Не обръщайте гръб на допълнителната квалификация

Не обръщайте гръб на допълнителната квалификация

© Георги КожухаровВ деня, в който децата тръгват отново на училище, е подходящо да поговорим за образованието, макар и на по-големите. Кога за последно сте актуализирали знанията си или сте набавили нови за работата, която вършите, или в някоя друга сфера? Замисляли ли сте се да научите някой нов език?


Много хора ще отговорят отрицателно на тези два въпроса с аргумента, че е безсмислено. Е, обученията и курсовете никога не са безсмислени. Все повече работодатели в днешно време започнаха да инвестират в по-високата квалификация на своя персонал с ясното съзнание, че това прави служителите по-големи професионалисти, а освен това по този начин се допринася за бързия растеж на бизнеса.


Важно е преди предприемането на важна за компанията стъпка, а именно допълнителната квалификация на служителите, всички детайли да бъдат изяснени и потребностите на бизнеса да се уточнят. Всяка длъжност има определена схема от обучения, която трябва да се следва. Не може всички служители да бъдат подложени на стандартизирани курсове.
Компаниите все повече залагат на метода да инвестират в ключови служители. Това изисква много по-малко средства и е много по-ползотворно за бизнеса. А вие може да се възползвате именно от този факт. Допълнителната квалификация няма да помогне само на компанията, а и на вас самите, защото сертификатът ще влезе именно във вашето CV. Така че при предложение не отказвайте.


Най-често компаниите разделят на етапи обучителните си програми. Трябва да се има предвид, че ако курсовете са твърде много, те ще развалят нормалния ритъм на работа. Така вместо положително допълнителната квалификация ще повлияе негативно върху развитието на фирмата.


Ако обаче компанията инвестира в обучение от типа на MBA програми или други квалификационни курсове и сертификати, инвестицията е дългосрочна и не предполага светкавичен резултат. Това обаче е инвестиция в дългосрочен план.


С въвеждането на постоянни обучителни програми, освен че се повишава личната квалификация, чрез курсовете се добавя стойност и към дейността на самата компания, защото клиентите усещат промените в кратък срок. Ако вашият работодател не влага никакви средства във вашето развитие и обучение, то значи, че това не е подходящото за вас работно място. Разгледайте обявите за работа на Karieri.bg за най-различни предложения.


Wolf Theiss търси:
M&A, Private Equity & Venture Capital Lawyers


"Аурубис" търси:
Ръководител поддръжка "Металургия"
Старши инженер поддръжка "Топлоенергийно производство"


БНБ търси:
ЕКСПЕРТ В ДИРЕКЦИЯ "ИКОНОМИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ И ПРОГНОЗИ"
ЕКСПЕРТ В ДИРЕКЦИЯ "РЕГИСТРИ"
ЕКСПЕРТИ В ОТДЕЛ "МЕТОДОЛОГИЯ И ОТЧЕТНОСТ"


"Лидл България ЕООД енд Ко." КД търси:
Координатор "Бранд и опаковки" (м/ж)
Консултант ИТ Управление на инфраструктурата (м/ж)
Младши консултант ИТ Управление на инфраструктурата (м/ж)
Младши консултант ИТ Бизнес решения (м/ж)


ROITI търси:
ETRM Operations Analyst


Cargill търси:
HR OPERATIONS SUPERVISOR


Orange Education търси:
Education Abroad Consultant


The American College Of Sofia търси:
ASSISTANT TO THE DEAN OF STUDENTS


U.S. EMBASSY SOFIA търси:
Legal Advisor


"Икономедиа" търси:
Журналист
React Native програмист


KPMG търси:
Advisor, Valuations
Senior Advisor, Forensic


Банка ДСК търси:
Ръководител отдел "Измерване на клиентската удовлетвореност"
Мениджър връзки корпоративни клиенти


"Балкантел" търси:
Мениджър подготовка тръжни предложения


"Reach for Change България" търси:
Program Manager Bulgaria

Ключови думи към статията:

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  Предлагането на допълнителни и задължителни квалификации си е индустрия.

  Еретик
 2. 2 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  Ако сте от УНСС задължително курс за придавачки.

 3. 3 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  За конпаниите е въпрос на борба с конкуренцията и развитие, но за отделните хора е въпрос на наличието/отсъствието на лични амбиции и трябва да си голям ахмак, да не бъдеш активен непрекъснато.

 4. 4 Профил на viv
  viv
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В Северните страни се полагат определен брой платени дни годишно за професионално обучение и курсове. Броят зависи от професията, най-много са в здравеопазването и образованието, а курсовете се плащат напълно или частично от работодателя, но доста хора ходят самостоятелно и си плащат.
  Кажи-речи веднъж на 3 месеца е нормално да се мине някакъв курс - онлайн или на живо семинари, практически уроци, презентации и тн.

  Естествено, по-високо специализирана работна ръка предоставя по-висок професионализъм в даден продукт или услуга, съответно взема по-високо заплащане.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK