Мартин Минков ще отговаря за "Хоризонт" до избора на нов директор (коригирана)

Генералният директор на БНР Светослав Костов и членове на Управителния съвет на обществената медиа.

© Надежда Чипева, Капитал

Генералният директор на БНР Светослав Костов и членове на Управителния съвет на обществената медиа.Избори 2022

Начело на програма "Хоризонт" до избирането на нов директор ще бъде Мартин Минков. Той ще ръководи, организира, координира и контролира дейността на най-популярната програма на Българското национално радио (БНР).


Името на Минков, който ще замести подалия оставка в петък и.д. директор Николай Кръстев, беше оповестено от генералния директор на радиото Светослав Костов по време на днешното изслушване в Съвета за електронни медии (СЕМ). По-късно от медиата разпространиха съобщение, в което изрично подчертаха, че Минков не е посочен за нов и.д. шеф на "Хоризонт", а Управителният съвет на БНР му и възложил да ръководи програмата до провеждането на конкурс за титуляр.


Минков е програмен директор на БНР от 2016 г. насам. Той има 40-годишен стаж предимно в БНР, като беше дългогодишен кореспондент на радиото в Скопие и има и управленски опит в структурата на медиата. Комисията по досиетата го огласи като секретен сътрудник на Държавна сигурност с псевдоним "Максим".
Светослав Костов беше извикан пред регулатора след опита за сваляне от ефир на водещата на сутрешния блок Силвия Великова и смяната на ресора й, както и след безпрецедентното спиране на ефирното излъчване в петък, обяснено от ръководството на медиата тогава с профилактика на предавателите.


Председателят на СЕМ София Владимирова и председателят на Комисията по регулиране на съобщенията Иван Димитров.

© Надежда Чипева

Председателят на СЕМ София Владимирова и председателят на Комисията по регулиране на съобщенията Иван Димитров.


По време на изслушването членовете на СЕМ неведнъж изразиха разочарованието си от действията на Костов. Това беше особено силно подчертавано от тези от тях, които преди малко повече от два месеца гласуваха за неговото назначаване.


В краткото си изложение пред членовете на СЕМ Костов обясни прекъсването на сигнала с


профилактика на оптичен кабел


По негови думи тя се е осъществила по предложение на шефа на дирекция "Техника" в БНР Пламен Костов и е била планирана още на 11 септември. Той призна обаче, че нито СЕМ нито Комисията за регулиране на съобщенията са били уведомени за това, въпреки изричните изисквания за това, тъй като по закон БНР е част от стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност, а държавата трябва да гарантира разпространението на програмата му.


Светослав Костов

© Надежда Чипева

Светослав Костов


"Проверката ни показа, че профилактики не са правени от години. Може би тези неща са довели до проблема", каза той. На няколко пъти по време на изслушването беше подчертано, че не става дума за спиране на предавателите, а


сигналът е спрян от БНР


Костов избегна настойчивия въпрос на председателя на регулатора София Владимирова чие е било решението за прекъсването на сигнала, като подчертаваше, че просто е отговорил с "да" на предложението на директора на дирекция "Техника" в БНР.


"Значи


остава загадка кой взе решението


за безпрецедентното спиране на програма "Хоризонт", заключи Владимирова.


"Въпросите са два - събитията в четвъртък, отнемането на ефира на Великова и ресора й и спирането на сигнала", каза Ивелина Димитрова, член на СЕМ от квотата на президента Румен Радев. Тя заяви, че я притеснява обществената реакция, която вижда ограничаване на свободата на словото, както и това, че журналистите в радиото, не приемат аргументите на Костов.


Ивелина Димитрова

© Надежда Чипева

Ивелина Димитрова


"Няма цензура в БНР", заяви Костов. "Никой не е казвал, че ресорът й е отнет. Единственото, което беше направено, е промяна на отразяването на Гешев", продължи той, аргументирайки се с информация за провокации и възможни физически стълкновения на протеста срещу кандидата за главен прокурор. По негови думи плурализмът в БНР е застъпен в "почти всички ресори без един-единствен ресор" - този на Великова и новото ръководство е взело решение да поправи този пропуск.


"Бих искала да Ви върна в реалността. Проблем в БНР има. Неглижирате този наш разговор", заяви членът на СЕМ Розита Еленова, подчертавайки краткото експозе и лаконичността на Костов. "С Вашето поведение вие направихте 3 в 1 - нарушихте комуникацията си със СЕМ, с КРС и със служителите на поверената Ви обществена медиа", каза още тя. По нейни думи посланията, които Костов изпраща, са изключително разнопосочни и не е редно СЕМ да се информира от публикации в медиите.


"Как ще управлявате в тази криза?",


попита тя генералния директор на БНР. Костов отговори, че напрежението не е в ръководството на обществената медиа и че разчита на професионализма на новия директор на програма "Хоризонт" Мартин Минков за нормалния работен процес в програма "Хоризонт".


Розита Еленова

© Надежда Чипева

Розита Еленова

Бетина Жотева, също член на СЕМ, изтъкна, че има 3 начина да се излъчва сигнала на БНР до слушателите - 2 оптични кабела и радиорелейна връзка. "Как така се случи, че нямаше само "Хоризонт"? Нали нямате оптика само за "Хоризонт"?", попита тя, без Костов да отговори на въпроса й. Тя подчерта още, че от общо 60 предавателя 57 са работели. Генералният директор на БНР отвърна, че програмата не е била спирана и е излъчвана онлайн. "Хоризонт не е програма, която да се излъчва онлайн", заяви София Владимирова.


"По линия на СЕМ Вие


имате нарушение на лиценза


за часовете, в които не сте излъчвали", констатира Жотева.


София Владимирова резюмира в края на изслушването, че все още нищо не е ясно и очевидно ще трябва да се чакат становищата на КРС и на прокуратурата, визирайки уклончивите отговори на Костов. Тя обърна внимание на факта, че едва след малко повече от два месеца на кормилото на БНР генералният директор е успял да провокира протест за свободата на словото. "Как ще гарантирате свободата на журналистите в БНР?", попита тя, а в отговор Костов се опитваше да изтъкне, че се виждало как "от едната страна на протестите е един и същ човек".


Владимирова обяви, че позицията на СЕМ ще стане известна в сряда. Днес трябваше да бъдат оповестени и резултатите от разпоредената в петък от главния прокурор проверка заради безпрецедентното спиране на излъчването на държавното радио в петък сутрин. До края на работния ден от държавното обвинение не излязоха със заключение от проверката.


Бетина Жотева

© Надежда Чипева

Бетина Жотева


Три дни след като подаде оставка като и.д. шеф на "Хоризонт"


Николай Кръстев напусна БНР

Той беше назначен в четвъртък временно начело на програмата до провеждането на конкурс след изненадващото пенсиониране на Ивайло Савов. По-малко от 24 часа по-късно се оттегли, поемайки изцяло отговорността за свалянето на Силвия Великова от ефир и и отрече да му е оказван натиск, обяснявайки случилото се като недоразумение в резултат на липсата на управленския опит. Днес Николай Кръстев обяви, че освен поста, напуска изобщо БНР. "Вярвам, че не силата е достойнство, а достойнството е сила", написа той в профила си във "Фейсбук".


Скандалът около общественото радио в последните дни предизвика поредна размяна на реплики между президента и премиера. Пред журналисти държавният глава обяви, че свободата на словото е в криза и повдига въпроса кой и как управлява обществените медии. "Очевидно е и че държавата се управлява чрез нечий телефон, а не през институциите, както е нормалната европейска практика. На това нещо е време да се сложи край", заяви Румен Радев (още за позицията му тук). "Ако е неговият телефон - разбирам. Той може би знае", отговори Бойко Борисов, който в петък даде да се разбере, че участвал в отмяната на решението за Силвия Великова, като е заплашил, че ще поиска чрез парламентарната група на ГЕРБ оставката на директора на радиото, ако не "оправи това безобразие" (какво още каза Борисов - тук).


Днес беше обявено също, че проектът за бюджет на БНР предвижда повишаване на заплатите на служителите на медиата с 25%. За да увеличението стане факт обаче, проектът за бюджет на БНР трябва да бъде одобрен от правителството.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK