Гражданите искат прозрачен избор на главен прокурор и критично отношение от медиите

Иван Гешев е единственият номиниран за поста главен прокурор след изтичането на мандата на Сотир Цацаров

© Велко Ангелов

Иван Гешев е единственият номиниран за поста главен прокурор след изтичането на мандата на Сотир ЦацаровКриза в доверието към институциите, съмнения за недостатъчно добра и прозрачна процедура за избор на главен прокурор и одобрение към публичното разгласяване на доказателства по висящи дела и разследвания.


Това сочат данните от социологическо проучване проучване на "Маркет Линкс", проведено сред 1025 души над 18 г. в периода 16-25 август, съобщава Би Ти Ви.


Според данните 54% от българите одобряват действията на прокуратурата да изнася информация по текущи дела в медиите. 28% от запитаните не могат да преценят, а 18% не са съгласни да се разгласяват публично данни, преди делото да е влязло в съда.
"Гражданите очакват повече прозрачност, имаме нужда да виждаме, че работа се върши, а интересите на държавата биват защитени. Това е тази потребност да усещаме, че институциите работят", коментира социoлогът Добромир Живков в ефира на Би Ти Ви.


По-малко от половината анкетирани смятат, че процедурата за избор на главен прокурор е достатъчно добра. 47% от участниците в проучването са на мнение, че процедурата се нуждае от промяна, а едва 16 на сто смятат, че тя е достатъчно добра в момента. 37% са казали, че не могат да преценят.


Според 57% от участвалите в допитването процедура по избор на главен прокурор само с един кандидат е опорочена. Едва 15 на сто са на обратното мнение и приемат, че може да има действителен избор дори и с един кандидат. 28% не могат да отговорят на въпроса.


"В контекста на този дефицит на доверие виждаме, че процедурата не се оценява от българските граждани като адекватна. Малка част от обществото обаче познават процедурата в детайли", допълни експертът.


По думите на социолога гражданите нямат усещане, че могат да въздействат върху това, което се случва в страната, а това води до недоверие. Той обясни, че хората не са съгласни в процедурата да участва само един кандидат.


"Не се вижда състезателен характер за тази важна позиция, а такива очаквания бяха създадени в общественото пространство", заяви Живков.


Близо 2/3 от анкетираните изразяват мнение, че медиите и обществото трябва да изразяват критики към процедурата по избор на главен прокурор и кандидатите в нея.


Изследването показва и кризата на доверие към българските институции - най-ниско е към Народното събрание - около 15%, съдебната система и правителството се ползват с доверието на около 25% от анкетираните.


"През юни непосредствено след изборите (за Европейски парламент - бел. ред.) хората дават своя глас, чувстват, че имат влияние върху това, което се случва в страната. Тогава се повишава доверието в институциите. През юли и август, когато отново имаше скандали, доверието пак спадна", коментира социологът.


"Гражданите очакват повече прозрачност, имаме нужда да виждаме, че работа се върши, а интересите на държавата биват защитени. Това е тази потребност да усещаме, че институциите работят", посочи социологът.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  ''.... и одобрение към публичното разгласяване на доказателства по висящи дела и разследвания...'' Разбира се, че ще има одобрение- защото посрадалите от кибертероризма на тад груп са 4.1 МИЛИОНА ЖИВИ БГ. ГРАЖДАНИ- ВСИЧКИ НИЕ СМЕ ПОСТРАДАЛИ ЛИЦА- съгласно НПК и за това е законосъобразно, редно и правилно отношение на прокуратурата да ни информира за доказателствата, които подкрепят обвинението в извършване на кибертероризъм и ОПГ от служителите на тад груп.

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  Проблемът е, че "гражданите" са толкова омерзени от всичко, че все по-малко искат нещо!!!!
  Само че както казваше един умен мъж :"Когато си тръгнат отвратените, остават ОТВРАТИТЕЛНИТЕ"!!!!!

 3. 3 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  Правилно е обикновените прокурори да не се чувстват безгласни роби ,които са подчинени на някого по нагоре ,а и да имат права в демократична процедура да избират началниците си .

 4. 4 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4418 Неутрално

  Ами изборът на Гешев е пределно прозрачен.

  По-прозрачен от това - няма накъде повече.

  Толкова прозрачен, колкото и (слава Богу) осуетеният избор на Пеевски за шеф ДАНС преди 6 години.

  Щото и на кьоравите е ясно, че са избрани от едно и също място.

  За каква по-голяма "прозрачност" се борят брия наивници?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 5. 5 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  "...В контекста на този дефицит на доверие, виждаме, че процедурата не се оценява от българските граждани като адекватна. Малка част от обществото обаче познават процедурата в детайли..."


  Не е необходимо да се познава процедурата в детайли, ако прокуратурата работи.
  Пример:
  САЩ, Германия, Канада....

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 6. 6 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  Цялата държавна машина е впрегната, за да осигури одобрение за избора на Приемника. Но най-впечатляваща беше вчерашната подкрепа от мутрите пред Съдебната палата. Опитвам да си представя в Италия мафиози с черни палта, бомбета и черни очила да излязат на улицата в подкрепа на някой магистрат - и не ми се получава. :)

 7. 7 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 2515 Неутрално

  В България социологията е поръчкова и е на повикване. Правят "проучване" на общественото мнение по даден въпрос, като го изкарват такова , каквото искат да бъде поръчителите . За по-голяма достоверност цепят процентите на десети, демек "изследването" е правено точно, а фактически то е изцяло измислено и нагласено.

 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4418 Неутрално

  До коментар [#6] от "spiegel":

  Аз видях някакви голи до кръста пехливани с татуирани на гърбовете нацистки символи - явно властта пак е привикала фитболните агитки да й "контрапротестират". 😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Би Ти Ви ocmaнa eдинcmвeнama meлeвизия om кояmo мoжeш да нaучиш нeщo. Ocmaнaлиme ca ПИK-ливи 💩

 10. 10 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1795 Весело

  Ами аз съм съгласен с гражданите от гражданското общество. И аз искам прозрачен избор на главен прокурор и критично отношение от медиите. Дори и онези, вчерашните, татуираните антикомунисти, и те искат същото

  Бог да благослови Америка за България!
 11. 11 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Гражданите искат прозрачен избор на главен прокурор и критично отношение от медиите

  Кои граждани? Ромите дето носеха плакати "Долу Гешев" и "Гешев расист" ли?

 12. 12 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  До коментар [#8] от "Norman Granz":

  Имаше едни яки момчета с черни фланелки, за които Велислав Величков каза, че са дошли от Бургас и смяташе, че са изпратени от Митьо Очите, който вероятно е много доволен от прекратяването преди дни на делото срещу него поради много неотстраними пороци в обвинителния акт на специализираната прокуратура.

 13. 13 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Цялата държавна машина е впрегната, за да осигури одобрение за избора на Приемника. Но най-впечатляваща беше вчерашната подкрепа от мутрите пред Съдебната палата. Опитвам да си представя в Италия мафиози с черни палта, бомбета и черни очила да излязат на улицата в подкрепа на някой магистрат - и не ми се получава. :)
  —цитат от коментар 6 на spiegel


  Нищо ене вепрегнато. Няколко протестиращи смешника не могат да впрегнат каквото и да било.

 14. 14 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  До коментар [#13] от "Jumbo Jet":

  Показните акции на "разделените" по Гешевски власти достатъчно говорят сами за себе си. Това правителство вече не е по-малкото зло. То е едно голямо, чудовищно зло, което се готви да досъсипе България.

 15. 15 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  Колкото на Кристалинка за МВФ ли? Щото и тя там е единствен кандидат, ама то било за хубаво. :)

 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4418 Неутрално

  До коментар [#12] от "spiegel":

  "Митьо Очите, който вероятно е много доволен от прекратяването преди дни на делото срещу него поради много неотстраними пороци в обвинителния акт на специализираната прокуратура."

  Я ми припомнете, колега, кой беше до неотдавна шеф на Специализираната прокуратура, че не се сещам? 😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4392 Любопитно

  До коментар [#6] от "spiegel":

  А нещо за цялата червена и не само олигархия, която е запъната в арестите от месеци, с блокирани активи за десетки и десетки милиони, благодарение на спец прокуратурата, и която по всякакъв платен начин се бори срещу него, чрез медии, протести и т.н.?!

  Скоростен индекс "Y"
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8735 Неутрално

  Милиционерската акция е да водят цигани от Перник, които уж протестират срещу Гешев. Елементарно, Уотсън.

 19. 19 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2294 Неутрално

  Само като погледне човек снимката на двамцата - настоящия и приемника и доверието спада стремглаво.

 20. 20 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1412 Весело

  До коментар [#17] от "hamiltonf":

  Забрави да добавиш, че сме и привърженици на Путлер, защото протестираме срещу скъпоценния Гешев, баш когато силовите органи са разкрили такава грандиозна и коварна шпионска мрежа. О, страдалци за народна свобода, правосъдие и бойковизъм! Какво ли не може да роди некадърната пропаганда на една провинциална мафия.

 21. 21 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  Гешев, кажи честно?
  Да защитават назначението ти:
  - объркани в превода орки докарани с автобуси от Перник с плакати - "Гешев е расист" не си е много за хвалене...
  - нацисти и и татуирани престъпни елементи, скандиращи - "И преди и сега Гешев значи свобода" не е голям повод за гордост...
  - зависими бедни служитали (роби) на собственика (робовладелец) на ядки Кронос, който е и общенски съветник от ГЕРБ - Димитър Батаков
  - мутри на Митьо Очите, докарани от Бургас
  И цялото това фрийк шоу, наречено "контрапротест" в подкрепа на Гешев, организирано от вибратора ПИК...
  Не! Не е повод за хвалене и гордост...
  Срамота и нечистоплътщина е...

 22. 22 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Изборът на главен прокурор е политически избор. Който иска прозрачен избор, да промени Конституцията. По-друг начин няма как да стане. Членовете на Висшия съдебен съвет са 25 - от тях 12 се избират от Народното събрание, включете и тримата големи и математиката ще ви даде отговор на въпроса какъв е изборът на главен прокурор. Не е важно името на главния прокурор, други неща са много по-важни. Тези неща не се случват публично.

 23. 23 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4790 Неутрално

  До коментар [#11] от "Jumbo Jet":

  Не! По-скоро тези, които скандираха спонтанно "И преди, и сега Гешев значи ...(каквото и да е там)!"

 24. 24 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2600 Неутрално

  Не гражданите, а хиляда разнородни битника искат нещо от Прокуратурата.
  Даже Главния прокурор в момента се избира по правила прокарани от един от тези хиляда.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK