Съдия Мирослава Тодорова: Разговорът за реформа на прокуратурата може да бъде иницииран от президента

Мирослава Тодорова

Мирослава ТодороваГражданските протести трябва да бъдат чути, те са демократичен шанс сред общество в преход, в което са се появили съмнения за криминализиране на институциите. Генезисът на гражданското недоволство трябва да бъде разчетен в сериозна, а не в протоколно-церемониална дискусия при избора на главен прокурор. Сериозният разговор би бил белег на зрялост и еманципиране на Висшия съдебен съвет, който предстои да извърши избора.


Този е един от въпросите, които коментира съдия Мирослава Тодорова в интервю за в. "Сега", запитана дали е възможно енергията на уличните протести да пренареди предварително зададената схема за безалтернативния избор на следващия главен прокурор.


Въпросът за значимостта на гражданските прояви става остро актуален след вчерашните опити да бъде дискредитиран организираният от сдружение "Правосъдие за всеки" протест срещу единствената номинация за главен прокурор от присъствието на групи с предизвикателен вид на футболни ултраси, които отказват да говорят за мотивите си да присъстват на протеста.
Съдия Тодорова подчертава, че необходимата истинска дискусия за избора на главен прокурор не се изчерпва с името на кандидата и неговото разбиране за функционирането на прокуратурата в институционалната рамка. А е необходим разговор


какви са функциите на прокуратурата и механизмите за поемане на отговорност


Такъв разговор трябва да бъде иницииран от органите, които имат конституционното правомощие да го направят продуктивен, такъв е президентът например, подчертава Мирослава Тодорова.


Съдия Тодорова анализира проблема за самоидентификацията на прокурорите, на които са създадени фалшиви очаквания в конституцията, че са като съда, а всъщност професията им изисква да бъдат началници на полицаите, но за това пък има и нормативни, и фактически пречки.


От една страна, прокуратурата е приближена до съда в конституцията, от друга страна - е господар на досъдебното производство, но без да има достатъчно механизми да контролира органите на изпълнителната власт да работят ефективно, подчертава Тодорова същността на единия от проблемите. Друг проблем е, но и той е свързан с неопределеността на прокурорския статус, че няма гаранции прокурорът да може свободно да изпълнява правомощията си в наказателния процес.
Необходима е функционална самостоятелност на прокурора, но за целта се налагат поне законодателни промени.
Това са част от проблемите, за които трябва да започне разговорът, за който съдия Мирослава Тодорова отправя очаквания към президента.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK