Военното министерство обяви поръчка за доставка на учебни самолети

Замяната на самолетите "Пипатус" при обучението на пилотите би трябвало да спести пари на армията

© Юлия Лазарова

Замяната на самолетите "Пипатус" при обучението на пилотите би трябвало да спести пари на армиятаМинистерството на отбраната пусна обществена поръчка за доставка на до 4 леки витлови учебно-тренировъчни самолета. Нейната прогнозна стойност е 2.5 млн. лв. без ДДС.


Тази сума трябва да покрие покупката на самолетите, консумативите и нужните материали за тяхната експлоатация за нальот от минимум 400 часа за всеки, доставка на пълен комплект инструменти и средства за наземно обслужване на машините, обучение на до 4 четирима инструктори и 10 души инженерно-технически състав, които да ги поддържат.


Срокът за подаване на оферти е средата на октомври. Доставката на самолетите трябва да стане до две години след подписването на договора.
Това е поредната поръчка, свързана с авиацията, след сключения договор за доставка на F-16 със САЩ за над 2 млрд. лв. и близо 200 млн. лв. за ремонт и поддръжка на самолетите МиГ-29 и Су-25, с които армията разполага.


Учебно-тренировъчни самолети ще се използват за първоначалната подготовка на летците, като заменят сегашните машини "Пилатус", експлоатацията на които е доста скъпа. Българската армия разполага с шест самолета, производство на швейцарската компания "Пилатус Еъркрафт". При покупката на самолетите "Пилатус" през 2003 година беше посочено, че тяхната експлоатация е около четири пъти по-евтина, отколкото на използваните тогава чешки машини Л-39.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK