Съюзът на съдиите сезира Еврокомисията за свалянето от ефир на Силвия Великова

Студиото на БНР.

© Цветелина Белутова, Капитал

Студиото на БНР.Управителният съвет на Съюза на съдиите сезира европейските институции за внезапното сваляне от ефира на програма "Хоризонт" на Българското национално радио на дългогодишния журналист Силвия Великова. В писмо на организацията до зам.-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс и европейския комисар по правосъдие Вера Йоурова се казва, че управителният й съвет е шокиран от новината.


Как реагира журналистката Силвия Великова четете тук.
Какво пише в декларацията на Съюза на европейските журналисти четете тук.
Коментар на медийния експерт доц. Георги Лозанов четете тук.


Според съюза това не е рутинно управленско решение, а "скандално запушване устата на журналист в съдебния ресор, който не се страхува да задава въпроси, в националното радио, субсидирано от държавния бюджет, т.е. от българските данъкоплатци". Фактът, че късно снощи Великова е възстановена като водещ на предаването "Преди всички" и съдебен репортер, но ще бъде назначен и втори репортер, "който да осигурява плурализъм", не променя факта на грубо посегателство върху свободата на словото, се казва в писмото.
"Като водещ и редактор на предаването "Преди всички" и изявен съдебен репортер Силвия Великова в продължение на петнадесет години изследваше внимателно, задълбочено и всеобхватно процесите в съдебната система и информираше обществото по обективен и професионален начин за тях", е оценката на Съюза на съдиите за работата на Великова. Според организацията мотивите да отстраняването - несъответствие в длъжностната характеристика, са неубедителни. "Истинската причина е обяснена от самата журналистка пределно ясно – върху ръководството на радиото и програмата е упражнен натиск тя да замлъкне, защото критикува единствения кандидат за главен прокурор.", се казва в писмото до Еврокомисията.


Българското национално радио е медия, от която се очаква повече от всички останали медии да служи на обществото, като отразява истината за обществено значимите събития, да предлага различни гледни точки, включително такива, които не са удобно безопасни за властта и да й бъде ефективен критичен коректив, напомня Съюзът на съдиите. В писмото се напомня, че връзката между независимата съдебна власт и свободните медии е подчертана в Доклада на Европейската комисията относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка (МСП) от 13.11.2018 г. като в него е констатирано "съществено влошаване на медийната среда в България през последните години" и е посочено, че "медийната среда е от особено значение за независимостта на съдебната власт". Цитира се и изводът: "Способността на медиите и на гражданското общество да търсят отговорност на властващите в плуралистична среда, свободна от натиск, представлява важна основа за осъществяването на реформите, обхванати от МСП, и като цяло е основа за по-добро управление."


Журналистката Силвия Великова като съдебен репортер изпълняваше отговорно именно тази задача, задавайки всички съществени въпроси на хората с влияние в управлението на съдебната власт, се казва в писмото. Според организацията отстраняването й от ефир и то непосредствено преди приключване на процедурата за избор на главен прокурор е загуба за обществото и поставя в риск неговия достъп до достоверна и всеобхватна информация.


Загуба е и за съдиите, прокурорите и следователите, които работят за реформиране и подобряване на съдебната власт, предупреждава съсловната организация като напомня, че България е поставена на 111 място от 180 държави в световния индекс за свободата на пресата от 2018 г., изготвен от организацията "Репортери без граници – най-слабия резултат на държава – членка на ЕС.


Изразяваме настоящата позиция водени от разбирането, че свободата на медиите в България рефлектира пряко върху независимостта на съдебната власт, а последните негативни тенденции следва задължително да намерят отражение в подготвяния предстоящ доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка, завършва писмото.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK