Проф. Нели Огнянова: Порното за отмъщение е инструмент на културата на страха

Проф. Нели Огнянова

© Юлия Лазарова

Проф. Нели ОгняноваРазпространението на изображения със сексуален характер без разрешението на лица, без тяхно съгласие е много мощно, крайно средство за натиск." Това каза днес пред БНР проф. Нели Огнянова, експерт и преподавател по медийно право в Катедрата по европеистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". В предаването "Хоризонт до обед" тя коментира медийно-правния аспект на


казуса с публикуването на интимно съдържание


и лична информация за партньорката на кандидата за кмет на София – Борислав Игнатов.
"Мотивацията е различна, каза Огнянова. Но днес говорим за случай, в който става въпрос за


опит за принуждаване към определено поведение,


към отказ от участие в изборен процес. Това е феномен, който има и социални измерения. А това това е изключително опасно, защото порното за отмъщение е инструмент на културата на страха".


Според Нели Огнянова в случая със с интимните снимки, разпространени от "ПИК" става дума за нов инструмент за натиск върху публични фигури. За това според нея трябва да се реагира много ясно и недвусмислено и обществото и медиите да се противопоставят на тази тенденция.


"В други държави има конкретни разпоредби, които предвиждат и


лишаване от свобода за защита на човешкото достойнство,


каза тя пред Националното радио. В България подобна правна процедура все още не е задвижена, но определено трябва да кажем, че има реакция на политическо равнище. Има отказ от партниране с този сайт по време на избори. Партии и кандидати обявиха позициите си. Има елементи на разграничаване, предвид легитимирането на сайта досега от едно масово, ако мога така да кажа, позиране на политици по време на събития, организирани от сайта".


Според проф. Огнянова времето ще покаже дали това разграничаване е само моментно поради шоковия характер на публикацията или има трайна тенденция за въвеждане на стандарти в политическото поведение".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK