В проекта на обвинения за шпионаж Николай Малинов имало идея и за създаване на банка

Юрий Борисов

© Би Ти Ви

Юрий БорисовВ проекта на обвинения в шпионаж в полза на Русия председател на сдружение "Русофили" Николай Малинов, който беше пуснат под парична гаранция от 50 хил. лв., е имало идея за създаване на банка. Това обяви пред БНТ бившият главен редактор на "Дума" Юрий Борисов, който беше един от разпитваните в Специализираната прокуратура като свидетел по разследването. Той уточни, че е имало няколко написани варианта на проекта и не знае прокуратурата с колко от тях разполага. Именно в единия от тях било записано, че е нужно създаването на банка, "за да се реализира целият пакет от идеи".


Вчера прокуратурата публикува факсимиле от докладната записка на руски език, подписана от председателя на движение "Русофили" Николай Малинов и иззета при претърсването в дома му. Докладната е писана на компютър в обем 4 страници и с 3 приложения, включващи информация за дейността на "Русофили", създаването на икономическа основа за дейността на движението и автобиография на Малинов (бел. ред. - автобиографията не е публикувана от прокуратурата, но за сметка на това са добавени други два документа - "Придобиване на контрол върху "Дунарит" от "Емко" на български език и "Предложение на Цветан Василев, собственик на "КТБ Груп", за продажба на активи" - на руски език). Какво още пише в разпространената от прокуратура информация вижте тук.


Юрий Борисов каза още, че е автор на част от идеите в проекта. Дори чул лично написани от него изречения, цитирани от зам.-главния прокурор Иван Гешев, срещу когото се провеждат протести с искане да бъде оттеглен като кандидат за нов главен прокурор. Той е и единственият борещ се за позицията.
Журналистът каза още, че всичко написано в проекта е "много безобидно" и е "мозъчна атака как да влияем на обществото и да налагаме идеи".


Идеята за придобиване на БТК пък била икономически проект, "който да генерира средства". Борисов добави, че сдружение "Русофили" не е срещу Европейския съюз, а срещу членството на България в НАТО, което "от известно време се превръща в супер заплаха за националната сигурност.


Той добави, че е имал сключен договор с Руския институт за стратегически изследвания на руския генерал Леонид Решетников, който получи забрана за влизане в България за период от 10 години заради шпионския скандал.


"Целта е да създадем в своите умове една система с икономически параметри, която би ни позволила да влияем на общественото мнение в посока на идеите, които имаме, които не съвпадат с идеите на управляващите. Правихме анализи от български професори за Руския институт за стратегически изследвания. Темите бяха поръчани от тях. След одобрение бяха заплащани и бяха публикуване в списанието на БСП "Новото време", каза още Юрий Борисов.


Той уточни, че вижда чужда намеса в целия скандал, като намекна, че тя идва от САЩ. Повод за твърдението му е публикация в социална мрежа на едно посолство, което "не е иранското, не е и албанското". Борисов допълни, че е време да се създаде и неправителствена организация "Русия за България".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK