Прокурорско-олигархичен преврат или уличен натиск върху съдебния съвет - коментари за избора на главен прокурор

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев и адвокат Михаил Екимджиев коментираха процедурата за избор на нов главен прокурор в предаването на БНР "Неделя 150".

© Дневник

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев и адвокат Михаил Екимджиев коментираха процедурата за избор на нов главен прокурор в предаването на БНР "Неделя 150".От "пълзящ прокурорско олигархичен преврат" с налагането на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор до "уличен натиск върху членове на Висшия съдебен съвет да не изберат Гешев" - тези противоположни мнения изказаха юристи по време на днешното обзорно-политическо предаване "Неделя 150" на Българското национално радио.


Според представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев протестите срещу избора на Гешев целят, първо, да се активира обществена нагласа срещу този кандидат, а второ, да се всее колебание или страх у някои членове на Висшия съдебен съвет "да не гласуват така, както са решили и съобразно качествата на кандидата".


Магдалинчев подчерта, че при предишни избори на главен прокурор в годините не е имало такава организирана кампания срещу определен кандидат.
Запитан кой я организира, отговори, че му е направило впечатление присъствието на протестите на "яки момчета с черни потници и по чехли", които "едва ли толкова добре разбират какво значи избор на главен прокурор", което показвало, че част от криминалния контингент и част от други групировки се чувстват засегнати или пък някой ги използва. Отбеляза и присъствието на протестите и на лидера на "Да, България" Христо Иванов, на когото приписа процедурата по избора на главен прокурор (бел. ред. Иванов подаде оставка като правосъден министър в кабинета "Борисов 2" през 2015 г. именно защото предлаганите от него реформи не получиха в цялост парламентарна подкрепа).


Обратното мнение изказа адвокатът в дела за граждански права Михаил Екимджиев. Според него именно "внедряването на мутрите на протеста срещу Гешев" е белег за "пълзящ прокурорско-олигархичен преврат".


"Няма по-голяма заплаха за националната сигурност от това, институцията, на която сме делегирали да упражнява държавната репресия, да я използва в свой собствен интерес и в интерес на задкулисните си ментори", каза правозащитникът и даде за пример оковаването в белезници на Десислава Иванчева при ареста й, както и т. нар. шпионски скандал, в който на обвинените се приписва шпионство заради политическите им убеждения.


Екимджиев обвини Гешев в юридическа некомпетентност и произвеждане на фалшиви новини в публичното му говорене по разследваните от прокуратурата дела. "Всяко действие се квалифицира като заплаха за националната сигурност - и пръскалките пред Народното събрание, и замлъкването на БНР", иронизира той.


"Гешев прави каквото си иска независимо от законите и конституцията. Ние не знаем какво неговият мозък може да реши утре да направи, защото може да направи всичко - да нареди арест на премиера и президента, например", коментира адвокат Екимджиев. "Когато един човек е дал сигнал, че не може да спазва конституцията при образувани дела, да пришива етикети като шпионски скандали, да се четат обвинения въпреки презумпцията за невиновност, (...) показва, че този човек прави каквото си иска, а не каквото изисква конституцията", заяви юристът. Той отбеляза, че подкрепата за Гешев идва единствено от прокурорските среди, но не и от съдебните и адвокатските.


Боян Магдалинчев отговори непряко, че според него, когато е говорил срещу разделението на властите, което е основен конституционен принцип, Гешев не е бил разбран правилно. Идеята му е да се бори с престъпността с всички възможни средства и, когато е необходимо, да има комуникация между властите, а не отрича разделението на властите, каза представляващият съдебния съвет.


Магдалинчев изказа мнение, че по-добре би било да има повече кандидати за поста на Сотир Цацаров и ВСС да избере най-компетентния, най-знаещия и най-достойния. "Но предвид обстоятелствата трябва да преценяваме качествата на този единствен кандидат", добави той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK