Срещу арестувания за блудство "пастор" в Сливен не е подаден нито един официален сигнал

Това е една от най-представителните части на ромския квартал "Надежда" в Сливен. До нея, а още повече до частите, където живеят най-бедните роми в махалата, външен човек може да влезе или с придружител, или с полиция

© Георги Кожухаров

Това е една от най-представителните части на ромския квартал "Надежда" в Сливен. До нея, а още повече до частите, където живеят най-бедните роми в махалата, външен човек може да влезе или с придружител, или с полицияИзключителна бедност, липса на елементарни битови и социални условия, на институционална подкрепа, огромна стигматизация. Както и липса на разбиране за проблеми като ранни бракове, здравословни сексуални контакти и какво представлява всъщност насилие над дете.


Такава е ситуацията на ромските деца и техните семейства, станали жертва на обвинения в блудство с четири деца британец в Сливен, представящ се за евангелистки пастор. Тези проблеми описаха както дългогодишни наблюдатели от неправителствения сектор на ситуацията в сливенския квартал "Надежда", така и от сливенската община.


"Пастор", арестуван за блудство


Даниел Хъл беше арестуван преди дни в сливенския квартал "Надежда", където живее от години. Няколко дни по-рано Би Би Си излъчи репортаж, в който посочи, че осъденият във Великобритания за блудство мъж всъщност е напуснал страната и въпреки забраните да има достъп до непридружени непълнолетни той работи като пастор в сливенския квартал и често остава насаме с ромски деца.
След излъчването на репортажа сливенската полиция арестува Хъл, предаде случая на прокуратурата, като той е обвинен за блудство с непълнолетни. Властите съобщиха, че разследването не е свързано с медийното разгласяване на казуса, а от доста време наблюдават дейността на британеца.


Обединените евангелски църкви в България пък разпространиха изявление до медиите, в което се разграничават от обвинения в блудство с деца в Сливен британец. И заявиха, че той не е свещенослужител на никое регистрирано вероизповедание от състава на тези църкви.


Без свидетели и недоволни


Въпреки ареста, обвиненията, разграничението и съдебните дела във Великобритания веднага след ареста ромските семейства, които са посещавали църквата на Хъл, излязаха на протест в негова защита. Напрежението сред тази общност продължава да расте. Дори майките на децата, върху които се твърди, че е упражнявано посегателство, заявиха пред медиите, че нямат никакви притеснения от дейността на "пастора".


Семействата обявиха, че Хъл го е подпомагал във всичко - купувал е дрехи за децата, храна, осигурявал им е подслон при нужда. Дори е къпел децата, похвалиха се някои от майките и обясниха, че това е голямо предимство в тази част на махалата, където няма канализация, течаща вода, нормална баня.


"Има огромен проблем в тази част на махалата, където е направил църквата. Там хората живеят в изключително мизерни условия, а когато човек успее да им предостави баня, легло и храни децата им, те наистина виждат в него глътка свеж въздух. Те му вярват, той за тях е нещо добро. Те са изоставени от всички институции", коментира пред "Дневник" Алексей Пампоров, доктор по социология и доцент в Института за изследване на обществата и знанието при БАН, който от години прави изследвания сред хората в махалата. Пампоров отбеляза, че местните роми не разбират дори, че действията на Хъл са престъпни и са проблем, тъй като са свидетели на подобни, а и много по-порочни практики от години. Като например продажба на неродени деца, уреждане на деца за проституция и просия, включително от най-близки роднини и др.


Сексуалните контакти в тази общност също започвали изключително рано, ранните бракове са нещо често срещано, интимните контакти на мъж с мъж също не били рядкост. Разпространени са болести като сифилис, понякога и СПИН.


Това е дългогодишно изоставяне от страна на всички отговорни институции, които не се борят с трайно наложени представи за нормално - ненормално, правилно и неправилно, смята изследователят. В същото време те получавали и морална подкрепа от Хъл, който се е пренесъл да живее в махалата заедно със сестра си и друга негова близка роднина. Дори сестра му била бременна от местен човек.


Местните власти също коментират, че са безсилни


От общината в Сливен коментираха пред "Дневник", че имат редица програми и интеграционни политики за ромите от "Надежда", но в същото време признаха, че често срещат стена и неразбиране, като се стигне до най-бедната прослойка на тази ромска махала. Често ни гонят и ни се карат, че се опитваме да им нарушим традициите, когато правим програми, например срещу ранните бракове и подобни, допълниха от общината. И посочиха, че действително им е трудно да се справят с разбиването на тези стереотипи.


В отговор на въпрос на "Дневник" дали ще предприемат някакви специфични мерки за закрила спрямо засегнатите деца и семейства от отдел "Закрила на детето" към социалната служба в Сливен, казаха, че работата им е конфиденциална и не могат да дадат никаква информация. Отказаха да коментират и изобщо дали ще има някакви специфични мерки спрямо засегнатите семейства и конкретно децата с цел изваждането им от средата, в която блудствените действия не се разпознават като проблем от семействата.


Полицията няма официални сигнали


В същото време се оказа, че за проблемите около пастора се знае от години. "През последните години в тази махала на Сливен правихме изследвания за трафик на хора и сексуална злоупотреба с деца. Излезе и информация за дейността на пастора, той не за първи път е в България. Бил е тук и преди 5-6 години, още тогава се е знаело за неговото минало на педофил. Местните хора обаче не искат да свидетелстват срещу него", коментира Пампоров. Той също по време на изследванията получавал сигнали за блудствани действия на Хъл с малолетни. Някои от родителите на тези деца били и във фокус-групите при изследванията, но отричали да има подобни проблеми. А информацията излизала или тайно от засегнатите деца, или от техни приятели и съседни семейства. В махалата всички местни знаят за проблема, полицията също е наясно, но всъщност пряко пострадали свидетели няма, отказват да свидетелстват, допълни изследователят.


От полицията в Сливен коментираха пред "Дневник", че при тях има един-единствен сигнал срещу дейността на църквата на Хъл и той бил за това, че децата вдигали много шум пред самата постройка преди и след службата и когато се събирали за срещи с него. От дирекцията на МВР обаче казват, че следят дейността на Хъл от години. Още през 2016 г. от британското посолство информирали, че за британеца има издадена заповед за екстрадиция във връзка с дело за педофилия и той бил изведен от страната. Около две години по-късно обаче той се върнал, построил си къща в махалата и продължил дейността си.


Оттогава за него се събирала и оперативна информация. На чиято база той е предаден вече и на прокуратурата. Но и в полицията все още няма свидетели или оплакали се пряко пострадали.


За момента властите още обсъждат дали да предприемат и наказателни мерки спрямо родителите на засегнатите деца за родителска небрежност.


Проблемът е институционален и докато всички институции не се задействат за подобряването на социалните условия, проблемите на тази общност ще останат и те ще са потенциална желтва за всякакъв вид престъпления, е мнението на експертите. А от общината в Сливен коментираха, че тези мерки, които целят да обърнат представите в местната общност, трябва да започнат още от училище.


Децата не са в училище


В същото време днес от Областния координационен център по механизма за обхват на децата и учениците в образованието в Сливен съобщиха, че 2491 деца са отпаднали от училище през миналата или предходни учебни години. Което е около 10 на сто от всички деца в училищна възраст до 16 години за областта.


Местни наблюдатели пък посочват, че именно тази част на махалата е една от най-проблемните, а голяма част от децата не посещават училище. Там живеят и т.нар. голи роми, които обитават подобни на землянки жилища, често спят заедно с домашните си животни. А през пролетните, летните месеци и ранната есен обикновено са облечени с подобни на препаски дрехи, видя преди време репортер на "Дневник". В квартала има и още няколко клана роми, като голяма част от тях също са в крайна бедност.


Според последното преброяване например само в кв. "Надежда" на Сливен живеят около 10 хиляди души, но според местните активисти, опитващи се както могат да помагат, в квартала са около 20 хиляди. Вътре в общността пък са се изчислили на около 30 хиляди. Общината вече отказва да регистрира хора, тъй като на адресите почват да се водят над 30 души, разказва момчето, което е водач из махалата.


За тези хора отговарят например само двама лекари.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  Циганите си дават децата доброволно на британският изрод, педофилът има материал в изобилие срещу това да им купува храна и да се прави на пастор.
  А някои ми говорят за стратегия за децата.
  За кои деца бре, само за българските ли правите закони???

 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  И нека сме коректни, ранни бракове няма. Те не се женят, а просто заживяват заедно и правят по 2-3 деца, доката навършат 18. Родителите са виновни.
  Което обезмисля всякакви опити за интеграция и посещаване на училище.
  Културните различия между нас са поне 2-3 века...

 3. 3 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Разбира се, булгар наципатрЕотичното правителство арестува на расисткии ксенофобски принцип ! Нема българета престъпници нали? Хахахахахаха смешници.
  Като ви привикат от британското посолство, после ще ходите наакани !

 4. 4 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3154 Неутрално

  Такива са им "традициите". Те самите редовно вършат същото.

  Еретик
 5. 5 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#3] от "LiberalToTheBones":

  Има естествено.
  Но официалната статистика е над 95 % цигани от всички затворници.
  Това е то, а пък ти си повтаряй, че българите са лошите...

 6. 6 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 55 Весело

  Мдам, в лицето на пастор Хъл мноо бенгалски дечица са си намерили твърде рано другар в живота!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 7. 7 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Пасторът си е болен мозък , щом като е събирал и гледал детско порно в Англия . Може би и там , и тук не е посягал на дете , ама си има присъда от английски съд , и не ми е ясно къде са спали родната милиция и Цацаратурата , и толкова ли нямат възможност за обмен на данни за издирвани престъпници с останалите европейски държави !? И то при положение , че този е развивал религиозна дейност , и би трябвало да се следи по-строго , отколкото някой английски пенсионер , който просто си копа доматите в някое българско село !

 8. 8 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 831 Любопитно

  Още през 2016 г. от британското посолство информирали, че за британецът има издадена заповед за екстрадиция във връзка с дело за педофилия и той бил изведен от страната.
  —цитат от коментар 0 на Дневник


  не всички британци, заселили се в България, са педофили !
  единичен случай, но защо полицияте е дремала толкова време ?

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 9. 9 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#7] от "Dankol":

  Следен е още от началото и британците са н информирали. Но не сме могли да го задържим по същите членове, затова са го чакали да си покаже рогата.
  Е не е закъснял.
  Мисля, че ВМРО са напълно прави - химическата кастрация би спасила обществото от такива изчадия.

 10. 10 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 55 Весело

  [quote#8:"Dark Avenger: който не ме харесва, не е БЪЛГАРИН !"][/quote]

  Не всички са педофили,да са 50-60% най-много.Но требе да свикваме с англосаксонските традиции!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 11. 11 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Но ... този сто процента си вярва, че е истински пастор, също както Гешев си вярва, че е истински главен прокурор...

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 12. 12 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 927 Весело

  Е хайде, всичко е съгласно евроатлантическите ценности, кво тилкоз е станало!

  В Русия съм! В Русия съм!
 13. 13 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  До коментар [#9] от "НеКой":

  И е имал досег до деца , и даже ги е къпал !? Като има сигнал от британските власти , има влязла в сила присъда - то трябваше да посегне сексуално на някое ромче , че нашите дебелогъзи милиционери и прокурори да се разработят ли !? 'ич не ги защитавай !

 14. 14 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 831 Весело

  До коментар [#9] от "НеКой":

  Мисля, че ВМРО са напълно прави - химическата кастрация би спасила обществото от такива изчадия.
  —цитат от коментар 9 на НеКой


  това ли най-големия проблем в България ?
  ПС: дали има "химическата кастрация", която да ни спаси от простаци ?

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 15. 15 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  След случая с изгарянето на документи в Радомир и разследването на Биволъ , и сега с този случай , в който един английски журналист свърши цялата работа на родната милиция и прокуратура , то дали не е по-добре следващия главен прокурор да е журналист !?

 16. 16 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#13] от "Dankol":

  На луди ли се правите.
  Четете безпристрастни статии.

  https://trud.bg/арестът-на-британския-пастор-стигна-и/

 17. 17 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#15] от "Dankol":

  Пак продължаваш, не чети само Дневник.
  Те търсят определена истина...

 18. 18 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  До коментар [#13] от "Dankol":На луди ли се правите.Четете безпристрастни статии.https://trud.bg/арестът-на-британския-пастор-стигна-и/
  —цитат от коментар 16 на НеКой


  Труп и безпристрастност !!! Вие червените тролове от парцала на Блъсков ли се информирате !? Даже ме е гнус да ти отворя линка . Ама още веднъж доказа , че Позитано и ГЕРБ сте си едни !

 19. 19 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Нормално! В тази общност омъжват момичетата едва навършили 11-12 годишна възраст и това се приема за нормално, за това няма жалби и се обявяват в защита на тази блудна личност!

 20. 20 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Любопитно

  До коментар [#9] от "НеКой":

  Викаш да приемем закон за хим кастрация не само на български педофили, а и на британски?! А за немски, френски, испански, италиански педофили да приемем ли закон за хим кастрация?

 21. 21 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 831 Весело

  До коментар [#10] от "Платон Фъшкиев":

  Не всички са педофили,да са 50-60% най-много.Но требе да свикваме с англосаксонските традиции!
  —цитат от коментар 10 на Платон Фъшкиев


  очевидно имаш интимни и задълбочени познания, свързани със цитираните "англосаксонски" традиции!
  така да се каже: експерт от първа ръка !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 22. 22 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4303 Разстроено

  При това положение е въпрос на време педофила Даниел Хъл да бъде освободен от ареста, той да се върне в циганската махала Надежда в Сливен и необезпокоявано да се "грижи" за местните деца. Да ги къпе, те да спят при него в църквата му, а родителите на децата да му благодарят за това.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 23. 23 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  Полицаите са изключително неприятни с желанието някой да им дава официални сигнали и да им пише! Всеки сигнал трябва да ги активизира да си вършат работата без нужда от официална кореспонденция с тях!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 24. 24 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  Този е гнусен педофил, обаче педофилията е толкова разпространена в махалата, че трябва да арестуват голяма част от мъжкото население, живеещо с малолетни момичета. Xем за тях педофилията веднага може да се докаже с ДНК тест на децата.
  Законите са еднакви за всички, нали така?

 25. 25 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  Този материал разкрива колко са неработещи и неафекватни българските държавни институции. Също така и колко безполезна е БПЦ пред лицето на един реален социален проблем...
  Кой разбрал, разбрал

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 26. 26 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Разбира се, булгар наципатрЕотичното правителство арестува на расисткии ксенофобски принцип ! Нема българета престъпници нали? Хахахахахаха смешници.Като ви привикат от британското посолство, после ще ходите наакани !
  —цитат от коментар 3 на LiberalToTheBones


  Ей, анти-българино, от коя космата черна дупка си из..акан, та си толкова "умен"?
  В кое гето си се пръкнал толкова остър защитник на 95% от обитателите на затворите?
  Ако можеш, в което се съмнявам, си отговори на въпроса, как българите не са расисти за арменци, евреи, че даже и турци, от които са патили 500 години, а точно за вас циганите са расисти? Отговори си на въпроса, как пък няма нито една държава, в която да има компактно циганско население и да не са изревали вече от неговите колоритни във всеки смисъл на думата, представители? Абе, даже и в Германия вече не ви издържат за краткото ви пребиваване там?

 27. 27 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Неутрално

  До коментар [#15] от "Dankol":

  Нашата прокуратура много често "се сезира" по разследвания на журналисти. Също и за онзе пазарджишки лекар със заплата от 57 000 лева!

  Аз предлагам журналист от ПИК за гл прокурор!

 28. 28 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  До коментар [#11] от "КретенКилър":

  Падтор, не пастор ама е успял да намери пътя към душите на тези, пред които държавната машина и БПЦ развяват бял байрак.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 29. 29 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3815 Неутрално

  Докато дава пари на/за чаветата, сигнали няма да има. Като свършат парите - тогава.

 30. 30 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  До коментар [#25] от "DDR":

  В БПЦ няма служения насаме с деца бе аланкоолу,това са западни педофилски практики!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 31. 31 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  До коментар [#30] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Аланкоолу, осмисляш ли какво пише в текста?
  Пише, че държавата не може да се справи и не миже да работи с тези хора.
  Изведнъж идва един ”пастор” от майната си и спечелва душите на тези хора. Започва да се грижи за тях и те го приемат за авторитет. Разбираш ли за какво става дума — този самозван пастор е по—добър социален работник от цялата държавна и църковна машина!!!!
  Това е трагедията, че социалните работници и прсвославните попове мадово, масово не умеят да работвт с хора!!!

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  За циганите най-важни са парите.

 33. 33 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Дневник, кви са тези, подобни на препаски, дрехи ? Сега остава да кажете, че циганките са със сутиени от черупки от кокосови орехи. Хептен папуаси ги изкарвате, дано не кажете, че ядат хора. Тоя, вашия репортер, каза ли ви на какво е бил, когато ги е видял.

 34. 34 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Псевдо пастори цвъкат сиганета с препаски... коне, индианци, а аз си мисля, че живеем в 21 век.

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK