ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Дългогодишният водещ в БНР Силвия Великова е свалена от ефир (обновена в 20:30 ч)

Дългогодишният водещ в БНР Силвия Великова е свалена от ефир (обновена в 20:30 ч)

© Цветелина Белутова, КапиталНазначената през 1993 г. в БНР след конкурс журналистка Силвия Великова, която е и от дълги години водещ на сутрешния блок на радиото и редактор в програма "Хоризонт", е свалена от ефира. Затова в петък тя няма да води сутрешния блок на държавната медия. В допълнение й се отнема ресора "Съдебна система", за който от години отговаря. Решението за това е на Николай Кръстев, който от днес е назначен за и.д. директор на програма "Хоризонт", след като Ивайло Савов излезе в пенсия, съобщава "Свободна Европа", като се позовава на информация от самата Великова.


Потърсена от "Дневник", Великова не отговори на телефона си.


По-рано БНР изпрати съобщение до медиите за пенсионирането на Савов и кой поема поста до провеждането на конкурс за длъжността, но не посочи нищо за промяната при Великова.
Великова разказала, че проблем за новото ръководство е това, че е твърде критична към прокуратурата и единствения кандидат за следващ главен прокурор Иван Гешев. Било й е предложено да бъде командирована в Стара Загора, което тя отказала.


Междувременно в късния следобед се появи декларация на работещите в БНР до генералния директор, управителния съвет на радиото, СЕМ и комисията по медии в парламента, в които те изразяват недоумение от налагането на необясними управленски модели в радиото. Тя е била подписана от над 100 души.


В декларацията се посочва, че до момента няма писмена заповед за отстраняването на Силвия Великова. Казва се също, че тя е свалена от ефир час и половина преди да отиде на планирано събитие - протестът срещу бъдещето избиране на Иван Гешев за главен прокурор.


Освен това е наредено на друг редактор да води предаването "Преди всички" утре, вместо Великова. В декларацията се казва още, че действията на ръководството на БНР ще имат негативен ефект върху радиото. Изразява се и мнение, че те ще хвърлят и сянка върху образа на България, свързан със свободата на медиите. В края на декларацията се настоява за изразяване на надежда, че решението за свалянето на Силвия Великова от ефир ще бъде преразгледано. "Противното означава, че в БНР вече има цензура", завършва тя.


За връщане в ефир на Силвия Великова се настоява и в позиция на Асоциацията на европейските журналисти – България. В нея се твърди, че се извършва преврат срещу професионализма в журналистиката.


Дългогодишният водещ в БНР Силвия Великова е свалена от ефир (обновена в 20:30 ч)


Пред "Свободна Европа" генералният директор на БНР Светослав Костов отрекъл всичко това и обяснил, че единствената причина за промяна била това, че в длъжностната характеристика на Великова пише, че тя е е старши редактор в програма "Хоризонт".


"Има ново ръководство на програмата, което решава как тя ще звучи по-добре. Никой никого не е свалял. Г-жа Великова по длъжностна характеристика е старши редактор в програма "Хоризонт" на БНР и тя ще продължи да изпълнява функциите си на старши редактор. Няма длъжностна характеристика на водеща или репортер", обявява Костов.


В отговор на въпрос за критичността на Великова към прокуратурата Костов обяснява, че тя не е критична отсега, а от 15 години и няма как това да е причина за отнемането на ресора. Прехвърля отговорността за решението към Кръстев, когото описва като професионалист. Негов приоритет бил да "изчисти профила" на програма "Хоризонт", какъвто ангажимент поел пред Съвета за електронни медии при избора му за главен редактор.


Привечер във "Фейсбук" журналистът Спас Крайнин, че отказва утре да е редактор на сутрешния блок "Преди всички", защото темите за него са подготвени със Силвия Великова, а тя няма да води.БНР е с ново ръководство от края на юли, когато регулаторът одобри състава му, предложен от Костов. Самият той пое медията месец по-рано, като в СЕМ бе подкрепен от председателя на регулатора София Владимирова (парламентарната квота на ГЕРБ), Бетина Жотева (от квотата на президента Росен Плевнелиев) и Розита Еленова (парламентарна квота, предложена от Български демократичен център на Христо Ковачки).


Още за промените в БНР четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK