Силвия Великова: Защо се стигна до кадруване отвън в БНР

Силвия Великова: Защо се стигна до кадруване отвън в БНР

© Цветелина Белутова, КапиталЗащо се стигна до кадруване отвън в най- свободната българска медия, това попита днес през своя "Фейсбук" профил журналистът от БНТ Силвия Великова. Вчера Силвия Великова беше свалена от ефир, като нямаше право да води сутрешния блок "Преди всички" и да отразява новините от съдебния ресор. Впоследствие, след декларация на работещите в радиото, позиция на Асоциацията на европейските журналисти в България и други публични фигури, забраната беше отменена. Великова ще продължи да отразява и съдебния ресор, но в него ще има и втори човек, който да осигурява плурализма в него.


"Имах разговори с досегашния директор на радиото и с новия, в които ми беше казано, че натискът за свалянето ми от ефир е толкова силен, че заплашва едва ли не радиото, защото ако не бъда свалена, ще бъде съсипано радиото", казва в интервю от вчера за "Дарик радио" Силвия Великова. Попитана дали знае кой е този човек, тя каза, че няма представа, но допълни: "Някой не иска да ме слуша да говоря по радиото и той има възможността да опита и да получи това от ръководството на радиото."

В интервюто за "Дарик" Великова казва, че формалният повод за свалянето й от ефир е фактът, че по документи е на позиция "старши редактор" и това не предполага да води и репортерства. Тя обаче допълни, че от години насам е на тази позиция и това не е било пречка.


Великова каза още, че така и не е получила официални мотиви за свалянето й от ефир, като новият генерален директор на радиото Светослав Костов се аргументирал с това, че има много работа.


"Приемам станалото като цензура", подчерта Великова. Тя допълни, че първо в неформални разговори й било намекнато да спре да води, докато Иван Гешев бъде избран за главен прокурор, като било и предложено да обикаля страната, за да обучава кореспондентите.


Журналистът каза, че от вторник вече са започнали официални разговори за това, че има има натиск да бъде свалена от ефира, по повод позицията й към единственият кандидат за главен прокурор. "Който не харесва радиото и духа на радиото и свободата в радиото - той да си ходи", каза още Силвия Великова.


Кой заглуши програма "Хоризонт"


Междувременно покрай програма "Хоризонт" на БНР избухна още един скандал, след като днес от 6 часа сутринта неговият сигнал не се излъчва. Официалният мотив за спирането на всички предаватели е профилактика, която ще продължи до 11 часа, но той предизвика съмнения сред работещите в държавното радио.


Новината за профилактиката се появи едва в 21 часа снощи, като така и не беше сложена на видно място на сайта на БНР. Освен това днес във фейсбук страницата на БНР се появи пост, от става ясно, че дори кореспондентите на радиото са изненадани от спряното излъчване. "Това е безпрецедентно. Кой ще обясни какво се случва и защо? Защо е заглушено БНР? Кой ще понесе отговорност за това", пишат те.


Снощи се появиха информации, че тази сутрин няма да има издание на предаването "Преди всички", след като нито един журналист не е пожелал да поеме дежурството на свалената от ефир Силвия Великова. В крайна сметка днес сутрешният блок се води от Диана Янкулова, но той може да се слуша само онлайн и на средни вълни.


"Ефирът на "Хоризонт" е над всичко. Дори и когато внезапно трябва да бъде профилактирана тотално цялата програма, най-рейтинговото предаване на "Хоризонт" не трябва да остава без водещ. Колегата, която пое предаването нямаше избор. Зная, защото бях свидетел как й беше наредено да поеме - предаване, планирано от друг и то няколко часа след като сама тя беше на ефир", обясни Великова днес.


Протест пред БНР днес


Събитията около БНР станаха повод за днес в 12 часа да бъде насрочен протест пред сградата на националното радио. Очаква се на него да се включат журналисти както от БНР, така и от други медии.

БНР е с ново ръководство от края на юли, когато регулаторът одобри състава му, предложен от Костов. Самият той пое медията месец по-рано, като в СЕМ бе подкрепен от председателя на регулатора София Владимирова (парламентарната квота на ГЕРБ), Бетина Жотева (от квотата на президента Росен Плевнелиев) и Розита Еленова (парламентарна квота, предложена от Български демократичен център на Христо Ковачки).
Още за промените в БНР четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK