Съдът окончателно остави в ареста собственика на "ТАД груп" за кибертероризъм

Собственикът на ТАД Груп Иван Тодоров има обвинение и за организирана престъпна група.

© Георги Кожухаров

Собственикът на ТАД Груп Иван Тодоров има обвинение и за организирана престъпна група.Апелативният спецсъд остави окончателно в ареста собственика на "ТАД груп" Иван Тодоров по обвинение в подбудителство за кибертероризъм, а от понеделник той има и ново обвинение - за организирана престъпна група с користна цел.


Въпреки вчерашната теза на защитата - че дори действително да е карал служителя си Кристиян Бойков да тества за пробиви компютърните системи на различни дружества и после да им предлага договори, това не е тероризъм - съставът прецени, че това не е така.


Според апелативните магистрати Тодоров и търговският директор Георги Янков с цел да създадат смут и страх в обществото склонили Бойков да извърши престъпление, като копира данни от НАП.
Съдът се позова на намерени флаш памети, иззети компютри, външни дискове, телефони, цитирани разговори в платформата "Телеграм" и свидетелски показания.


Магистратите приемат, че групата е целяла усилването на негативни обществени нагласи и е застрашила социалния мир в страната, икономическия и стопанския живот.


Действията ѝ са довели до риск за националната сигурност и всичко това има висока степен на обществена опасност. Решението на магистратите е окончателно и не може да бъде обжалвано.


Прокуратурата вече три пъти разпространи публично документи от разследването, сред които имаше записи от охранителни камери, свидетелски показания и разговори през "Телеграм".


Междувременно Комисията за защита на личните данни наложи глоба от 5,1 млн. лв. на Националната агенция по приходите, която от своя страна обяви, че обмисля да заведе дело срещу хакерите, източили личните данни на над 6 млн. души.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK