Съюзът на съдиите сезира Еврокомисията за свалянето от ефир на Силвия Великова

Студиото на БНР.

© Цветелина Белутова, Капитал

Студиото на БНР.Управителният съвет на Съюза на съдиите сезира европейските институции за внезапното сваляне от ефира на програма "Хоризонт" на Българското национално радио на дългогодишния журналист Силвия Великова. В писмо на организацията до зам.-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс и европейския комисар по правосъдие Вера Йоурова се казва, че управителният й съвет е шокиран от новината.


Как реагира журналистката Силвия Великова четете тук.
Какво пише в декларацията на Съюза на европейските журналисти четете тук.
Коментар на медийния експерт доц. Георги Лозанов четете тук.


Според съюза това не е рутинно управленско решение, а "скандално запушване устата на журналист в съдебния ресор, който не се страхува да задава въпроси, в националното радио, субсидирано от държавния бюджет, т.е. от българските данъкоплатци". Фактът, че късно снощи Великова е възстановена като водещ на предаването "Преди всички" и съдебен репортер, но ще бъде назначен и втори репортер, "който да осигурява плурализъм", не променя факта на грубо посегателство върху свободата на словото, се казва в писмото.
"Като водещ и редактор на предаването "Преди всички" и изявен съдебен репортер Силвия Великова в продължение на петнадесет години изследваше внимателно, задълбочено и всеобхватно процесите в съдебната система и информираше обществото по обективен и професионален начин за тях", е оценката на Съюза на съдиите за работата на Великова. Според организацията мотивите да отстраняването - несъответствие в длъжностната характеристика, са неубедителни. "Истинската причина е обяснена от самата журналистка пределно ясно – върху ръководството на радиото и програмата е упражнен натиск тя да замлъкне, защото критикува единствения кандидат за главен прокурор.", се казва в писмото до Еврокомисията.


Българското национално радио е медия, от която се очаква повече от всички останали медии да служи на обществото, като отразява истината за обществено значимите събития, да предлага различни гледни точки, включително такива, които не са удобно безопасни за властта и да й бъде ефективен критичен коректив, напомня Съюзът на съдиите. В писмото се напомня, че връзката между независимата съдебна власт и свободните медии е подчертана в Доклада на Европейската комисията относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка (МСП) от 13.11.2018 г. като в него е констатирано "съществено влошаване на медийната среда в България през последните години" и е посочено, че "медийната среда е от особено значение за независимостта на съдебната власт". Цитира се и изводът: "Способността на медиите и на гражданското общество да търсят отговорност на властващите в плуралистична среда, свободна от натиск, представлява важна основа за осъществяването на реформите, обхванати от МСП, и като цяло е основа за по-добро управление."


Журналистката Силвия Великова като съдебен репортер изпълняваше отговорно именно тази задача, задавайки всички съществени въпроси на хората с влияние в управлението на съдебната власт, се казва в писмото. Според организацията отстраняването й от ефир и то непосредствено преди приключване на процедурата за избор на главен прокурор е загуба за обществото и поставя в риск неговия достъп до достоверна и всеобхватна информация.


Загуба е и за съдиите, прокурорите и следователите, които работят за реформиране и подобряване на съдебната власт, предупреждава съсловната организация като напомня, че България е поставена на 111 място от 180 държави в световния индекс за свободата на пресата от 2018 г., изготвен от организацията "Репортери без граници – най-слабия резултат на държава – членка на ЕС.


Изразяваме настоящата позиция водени от разбирането, че свободата на медиите в България рефлектира пряко върху независимостта на съдебната власт, а последните негативни тенденции следва задължително да намерят отражение в подготвяния предстоящ доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка, завършва писмото.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. Ами по очевадни причини не може да сезира прокуратурата..,....и остава само ЕС.....
  Бог високо, цар далеко (в Испания).........

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 2. 2 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Гештапо. Свиквайте...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 3. 3 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Пищялките се включват моментално. Паниковски с повод и без повод.

 4. 4 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Гештапо. Свиквайте...
  —цитат от коментар 2 на danvan


  Свикнахме. С 200 милиона запорирани.

 5. 5 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Значи няма плурализъм ако сектора се отразява от един репортер, но има ярък такъв ако за главпрокур има 1 /един/ кандидат, подкрепен от трудовите колективи, етно-фешън-спортната общественост и кафявите медии?!
  Доообре...

 6. 6 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Нещо се обърках, некакъв си съюз на съдиите сезира за журналистическо пенсиониране.
  А за кочинката си, наречена съдийското отделение на съдебната система на България, нема ли да сезира?
  Или гракнаха само, когато за първи път след комунизма прокуратурата си предлага прокурор за главен такъв?

 7. 7 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Само не ми е ясно съюза на съдиите какво общо има в журналист от радиото. Тоя път объркахте пишялките. Трябваше да се разпищят репортери без граници или някоя друга маргинална организация.

 8. 8 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Нещо се обърках, некакъв си съюз на съдиите сезира за журналистическо пенсиониране.А за кочинката си, наречена съдийското отделение на съдебната система на България, нема ли да сезира?Или гракнаха само, когато за първи път след комунизма прокуратурата си предлага прокурор за главен такъв?
  —цитат от коментар 6 на НеКой


  Е как. Като уволнят някой лекар, ще сезира европейските органи организацията на метачите в училище.

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5406 Весело

  (Саркастично) Очаквам написаното в ПИК да стане първи вариант на нов "Закон за защита на държавата" и да последва разпускане на враждебни организации като съюза на съдиите. Борисов, действай!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3805 Неутрално

  Цялата истерия около свалянето от ефир на Силвия Великова ме кара да мисля , че това е част от пошлия театър , който се играе напоследък в България. Медиите са превзети от мафията и обслужват мафията. Това може да го приемем като аксиома , защото е очевидно за всеки, но то се доказва ежедневно от поведението на българските медии. БНР и Великова са част от медиите и журналистите работещи в тях , обслужващи мафията.
  Комичен е опита да се представят Цацаров и Гешев за ловци на руски шпиони, както и Великова за жертва на свободното слово.

 11. (Саркастично) Очаквам написаното в ПИК да стане първи вариант на нов "Закон за защита на държавата" и да последва разпускане на враждебни организации като съюза на съдиите. Борисов, действай!
  —цитат от коментар 9 на penetrating


  Извинявай, сложих ти минус по грешка. всъщност трябваше да е плюс........
  Подкрепям коментара ти, макар че никак не е весело.

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 12. 12 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 276 Весело

  [quote#4:"Jumbo Jet"][/quote]

  Запорирани са ти мозъчните клетки :):) Как не разбрахте, че иска е за 200 милиона, самите запори са за 12 милиона /не че са малко, но са му малко на този мошеник Прокопиев!/, а останалите са отхвърлени от съда като недоказани на този етап :):):) Ако след делото бъде доказано, че са от престъпна дейност, чааааааааак тогава ще ги запорират и отнемат в полза на държавата ... Но като знам качеството на обвинителните актове на прокуратурата /Батко и Братко, Христо Бисеров, Масларова и т.н./, много се съмнявам да спечелят делото ... :):):)
  Ама всеки ден едни и същи глупости, като Бащицата - 200 милиона запори, а доклада на Сметната палата показва постъпили 7 млн общо от цялата дейност на КПКОНПИ за 2018г., недостатъчни само за нейния си бюджет ... Него го питали за Кристалина за шеф на МВФ, питали го за ресора на Габриел и т.н. - лъжа след лъжа, на които лъжи само шарани като Вас /визирам феновете на ГЕРБ, дори и такива като НеКой, който ужким не се води симпатизант на партията на Бащицата :):):) се хващат, като на гола кукичка :):):)

 13. 13 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 274 Весело

  Къде е БНР, къде са съдиите, къде па е ЕК ... Само аз ли не схващам логическата връзка? Явно журналистката е от кръга на грантаджиите и се е задействал целия октопод, а част от съдиите знаем че са пробити отдавна.

 14. Къде е БНР, къде са съдиите, къде па е ЕК ... Само аз ли не схващам логическата връзка? Явно журналистката е от кръга на грантаджиите и се е задействал целия октопод, а част от съдиите знаем че са пробити отдавна.
  —цитат от коментар 13 на xfh59608894


  Логическата връзка е мониторинговия доклад..........чети бре

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 15. 15 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 434 Неутрално

  ОТПОР ДО ПОСЛЕДНО СРЕЩУ МАФИЯТА НА БУДА!

 16. 16 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#14:"There is Voise of Amerika Says Edgar Hoover"][/quote]

  Не той а ти ...........

 17. 17 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Всичко може веднага да си дойде на мястото, ако Герп върнат чл. Първи в Конституцията. Тогава разни ми ти журналя и протестиращи, Гешев законно ще им прави главите меки, както се изрази един виден гербераст от форума.

 18. 18 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 221 Неутрално

  С 200 милиона запорирани.
  —цитат от коментар 4 на Jumbo Jet

  И те поръчково.

 19. 19 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Значи няма плурализъм ако сектора се отразява от един репортер, но има ярък такъв ако за главпрокур има 1 /един/ кандидат, подкрепен от трудовите колективи, етно-фешън-спортната общественост и кафявите медии?!Доообре...
  —цитат от коментар 5 на Лелка

  Гешев е РАДОСТ!!!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 20. [quote#14:"There is Voise of Amerika Says Edgar Hoover"]
  —цитат от коментар 16 на Nikolay Savov
  Не той а ти ...........[/quote]

  Я пак ...............

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 21. 21 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1044 Гневно

  Много се разпасаха гербавите и останалите комуняги!!! Муквално кадруват както преди 89та година! Позор!!!

 22. 22 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4499 Неутрално

  До коментар [#8] от "Jumbo Jet":

  На онези 80% никога, нищо не им е ясно!

 23. 23 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4499 Неутрално

  До коментар [#13] от "xfh59608894":

  Виж #22!

 24. 24 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4499 Весело

  До коментар [#19] от "virtual brain":

  "И преди, и сега Гешев значи свобода!" 🤣😂 Това най-много ми хареса! (Весело през сълзи)!

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7399 Неутрално

  Още един удар по мутренското управление.

 26. 26 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2471 Неутрално

  Браво на съдийския съюз!

 27. 27 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2383 Неутрално

  Аз да попитам съдийския съюз, докога Ченалова ще бъде на свобода?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK