"Най-безплодната" среща - българо-македонската комисия не постигна пробив

Председателите на комисията от страна на Северна Македония и България, професорите Драги Георгиев и Ангел Димитров.

© Анелия Николова

Председателите на комисията от страна на Северна Македония и България, професорите Драги Георгиев и Ангел Димитров.Седмата среща на смесената българо-македонска комисия за исторически и образователни въпроси бе "най-безплодната", но не и "най-спокойната", откакто започнаха заседанията.


Това обяви председателят на комисията от българска страна проф. Ангел Димитров на брифинг за медиите след двудневното заседание. Първият им ден, вчера, трябваше да е свързан със съдържанието на учебниците по история, днешният - да бъде посветен на споровете около личността на Гоце Делчев.


"Резултатите са съвсем близо до нула," продължи проф. Димитров. "Очевидно е, че имаме много дълбоки разминавания в начина, по който искаме да решим спорните въпроси."
Макар "крачки напред" да са били направени, липсата на готовност се усеща от миналата среща, "при положение, че имахме година зад гърба си", но все пак е важно работата да продължи - не в духа на компромисите, а на съгласието на базата на солидните аргументи и без миналото да се превръща в обект на "конюнктурни интереси", както не подобава на историци. "Всичко, което правим, трябва да бъде насочено за нещо много солидно и трайно между двете държави."


Днешната среща бе дори "разочароваща", заяви проф. Драги Георгиев, председателят от македонска страна. Той поиска да се постигне "компромис", да се почитат аргументите на двете страни и "балансирано гледане на въпросите", но и добави, че ситуации като днешната са "част от работата на комисията" и дебатът е показал накъде трябва да се насочи работата им. Така "доба дискусия на високо ниво".


Къде е разминаването за Гоце Делчев


Помолен да коментира разминаването за Гоце Делчев между частите на комисията, проф. Димитров каза, че българските учени се фокусират върху "значението и ролята" на Гоце Делчев, докато колегите поставят друг акцент, повече за "отношението към Гоце Делчев в един по-късен исторически период". Колкото и да е странно "почти не говорихме за Гоце Делчев", а за "формулировки за политическа терминология" и как те да бъдат вградени в съвременен текст.


Не съвременното отношение към личността трябва да се определя за Гоце Делчев, макар и то да има значение, отбеляза проф. Димитров. Впоследствие проф. Георгиев допълни, че разговорът е бил повече върху това "как, къде, как да се чества Гоце Делчев", а не върху биографията му. Няма спор, че е нужно съвместно честване, а Гоце Делчев трябва да бъде "мост за добросъседство", който ще усили приятелските отношения. "Дискусията беше... как да бъде най-продуктивно," каза Георгиев и изрази оптимизъм, че ще има напредък на следващата среща.


"Иска ми се мостът да има здрави основи," каза Димитров и добави, че за него е важно да се види "каква личност е Гоце Делчев, как е формиран като личност... а едва след това да се обърнем към късното отношение." Не бива съвременните формулировки в двете държави да се използват "за оценка на миналото", каза Димитров.


"Български земи"


Вчера проф. Димитров заяви в интервю, че в разменени преди срещата бележки от македонска страна има отстъпление дори по свързани със Средновековието въпроси, за които преди е имало съгласие. Помолен от "Дневник" да коментира, проф. Георгиев заяви, че общото отбелязване на личности като цар Самуил е договорено, все още няма съгласие за формулировките в учебниците и са направени препоръки за античността и ранното Средновековие. Ни най-малко обаче не се е стигнало до обсъждане на бележките заради вчерашните обсъждания, каза проф. Димитров.


Той добави, че има спор около терминология и изрази като "български земи" и "територията на съвременна България" (последният израз се оказва проблематичен от българска страна в някои случаи). Според проф. Георгиев терминът "български земи" включва територията на Северна Македония, дори когато не става въпрос за средновековната българска държава. Затова "настояваме... да се формулира по начин, по който няма да провокира негативни чувства в учениците в нашата държава."


Попитан дали има възможност за пробив и предложение на общ текст до октомври, както поискаха за Гоце Делчев двамата премиери, проф. Димитров каза, че не се знае какво ще се случи до следващата среща, тъй като трябва двете страни да осмислят възраженията си.


"Днес нашите колеги пожелаха да прекратим разговорите около Гоце Делчев, но това, което казва проф. Георгиев, ме кара да си мисля, че на следващата в Република Северна Македония ще направим крачката напред."

Ключови думи към статията:

Коментари (97)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5918 Любопитно

  Поне да договорят излъчването на български телевизии в Македония !

  [email protected]
 2. 2 Профил на Leonid Reshetnikov
  Leonid Reshetnikov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Искаш ли нещо да се блокира,направи комисия...

 3. 3 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Не ставайте за смях. Оттеглете и комисия и от договора. И директно да се постави условие за промяна в техните учебници. С никакви комисии няма да има резултат. Очевидно е, че с добро няма да стане нищо.

 4. 4 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 432 Неутрално

  А, визи и вето за античните кога? Това са хора, сложили Стрез и Добромир Хриз заедно със Стефан Душан на моста на владетелите си. Крадат всичко, даже Юстиниан 1. Бойкот и това е. Гърците как им избиха от устата Ал. Македонски.

 5. 5 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Защо се занимаваме с глупости, да пишат ако искат, че Рамзес и Винету са македонци, какви комисии, какви преговори, така като се занимаваме с тях им придаваме значимост.

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 6. 6 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  Май трябва както го е казал един българин от Ресен. ....и со кютек!

 7. 7 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 496 Любопитно

  Докога тези *южни българи* ще се е@@@@ с историята?!?Впрочем,не ние,а те се натискат за бУгарски паспорти!

 8. 8 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  Искаш ли нещо да се блокира,направи комисия...
  —цитат от коментар 2 на Leonid Reshetnikov


  А комитет за Българо-савецка дружба с ръководител сексуална дама, като Цола Драгойчева, от която не ти се гади, разрешаваш ли?

 9. 9 Профил на krokodil5
  krokodil5
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Истината е, че никой не харесва българите, това е. Нито македонците, нито сърбите, нито гърците, всички ги мразят.

 10. 10 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2007 Весело

  Представих си следната картинка. Царска трапеза на Самуил, около нея насядали баш македонци от всички времена. Като се почне от незнайни воеводи от средните векове и се стигне до Тодор Александров, Гоце Делчев и Ванче Михайлов. Та влиза въпросният съвременен македонски историчар и им обяснява на съвременен македонски, че не са българи...Дали ще бъде дупен со зор?

 11. 11 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  До коментар [#9] от "krokodil5":


  Истината е, че никой не харесва българите, това е. Нито македонците, нито сърбите, нито гърците, всички ги мразят.
  —цитат от коментар 9 на krokodil5


  Сърбите и гърците ясно, но кои точно македонци? Ония от 11-та пехотна македонска дивизия?
  https://bg.wikipedia.org/wiki/Единадесета_пехотна_македонска_дивизия

 12. 12 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Не ставайте за смях. Оттеглете и комисия и от договора. И директно да се постави условие за промяна в техните учебници. С никакви комисии няма да има резултат. Очевидно е, че с добро няма да стане нищо.
  —цитат от коментар 3 на krf54523578


  Вчера някой писа тук нещо подобно- да се ползва гръцкия модел.

  Поставят се условията ни- и ако не са удовлетворени- приключваме с подкрепи разни за ЕС.
  Други опции не се обсъждат. Точка. Имаме това право, вие имате пък право- да не приемете нашите условия.

  Гърците си сложиха условията на масата, и македонците клекнаха.

  Ние имаме същите лостове- като гърците, ма ше правим комисии, срещи и сгляди, и едва ли не- ще им се молим.

  Що?

  Според нас- Гоце Делчев си е българин. Що трябва да питаме македонците какъв е? Историята ли ще променяме...

  Ако са изчерпани опциите "со кротце и со благо"- остават другите 2 опции- приемаме, че Делчев е македонец (квото и да означава това), или "со малце кютек". Гърците доказаха, че последната опция работи.

  Ние не бързаме Македония да става член на ЕС.

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 13. 13 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3954 Неутрално

  Тази комисия си беше пълен фарс, след като от едната страна нямаше въобще историци, а защитници на изсмислици и премислици от тезите на Коминтерна.
  Никаква аванта, натиск до дупка чрез ЕС!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 14. 14 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 867 Неутрално

  И друг път съм казвал.
  Македония може да стане член на НАТО.
  Но никога член на ЕС...

 15. 15 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#12] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  Реално погледнато в близките 20-25 години Скопие няма да стане член на ЕС. Сърбия е далеч по-развита от Скопие, като започнаха преговори с ЕС през януари 2014 г. и досега са затворили 2 глави от общо 35. А какво остава за Скопие, които дори не са започнали преговорите, а и не е ясно кога ще ги започнат.

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  Те от кражба на история са станали държава, как сега да почнат да връщат.

 17. 17 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2820 Неутрално

  Каква е разликата между бесарабския българин и македонеца?

  Първият ти обяснява на руски, че е българин, а вторият на български, че не е. :)

 18. 18 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Сега се пеняват , но като сварат макароните и погледнат през тях ЕС , май всички ще станат българи ....поне по паспорт

 19. 19 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 867 Неутрално

  "Сърбия е далеч по-развита от Скопие"

  Доста съмнително твърдение.
  БВП в Македония на глава от населението е 11 473 долара.
  https://countrymeters.info/bg/North_Macedonia/economy
  А в Сърбия е едва 9 528
  https://countrymeters.info/bg/Serbia/economy

 20. 20 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2234 Неутрално

  За кво им е тоя ЕС на макетата. По-добре ще са в евразийския със сръбските и руските си братя.

 21. 21 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Много е интересен македонския аргумент: отношение в по-късен период. Няма значение какво е било, важно е какво си мислим, че е било. Не виждам какво общо има това с истинската история, която гледа да разбере какво е било, преди да гледа как тълкувания на било-то се ползват за политическа пропаганда.

 22. 22 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#4] от "victortrt":

  Какво е "Юстиниан 1"? Заглавие на филм?

 23. 23 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2346 Неутрално

  По въпросите на историята НЕ МОЖЕ да има "сближаване на позиции". Това значи да се търсят мъгляви и двусмислени формулировки. Има ИСТОРИЯ, има и интерпретация на историята. Второто е коминтерновско сърбомански похват.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 24. 24 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  До коментар [#4] от "victortrt":

  Че той Стефан Душан е 3/4 българин:)

 25. 25 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  Аз съм и Против така нареченият "македонски език".
  Да си сменят габровската граматика на Неофит Рилски от 1834 година и да си казват както искат езика.

 26. 26 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 651 Неутрално

  А, всъщност, свършиха ли нещо полезно за България за тези 2 години? Те така с "безплодни срещи" ще си карат до пенсия. Изобщо съществуването на тази комисия и българското участие в нея има едничката цел да позамаже и отложи реакцията срещу продажния договор, който сикаджията подписа и с който на практика отряза завинаги от България над 1.5 млн. етнически българи, живеещи на исторически български земи. Но пък ги приобщи към евроатлантическите ценности.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 27. 27 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  Няма да е лесно. Важното е да не отстъпваме от историческата истина.

 28. 28 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  До коментар [#6] от "lz73":

  Той не го е казал, пришито му е.

 29. 29 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1412 Гневно

  Замразете им членството в ЕС.
  НЯМА ДРУГ ИЗХОД С ТИЯ ГЛАВАНАЦИ!
  Подчертавам, че нямам предвид цялото населени на РСМ.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 30. 30 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 658 Разстроено

  С опитите им да легализират в ЕС Коминтерновско- македонисткия прочит на борбите на нашия народ за освобождение на Македония и Одринска Тракия, Скопските политици рискуват да пропилеят най-ценното - нашето доверие и чувство за братска солидарност !

 31. 31 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Показателно е, че македонците говорят за компромис и зачитане на мнението на другата страна. Тъй като нямат исторически аргументи, се упражняват в изкуството на търговските преговори.

  Членовете от наша страна в никакъв случай не трябва да тръгват по тази плоскост.

 32. 32 Профил на kras
  kras
  Рейтинг: 541 Неутрално

  В проведените разговори няма непреодолими различия, което е предпоставка за постигане на съгласие от смесената комисия, както по историческите, така и по образователните въпроси.

 33. 33 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "Сърбия е далеч по-развита от Скопие"Доста съмнително твърдение.БВП в Македония на глава от населението е 11 473 долара.https://countrymeters.info/bg/North_Macedonia/economy А в Сърбия е едва 9 528https://countrymeters.info/bg/Serbia/economy
  —цитат от коментар 19 на palav_nik


  Това е важно, но не най-важното. САЩ са най-развитата страна в света, но по този показател я изпреварват редица държави. Германия е една от най-развитите, но и тя е изпреварена по този показател от други държави.

 34. 34 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  Македонската история е измислена история , лъжлива история. Няма място за преговори между лъжата и историческата истина. Така наречените македонски историци са нищо друго , освен професионални лъжци и манипулатори. Затова тази комисия трябва да се разпусне , а договорът за добросъседство да се анулира от българска страна , поради неспазването му от македонска страна, защото езикът на омразата в Македония продължава и се засилва. Нещо повече , на официално ниво продължават провокациите към България , като например прожекцията на антибългарския филм Трето полувреме , точно на националния празник на Македония по македонската телевизия. Македонците продължават да се гаврят с България и българите. България трябва да уведоми големите държави в ЕС , че Македония не е готова за започване на преговори за членство в ЕС и въпросът да приключи.
  Страхувам се , че Бойко Методиев Борисов е готов да направи отстъпки с историческото минали на България с което ще направи поредното национално предателство. Македонците се надяват на това и дори открито го коментират. Те ехидно твърдят , че са измамили българите с този договор и не смятат нито на йота да променят тезите на антибългарския македонизъм. Способен ли е Борисов да застане твърдо и да защити интересите на страната? Съмнявам се. Без да му мигне окото ще продаде историята на България и ще я лиши от нейното достойно бъдеще. Нихилистичният българин дори няма да разбере това. Утвърждаването на коминтерновския антибългарски македонизъм ще е катастрофа за България.
  Навремето Паисий Хилендарски се обърна към българите с призива , О неразумний юроде , поради що се срамиш да се наречеш българин? И разказа в своята история за славното минало на българите.
  Днес Паисий Хилендарски ще се върти в незнайния си гроб , ако разбере , че съвременните неразумни юроди от България отстъпват славното си минало с което той ги запозна в своята история, на отродени от тях юроди, които не се считат за българи.
  Срам и позор ще е за българите , ако това се случи.

 35. 35 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1734 Гневно

  Излиза, че проблемът е днешен или вчерашен. Ами, не е. Проблемът съществува от 80 години. Но заради големия надут балон, наречен "Договор за добросъседство" се наложи много бързо някои нерешими клаузи да се скрият в гардероба и да се решават на парче в бъдещето. Точно истолическият проблем беше такъв. Тогава Бойчо и Зоран, ухилеви до уши, решиха, че комисия ще реши проблема.

  Вече мина цяла година от началото на тази комисия. И не само, че не са изяснили най-спорните въпроси. Те дори са дали отстъпление от предишните разбирателства за Средновековието. А като добавим към цялата тази картинта абсурдното предложение за честване на Гоце в деня, когато Гошо Тарабата го е предал на Македония, става страшно и много абсурдно.

  Стига толкова мили думи и усмивки. Време е да сложим картите на масата, както го направиха гърците. Искаме македонците да признаят, че до 1944 г. са били българи от македонски произход. И всички техни македонски деятели са били чисти българи. От 1944 г до сега нямами никакви претенции за нищо. Дори ще признаем и македонската им азбука с няколко добавени или видоизменени букви, взети от сръбската. И това дасе подпише официално като договор, както Преспанското споразумение.

  Дотогава - няма ЕС, няма български паспорти. Няма и преговори с Брюксел. Вето и това е. Македонците лазиха като палета пред гърците, докато подпишат в Преспа. А нас ни правят на луди калинки - иди ми, дойде ми, хем ме сърби, хем ме боли...

  Но дали Бойчо ще има смелост да заяви подобно нещо?

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 36. 36 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Време е да им бъде демонстрирано нагледно какво става като ни ебават.

 37. 37 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 784 Неутрално

  До коментар [#9] от "krokodil5":

  И аз не те харесвам теб, а съм чист българин.

 38. 38 Профил на Комита
  Комита
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Така.Няма резултати.Две години.Кого спасяваме?Народ,който смятаме за част от българския?Ама бил вече македонски народ,който официално няма нищо общо с българите?!Добре,приемаме поражението - победени сме!Но там има хора все още смятащи се за българи!Какво да правим?Да си мълчим,да кютим и да ги изоставим?България е проляла най-много кръв за Македония,а кръвта на Самуиловите войници няма да се забрави докато свят светува!Не,не може това да изчезне!Мислейки за себеси,като българи,трябва да признаем:Тежкият кръст на България е наречен и обречен - Македония!Ако нямаме силата да го носим страдайки,да срещнем своята Голгота,както е казал великият Яворов - може би нямаме право да съществуваме под слънцето?!Да,днес във века на сигурността и търговските сметки,на българите се налага да бъдат борци за националната си идея.Лоша орисия,но незаобиколима!А днешните администратори от комисии и министерства нека знаят:
  Съдбата на България никога не се е решавала от дребни чиновници,а от велики герои,посветени до смърт на Родината си!

  Хайдушки копнения
 39. 39 Профил на Poisonous Shadows
  Poisonous Shadows
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Пробива" с макетата към настоящия момент очевидно е изцяло зависим от благословията на Москва и "Алба Булгарика". Само че ние ги отсвирихме и двете брутално. И с право! Едните си правят устата да признаваме някакъв Крим, а другите свинари явно намекват да ги подкрепим за официалната бъдеща размяна на Косово, срещу ЕС признаване на бъдещо обединение на РСръбска и Сърбия. А нашите сегашни партньори очевидно пипат твърде внимателно там, а може би незаинтересовано. "Пробив" няма да има! "Спасибо на братушките", а за сърбите ще си замълча тактично..

 40. 40 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Нашата позиция трябва да е твърда и неотстъпчива

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 41. 41 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  тиа тъй нарекани макиноднци са едни мушеници и наглеци които само лошуто на бг мислат!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! туй са ни наи голямия враг!!!!!!!!!!!!!!! а наште пулитици а държат като помияри!!!!!!!!!!!!!!!!

 42. 42 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  До коментар [#9] от "krokodil5":
  Ами, да! Всички имат да дават на българите! Беломорска Тракия от гърците, Цяла Македония, Сърбия до Ниш, Босилеград, Пирот, Кулско, Струмица, Северна Добруджа. Как да ни ги мразиш! Все някога ще трябва да връщаш.
  А ти мурджо ли си?

 43. 43 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  До коментар [#42] от "ahasver":

  приатно е да те видиме ахасвере! а бе нарот идиот - ей тва сме. бой и тояга за тиа царвули нагли.

 44. 44 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#9] от "krokodil

  Истината е, че никой не харесва българите, това е. Нито македонците, нито сърбите, нито гърците, всички ги мразят.
  —цитат от коментар 9 на krokodil5

  Ти не си ли българин бе, че пишеш ГИ! Може и да не ни обичаш, но напиши всички НИ мразят!

 45. 45 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Очевидна е СЪРБОМАНГОВСКАТА гира, привързана към съзнанието на браКята.
  За да се спре и нулира СЪРБОМАНГОВСКОТО, е необходимо македонците да влязат в ЕС и НАТО, а сърбоманговците - в калта на Евразия.
  Ето чак тогава СЪРБОМАНГОВЩИНАТА ще стане окончателно срамна болест, а не антибългарска подпирачка!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 46. 46 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Ние не бързаме. Античките имат гайле да добият датум.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 47. 47 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  До коментар [#38] от "Комита":
  "Добре,приемаме поражението - победени сме!Но там има хора все още смятащи се за българи!Какво да правим?Да си мълчим,да кютим и да ги изоставим?"

  Ще сме победени , ако признаем чрез отстъпки от българската история коминтерновския антибългарски македонизъм.
  Що се отнася до македонците с българско самосъзнание в Македония , българската държава отдавна ги е изоставила. Срамен и позорен факт. Нито веднъж не сме се застъпили за спазването на техните права за национално самоопределяне. Те и до ден днешен са подложени на гонения. Не се назначават на държавни служби , уволняват се от работодателите има , ако обявят , че са българи. Вместо да ги защитим , ние подкрепяме враждебните към България македонски власти за членство в ЕС и НАТО. Така постъпваме и с българите в Сърбия , които също са гонени от сръбските власти и оставени без защита от българската държава , но българското правителство поддържа Сърбия за членство в ЕС.
  Прав е този , който беше казал , че българският нихилизъм е придобил уродливи измерения.

 48. 48 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 839 Весело

  До коментар [#9] от "krokodil5":
  Защото ги е страх. Страхът ражда омраза.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 49. 49 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 839 Весело

  До коментар [#10] от "lz73":

  Ке биде дупен одма! Ке го сексират против волята му.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 50. 50 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  До коментар [#38] от "Комита":

  Добре, че във Ваше лице се намери поне един, който да опише нещата адекватно. +
  Аз отдавна се отказах да коментирам по тази тема, защото повечето пишещи са на светлинни години от реалната ситуация, от ставащото в Македония, но си позволяват да плещят конгениални тъпотии, да дават за пример какво били направили гърците и т.н. Пък тази вечер е и особено омерзително да се участва наред с напляканото от модела на всестранно неудовлетворения човек betona.

 51. 51 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  Нашата позиция трябва да е твърда и неотстъпчива
  —цитат от коментар 40 на neut


  Кажи това на Бойко. Няма да те послуша , защото той е сърбоман и е готов да направи поредното национално предателство, като направи недопустими отстъпки на македонците в името на "общото ни бъдеще" и прочее глупави и безотговорни приказки.
  Но Бойко си го избраха българите , нали?

 52. 52 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Защо доживяхме т.н.македонци днес да могат да се гаврят с нас както си искат и да ни правят на маймунски татари ?
  Кой направи това възможно ?
  Отговорът се знаеше отдавна :
  1.Продажната роля преди и след 2-та Световна война на безродниците български болшевики начело с предателя Г. Димитров от Коминтерна , които измислиха македонската нация
  2.шовинистичната роля на измислената Югославия начело със Сърбия ръководени от заклети български врагове като Тито, които насочиха подривна дейност срещу България.
  Така българската народност беше жестоко малтретирана след края на войната и в обхвата на днешна Сев.Македония системно малтретирана и дискриминиран, което доведе дори до почти пълната промяна на имената (окончанието -ов почти изчезна).
  И СЕГА ИСКАМЕ С ЕДНА СМЕСЕНА КОМИСИЯ ПАК ДА СЕ ВЪРНЕ ИСКОННОТО БЪЛГАРСКО САМОСЪЗНАНИЕ ПО ТЕЗИ ЗЕМИ !
  ЕМИ НЯМА ДА СТАНЕ, ЗАБРАВЕТЕ ! ! !

 53. 53 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  До коментар [#38] от "Комита":
  "днешните администратори от комисии и министерства нека знаят:
  Съдбата на България никога не се е решавала от дребни чиновници,а от велики герои,посветени до смърт на Родината си!"

  В отворено писмо до председателя на българската част от комисията големият българин от Македония Владимир Перев предупреди за същото. Добре помня , че вие упрекнахте Перев за това писмо, защитихте необходимостта от тази комисия и изразихте увереност в успеха на нейната работа.
  Днес друг голям българин от Македония Виктор Канзуров каза , че комисията трябва да се закрие , а договорът за добросъседство да се анулира. Канзуров се чуди защо до сега това не е направена при толкова много провокации на държавно ниво от страна на Македония срещу България.
  И него ли ще упрекнете за това негово изказано и изстрадало мнение?

 54. 54 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1646 Весело

  До коментар [#46] от "Пипера е много лют":


  Ние не бързаме. Античките имат гайле да добият датум.
  —цитат от коментар 46 на Пипера е много лют


  Първо трябва си построят фабрика за макарони...после да гледат ...и чак тогава...

 55. 55 Профил на tsu47624025
  tsu47624025
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Нашата позиция трябва да е твърда и неотстъпчива
  —цитат от коментар 40 на neut


  Което означава, че трябва да бъде основана на историческите факти. Един път завинаги трябва да се каже на македонистките сърбомански политици и историчари, че не може да се подменят историческите факти. Усещам, че този уникален шанс в последните 73 години ни се изплъзва между пръстите. Не трябва да се правят компромиси, най-малкото в името на стотиците хиляди загинали за свободата на българска Македония.

 56. 56 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  До коментар [#52] от "deutscher._":
  "Защо доживяхме т.н.македонци днес да могат да се гаврят с нас както си искат и да ни правят на маймунски татари ?
  Кой направи това възможно ?"

  В отговора сте посочил минала история , а пропускате днешната безотговорна и нихилистична политика на България към Македония. Никога България не е имала това геополитическо предимство пред Сърбия и Македония , каквото го има днес. Причината македонци и сърби да се гаврят с нас е продажната политика на поредица български сегашни правителства , които не използват геополитическото предимство на България , за да защитят нейните интереси пред сърби и македонци. Нито веднъж българската държава не се застъпи за интересите на българите в тези две страни, не направи усилия за засилване на културното влияние на България там с разпространяване на български вестници, книги и електронни медии, мълчеше и не реагираше на многобройните антибългарски прояви в тези две страни. Вместо това , продажните сърбомански български правителства подкрепяха и продължават да подкрепят антибългарските власти в Сърбия и Македония за членството им в ЕС и НАТО.
  Така , че не обвинявайте историята. Тя е минало. Обвинявайте днешните български правителства , които изпускат златен шанс да защитят интересите на България и отстранят историческите несправедливости към нашата страна.

 57. 57 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Не ставайте за смях. Оттеглете и комисия и от договора. И директно да се постави условие за промяна в техните учебници. С никакви комисии няма да има резултат. Очевидно е, че с добро няма да стане нищо.
  —цитат от коментар 3 на krf54523578


  Честно? Да ви пратим тогава от "лекарствата" на Чърчил? Но той не е бомбардирал Турция и Индия, а в България останаха предимно турци, индийци и други пенсионери?

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 58. 58 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Ние не бързаме. Античките имат гайле да добият датум.
  —цитат от коментар 46 на Пипера е много лют


  Нали бяхте един народ с тях? как така те са антички, а вие комунистички? Последно чух едни сърби да им викат: "мръсни маке..........." в края на 80' и се сещате какво се случи с централизираната в Белград Югославия?!

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 59. 59 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#10] от "lz73":Ке биде дупен одма! Ке го сексират против волята му.
  —цитат от коментар 49 на Пипера е много лют


  По полека, че пипера не е лют, ами направо жули как коприва!

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 60. 60 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#52] от "deutscher._":"Защо доживяхме т.н.македонци днес да могат да се гаврят с нас както си искат и да ни правят на маймунски татари ? Кой направи това възможно ?"В отговора сте посочил минала история , а пропускате днешната безотговорна и нихилистична политика на България към Македония. Никога България не е имала това геополитическо предимство пред Сърбия и Македония , каквото го има днес. Причината македонци и сърби да се гаврят с нас е продажната политика на поредица български сегашни правителства , които не използват геополитическото предимство на България , за да защитят нейните интереси пред сърби и македонци. Нито веднъж българската държава не се застъпи за интересите на българите в тези две страни, не направи усилия за засилване на културното влияние на България там с разпространяване на български вестници, книги и електронни медии, мълчеше и не реагираше на многобройните антибългарски прояви в тези две страни. Вместо това , продажните сърбомански български правителства подкрепяха и продължават да подкрепят антибългарските власти в Сърбия и Македония за членството им в ЕС и НАТО.Така , че не обвинявайте историята. Тя е минало. Обвинявайте днешните български правителства , които изпускат златен шанс да защитят интересите на България и отстранят историческите несправедливости към нашата страна.
  —цитат от коментар 56 на tacheaux


  Няма българска политика, защото държава България не съществува.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 61. 61 Профил на iguana
  iguana
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Душанов законник-Законник на пречестният и христолюбивият македонски цар Стефан, владетел сръбски, български, угро-влашки, далматински, арбанашки, и на много други региони и страни.

 62. 62 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 867 Весело

  "Няма българска политика, защото държава България не съществува."

  Спи спокойно, товариш.
  България е надживяла Първия Рим.
  Надживяла е Втория Рим.
  Ще надживее и Третия Рим...

 63. 63 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 812 Неутрално

  "...Вчера проф. Димитров заяви в интервю, че в разменени преди срещата бележки от македонска страна има отстъпление дори по свързани със Средновековието въпроси..."

  Докато ни занимават с някакви глупости относно Г. Делчев, български народ, български земи, ранно средновековие и античност, един тъпанар, наричащ се "професор" е отишъл там да преговаря за моменти от ПЪРВОТО БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО! Нещо, което в европейската история е прието като Първо Българско Царство (Стивън Рънсиман, един от най-големите византолози го нарича ИМПЕРИЯ), този пръч го ПРЕДОГОВАРЯ! Ние всъщност знаем ли какво се случва там?

  Оставете ги да се наричат както си искат - македонци, тимочани, сърби, битолци, албанци - тяхна работа! Има нещо сбъркано и в нашите читанки. Народностите, народите и нациите не са едно и също. През 1870г. султанът е включил в българската нация и македонците (живеещите в провинция Македония), но по стечение на обстоятелствата тези земи сме ги изгубили. И когато местните разбрали, че великите сили не желаят тези земи да се присъединят към българия, са се хванали да изградят отделна държава, но отделна не само от България, а и от Сърбия и Гръцко.
  Германски народности живеят в 5 държави (Германия, Австрия, Франция, Швейцария, Люксембург, май и Лихтенщайн), Е И?
  Френските народности живеят в 4 държави: Франция, Белгия, Швейцария, Люксембург - Е И?
  В Украйна и Беларус живеят народности близки до поляците, някога са били в едно кралство - Е И?

  През 1870г. султанът е включил в българската нация и македонците (живеещите в провинция Македония), но по стечение на обстоятелствата тези земи сме изгубили. И когато местните разбрали, че великите сили не желаят те да станат част от България, са се хванали да изградят отделна държава, отделна не само от България, а и от Сърбия и Гръцко. Македония е държава на македонци и албанци, както Белгия на валони и фламандци (фламандците са близки до холандците, но са католици)

  Докато гласуваме доверие на разни продажни комуненца, българи станаха македонци, Кирил и Методий - "славяни", на монетата от 1 евро ние ще слагаме някакъв спорен барелеф, а чехите Кирил и Методий.
  Само да не вземем да загубим и Паисий!
  И да не стане така, че Първо Българско Царство е нямало !?
  До коментар [#56] от "tacheaux":

 64. 64 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Има една мистерия в историята ни, и настоящето. Говори се, че според Ньойския договор Западните покрайнини били отстъпени на Югославия за 90 години. Е, 90 години минаха... Защо за тях не става и дума?

 65. 65 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Между другото какви проблеми имаме с Античността? Да не сме се скарали заради Ахил и мирмидонците?

 66. 66 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#56] от "tacheaux":[/quote]

  всичко щеше да си дойде на мястото, ако вместо КРАДЦИ И РАЗБОЙНИЦИ - русофили, страната ни беше управлявана от достойни мъже, и да бъдем малко по-богати (като поляците), и така по-привлекателни.

 67. 67 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Между другото какви проблеми имаме с Античността? Да не сме се скарали заради Ахил и мирмидонците?
  —цитат от коментар 65 на historama


  антична България?

 68. 68 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Никаква изненада. Руснаците засилиха хибридната атака, а техните проксита в Македония скачат според тоягата.

 69. 69 Профил на Комита
  Комита
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#68] от "Rex":
  До коментар [#53] от "tacheaux":

  На хибридни атаки са подложени и двете страни.Въпреки това,все още има надежда тази комисия да свърши някаква полезна работа без да
  бъдат нанесени непоправими щети на България.Линията,зад която
  българската страна не може да отстъпи е маркирана от понятие
  несравнимо по-важно от коминтерновските постулати и е описана от мен в коментара ми под №34 на статията:https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/09/12/3962696_bulgaro-makedonskata_komisiia_razbrala_za_kakvo_tochno/ #comments-wrapper
  Тази позиция отваря пътя и на България и на Македония към бъдещето
  с надеждата старите рани един ден да бъдат напълно заличени.Ако
  днешния македонски политически елит не е готов за такова споразумение,то ние трябва да продължим усилено с политиката на ребългаризация и други подкрепящи я мерки,за да постигнем някога резултат удовлетворяващ нашите исторически и морални претенции към Македония,както и за националната си сигурност,защото не е тайна чии интереси стоят зад македонизма.Завещаната ни борба от нашите
  предци все още не е приключила - ще я има България,ако продължим борбата до успешен край!

  Хайдушки копнения
 70. 70 Профил на niki7
  niki7
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Явно македонците размотават нещата с цел да получат членство в НАТО и след това склонността им за отстъпки ще е равна на нула. Затова ясно трябва да се заяви - никаква подкрепа за НАТО, да не говорим за ЕС, докато изопачават истината и не признаят, че до 1945 г. са българи и с комунистически терор са изобретени за македонска нация.

 71. 71 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Явно македонците размотават нещата с цел да получат членство в НАТО и след това склонността им за отстъпки ще е равна на нула. Затова ясно трябва да се заяви - никаква подкрепа за НАТО, да не говорим за ЕС, докато изопачават истината и не признаят, че до 1945 г. са българи и с комунистически терор са изобретени за македонска нация.
  —цитат от коментар 70 на niki7


  или до 1913?
  Или 1879?
  След 1979 България е разделена на3: Княжество България (Мизия), Източна Румелия (Тракия), и провинция Македония, останала в границите на османската империя. Наши революционери от годините на Възраждането бързо се усетили, че само едно бързо обединение ще възпрепятства разделянето на нацията нинав няколко, и затова изобщо не са се поколебали с акцията през септември в Източна Румелия.
  За Македония май безвъзратно закъсняхме, и техните водачи решили да образуват самостоятелна държава. Има и друго нещо -тези водачи са искали добри позиции в бъдещия политически живот, но от София им е било отказано (шопът власт не дели).

 72. 72 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#68] от "Rex":До коментар [#53] от "tacheaux":На хибридни атаки са подложени и двете страни.Въпреки това,все още има надежда тази комисия да свърши някаква полезна работа без дабъдат нанесени непоправими щети на България.Линията,зад коятобългарската страна не може да отстъпи е маркирана от понятиенесравнимо по-важно от коминтерновските постулати и е описана от мен в коментара ми под №34 на статията:https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/09/12/3962696_bulgaro-makedonskata_komisiia_razbrala_za_kakvo_tochno/ #comments-wrapper Тази позиция отваря пътя и на България и на Македония към бъдещетос надеждата старите рани един ден да бъдат напълно заличени.Акоднешния македонски политически елит не е готов за такова споразумение,то ние трябва да продължим усилено с политиката на ребългаризация и други подкрепящи я мерки,за да постигнем някога резултат удовлетворяващ нашите исторически и морални претенции към Македония,както и за националната си сигурност,защото не е тайна чии интереси стоят зад македонизма.Завещаната ни борба от нашитепредци все още не е приключила - ще я има България,ако продължим борбата до успешен край!
  —цитат от коментар 69 на Комита


  Напълно те подкрепям.

 73. 73 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  До коментар [#71] от "historama":

  Май не разбираш за какво става реч.
  Пишеш, че за Македония безвъзвратно сме закъснели. Закъснели в какво? Че са отделна държава?
  Никой не оспорва съществуването на Македония като държава , както и македонското самосъзнание на част от нейното население. България първа призна Македония.
  Става въпрос за кражба на история. Македонско самосъзнание се оформя насилствено, с много репресии едва след 1944 година. До тогава населението в тези земи се е самоопределяло като българи. Македонистите имат претенции да са били самостоятелен народ преди това , през средновековието и в древността, което исторически абсолютно не е вярно и затова има безброй документи. Днешните македонци нямат право да помакедончват български исторически фигури , родени в географската област Македония. Това е гавра с тяхната памет. Македонците трябва да знаят историческата истина , че са потомци на българи и че българската история е тяхна история поне до 1878 година.
  В твой пост 63 сам казваш , че много народности живеят в различни държави. даваш примери с германците , които живеят в 5 държави. Мога да продължа с примери на Балканите. Гърците живеят в Гърция и Кипър , румъните живеят Румъния и Молдова, сърби живеят в Сърбия и Босна , но гърците в Кипър знаят , че са гърци, румънското си потекло си знаят и молдовяните , сърбите в Босна знаят , че са сърби , а не босненци, само в Македония населението е така отродено , че не си знаят потеклото и живеят с илюзиите , че са отделен народ още от древността , а не потомци на българите. Нека да живеят с илюзиите си , но това става с кражба на българската история , което за нас е недопустимо. Ето , затова става въпрос .

 74. 74 Профил на Irina Stoyanova
  Irina Stoyanova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#63] от "historama":

  Тук точно е заровено кучето... народностите, народити, нациите, националностите, а пък за държавите да не говорим... не са едно и също нещо ! Могат да кажат за някоя спорна личност, че има примерно народност А, национолност Б, а е живяла и творила в пределите на държавата С, защото народността А по това време е нямала своя собствена държава! Пример на посоки е това. По въпроса с Македония ние самите имаме още много работа да вършим - на психологическо ниво... !

 75. 75 Профил на Irina Stoyanova
  Irina Stoyanova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Та ние не ги познаваме... поне аз не ги познавам ! И в македонските земи, които принадлежат на българската народност, но не и на съвременната българска държава... аз не съм стъпвала. Ако обичах да пътувам, до сега да съм отишла 100 пъти, да ги наобиколя. И едва тогава ще мога да кажа, дали се чувствам като едно с тези хора. Не е съвсем лесно, може би най - различни чувства ще те върхлитат... на близост, на обогатяване, на събуждане на нещо дълбоко скрито в теб, но забравено, на загуба, на смях.

 76. 76 Профил на Irina Stoyanova
  Irina Stoyanova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Голяма работа сега, ще се тръшкаме, че някакъв там род български иска да живее в отделна държава ! Като ние самите и Македония се явяваме 8 и 9 българска държава ако погледнем назад във времето преди Аспарух ! Така че е малко относително... При всички положения въпросът е личен, наш български и не можем да очакваме нито от времето, нито румънците примерно да ни го решат... !

 77. 77 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  Не ставайте за смях. Оттеглете и комисия и от договора. И директно да се постави условие за промяна в техните учебници. С никакви комисии няма да има резултат. Очевидно е, че с добро няма да стане нищо.
  —цитат от коментар 3 на krf54523578


  За най-голяммо съжаление аз също стигам до това заключение.
  Вижте този цитат от статията - "...Според проф. Георгиев терминът "български земи" включва територията на Северна Македония, дори когато не става въпрос за средновековната българска държава. Затова "настояваме... да се формулира по начин, по който няма да провокира негативни чувства в учениците в нашата държава."..."
  Иначе казано в С. Македония не желаят да се съобразяват с реалното положение по онова време, а искат да се съобразяваме със сегашните настроения в тяхната страна.
  И това след толкова години насилствена намеса във възгледите на хората от страна на КПСС.
  Е да ме извиняват, но това вече не е историческа наука, а политика. И то политика която ни е пробутвана по времето на комунизма.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 78. 78 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Я да кажат бракьата македонци/бугари какво значи името Куманово на един от градовете им на запад от Скопие и кои са и какви са куманите - едни от най-монголоиднотатарските тюркоезични номади нахлули от североизток.
  Та щом под сръбски натиск скандираха по Скопие "бугари-татари" , какво и как да ги наречем ние , приляга им "македонци-кумани, ". Смешно е и глупаво да я играем и ние тази игра , но това за" татарите" не се забравя лесно, пък и ние в БГ нямаме град Татарово , нали така ! ?
  В заключение на всичките тези глупости още един път да напомним кои са авторите на всичките тези дивотии - това са сръбските управници-шовинисти от титово време ,че и до днес винаги са ни мразени неистово . . . .
  Само не мога да разбера как и какви са тези млади и по-стари българи които още се захласват по сръбските народни чалги , че и ги пеят при 2-3 ракии ! ? !

 79. 79 Профил на Irina Stoyanova
  Irina Stoyanova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Бахлика (Балхара), Бактрия, Волжка България, Стара Велика България - това са само някои от имената на древните ни държави. Сега да кажем, че цялото историческо наследство принадлежи на !!! 8 - та подред носеща името България, само по себе си, си е типично македонска черта. Странно, нали ! Трябва да бъдем внимателни и много, много умни... на което все още не сме се научили поради травмите от комунизма... !

 80. 80 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  До коментар [#78] от "deutscher._":

  Според най-новите проучвания българите нямаме славянски произход, а генетично сме най-близки до траките!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 81. 81 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  До коментар [#63] от "historama":. Македония е държава на македонци и албанци, както Белгия на валони и фламандци

  Губи ти се логиката. Албанците също са македонци щом живеят в Македония. Македония е държава на българи и албанци. Проблемът е,че на българите там им натрапиха да са македонци.
  Заев е българин от Струмица. След Ньойския договор Струмица е дадена на кралство Югославия за временно ползване, но Зайо забравя.

 82. 82 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  До коментар [#64] от "historama":Защото ни управляват путки като Бойко Борисов!

 83. 83 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  До коментар [#70] от "niki7":Затова ясно трябва да се заяви - никаква подкрепа за НАТО,
  За влизането в НАТО никой няма да ни пита. За Черна гора питаха ли ни? Там решават САЩ. Виж, за ЕС можем да ги ебаваме.

 84. 84 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  Сръбските области Прешево и Буяновац са населени с албанци. Река Българска Морава ги дели от населената с българи област на Босилеград. Сръбският етнос няма връзка с македонците.

 85. 85 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#71] от "historama":Май не разбираш за какво става реч.Пишеш, че за Македония безвъзвратно сме закъснели.... .
  —цитат от коментар 73 на tacheaux


  Закъсняхме, че не успяхме да я присъединим до 1890г. След това македонизма се засили, както и тенденциите за поява на нова национална държава, с нов политически елит като в София и Белград, с всичките произтичащи от това привилегии и облаги. И този политически елит е трябвало да се формира от поборниците от самата Македония, а не от изпратените от София македонски поборници.
  как беше? Интереса клати феса.

 86. 86 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 812 Неутрално
  ....:. Македония е държава на македонци и албанци, както Белгия на валони и фламандци. Губи ти се логиката. Албанците също са македонци щом живеят в Македония. Македония е държава на българи и албанци. Проблемът е,че на българите там им натрапиха да са македонци......
  —цитат от коментар 81 на ahasver


  А колко по - просто и логично щеше да е след 1990г. да изградим страната ни на федерален принцип, с с 2 или 3 провинции, със свои правителства, както е изградена Германия, Испания, Белгия. Така стана обединението на ГФР и ГДР - ГДР се присъедини със своите 3 провинции, и 3 провинциални правителства, както и с 3 провинциални парламента. А у нас централната власт в София не оставя общините и един ремонт на улица да направят без тяхно знание.

 87. 87 Профил на Комита
  Комита
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#73] от "tacheaux":

  "Става въпрос за кражба на история."- цитат от коментара.

  Не,не е само затова.Става въпрос за българската национална сигурност,за атака срещу цялостното българско етническо самосъзнание и неговия културно-исторически фундамент,формиран в една значителна част по земите на Македония - на българина душата е там!.Много е говорено за македонизма,но трябва да се каже още нещо важно,съществено:
  Без външна подкрепа,продължаваща и до ден днешен,той никога не би се наложил и просъществувал.Опитите да го представят като
  спонтанно народоизявление,да му измислят история и култура са
  жалки и смешни,обаче и много опасни,не за някой друг,а именно
  за България.Днешното лице на македонизма е отчетливо антибългарско и по тази причина България е принудена,длъжна да се бори срещу
  него с всички цивилизовани средства,докато не прекърши изоснови българомразието.Българската кауза е обречена на успех,защото е морално и исторически справедлива.

  Хайдушки копнения
 88. 88 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1625 Гневно

  Хайде сега...да "оставят Борисов и Заев " на спокойствие , напр. на по чашка и да решат нерешимото ! Който е бил в Скопие преди 15-20 години и който е видял сега "пейзажа" ….как да не си помисли за Украйна примерно....всъщност , "разделяй и владей " не са го измислили нито Заев , нито Борисов , но пък слушат добре, учат се т.к., вместо учени оттук и " учени " оттам да търсят измислени решения устройващи чужди фактори. Очевидно докато са на власт ….ще разчитат паметта на поколенията да изчезне , само че надали ще им "стигне времето "....

 89. 89 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3056 Неутрално

  Да се разправяш с макита е все едно да освежаваш лайна. Не ми е ясно от къв зор го правят? Да ги оставят да се удушат в собствената си смрад.

 90. 90 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Договорът и цялата комисия са плод на неадекватната гербава външна политика и кака Захариева (подисала Истанбулската конвенция без забележки). В момента Бай.Х. е дал мандат на комисията да прави компромиси- демек да се съгласим да се пренапише българската история, само и само да се окичи с медал за заслуги при евентуалното присъединяване на Македония към ЕС. Личният нарцисизъм преди националния ни интерес - тва е еманацията на Бай.Х!

 91. 91 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2980 Весело

  До коментар [#78] от "deutscher._":пък и ние в БГ нямаме град Татарово?
  >>> Нямаме, ама имало едно време и град Татар Пазарджик. А и си спомням за един съратник на Гоце- Христо Татарчев и генерален прокурор си имахме, Иван Татарчев.

 92. 92 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  До коментар [#91] от "тулса":

  Първото българско царство е било велика държава. Ред малки народи са се влели в нея - кумани, татари, алани. Божидар Димитров ги броеше над 100.

 93. 93 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Стига яли на Гоце кокалите!

  Мърфи е оптимист!
 94. 94 Профил на kah48576898
  kah48576898
  Рейтинг: 91 Неутрално

  Масово българите са като коне с капаци като дойде въпроса за Македония, македонски народ и македонския език.
  И днес Българите дискриминират македонците вземайки си правото да изобщо се отзоват на въпроса за македонците и казват че уж те нямат право на историческо самоопределение като отделен народ от българите и сърбите, и нямат право собствените диалекти да ги направят литературен език вместо да учат българска или сръбска или гръцка граматика като в 19-я век.
  Най-хипокритното е че по също време българите още и се оплакват че македонците не са ги уважавали.
  Ми като дискриминираш някой какво искате да ви обичат и рози на пода да ви хвърлят? естествено ще се гаврят с вашите мнения относно човешки права и 21-вия век.

 95. 95 Профил на Комита
  Комита
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#94] от "kah48576898":

  "И днес Българите дискриминират македонците..." - цитат от коментара.

  Ако съдя по съдържанието,граматическите грешки и словореда в останалата част от текста, написаното е от "македонец", което не пречи да бъде удостоен с подобаващ
  отговор.И така:Как всъщност българите дискриминират македонците?
  Коментарът веднага казва:Не ни признавате език,не ни признавате народност! Естествено,за друга дискриминация въобще не може да се говори,а даже,всички знаем,съвсем явно даваме протекции.Като казвам "македонците", всъщност имам предвид техния днешен политически елит и обслужващата го
  интелектуална прослойка.Тези хора носят в най-висока степен отговорността за представлявания от тях народ,за неговото настояще, бъдеще,но и минало.
  Предвид демонстрираните си позиции,силно се съмнявам,че те са адекватни на висотата на своята отговорност.Знайно е,че няма настояще и
  бъдеще без минало,а тъкмо то липсва в
  идеологическата концепция на македонизма(комунарите са смятали,че с насилие и лъжа всичко може да направят).Доказана беше кражбата на гръцка история и откраднатото беше
  съответно върнато.С българската история въпросът стои другояче - България вероятно ще приеме споделянето на тази
  история,но само при постигане на съгласие за обща генеалогия - факт, покриващ се напълно с историческата истина, обаче все още
  упорито отричан от македонския елит.
  Това отрицание е пряко следствие(превърнало се вече в опора) на програмно заложения
  антибългаризъм(сигурен индикатор за наличието на интереси от трети страни)
  в македонистката доктрина и което отрицание е всъщност основната пречка за развитието на отношенията между
  двете страни и решаването на всички останали въпроси.Разрешаването на този фундаментален,умишлено потискан проблем ще направи останалите спорове безпредметни и ще отвори широко вратите за истинско сближаване на хората от двете държави.Македонските управляващи трябва да разберат(ако не могат сами, условията ще ги принудят),че
  коминтерновските волунтаристични политически теории са силно непригодни за свободния демократичен свят,към който са се устремили бодро,но с твърде тежък и остарял,отхвърлен от времето идеологически багаж - воденичен камък за представляваните от тях хора.В свободния свят,от който е част и България, освен от свободата на личността,прогресът е обоснован преди всичко от истината, християнската морална справедливост и правото,а те категорично са на българска страна.
  Всички българи изключително биха се радвали македонците да се извисят до тях,тяхната цивилизационна и човешка позиция.Не е невъзможно,макар да знаем, че е изключително трудно за страна,в която един от националните празници, празнуван до днес и въведен от комунистите,е 11-и октомври - Ден на
  народното въстание в Македония срещу
  българския фашистки окупатор.Замисълът на това празнуване не се вписва никъде в бъдещите европейски българо-македонски отношения и един ден неминуемо ще бъде отречен - България никога няма да позволи триумф на антибългаризма през
  парадния вход на Европа.Но дотогава нищо не пречи чистосърдечно да кажем:
  Чакаме ви,братя македонци,в нашия по-добър и пречистен свят!


  Хайдушки копнения
 96. 96 Профил на kah48576898
  kah48576898
  Рейтинг: 91 Неутрално

  До коментар [#95] от "Комита":

  До коментар [#95] от "Комита":

  Да, макдонец съм с бошнячки корени (като всеки втори македонец родата му е от Югославия)
  Това че България е в организацията наречена ЕС не означава че има “по-добър и пречистен свят”. Живеем в България и ясни са ни нещата. Тези неща идват от свеста на самото общество без условие то да принадлежи към определени организации. В крайна сметка, слава на ЕС, не е организация от 19-я век и не подържа порекване на друга идентичност. Така че България има доста психологични сеанси да мине след като Македония се е развела от нея.

  Относно 11 Октомври празника в Македония, то е празник на национално освобождение на македонския народ (срещу фашистимеските войски). Фашистическите войски които окупират Македония са немски, италиянски и български. В Франция е деня на победата, Гърция има подобен празник. Никой от тях не чества победа върху българска войска или въобще нещо подобно. Това би било безсмислено. Идеята е съвсем друга.

 97. 97 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 8 Гневно

  Ходи се фраскай ве,калъф!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK