Прокуратурата проверява поставяни ли са стентове на здрави пациенти в Пазарджик

Снимката е архивна

© Надежда Чипева, Капитал

Снимката е архивнаСпециализираната прокуратура съобщи, че се е самосезирала по изнесени в медийни публикации данни за неправомерни действия на лекари от Многопрофилната болница за активно лечение в Пазарджик и по-конкретно за постаняне на стентове на пациенти, които не се нуждаят от подобна медицинска интервенция.


По случая е назначена комплексна проверка, по която конкретни задачи са възложени на различни държавни органи, съобщиха от държавното обвинение.


В неделя "Нова телевизия" излъчи журналистическо разследване, според което кардиологът Петър Лазов поставя стентове по безкръвен метод на хора със сърдечни проблеми, но е слагал такъв апарат и на напълно здрави хора. Според данните в репортажа здравната каса плаща на болниците 4500 лв. за тази процедура, а лечебните заведения дават до 15% от тези пари на лекаря, който я извършва. В конкретния случай д-р Лазов получавал близо 50% от сумата – по около 2000 лв. за интервенция с продължителност около половин час, твърдят от "Нова телевизия".
Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" трябва да установи дали са налице данни за извършено престъпление по Наказателния кодекс, съобщиха от прокуратурата. Предстои да бъдат снети обяснения на лекари и медицински работници, да бъде проверена цялата медицинска документация и наложената практика на лечение на страдащи от сърдечни заболявания.


Изпълнителната агенция "Медицински надзор" следва да установи дали структурата, управлението, дейността и организацията на медицинската помощ в болницата съответстват на Закона за лечебните заведения, Закона за здравето, Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки и подзаконовите актове за тяхното прилагане. Ще се проверява спазването на медицинските стандарти и начинът, по който лечебното заведение е разходвало бюджетните средства.


На Агенцията за държавна финансова инспекция е възложена цялостна финансова ревизия в болницата в Пазарджик. Тя трябва да установи как са изразходвани целевите бюджетни средства за период от 2 години назад. Комплексната проверка трябва да приключи с подробен доклад в срок от 2 месеца.


"Това е подла, лъжлива, скълъпена история с цел да злепостави мен, както и да злепостави отделението и болницата. Смятам да съдя въпросните журналисти", заявява в отворено писмо до медиите инвазивният кардиолог д-р Петър Лазов.


Той подчертава, че не е поставял стентове на здрави артерии, и допълва, че при проверка на дейността на отделението с лекота ще се установи, че значителен процент - над 50% от процедурите, завършват без поставяне на стент съобразно състоянието на пациента. Това по думите му ясно илюстрира неверността и манипулативността на внушението, че се стентират пациенти без съответни показания.


"Не е вярно, че съм получавал заплата от 57 000 лв. Заплатата ми е в размер на около 1600 лв. месечно. Полученото допълнително материално стимулиране е формирано въз основа на решение на съвета на директорите на болницата и е в размер на 15%, а не 50% от стойността на пътеката", допълва лекарят.


Той обяснява и че процентът на допълнителен бонус не е изключение и много негови колеги от болницата получават същия процент за работата си.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK