Силвия Великова е представяла едностранна позиция в ефир, твърди ръководството на БНР

Силвия Великова е представяла едностранна позиция в ефир, твърди ръководството на БНР

© Георги КожухаровЖурналистът от БНР Силвия Великова е представяла в ефир едностранна позиция, докато е била в отпуск, като е призовала в предаване на радиото слушателите да вземат участие в протест. Това се казва в официална позиция по казуса на ръководството на радиото.


Вчера Силвия Великова беше свалена от ефир, като нямаше право да води сутрешния блок "Преди всички" и да отразява новините от съдебния ресор. Впоследствие след декларация на работещите в радиото, позиция на Асоциацията на европейските журналисти в България и други публични фигури забраната беше отменена. Великова ще продължи да отразява и съдебния ресор, но в него ще има и втори човек, който да осигурява плурализма в него.


Управителният съвет на БНР е изслушал изпълняващия длъжността директор на програма "Хоризонт" Николай Кръстев, като е получил уверение, че тя не е свалена от ефир и продължава да работи като старши редактор в предаването "Преди всички". УС на БНР се състои от генералния директор на радиото Светослав Костов, юристът Галя Тренчева, адвокатът Димитър Димитров и журналистите Мария Маркова и Стефан Ташев.
След изслушването УС е споделил становището на Николай Кръстев, че в програмата липсва обективно и безпристрастно отразяване на част от темите. Като механизъм за осигуряване на плурализъм и всички гледни точки по значими за обществото теми е било препоръчано да бъде определен по още един журналист във всеки ресор.


Николай Кръстев е посочил, че са направени изменения в графика на водещите, като част от тях са следствие от издаденото на БНР наказателно постановление от Съвета за електронни медии от 28 август 2019.


Мотивите за санкцията на СЕМ са изнесените в ефира на програмата лични данни на непълнолетно лице, като част от проблемното съдържание било изготвено от Силвия Великова.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK