Силвия Великова е върната, утре "Хоризонт" няма да излъчва сутринта (обновена)

Силвия Великова е върната, утре "Хоризонт" няма да излъчва сутринта (обновена)

© Цветелина Белутова, КапиталСилвия Великова е върната като водеща на сутрешния блок на програма "Хоризонт" на БНР "Преди всички" и съдебен репортер, съобщи самата тя във "Фейсбук".


"Около осем часа тази вечер получих обаждане от генералния директор на БНР, който ме уведоми, че съм върната в съдебния ресор, но ще има втори човек, който да осигурява плурализма в него!!!. От следващата седмица ще водя отново сутрешния блок", написа журналистът.


Утре сутрин от 6 до 11 часа обаче "Хоризонт" няма да излъчва, като официалната причина, съобщена на сайта на БНР, е профилактика на предавателите. Всъщност никой не е поискал да поеме предаването, което Великова е трябвало да води, казват работещи в радиото.
По-рано днес редакторът на предаването Спас Крайнин обяви, че няма да работи с други, при положение, че е трябвало да е в екип с отстранения журналист. Работещи в БНР коментират, че до сега при профилактика не се е случвало да няма излъчване на програмата на "Хоризонт".


По-рано днес Великова беше свалена от ефир като водещ и отразяваш съдебния ресор, час и половина преди да отиде на планирано за отразяване събитие - Казва се също, че тя е свалена от ефир час и половина преди да отиде на планирано събитие - протестът срещу бъдещето назначаване на Иван Гешев за главен прокурор.


Пред "Свободна Европа Великова каза, че като аргумент за решението е посочена нейната критичност към прокуратурата и единствения кандидат за следващ главен прокурор Иван Гешев. Било й е предложено да бъде командирована в Стара Загора, което тя отказала.


Отстраняването на Силвия Великова предизвика декларация от името на работещите в БНР, подписана от над 100 души, които настояха тя да бъде върната. В защита на журналиста, която е в БНР от 1993 година, се обявиха още от Асоциацията на европейските журналисти-България и редица публични фигури.


"Искам да благодаря на всички, които ми писаха или звъннаха и да се извиня, че на повечето не реагирах. Впечатлена съм от подкрепата, която получих и съм убедена, че тя е подкрепа за това БНР да продължи да бъде най-свободната медия. А тя е такава, защото през годините десетки журналисти са отстоявали това...на всяка цената", написа по този повод Силвия Великова. Тя завършва поста си със заключението, че развръзката изглежда успех, но за съжаление - дори и в личен план, не е повод за ликуване.


БНР е с ново ръководство от края на юли, когато регулаторът одобри състава му, предложен от Костов. Самият той пое медията месец по-рано, като в СЕМ бе подкрепен от председателя на регулатора София Владимирова (парламентарната квота на ГЕРБ), Бетина Жотева (от квотата на президента Росен Плевнелиев) и Розита Еленова (парламентарна квота, предложена от Български демократичен център на Христо Ковачки).


Още за промените в БНР четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK