие ( най-вероятно не случайно и добре дирижирано) и след като дори предизборната ситуация не може да ги размърда, този който дирижира очевидно има голяма власт над кмет гл.архитект и ОС на град Варна.

 28. 28 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6027 Любопитно

  Тази сграда , че и цялата улица покрай нея тръгна, по времето , когато в Областната управа седеше Добата / ако някой се интересува - да пита Спас за подробности / !!!
  До коментар [#11] от "historama":


  До коментар [#19] от "vhv":

  [email protected]
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  кКато пример как се решават подобни казуси в Италия, страна където мафията си взема своето, администрацията е далеч от идеалното и въпреки това те постъпват по следния начин.
  1. Предписание и срок до собствениците за оправяне и обезопасяване, без значение дали са физически или юридически лица
  2. Яка глоба след минаване на срока и поставяне на нов срок за оправяне.
  3 Толкова яка глоба, че сградата се взима от общината или държавата в зависимост в чия юрисдикция попада под гормата на обезепечение за глобата. След това, в зависимост от нейната значимост се реновира с публични средства и става ( например) музей или се пуска на концесия или продажба със необходимите условия за запазването и като архитектурна ценност.
  Просто и ефективно и доказано работи.

 31. 31 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 229 Любопитно

  В Дневник не намирам вчерашната новина за готвения преврат, утре и видеозаписите с Иванчева.

  Някой може ли да даде линк.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 32. 32 Профил на cmx11486762
  cmx11486762
  Рейтинг: 229 Весело

  Не знам ,защо този град се казва още Варна,например ТИМ звучи къде -къде по - добре.

 33. 33 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 471 Неутрално

  ... терените в централната част на Варна, колкото и да е чудно за някои, НЕ СА АПЕТИТНИ ЗА НОВО СТРОИТЕЛСТВО. Там всичко е ниски сгради, а под тях е пълно с археологически артефакти. Крепостната стена на Одесос... etc. В тази сграда дълго време бе 1 районно на МВР. Подобно е положението и с "къщата с гълъбите", дупката, и ред други имоти. Затова и собствениците и наследници нямат интерес да ги поддържат. Такава сграда може да стане единсвтено някакъв офис на банка, ама пък там местата за паркиране са кът и не става, може някакво кафе (подобно на Старбъкс) или нещо такова. Но никога и при никакви обстоятелсва там няма да има ново или високо строителсво... спи града е положението ;-)

 34. 34 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Варненци мислете преди да изберете поредната доза герберастия. В София затова Юрдечката ша падне.

 35. 35 Профил на Стойка Петрова
  Стойка Петрова
  Рейтинг: 229 Любопитно

  До коментар [#19] от "vhv":

  Интересно, защо в другите градове като ги няма, се случва същото.?! Изоставянето паметници на културата да се саморазрушават се случва отдавна и явно освен самите собственици, никой друг не може да направи нещо по въпроса.

 36. 36 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 317 Неутрално

  До коментар [#35] от "Стойка Петрова":

  Не е приоритет на тиквеното правителство

 37. 37 Профил на germina
  germina
  Рейтинг: 303 Весело

  До коментар [#32] от "cmx11486762":

  Много си оригинален,няма що.
  Подобни проблеми с такива сгради има навсякъде в големите градове на България, за жалост.

 38. 38 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5170 Неутрално

  Коментар 30 казва как се прави! Мъничко воря трябва.

 39. 39 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 604 Неутрално

  това е като в Куба от прозорците на стари сгради стърчат дървета, комунизмът навсякъде носи разруха

  BG e мини империя на злото.
 40. 40 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Коментар 30 казва как се прави! Мъничко воря трябва.
  —цитат от коментар 38 на vassilun


  Не е необходимо да откриваме топлата вода. Подобни модели има в Италия, Франция, има и в нашите съседи. Само че там има воля, у нас има воля за далавери.

 41. 41 Профил на Nada Tomba
  Nada Tomba
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Какво ме топли новата сграда? Има турски ресторант малко по надолу. Лъжа е Гърция, турците са тука. На Доган родата. Нищо не правят. На Тополи гробищата продават най-добре. Взимат парите и ги държат на склад. В чаршаф у дупката такива

 42. 42 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  Поредната много тъжна история за това как си затриваме сами културното наследство.

  E PLVRIBVS VNVM
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Може някой от "нашите" да е харесал парцела.

 45. 45 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 317 Неутрално

  До коментар [#35] от "Стойка Петрова":

  В Загреб общината ремонтира фасадите на сградите. С данъците на собствениците !!! Но собствениците не пипат, защото нямат капацитета да поддържат фасадите си в изреден вид

 46. 46 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Отврат на квадрат. Не съм стъпвал в наши градове на морето от три години и не ми се ходи повече. Не че в София е по-различно. Но такава хубава сграда да бъде изоставена е престъпление. Трябва да разстрелят кмета и отговорните общински чиновници пред фасадата.

  Дедо Крум
 47. 47 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 284 Разстроено

  Цялата ни култура е такава дрипава.

  mihala
 48. 48 Профил на futurika
  futurika
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Сградата е прекрасна! Дано се намери добра воля и разум, за да бъде сухранена за поколенията. С подобни сгради европейският облик на градовете ни става още по-убедителен.

 49. 49 Профил на Jordan Dimitrov
  Jordan Dimitrov
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Сградата на Софийска Банка във Варна е изключително красива - това е може би най-красивата сграда в цяла България - обезателно трябва да бъде грижливо рестврирана и осветена - истинско бижу е!
  Това е диамант в архитектурата на България.
  Снимките не дават представа за покъртителната романтична красота на този архитектурен бисер.
  Който така безжалостно е оставен да се руши.
  Спасете тази красота!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK