Прокуратурата публикува докладната записка на руски език на Николай Малинов

Николай Малинов

© Цветелина Белутова, Капитал

Николай МалиновПрокуратурата публикува факсимиле от докладната записка на руски език, подписана от председателя на движение "Русофили" Николай Малинов и иззета при претърсването в дума му.


Преди ден Малинов беше обвинен в шпионаж в полза на Русия и пуснат под гаранция от 50 хил. лв.


Прокуратурата уточнява, че при публикуването на документа е водена от интереса на българските граждани да бъдат информирани за действията на правоохранителните органи. Данните са само част от иззетите материали и се публикуват с разрешението на наблюдаващия прокурор. Пресслужбата на държавното обвинение уверява, че в съобщението е заличена информацията, увреждаща права и интереси, както и лични данни на трети лица.
Практиката на прокуратурата да публикуват документи от разследвания започна от разследването на "Тад груп" за пробив в информационната система на НАП. Сега държавното обвинение изпълнява обещанието си да продължи същата практика с прокрамираната цел "прозрачност".


Докладната е писана на компютър в обем 4 страници и с 3 приложения, включващи информация за дейността на "Русофили", създаването на икономическа основа за дейността на движението и автобиография на Малинов (бел. ред. - автобиографията не е публикувана от прокуратурата, но за сметка на това са добавени други два документа - "Придобиване на контрол върху "Дунарит" от "Емко" на български език и "Предложение на Цветан Василев, собственик на "КТБ Груп", за продажба на активи" - на руски език).Не се разбира до кого е адресирана докладната, озаглавена: "Относно геополитическата преориентация на България", нито се вижда дата на съставянето или изпращането й.


В текста се казва, че над четвърт век България се намира изцяло под ударите на САЩ и дори е колония на САЩ, като се прави опит да се замени цивилизационният избор на страната - за православие и принадлежност към славянската култура, направен преди 1150 години.


Според текста България трябва да изгражда бъдещето си заедно с Русия, която е по-силна от нас и без която "няма да оцелеем".


Излага се план за създаване на силно средство за масова информация, чрез което да се разпространяват послания към русофилската общност, създаване на влиятелен аналитичен център и на профилирана русофилска партия.


Търси се помощ за осъществяването на "сериозен пробив в информационното пространство" чрез влиятелна телевизия и информационна агенция, за покупката на "Виваком" с помощта на "Внешторгбанк" и намиране на инвеститор, така че телекомът да остане под руски контрол.


Предлага се засилване на икономическите връзки между България и Русия в областта на селското стопанство, като заетите в този сектор постепенно бъдат приобщени към електоралната маса на русофилите.


Търси се помощ и за издигането на бъдещата партия до незаобиколим фактор в българския парламент, който ще се бори за геополитическата преориентация на страната.


Отправя се упрек към Русия, която "все още чака българите да се справят сами", което се обяснява с "непознаването на културното моделиране на малките народи", формирано в хода на историческото им оцеляване, както и на специфичния индивидуализъм и конформизъм на българите, формиран по време на петвековното турско робство.


Русофилите не могат да се справят сами без руска подкрепа, изразена в придобиването на печеливши отрасли на българската икономика, пише Малинов.


В приложение 2 към докладната записка се отбелязва, че "с цел създаване на адекватна икономическа основа на нашата дейност ние предприехме действия за безвъзмездно (думата е подчертана на ръка - бел. ред.) предаване на активи в размер на над 1.5 млрд. евро от страна на бившия банкер Цветан Василев на руския бизнесмен Константин Малофеев. Тези активи не трябваше да попаднат в български ръце, защото българската държава с цялата си мощ ще пречи на тяхното владение и ползване".


Между януари и март 2015 г. е постигната договорка в ръцете на Малофеев да бъдат предадени мобилният оператор "Виваком", предприятията от военно-промишления комплекс "Дунарит" и "Авионамс", телевизионните компании ТВ7 и ББТ, се казва в документа. "За съжаление не успяхме да завладеем тези компании (бел. ред. - телевизиите), защото държавата беше изцяло срещу нас, като не позволи регистрацията на новия собственик с проруски профил", пише Малинов.


В докладната се отправя молба за съдействие за овладяването на "Виваком" с помощта на ВТБ, което имало най-голям потенциал, за да има възможност да се влияе върху един от съществените икономически отрасли на страната. Според сметките на Малинов телекомът може да мине под руско влияние с инвестиция от около 800 - 850 млн. евро, което било с 200 - 400 млн. евро под пазарната оценка (бел. ред. - бизнесменът Спас Русев купи компанията за 330 млн. евро през 2016 г., финансирайки и дълг от 400 млн. евро. След сделката Русев чрез неговото дружество "Вивателеком" контролира 46%, а руската ВТБ - 20%).


Планът на Малинов е с приходите да се финансира бъдещият политически проект.


Председателят на "Русофили" вижда възможности за двустранно сътрудничество и в износа на квалифицирана работна ръка от България в Русия в строителството, комуналните услуги, транспорта.


Една от частите на публикувания от прокуратурата документ е на български език и е озаглавена "Придобиване на контрол върху "Дунарит" от "Емко" .


Отново на руски език в края на разпространеното от прокуратурата факсимиле се излага "Предложение на Цветан Василев, собственик на "КТБ Груп", за продажба на активи, които представляват около 9% от БВП на България", в което са изброени "БТК - Виваком" и НУРТС.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK